Slovenija

Drseči plazovi ogrožajo družine

Žalec, 13. 06. 2008 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan/I.K./B.B.
Komentarji
14

Močno deževje razburja prebivalce na Štajerskem, Celjskem in Koroškem. Obilne padavine so namreč sprožile številne plazove, sedemčlansko družino iz Žalca so že evakuirali.

Zemeljski plaz v naselju Studence ogroža stanovanjsko hišo in gospodarsko poslopje, je povedal vodja oddelka za okolje in prostor v občini Žalec Aleksander Žolnir. Po njegovih navedbah se je sedemčlanska družina zaradi varnosti že izselila, plaz pa so zakoličili in ga spremljajo. Plaz svoje 'tarče' sicer še ni dosegel, tako da gmotne škode na objektih še ni, a v občini Žalec zatrjujejo, da so stanovalce hiše izselili iz preventivnih razlogov. Zdaj začasno bivajo pri sorodnikih, odgovorni pa so potrdili, da jim lahko priskrbijo primerna bivališča.

Sedemčlanska družina se je ponoči izselila iz hiše v Žalcu, ki ji grozi 10.000 kubičnih metrov zemlje.
Sedemčlanska družina se je ponoči izselila iz hiše v Žalcu, ki ji grozi 10.000 kubičnih metrov zemlje. FOTO: Kanal A

Kot so pojasnili na oddelku za okolje in prostor v občini Žalec, je zemeljski plaz v velikosti 50x100 metrov in globine štiri metre, ki je grozil že nekaj dni, v četrtek začel ponovno drseti. Takoj so obvestili štab civilne zaščite in si območje ogledali skupaj z geologom. Ugotovili so, da morajo pridobiti mnenje pooblaščenih geologov s strani ministrstva za okolje in prostor. Geologi bodo ogled opravili v soboto in predlagali intervencijske ukrepe, ki so v tem trenutku možni.

Zaenkrat kaže, da se plaz ustavlja, vendar poznavalci opozarjajo, da se lahko sproži ob dodatnih padavinah.

Še vedno nevarno tudi na Koroškem

Po močnem neurju, ki se je v četrtek razbesnelo na Koroškem, je bilo najhuje v Ravnah na Koroškem in Slovenj Gradcu, kjer so meteorne vode zalile kletne prostore štirih stanovanjskih hiš, nekega industrijskega objekta in hlev.

Gasilci so s folijo PVC prekrili plazišče na Koroškem.
Gasilci so s folijo PVC prekrili plazišče na Koroškem. FOTO: Kanal A

Sprožili so se trije zemeljski plazovi. Ogroženi sta stanovanjski hiši na Gmajni in v Starem trgu. Plaz je ponoči že prilezel do ene hiše in uničil igrala pred njo. Družina se še ni izselila, a s strahom pričakuje, kaj bo prinesla naslednja noč.

Gasilci so s PVC folijo prekrili plazišče. Prizorišče so si že ogledale pristojne službe mestne občine Slovenj Gradec, s sanacijo pa bodo začeli v prihodnjih dneh.

Plaz grozi še nezgrajeni soseski

V zadnjih treh letih so na območju občine Žalec obravnavali okrog 50 plazov.

Zemeljski plaz pa močno grozi tudi povsem novi, še nedograjeni stanovanjski soseski Sončni vrtovi v Brodeh na Vranskem.

Štab Civilne zaščite občine Vransko je zaradi plazenja sklical sejo in ustavnovil tričlansko komisjo, ki bdi nad položajem. Geolog Mihael Ribičič je že v četrtek pregledal prizorišče in ocenil, da je v enem dnevu prišlo do globljega plazenja, v zaledju se je naredila nova razpoka v velikosti nad pet centimetrov , cesta se je še dodatno posedla, hlev pa je še bolj razpokan. Na seji so predlagali monitoring (opazovanje), zavarovanje živine in iskanje rešitve z izvajalcem, da se škoda ne bi razširila še na druge komplekse.

In še zanimivost - na Kredarici rahlo sneži. Namerili so -2 stopinji.

Ocene realne nevarnosti Ribičič ni mogel napovedati, dejal je le, da za bivanje zaenkrat ni nobene nevarnosti in ni možno, da bi prišlo do nenadne porušitve stavbe. Dolgoročno pa se bo zaradi razbremenitve začela deformacija objekta. Svetoval je pokritje s polivinilom, še boljši ukrep pa bi bil izgradnja zaledne stene, da se pobočje nanjo upre. Plaz se lahko umiri v primeru, da bi nastopilo daljše obdobje lepega vremena.

Delavci podjetja Gradis so sicer pred dežjem opravili več izkopov, ki so nato začeli drseti - tako proti še nedograjenim objektom kot proti lokalni cesti. Kot zatrjujejo delavci, gradnja poteka po projektu v skladu z izdanim gradbenim dovoljenjem, nadaljevanje del pa je sedaj ustavljeno in se izkopi ne vršijo več. Najboljša rešitev je že izveden zasip s cca 500 m3 drobljeneca, stene pa naj se zaščitijo s polivinilom, predlagajo.

Prekuhavanje vode za prebivalce Rakitne z okolico

Uporabniki vodovodnega sistema Rakitna, ki oskrbuje naselja Rakitna, Podgora, Nakličev Klanec, Novaki, Hrib, Jezero, Hudi Konec, Na Klancu in Boršt, morate z današnjim dnem do preklica obvezno prekuhavati vodo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
14. 06. 2008 02.50
vesela deklica dovoljenja se izdajajo na zahteve ljudi,probaj prepričati kakega trdobučneža da je njegov teren sporen za gradnjo,Rada bi te videla
jz.pravim
13. 06. 2008 23.07
Žalostno, kako država skrbi za nas DAVKOPLAČEVALCE !!! @Marjan.bez Nikoli ne boš z vožnjo avtomobila toliko onesnažil okolja, kot s tem, ko greš novega kupit!!! Le pomislite koliko energije je vložene, da sestavijo en avto. Če pa bolje pomislimo, pa velik del (tudi našega) gospodarstva sloni na avtomobilski industriji. To je velik začaran krog in iz njega ni izhoda...
bojan666
13. 06. 2008 20.38
ma joj ta dž prov že teži...
nocomment24kur
13. 06. 2008 19.55
@marjan.bez13.06.2008, 16:57 A ti bi to kr čez noč naredil? Me zanima, na kak način bi se potem prevažal in oskrboval z osnovnimi življenjskimi dobrinami!
1P2L
13. 06. 2008 19.36
ravnokar slišim, da odgovorni v Gradisu nimajo tolko poguma, da se javnosti pokažejo.Skrivajo se. Me prav zanima, kaj bodo skriti naumili.
1P2L
13. 06. 2008 19.34
Izvajalska organizacija za izvedbo del bi morala že pred pričetkom del ukrepati in v Varnostnem načrtu,ki ga Investitor mora imeti,predvideti vse potrebne ukrepe zaščite.Prav tako v času izvedbe mora imeti TEE-tehnoekonomski elaborat,kjer predvidi vse potrebne ukrepe.V času izvedbe pa mora stalno spremljati izvedbo del geomehanik in geolog,ki predpiše ukrepe.Pilotno steno so kar izpustili, da je denar spravil v žep.Vse je dobro dokler se nič ne zgodi.Vendar je to velikanska neodgovornost,ki jo je potrebno sankcionirat Dejstvo je da ta izvajalska organizacija nma ustreznih ljudi,strokovnost je na nuli.Na gradbišču ne sodelujejo ustrezne službe,saj še delovodij nimajo.Kako se lahko taki organizaciji zaupa delo??? Nekoga je enkrat treba pribiti na križ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Maribor?an 1
13. 06. 2008 19.16
Za SCT se vedno najdejo milijoni eurov.... kje so pa zdaj ko jih rabijo nekateri, vsaj za sanacijo... eh škoda besed
Vesela deklica
13. 06. 2008 18.20
barabe ušive, izdajajo gradbena dovoljenja samo, da služijo. Boli njih kaj bo z ljudmi na ogroženem območju oz. območjih.
Nauders
13. 06. 2008 17.58
marjan.bez poglej pri svoji prehrani, če si dans pojedu kj mesa nisi nč bolši
gajst
13. 06. 2008 17.43
Zanima me, kako je lahko investitor zidal na plazovitem območju. Kdo je izdal lokacijsko informacijo in gradbeno dovoljenje. Projektant ( če so ga seveda imeli ) je moral vedeti, da je to področje, kjer je možno utrganje terena!!!
tado1000@volja.net
13. 06. 2008 17.41
marjan.bez če se to uresniči kar si napisal,maš na svetu kaos in vojno:)) pol pa bo ti lepše?
marjan.bez@gmail.com
13. 06. 2008 16.57
rešitev za podnebje je edino takojšna globalna prepoved uporabe vseh vozil s pogonom na fosilna goriva in tovarn, prepoved izsekavanja gozdov - kristelje kaznovati z zapornimi kaznimi - zlocin zoper naravo je zlocin zoper clovestvo - razni kjotski protokoli in ne vem kaj še ne bojo nikoli dovolj hitri...
teddy_bear
13. 06. 2008 16.42
prva joj tale dž je res grozn...
Mighty
13. 06. 2008 16.41
100% zarad Hrvatov