Slovenija

Sloveniji grozi finančna kazen zaradi telekomunikacijskih pravil

Ljubljana/Bruselj, 31. 05. 2012 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Evropska komisija bo sprožila postopek proti Sloveniji na sodišču EU, ker je zamudila rok za prenos evropskih telekomunikacijskih predpisov v nacionalno zakonodajo. S pristojnega ministrstva so sporočili, da bodo ukrepali tako, da bi se izognili plačilu kazni.

Evropska komisija se je odločila, da bo sprožila postopek proti Sloveniji na Sodišču EU, ker je zamudila rok za prenos evropskih telekomunikacijskih predpisov v nacionalno zakonodajo. Komisija tudi predlaga sodišču, naj Sloveniji naloži dnevno denarno kazen v višini 13.063,68 evra, če do njegove odločitve ne bo ustrezno ukrepala.

To kazen bi bilo namreč treba plačevati od datuma odločitve sodišča do dne, ko bo priglašen popoln prenos predpisov v nacionalno zakonodajo, tako da se ji Slovenija še lahko izogne. Rok za prenos evropskih telekomunikacijskih pravil v nacionalne zakonodaje se je iztekel maja lani.

Če bi Slovenija direktivi o boljši pravni ureditvi in državljanskih pravicah, ki spreminjata prejšnjih pet direktiv, ki urejajo področje državljanskih pravic in obveznosti operaterjev, v nacionalni pravni red prenesla pred odločitvijo sodišča, bi bil postopek umaknjen in kazni ne bi bilo, je pojasnil tiskovni predstavnik komisarke za digitalno družbo Neelie Kroes Ryan Heath.

Komisija predlaga sodišču, naj Sloveniji naloži dnevno denarno kazen v višini 13.063,68 evra.
Komisija predlaga sodišču, naj Sloveniji naloži dnevno denarno kazen v višini 13.063,68 evra. FOTO: Thinkstock

Komisija želi zagotoviti hitrejši prenos evropske zakonodaje v nacionalne

Komisija lahko po novih pravilih, ki jih je uvedla lizbonska pogodba, za članico, ki ni priglasila prenosa predpisov EU, predlaga finančne sankcije že ob prvi napotitvi na sodišče. Te sankcije upoštevajo trajanje in težo kršitve ter velikost zadevne države članice.

S tem novim ukrepom želi komisija zagotoviti hitrejši prenos evropske zakonodaje v nacionalne. Sicer v primeru samega kršenja zakonodaje, komisija finančno kazen za kršiteljico predlaga šele ob drugi napotitvi na sodišče.

Žiga Turk
Žiga Turk FOTO: Aljoša Kravanja

'Prenos evropskih telekomunikacijskih pravil do parlamentarnih počitnic'

Slovenija načrtuje, da bo nova evropska telekomunikacijska pravila v svojo zakonodajo prenesla do parlamentarnih počitnic, je v Bruslju pojasnil minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk v odzivu na napoved tožbe proti Sloveniji.

Minister Turk je pojasnil, da je bila novela zakona o digitalni radiodifuziji, s katerim bo Slovenija prenesla del novih evropskih telekomunikacijskih pravil, ta teden potrjen na parlamentarnem odboru. Minister pričakuje, da bo sprejet na junijski seji parlamenta.

Drugi del evropskih telekomunikacijskih pravil pa naj bi Slovenija v svojo zakonodajo prenesla z novim sistemskim zakonom o elektronskih komunikacijah. Minister pričakuje, da bo tudi ta zakon sprejet do parlamentarnih počitnic.

Na vprašanje, ali bo to dovolj hitro, da se bo Slovenija izognila kazni, je minister odgovoril, da ne more reči, kako se bo odzvala Evropska komisija. Poudaril je, da bodo komisiji še enkrat pojasnili časovni okvir sprejemanja zakonov in načrt, da se stvar reši do parlamentarnih počitnic.

Ob tem je minister še opozoril, da je treba evropske direktive jemati resno. V omenjenem primeru gre po njegovih besedah za direktivi, ki po eni strani krepita varstvo potrošnika, po drugi pa konkurenco na trgu. "To so direktive, ki so na koncu koristne za ljudi in uporabnika ter silijo države, vlade, da se obnašajo odgovorno, sicer pride kazen," je še poudaril in pripomnil, da so bile sicer "stvari zamujene v prejšnjem mandatu".

Na ministrstvu se zavedajo resnosti problema

Z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) so sporočili, da na nekdanjem ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo projektu niso zadostne prioritete, ki bi zagotovile prilagoditev slovenske zakonodaje v predpisanem roku.

"Na ministrstvu se zavedamo resnosti položaja, zato smo v mandatu te vlade takoj pristopili k reševanju zaostale problematike na področju digitalne radiodifuzije in pripravljeno novelo zakona o digitalni radiodifuziji (ZDRad-B) posredovali v sprejem državnemu zboru. V tem delu lahko torej kmalu pričakujemo sprejem tega zakona, saj je bil predlog te zakonske novele ta teden že uspešno obravnavan na pristojnem odboru državnega zbora. Po objavi v Uradnem listu ga bomo lahko notificirali pri Evropski komisiji," so še pojasnili.

Komisija je sporočila, da bo zaradi telekomunikacijskih pravil na sodišče napotila še štiri članice Unije – Belgijo, Nizozemsko, Poljsko in Portugalsko. Priporočena kazen za Belgijo je 70.353 evrov na dan, za Poljsko 112.190 evrov na dan in za Portugalsko 22.014 evrov na dan. Obenem je sporočila, da naj bi Nizozemska kmalu ustrezno ukrepala, tako da naj njen primer vendarle ne bi bil predložen sodišču.

So pa poudarili, da od nastopa mandata nove vlade ni bilo mogoče sanirati zamude, ki je nastala že v prejšnjem mandatu pri pripravi novega sistemskega zakona. Dodali so še, da trenutno na ministrstvu pospešeno zaključujejo pripravo gradiva predloga novega Zakona o elektronskih komunikacijah za predložitev v medresorsko usklajevanje, kar načrtujejo v mesecu juniju. V okviru javne obravnave osnutka zakona konec lanskega leta so prejeli obširne pripombe zainteresirane javnosti, ki jih je bilo treba preučiti in primerno upoštevati, so razložili.

"Glede na resnost situacije in upoštevajoč možnost izreka dnevne denarne kazni, če ne bo kršitev odpravljena do izreka sodbe, nameravamo predlagati sprejem zakona v državnem zboru po nujnem postopku. Naš cilj je torej doseči sprejem novega Zakona o elektronskih komunikacijah in njegovo notifikacijo Evropski komisiji še pred izrekom sodbe Sodišča EU. V tem primeru se bo namreč Slovenija plačilu kazni še lahko izognili," so zagotovili.

Cilj: konkurenčnejši trg za potrošnike in podjetja

Nova evropska telekomunikacijska pravila, ki jih Slovenija še ni prenesla v svojo zakonodajo, naj bi zagotovila konkurenčnejši trg za potrošnike in podjetja, potrošnikom pa tudi nove pravice, kot je možnost zamenjave telefonskega operaterja v enem dnevu brez spreminjanja številke ali takojšnje obveščanje o kraji osebnih podatkov na spletu.

Evropska komisija, ki je varuhinja evropske zakonodaje, lahko pravno ukrepa proti članici, ki krši evropska pravila. Postopek se začne s prvim opominom, s katerim jo prosi za pojasnila. Če se država v določenem roku, običajno ima časa dva meseca, ne odzove ustrezno, sledi drugi opomin, v katerem komisija članico pozove, naj spet v določenem roku, običajno v dveh mesecih, ustrezno ukrepa. Če tudi drugi opomin ne zaleže, lahko komisija primer predloži Sodišču EU.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
01. 06. 2012 17.26
Ja, telekomunikacijska podjetja bojo morala predvsem znizati cene telefonskih povez na europski nivo . . . zato se politikom ne mudi prinesti nove zakone . . . . so smirani od telekoma. . . ..
chan.si
01. 06. 2012 13.51
+1
Škoda sicer ker bomo spet državljani plačali, ampak nekaj se mora zgodit da se uniči ta rdečkarski Telekomov monopol.
JanezNovakJohn
01. 06. 2012 13.27
Očitno tudi tu birokrati nič ne delajo. Sedaj pa ko so ukinili avtorske pogodbe je tema.
simoncahotiza
01. 06. 2012 11.55
+1
A za take bedarije pa bodo imeli denar.....lopovi..
batom@pinkponk.com
01. 06. 2012 11.33
+1
pa ni samo to, da ne bo kdo mislil. Tretjega energetskih paketa prav tako nismo implementirali
deadcool
01. 06. 2012 11.10
+2
bravo! ne znajo druzga kot našega dnarja stran metat, pa krast!
flamengo
01. 06. 2012 07.51
+3
Koliko nas bo stal ta partijski monopol? Kazen naj plačajo naslednice partije, ki ta monopol vzdržujejo, da spravljajo denarce v svoj žep. Upam, da bo kmalu na udaru medijski monopol.
tri dva 1
01. 06. 2012 07.44
13k/dan pa od maja lani se bo štel? lep zajeb
titovka
31. 05. 2012 23.02
+1
kaj nismo samostojni?????če si samostojen ti ne more druga država pisati kazen?????
Vik Klas
31. 05. 2012 20.45
+4
Ni važno katero Vlado imamo ,vsaka je podrejena EU.Včasih smo bili podrejeni Beogradu,sedaj smo Bruslju in če se ne držimo pravil,so kazni.Ampak to mi ne moremo razumet.
kleopatra-1
31. 05. 2012 22.27
+5
z eno veliko razliko - ko smo bili podrejeni Beogradu, ni nihče kradel naših tovarn in skupnega premoženja. Bil je red in bilo je dobro za državljane.
titovka
31. 05. 2012 23.02
+0
BMWmunja
01. 06. 2012 06.50
+1
Ko smo bili pod Jugoslavijo, sem vedel, da mi nehče jemlje iz žepa, a nisem točno vedel, kdo. Sedaj vem, kdo mi jemlje. A vem tudi to, da sedaj v ta namen uporablja obe roki.....
Angelica007
31. 05. 2012 19.10
+2
drzavljani bi morali Vlado postaviti pred disciplinsko komisijo.!
Vik Klas
31. 05. 2012 22.31
+0
titovka
31. 05. 2012 23.04
+0
ne se sekirat...saj bomo to mi odplačali....samostojnost drago plačujemo!!!!koliko kazni smo že plačali in koliko nam stvari prikrivajo....niti sanja se nam ne???
BMWmunja
01. 06. 2012 06.48
Angelica007, to disciplinsko komisijo bi pa oblikovali iz članov vlade, a ne?
yarrick
31. 05. 2012 18.45
+5
če se ne strinjaš z EU zakonodajo pa dobiš 13 jurjev dnevne kazni...tolk o SAMOSOTJNI SLOVENIJI...Saj ne da podpiram naše zakone ,amapk takole IZSILJEVANJE Eu direktiv pa spominja na diktaturo.
choco_muffin
31. 05. 2012 19.05
+5
Neumnost! Brez takšne zakonodaje ne bi bilo notranjega trga, ker bi vsaka država lahko počela, kar bi ji ustrezalo. V čem bi sploh bil point direktiv, če jih nihče ne bi pravočasno implementiral?
Kunar
31. 05. 2012 19.05
-2
choco_muffin
31. 05. 2012 19.06
+4
Poleg tega, zakaj sploh plačujemo poslance, če ne opravljajo svojega dela?
yarrick
31. 05. 2012 21.28
@choco_muffin AMPAK ali te zakonodaje PRINAŠAJO korist povprenemu človeku? Veliko (če ne že kar večina) reform, ki jih je zahtevala EU je prineslo v veliki večini poslabšanje razmer...Kmetijstvo je lep primer, pa verjetno še kak drug sektor tudi.Saj ne trdim, da so nepotrebne, zgolj se sprašujem, koliko koristi bo od tega imel NAVADEn človek?
yarrick
31. 05. 2012 21.30
+1
kar pa se tiče poslancev; jaz sploh ne vem, zakaj jih plačujejo/plačujemo.Glede na njihove "uspehe" bi jih osebno nagradil z nepovratno karto na goli otok; koliko gospodarstva so za****, koliko premoženja so si nagrabili v zadnjih 21 letih, koliko ljudi so spravili OB VSE z svojimi "reformami"...
alterego
31. 05. 2012 18.17
+6
evropska sredstva bolj slabo črpamo, bomo pa zato več kazni plačevali....
BMWmunja
01. 06. 2012 06.46
+1
To se od nas tudi pričakuje. Vsepovsod se stremi za tem, da se denar od revnih preteka k bogatim. Zato so izumili obresti....
Stanko Zabukovec
31. 05. 2012 17.53
+10
Madona in vse bedarije politikov,telekoma moramo plačevati davkoplačevalci.Tisti ki ga biksa naj pa še plača.
Vik Klas
31. 05. 2012 18.18
+4
novaroza
31. 05. 2012 17.47
+3
hahaha, alo ministrčki, na kolena, pa sprejet zakon po hitrem postopku. Bruselj je hud. Hudo je, če vas od zgoraj pritisnejo, da malo bolj migate, a ne? Bo treba pohitet, da ne gre varčevanje v maloro. Kaj se pravi tako malomarno zapravljat težko privarčevani denar.
binmister
31. 05. 2012 17.26
+9
To ko pa imamo majhne plače pa EU ne bo dal kazen državi banda Bruseljska
Vik Klas
31. 05. 2012 20.48
+1
MI smo za bogati sever ,revni jug,a ni tako v večini držav
Maribor?an 1
31. 05. 2012 17.23
+2
NAJ ŠE DAJO ENO VELIKO KAZEN ,KER NI KONKURENCE, VSE JE MONOPOL.. PRIMER,- TAM KJER DELA EDEN OPTIKO BO JO LAHKO TRŽIL SAMO ON.... HALO
Funky house
31. 05. 2012 17.37
+0
BMWmunja
01. 06. 2012 06.43
+2
Imamo pet ponudnikov mobilnih storitev, kar bi naj pomenilo nižje cene, kobajagi zaradi konkurence. Demagogija !!!!!!!! Če kličeš od enega ponudnika v drugo omrežje, te vžgejo ko majmuna. Eni ti ceno klica celo podvojijo. Mobitel je tako ali tako najbolj pokvarjen in največji oderuh. Za koji qurac potem potrebujemo tako "konkurenco"???
porka.malorka
01. 06. 2012 10.06
Pri nas sploh ni konukrence. Ker je za vse zmenjeno.