Slovenija

Naftni madež v hrvaškem morju

Pulj/Ljubljana, 13. 08. 2008 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
65

Naftni madež, ki je prejšnji teden iztekel iz ladje, ki je plula v hrvaškem morju, je onesnažil hrvaško obalo. Ali bodo katranske zaplate preplavile tudi slovensko?

Satelitska slika onesnaženja
Satelitska slika onesnaženja FOTO:

Velik temni madež na zahodu Istre, ki je dobro viden na satelitski sliki, bi lahko onesnažil tudi slovensko obalo. V hrvaško morje je namreč prejšnjo sredo prineslo naftni madež, ki pa je bil, po besedah poveljnika Civilne zaščite Obalne regije Zvezdana Božiča, že takrat star. Hrvaški mediji so poročali, da Istro ogroža več kot 32 ton mazuta, vendar je številka po mnenju Božiča pretirana.

Hrvaški kolegi so jih sicer takoj obvestili, zato so v pripravljenosti, vendar naj pretirane nevarnosti za slovensko obalo ne bi bilo. Madež je namreč že pod vodo, nekaj ga bo ostalo na morskem dnu, nekaj pa ga bo in ga je že naneslo na obalo. Civilna zaščita podatkov o onesnaženosti slovenske obale zaenkrat nima.

Veter je medtem s tramontane, ki piha s severa, obrnil na lebič, torej jugozahodni veter. Gre za nevihtni veter, ki ga spremljajo močne padavine in ustvarja velike valove. Matej David s fakultete za pomorstvo je za 24ur.com pojasnil, da na nošenje madeža lahko poleg vetra vplivajo tudi tokovi in valovi.

Izlitje zaradi malomarnosti?

Mazut naj bi iztekel iz nekega plovila v bližini Limskega kanala. Predvidevajo, da je do izlitja prišlo zaradi malomarnosti med čiščenjem rezervoarjev. Časnik Glas Istre, ki se sklicuje na neimenovane vire, je objavil satelitsko sliko, ki naj bi bila posneta dan pred izdajo opozorila o onesnaženju istrskega morja. Na fotografiji je temni madež zahodno od Limskega zaliva. Po izlitju so se na zahodni obali Istre pojavili manjši madeži mazuta, ki naj bi iztekel iz ladje, ki je plula iz Reke proti eni od italijanskih luk na severu.

Onesnaženje so prejšnjo sredo prvi opazili ribiči, ki so ribarili tri navtične milje od Novigrada. Uslužbenci novigrajske luške kapitanije, ki so se po prijavi odpravili na teren, so ugotovili, da gre za razpršen madež, dolg dve in širok pol milje. Strokovnjak je za Glas Istre izrazil začudenje, ker madeža niso opazili v Nacionalnem centru za reševanje na morju v Reki. Meni, da si tovrstne napake ne bi smeli privoščiti, ''ker ima lahko neslutene posledice''.

Onesnaženje grozi tudi slovenski obali. Na fotografiji: pogled na Piran.
Onesnaženje grozi tudi slovenski obali. Na fotografiji: pogled na Piran. FOTO: Špela Zupan

Madež se je med vikendom zaradi močne tramontane razširil oziroma razpršil vse do obale Savudrije in Novigrada. V Savudriji so se mastni madeži pojavili na kilometrskem pasu, v Novigradu pa so se v soboto nabrali za vrečo katrana. Umaški župan Vlado Kraljević je pojasnil, da so savudrijsko obalo čistili v nedeljo.

Nevarnost za morski živež

Območje severnega Jadrana je zelo specifično. Gre namreč za plitek bazen, v katerem onesnaženje vpliva na vse, ki živijo na obali in v morju. Znano je tudi, da izlitje nafte v morje povzroči pomanjkanje kisika, zato lahko pride do pogina ribjih mladic. Odrasle morske živali poginejo kasneje, ker jim mazut zamaši škrge, tako da ostanejo brez kisika. Naftni madež prav tako ovira proces fotosinteze, kar pomeni tudi pogin organizmov, ki živijo na morskem dnu in takoj pod gladino.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

putar
16. 08. 2008 11.54
zaščitna ekološka in ribolovna cona... ?
Ramzess
14. 08. 2008 10.28
N.V.P. (NeVedni Primerek) kako si upaš žaliti in kritizirati nekoga in nečesa, ki ga ne poznaš in kar ne razumeš. Znanje, razgledanost, razumevanje nekega človeka se ne meri (samo) po številu končanih šol in številu zbranih diplom, magisterijev, doktoratov, ipd., to je malo preozka definicija, ki temelji na naštetih 'dokazih'. Ljudje so preveč navajeni mahati in se bahati s takimi papirnatimi 'dokazi', ko pa se znajdejo v določenih okoliščinah, pa odpovedo, zanimivo, ampak večina že kar pri osnovah, kar je kar žalostno.
sladoledcebula
13. 08. 2008 18.18
u monfalconeju? hehe pa ne največjih na svetu obične pot. križarke
Niko Murski
13. 08. 2008 18.06
billnebill Veliki ladiski motori kot gorivo uporabljajo mazut. Ni važno če je potniški ali tovorni. V Molkafoneju delajo največje potniške ladje na Svetu.
billnebill
13. 08. 2008 17.20
se oprvičujem 32 ton mazuta!!!! isti k... to je iz tovorne ladje ali ksnega pristanišča!!!
billnebill
13. 08. 2008 17.18
ma kaj blodiste o potniških ladjah... 32.000 ton mazuta!!!! kaj toje potniškega izvora... kaj je z vami folk??!!!
hint
13. 08. 2008 16.03
Hrvati majo lepš morje kot si zaslužjo, kr zgleda d bojo use zafukal
N.V.P.
13. 08. 2008 15.43
igor.gojcic kaj ti res nimaš življenja? da vsaki članek komentiraš, pametuješ,... res se sprašujem kaj si ti..koliko magisterijev in dokrotatov imaš narejenih? kakšno šolo si ti zaključil da si o vsem tako hudo pameten? res se se sprašujem kje imaš ti življenje.. na 24 ur? to je tvoje življenje igor? komentiranje člankov, pametovanje.. to meni ne predstavlja ravno nekega življenja, kvečjemu propad od človeka..
bb338003
13. 08. 2008 15.32
ker nam hrvati morja ne morejo drugače pobrat ga poskušajo pa z mazuto onesnažit.
contra-potentes
13. 08. 2008 15.23
onesnaženja povzročamo ljudje s svojo dejavnostjo- posledice,kakršnekoli že so, ne ostajajo znotraj državnih, političnih ali drugačnih mej,saj vsi živimo na enem planetu.ozki malomeščanski pogledi na nacionalni osnovi ne prinašajo rešitev pred škodljivim vplivom človeštva na življenje po vsem planetu,prej nasprotno
sladoledcebula
13. 08. 2008 14.57
4evercvicek ooo vratio se šime đi je bila? jaz bom vsaj že 1 teden čakal
4evercvicek
13. 08. 2008 14.50
jezek_teka_teka, sladoledcebula, billnebill,...in ostali (podobni), malo potrpljenja prosim, sem trenutno sredi gužve (saj veste, eni tudi delamo in nimamo toliko časa da bi se konstantno ukvarjali s sosedi)...vam kasneje vrnem žogico ;)
sladoledcebula
13. 08. 2008 14.47
odvetnik5 kaj mislsiš da ne bi šel? da ne bi bilo oblje iti ven kot pa se tu pajsat. pač nimamo vsi istih pogojev sploh če imamo nogo 2 x zlomjeno.
jezek_teka_teka
13. 08. 2008 14.43
odvetnik5 my ass Kateri odstavek si mislil, ker so trije.
Niko Murski
13. 08. 2008 14.35
sladoledcebula Tebi tud nebi škodilo, pejt malo na zrak. Najbolše če greš na morje. To bo sproščojoče delovalo na psiho. Mogoče tud spoznaš kakšnega novega prijatelja ali prijateljico, vse eno na keri strani meje. Samo pojdi stran od računalnika ker ta ti ni pravi prijatel.
sladoledcebula
13. 08. 2008 14.00
odvetnik5 a se je ježek kaj zlagal?
sladoledcebula
13. 08. 2008 13.59
no vidiš 54 000 je veliko. in te ladje so zasidrane v marinah, bil sem v marinah ene 14 sigurno kakšna je bila situacija sem povedal. seveda pa ne gre inačiti nekega čolna z tomos motorjem z eno jahto oz gliserjem. mene pedolinoti in čolničke ne zanimajo.
Niko Murski
13. 08. 2008 13.53
Ježek Si bolan, koliko sovraštva v enem odstavku. Obišči psihijatra ker bo te razneslo.
vinadap
13. 08. 2008 13.47
Za leto 2007,je Hrvaška izdala ( prodala ) 54.000 vinjet tujim plovilom za plovbo po Jadranu. Konec leta 2007 je bilo na Hrvaškem registriranih 324 charter družb.
billnebill
13. 08. 2008 13.46
Ma sej vam pravim... ta madež ni od danes in hrvati vedo zanj od kar je nastal, ker sigurno vedo do koga bodo terjali odskodnino... In ce vedo za vsakega ribica in vsako barko ki vstopi v njihov ERC, pol sigurno vedo od kje kdaj in kaj je ta madez nastal!!! (pa ne da so ribici ali turisti izpustili ta madez, zelim samo prikazat kaksen nadzor izvajajo vsaj nad slovenskimi drzavljani v ERC) LAzejo tako kot lazejo ze od kar smo se mi osamosvojili in oni sli v vojno!!! na zivce mi gre to DA SO BLI NESPOSOBNI POVEDAT DA PRIHAJA MADEZ IN ZAPROSIT ZA MEDNARODNO POMOČ, KER SAMI ITAK NISO SPOSOBNI NICESAR RAZRESIT. iN NAMESTO DA BI TA MADES SKUSALI ZAJEZIT ZE NA SREDIMORJA ALI VSAJ OLAJSAT RAZSEZNOSTI LE TEGA, SO SE TAKO KOT VEDNO POBRIGALI SAMO ZA SVOJO RIT IN TAKO ZELELI OHRANIT MIR MED TURISTI. VSE DOKLER NE BODO PRISLI VSI CRNI IZ MORJA!!! politicno al nepolitično oni so NESPOSOBNI SKRBET ZA ERC, da o tem kaj je EKOLOŠKA OSVEŠČENOST NITI NE GOVORIMO, VERJETNO 1. SLISIJO ZA TO!!!