Slovenija

Slovenija z enotnim stališčem do Hrvaške?

Ljubljana, 17. 12. 2008 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kmalu bo jasno, ali imajo stranke skladen pogled glede Hrvaške. Za zdaj se iskre še ne krešejo. Bodo predstavniki slovenskega ljudstva stopili skupaj?

Predsednik slovenske vlade Borut Pahor se bo danes ob 10. uri sestal s predstavniki vseh parlamentarnih strank, ki bodo izrazile svoje stališče do vladnega predloga glede Hrvaške. Premier je jasen, slovenske interese je treba zaščititi, svojo podporo pri tem mu je že napovedal tudi nekdanji premier Janez Janša. Sam je imel kot premier Pahorjevo podporo, zdaj se zgodba nadaljuje v obratni smeri. Čeprav dvomi, da bo Unija s tem zadovoljna, poudarja, da je Hrvaška že imela možnost umakniti sporne dokumente.

Bo Pahorju uspelo pri vprašanju Hrvaške poenotiti slovensko politiko?
Bo Pahorju uspelo pri vprašanju Hrvaške poenotiti slovensko politiko? FOTO: Dare Čekeliš

V LDS imajo podobno stališče. Naša soseda naj pride v EU, a ne na račun slovenskih interesov. Opozoriti je treba, "da ni Slovenija tista, ki je v pristopna pogajanja pripeljala vprašanje meje s Hrvaško", temveč Hrvaška, ki je v tem postopku predložila dokumentacijo, "ki posredno določa mejo tudi tam, kjer še ni določena", je poudarila predsednica stranke Katarina Kresal. Pahorjeva prizadevanja, da kot pogoj za nadaljevanje pristopnih pogajanj z EU Hrvaška iz pristopne dokumentacije pri pogajanjih umakne dokumente, ki pomenijo prejudiciranje meje, podpirajo tudi v SLS.

LDS Katarine Kresal bo predlog tudi najverjetneje podprl.
LDS Katarine Kresal bo predlog tudi najverjetneje podprl. FOTO: Dare Čekeliš

Tudi Državni svet podpira zadnja stališča vlade v zvezi s Hrvaško. Pripisujemo velik pomen dobrim medsosedskim odnosom, vendar menimo, da bo vključitev Hrvaške v EU možna šele, ko se bo naša soseda jasneje opredelila do zgodovinskih evropskih vrednot, je dejal predsednik DS Blaž Kavčič. Ob tem je poudaril, da ne želi pogrevati nobenih teritorialnih ambicij, za katere bi sicer obstajali argumenti, ampak podpira "odločna stališča, ki pomenijo neodstopanje od teritorialnih pozicij Slovenije, ker so te zahteve popolnoma utemeljene".

Slovenska zahteva, naj Hrvaška iz pristopne dokumentacije umakne vse zemljevide in druge akte, ki prejudicirajo mejo, še ni izpolnjena, Pahor pa svojih stališč ni omilil. Po naših podatkih je Hrvaška v Bruselj v vsaj dveh primerih poslala dokumente, po katerih je v Piranskem zalivu mejna črta na sredini. Pa še: ko je šlo je za kmetijska zemljišča, je Hrvaška zemljišča na levem bregu Dragonje pripisala kar sebi, pa čeprav je to območje vsaj sporno, če že ne slovensko. In ker Hrvaška ne pristaja na slovenski ultimat, da mora pozabiti na te dokumente tudi, ko se bo pogajala o meji, se ji v petek v Bruslju morda obeta slovenska blokada. Odločitev o tem, ali bo Zagreb iz Ljubljane dobil rdečo ali zeleno luč, bo padla do petka.

Zdi se, da je velikega prijateljstva konec. Janša je pritegnil Pahorju.
Zdi se, da je velikega prijateljstva konec. Janša je pritegnil Pahorju. FOTO: POP TV

Na Hrvaškem pa medtem vre. Mediji in javnost se vrtijo predvsem okoli obtoževanja Slovenije, da Hrvaški želi preprečiti vstop v EU, nekateri si celo želijo vrnitve nekdanjega slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ker naj bi bila sedanja slovenska vlada preveč agresivna. Neimenovani viri z vrha slovenske vlade pa naj bi hrvaškim državljanom obljubljali, da Sloveniji ne bodo popustili. Čeprav pa hkrati vsi opozarjajo, da nerešitev položaja za Hrvaško najverjetneje pomeni grožnjo pristopanju EU.

Bolj blag je hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković, ki je izjavil, da je na pogajalski mizi zadnji francoski predlog za rešitev slovenske blokade hrvaških pogajanj z EU. Ocenil je, da sta obe strani blizu sprejetja besedila, a da ni skrivnost, da obstajajo formulacije, za katere ni soglasja. "Če si Slovenija želi jamstva, da hrvaška pogajalska stališča ne prejudicirajo meje, to lahko zagotovimo. Če pa ima slovenska stran druge cilje in načrte, ki to presegajo, je za hrvaško stran to nesprejemljivo. V tem primeru bo Slovenija svoje zahteve morala razložiti francoskemu predsedstvu in članicam EU," je še dejal Jandroković.

Zadnji neposreden poskus zbližanja slovensko-hrvaških stališč do odprtih vprašanj je bil ponedeljkov telefonski pogovor med Pahorjem in hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem, a napredka nista dosegla.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stanislav_gabrovec@t-2.net
21. 12. 2008 15.37
vse to je ostala ruplova zapuščina(skropocalo-rezulta).če smo slovenci tukaj heroji (pri rdeči uči) bodimo še toliko heroji da vsaj eno sezono bojkotiramo njihovo morje.mislim ,da bi to bil pravi odgovor.ker pa smo slovenci velike riti tega za siguno od nas ni za pričakovati.in to hrvati zelo zelo dobro vedo.ALI BOMO TUKAJ HEROJI????
tiapia
19. 12. 2008 17.56
Joj, kako ste patetični vse ve nacionalistične ovce! Raje kot, da se ukvarjate z neumnostmi okoli treh litrov morja in dveh pedi neplodne zemlje, s katerimi vam politiki prašijo oči, se posvetite težavam, ki se dejansko dogajajo pred vašim pragom! Mislim, da so trenutno gospodarske težave večji problem. Poleg tega, ko bo HR v EU, tistih par metrov zemlje sploh ne bo pomembnih. Zbudite že končno, in se ne pustite manipulirati politikom!
ehs64
18. 12. 2008 15.41
Avstrijci naj bi pomagali pri reševanju spora.Ne me basat.Avstrijci še odločbe ustavnega sodišča Avstrije ne upoštevajo zdaj bi pa kar nekaj \"pomagali\". Ali si lahko predstavljate,da bi lisica pasla kokoši in bi ji pomagal lisjak?In ravno tako se sliši \"ponudba\" iz avstrijskega predsedstva. Prijatelji Hrvatje so pravi umetniki,ko je treba obračati besede.Sinoči sem jih poslušal na njihovi nacionalki in me je kar \"pobiralo\",ko so žgoleli svoje teorije in seveda tudi obtožbe na naš račun.Moram priznati , da obvladajo zamegljevanje resnice svojim volilcem. Oni se sicer zanašajo na pritisk EU na Slovenijo,kar po mojem ni izključeno in je ravno zato pomembnoa enotnost naših politikov in slovenske populacije. Ker si Hrvatje mislijo,če so uspeli pri vinjetah,da jim bo uspelo tudi tokrat. Slovenija je skozi zgodovino že preplačala ceno svojega obstoja in je edino pravilno,da se enkrat reče NE Hrvaški in če je potrebno tudi EU,katere enakopravna članica je.V kolikor pa EU ne more zaščititi svoje članice je pa nesmiselno vstrajati v takšni \"družbi\". TUDI TOLAR NI BIL SLAB DENAR!!!
sherum
18. 12. 2008 15.09
Slovenci so morali do sedaj že preveč plačati Tudi Hrvaška se je okoristila na račun Slovenije.Da ne govorimo o bljižnih sosedih ki so ravno tako izkoristili Slovenijo. Naj gospoda vzame katasterske knjige v roke in naj pogleda kam je določeno ozemlje pripadalo. ni potrebno veliko truda in bodo prišli do resnice.
amber@email.si
18. 12. 2008 14.36
eh bedniki od pop tv brisejo komentarje
Buena Vita
17. 12. 2008 19.43
FANTJE,ZDEJ PA ZARES lahko se hecamo,in štorije kurimo nasprotnikom,sej to je naše poslanstvo,vsak na svoj način opozarjamo na zadeve ki nas morijo HJA,tale poteza pahorjeve vlade je moram priznati tudi meni zelo všečna enako z ponosom čestitam opoziciji za konstruktivnpo držo ampak,verjetno imam več izkušenj z hrvati kot mnogi tukaj na forumu,zato me je strah da bomo popušili,v vnemi so se naši zaleteli,in živela sem v franciji,tam živi ogromno hrvatov,-ne zaupam ne enim ne drugim, in kaj naj rečem,kot je nekdo omenil na forumu,upanje zadnje umira
kurcina
17. 12. 2008 16.02
Hura, gnoj v boj! Mi smo jorasovi fasaderji , geslo je naše: Dom, fasada ,joškotova brigada, Naj razbesne se hrvaški dacarji , kako hitro fasado smo spokali !!!
kurcina
17. 12. 2008 15.53
palhi daj človek od kdaj je bog bil izdalalec?
ResSteBolniki
17. 12. 2008 15.42
Tlele se neki euforično navdušujemo nad našimi politiki, na konc bodo pa itak vse zaj**al. Upam močno da tokrat ne!
kurcina
17. 12. 2008 15.40
fantje gor se naredite , kre hrvati so že vdrli v središče Zagreba .
vinadap
17. 12. 2008 15.24
pajtlerblanka - ja no,pa naj bo kača. Prejle sem malo pokukal na vecernji.hr,zelo so penasti,in nam že grozijo z napadi na slovenske turiste,z bojkotom hrane itd. Od Hrvata drugega nimaš kaj pričakovat.
Buena Vita
17. 12. 2008 14.29
in potem tišina je bila
Buena Vita
17. 12. 2008 14.23
vinadap koni mi je govoril da sem vipera to je laški gad,in zdej ga naj gleda
Buena Vita
17. 12. 2008 14.22
VINADAP TU SVA SI EDINA-ENAKOMISLEČA zakaj bi mi vedno dajali\'\'???? nam pa samo kradejo,hja,vse so slovenci plačali,in kaj počnejo hrvatje,jemljejo njihovo imetje, po celem svetu je imetje blagoslov,ki se ga ne sme odtujevat nikomur,in kaj naj porečejo slovenciče se krade in jemlje njihovo imetje branimo samo svoje
vinadap
17. 12. 2008 14.17
pajtlerblanka - vse lepo in prav,vendar tale kača ti pa ne paše.
Buena Vita
17. 12. 2008 14.15
gjuro to je pa res vsi hodite na dnino v slovenijo,mezde so pri vas nikakove,in seveda vas slovenci dobro predobro plačamo ampak,to še ne pomeni da nam kaj pomenite smo solidaren narod,in revežem vedno pomagamo tako če kaj posebnega znaš delat,v sloveniji si vedno zaslužiš kos kruha, dobri smo mi slovenci,dajemo vsakemu možnost, vsakega nahranimo SAMO ,VEDNO JE BILO TAKO;;;;MI SMO VAM KRUH DAJALI,VI STE NAS KAMENJALI ŽE ZGODOVINA TO POVE,IN ZGODOVINA JE RATALA ZELO GLASNA
vinadap
17. 12. 2008 14.15
Če je nekdo hodil v Slovenijo,z trebuhom za kruhom,je to njegova stvar,nobeden ga ni privlekel za ušesa. V Slovenijo so prišli predvsem zaradi boljšega standarda in boljšega zasluška,kakor pa v svojih matičnih republikah. Slovenci,kot narod nikoli nismo gledali človeka z viška,kakor to počnejo Hrvati. Slovenci nikoli nismo rinili s tablami preko meje,kakor delajo Hrvatje. Slovenci nikoli nismo zasegli počitniških domov,kakor Hrvatje. Slovenci nikoli nismo izseljevali in podirali kampe,parcele,hišice,kakor Hrvatje ( Kamenjak ). Slovenci nikoli nismo zaplenili ozemlja,ki je uradno kupljeno s potrdili,kakor Hrvatje ( golf igrišče ) itd. Kaj lahko po vsem tem sklepamo? Etično čiščenje Slovencev,kar je pa to Hrvatom v navadi. Še danes ne morejo iz kože NDH,živ primerek imajo Tomsona,pa še kaj drugega tudi. Treba se bo vesti po Evropsko in ne po Hrvaško.
rci2950
17. 12. 2008 14.14
bbbzg - resnica je, da si HRVATI sami ne morejo pomagat. Tako v \"K\" pa še vedno ne dojamejo, da bodo še bolj v \"K\" v kolikor se ne pričnejo drugače obnašat. Skratka jezni sami na sebe - drugo ime za Hrvaško - KORUPCIJA! A na to ste ponosni? Le zakaj očitki da smo \"škrt\"? Slovenija je vedno dajala denar na jug,nevem zakaj bi še naprej nekomu nekaj zastonj dajali!
Buena Vita
17. 12. 2008 14.08
slovenke ne je,bejo hrvatarje toliko da veš imamo pa bastardine,tiste vas pa mogoče malo gledajo,ker ne vedo čigave so
Buena Vita
17. 12. 2008 14.06
GJUROOOO7 dalmatinci so se ga nažrli na pregarah pri iIlirskii bistriici,TRSTA še videli niso slovenski bani,vitezi in zgodovinski vojskovodje so pa v zgodovini vedno reševali hrvatarje,drgač bi vas turki pomalicali onako po dalmatinsko,tripice