Slovenija

Der Standard: Janša vsepovsod vidi zarote, v njegovem svetu mrgoli komunističnih agentov

Dunaj, 07. 06. 2013 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Janševem svetu mrgoli komunističnih agentov. Počuti se kot žrtev političnega sodstva in se primerja z ukrajinsko političarko Julijo Timošenko, je v avstrijskem Der Standardu zapisala Adelheid Wölfl.

Eden izmed podpornikov drži sliko Julije Timošenko in Janeza Janše.
Eden izmed podpornikov drži sliko Julije Timošenko in Janeza Janše. FOTO: Miro Majcen

Janez Janša ni Julija Timošenko. Služi pa kot primer stanja slovenske družbe, v avstrijskem Der Standardu komentira Adelheid Wölfl.

Politiki kot Janša (še) ne razumejo, kakšno škodo povzročajo s svojimi teorijami zarote. Slovenija potrebuje, zdaj ko je v globoki politični krizi, zaupanje, ne pa paranoidne fantazije, nadaljuje avtorica in dodaja, da Janša vsepovsod vidi zarote.

Za nekdanjega slovenskega premierja Janeza Janšo večino zadev upravljajo s tajnih vrhov. V Janševem svetu mrgoli toliko komunističnih agentov, kolikor jih ga je v nekdanji Jugoslaviji skušalo spraviti na pravo pot. Počuti se kot žrtev političnega sodstva in se primerja z ukrajinsko političarko Julijo Timošenko, je zapisano v Der Standardu.

A problem je globlji od opisa psihičnega stanja politika. Janša je tudi primer stanja slovenske družbe. Nima nobenega spoštovanja do sodbe sodišča, kot je bilo to mogoče videti v sredo iz njegovega odziva. In tudi velik del Slovencev nima zaupanja v pravno državo in politiko.

Grozljivo veliko jih verjame v teorije zarote, podobno kot Janša, čeprav pogosto tudi z drugimi predznaki. Tako je večina vprašanih pred izrekom sodbe v korupcijski zadevi Patria dejala, da ne verjamejo, da bo Janša obsojen, saj da je sodstvo politično. Izteklo se je drugače, je poudarila Wölflova.

Četudi bi bila sodba drugačna, bi to potrdilo nezaupanje veliko ljudi: ker tako ali tako nimajo zaupanja. Politiki kot Janša pa (še) ne razumejo, kakšno škodo povzročajo s svojimi teorijami zarote. Slovenija potrebuje, zdaj ko je v globoki politični krizi, zaupanje, ne pa paranoidne fantazije, je zapisala zunanjepolitična urednica tega časnika.

Oglasili so se tudi v SDM

V Slovenski demokratski mladini (SDM) menijo, da gre v primeru Patria za montiran proces, katerega namen je politično obračunavanje in diskreditacija SDS ter njenega predsednika Janeza Janše.

V SDM, kot so zapisali, se ne morejo znabiti občutka, da je sodba napisana po nareku modrecev iz Murgel.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prpa24
08. 06. 2013 20.32
+5
Sodnica ob izreku sodbe Janši, Krkoviču in Črnkoviču: oteževalna okoliščina je nekritičnost do lastnih dejanj, s katerimi so omajali ugled države. Lahko bi dodala tudi blatenje sodišča, izvajanje pritiska na sodišče, zavajanje,.. in temu primerno povišala predlagano kazen. Nekritičnost do lastnih dejanj pa je značilna tudi za podpornike obtoženih, ki so delali scene pred sodiščem in mnoge, ki se oglašajo na tem portalu.
Josef Kurbl Popelreuther
08. 06. 2013 20.03
+8
Der Standard, a zdaj že avstrijci pljuvajo po JJ, zdaj mi pa res vse skupaj smrdi;
zdrava.pamet
08. 06. 2013 19.03
-17
POLITIČNO MONTIRAN PROCES NI DOKAZOV...KER DRUGAČE BI NAŠI MEDIJI NA VELIKO PREDVAJALI DOKAZE IN TO STO KRAT komunisti so si naredili medvedjo uslugo, da so ga obsodili brez dokazov to je za vsaj polovico slovenije dokaz, da ne moremo zaupat sodstvu
kdor ne krade ni politik
08. 06. 2013 13.19
+12
ČE ZAČNE OMENJATI POLITIČNE ZAROTE JE AVTOMATSKO KRIV, KOT BERLUSCONI,SAMO ŠE BUNGA BUNGA MU MANJKA. PRAV TAKO VELJA, ČE JE TVOJ ODVETNIK MATOZ,SI KRIV IN PIKA. KER TO JE PO MOJEM MNENJU ODVETNIK ZLOČINCEV.
prpa24
08. 06. 2013 12.12
+9
Psihopatska podoba politike: "... površinska očarljivost in nastopaštvo; laganje, zavajanje, goljufanje in manipulativnost; pomanjkanje sočutja, empatije, občutkov krivde; izkoriščanje, okoriščanje in različne neodgovornosti; nesposobnost načrtovanja realističnih in dolgoročnih ciljev; nezmožnosti prevzemanja odgovornosti za svoja dejanja ipd ..." je v članku za Mladino zapisal dr. Nolimal.  Ntokomc je šel v svojem blogu Psihopati še dlje: Zvestobe, poštenosti, odgovornosti in načelnosti si enostavno ne moremo več privoščiti. SDS fanatiki, ki od blišča velikega vodje ne morejo spregledati, molijo, jokajo,... vse to samo potrjujejo.
prpa24
08. 06. 2013 12.08
+10
A problem je globlji od opisa psihičnega stanja politika. Janša je tudi primer stanja slovenske družbe. Nima nobenega spoštovanja do sodbe sodišča, kot je bilo to mogoče videti v sredo iz njegovega odziva. In tudi velik del Slovencev nima zaupanja v pravno državo in politiko. Ti, ti Avstrijci, ti, ki pišejo po diktatu iz Murgel, kakor trdi podmladek SDS!
Kaktus111
08. 06. 2013 12.13
+7
Na Finskem majo pa Murgle že kao SAO krajina .. pa tako .....
24vohomurckov
08. 06. 2013 11.41
-8
"Interesne skupine blokirajo zdravstveno reformo že 20 let," pravi minister za zdravje Tomaž Gantar ...gospod gantar!...ste paranoični??...povsod vidite teorije zarot!!
nitiniti
08. 06. 2013 10.26
+2
Novinarka slovenskih Financ razume grozljivo paranojo zarote množice, ker razume tudi svojo paranojo
DeadBull
08. 06. 2013 09.53
+20
Kdo je za to, da od Hrvatov vzamemo Goli otok v najem za 50 let?
u3pm
08. 06. 2013 09.37
-2
SLOVENSKI RDEČI V DALMACIJI!!!!!!!! Letos bo na splitski Rivi že tretja parada ponosa, ki se bo začela ob 14. uri. Čeprav organizatorji pričakujejo največje število udeležencev doslej,iz Slovenije(PS,SD inDL) pa policija upa, da intervencija ne bo potrebna in da bo povorka minila brez večjih incidentov. ''Naj bo Split Pride 2013 najlepši, najštevilčnejši in najbolj pisan doslej! Človekove pravice ne morejo čakati! Zdaj je čas, da vsi skupaj podpremo popolno enakopravnost!'', so na Facebooku sporočili organizatorji parade ponosa.
wolfterier
08. 06. 2013 22.19
+0
u3pm
08. 06. 2013 09.27
+1
SKORUMPIRANEC Minister #Erjavec bo med 12.-14. 6. z gospodarsko delegacijo obiskal Kazahstan, kjer bo potekalo zasedanje komisije za gosp sodelovanje.
baloncek1567
08. 06. 2013 08.22
+11
"Gospod" sodi po sebi, ker veee, kaj vse je sposoben narediti, da pride do svojega nacrta. Zal, ga je res ENO SAMO veliko SOVRAŠTVO in nesramno spletkarjenje in metanje najveckrat laznih polen pod noge. Taki ljudje NIKAKOR nebi smeli biti na takih polozajih oz. v politicnih vodah!!!!! To je izredno slab vzgled za naše državljane. Bil bi pa TRDA desna roka v daljnih časih nazaj, ko je bil še gospod Adolf...... Očitne pa so hude travme iz otrostva, ki so zal pustile neozdravljive posledice. Najbolj zalostno je to, da tak človek sploh ne vidi svojih napak in se jih ne zaveda ampak se vedno počuti ogrožen in ima preganjavice, da mu cel svet hoče škoditi......
Drejc MB
08. 06. 2013 08.16
+36
V normalnem evropskem okolju je elektronska pošta med vpletenimi in vstop denarja v državo več kot dovolj za obsodbo. V sodobnem svetu je papir preteklost. Kot da bodo za sprejetje podkupnine podpisali še kako listino s katero se bodo oboji inkriminirali. V Sloveniji se gremo pa afere. Glede na to da vsaj 70% sodbo podpira in da lahko upoštevam uspeh SDS kampanje je več kot jasno da mu ob strani stojijo samo najzvestejši privrženci. To je tistih 10 mogoče 15 odstotkov od volilne populacije, ki splog gre na volitve, to pomeni da je dejanski odstotek njegove podpore pod 10 % skupne populacije...... To pa je vsekakor pač mnenje manjšine in tega JJ in njegovi enostavno ne želijo dojeti. Pred 25 leti je njemu v podporo protestiralo nekaj deset tisoč Slovencev in je bil popolnoma upravičeno obsojen. Zločin je storil kot uslužbenec obrabnega ministrstva in vojaško sodišče je bilo takrat popolnoma pristojno za njega. Tudi Slovenščina je bila eden izmed uradnih jezikov, tako kot Srbohrvaščina, ki jo je uradno uporabljal sistem, ki mu je sodil.... Tam ni bilo nič sporno. Tako kot pri tej obsodbi ne. To da se pa oglašajo pravni strokovnjaki z SDS izkaznico in predavatelji iz pravne fakultete v NG, ki je nekaj podobnega za SDS kot je bila včasih politična šola v Kumruvcu, ter razni Čeferini, ki vidijo možnost zaslužka in promocije ne spremeni dejastva da je kriv. Krivi morajo v zapor.... Objektivno mnenje na to temo pa ti lahko dajo samo tuji mediji, kjer je raziskovalno novinarstvo resna zadeva in ko tam novinarji nekaj odkrijejo padajo glave. Vladavine in zdraharstva JJ-ja mora biti končno enkrat konec..... to je volja večine državlanov republike Slovenije... na tak ali drugačen način. JJ se bo pa vedno prodajal kot žrtev....
titoist
08. 06. 2013 08.23
+18
prav si poedal in te podpiram v tvojih realnih pogledih
baloncek1567
08. 06. 2013 08.25
+14
SUPER SI NAPISAL!!!!!!!!!!!! TAKO JE!!!!!!!!!!!!!
kapetan09
08. 06. 2013 08.06
+27
Drnovšek je eno stvar dobro povedal poslancem - saj se boste pobili med seboj za moj prestol. To je ilo namenjeno predvsem puklastemu - ker ga je dodobra spoznal. In kako prav je imel - puklastega je res sama hudobija in sovraštvo - verjetno ni imel pravega otroštva.
Drejc MB
08. 06. 2013 08.23
+21
N iga imel, oče je preživel eksekucijo v kočevske rogu in tako se zgodba sovrašva začela. Skušal se je vključiti v takratni sistem vendar je bil preveč goreč kumunist celo za stare kumuniste...... tako je pač menjal stran in v novi Sloveniji nadaljeval z svojim JANŠIZMOM......... Po depali vasi so ga malo prizemljili potem je pa spet dalje rovaril......... končno je prišel čas da ga bodo spet prizemljili. Upam da tokrat za vedno...
gizadlinka
08. 06. 2013 07.47
-27
ne zdi se mi prav, da obsojajo brez dokazov, čeprav tudi, če bilo kaj denarja vmes, mora tožilec, še bolj pa sodnik biti popolnoma prepričan in podprto z dokazi, da je denar ta in ta res dobil in vzel. Obljuba še ne pomeni nič, če meni nekdo nekaj obljubi ga ne morem za to tožiti in prisiliti, da mi to da, posebej če nimam pismeno. Kar se pa JJ tiče, se mi pa zdi da se včasih tudi samemu sebi smili, včasih imam občutek, da je dežurni krivec in da je ves čas v vlogi neke žrtve. Mogoče misli, da bo - tudi če je res tako pošten, kot govori, zmagal v tej državi korupcije in gonje proti njemu. Že iz zgodovine vemo, da so najboljši borci vedno padli, podli pa so na njihovih lovorikah slavili slavo in oblast. Tako da proti vetru šišat se ne splača.
JApajaDAja
08. 06. 2013 07.57
+26
zakaj je matoz zahteval umik dokazov, če pa jih "ni bilo"?
maijster
08. 06. 2013 07.57
+22
...daj no z takimi da se ti lahko smili,smilijo se ti lahko narod ki nima dela,služb,štipendij,zdravniškega varstva,.......pa saj sam rine v težave vse od leta 95 ko ga je odnesla depala vas,pa heroj,he,he,he,...če bi bil heroj bi v imenu miru odšel iz politike in nadomestil drugega človeka v svoji vrsti ampak on nebo naredil tega,ker ima preveč rad sebe in ima prevelik ego,........
gizadlinka
08. 06. 2013 08.01
-25
jaz samo govorim kar mislim, vi pa kar mislite sami. Da je zahteval izločitev dokazov, pa itak vsak odvetnik naredi, zakaj bi ga pa potem imel. Sodnik odloči katere dokaze bo upošteval, pa glede na izrek tudi ti dokazi niso bili verodostojni, vsaj jaz jih nisem slišala, mogoče jih VESTE VI in mi jih prosim povejte, sicem me je resnično strah v tej državi, da bodo jutri brez dokazov obsodili mene ali pa vas. Samo to.
kapetan09
08. 06. 2013 08.07
+7
Matoz še bo obogatel na račun ,....on je dobil svoj honorar pa magari bje zgubil. Sigurno se mu gre , da se še pravdajo - to pomeni še več denarja zanj - še bolj bo bogat in ne potrebuje biti noben posrednik pri prodaji orožja,...
gizadlinka
08. 06. 2013 08.10
-15
prosim naštejte mi dokaze, zaradi katerih so bili obsojeni. Drugače si bom pa jaz tudi kaj izmislila, da bo lahko kdo obsojen. Sicer pa glede na naše sodstvo se tudi to zgleda lahko dogaja. Je ravno danes povedal njihov minister, da ne znajo niti v svojih vrstah narediti reda. Tisti ki jih plačujemo zahtevamo, da pravično in učinkovito delo, ne pa neko sklicevanje ne neodvisnost, če so pa odvisni od našega denarja, jojmene.
kapetan09
08. 06. 2013 08.11
+12
Drejc MB
08. 06. 2013 08.25
+11
Daj no v Sloveniji padajo procesi samo zaradi procesnih napak... te pa običajno naredijo slabo plačani uslužbenci v pravosodnem sistemu....... Povsod drugod veljavni dokazi so v Sloveniji naenkrat izločeni....... in kriminalci gredo na svobodo
titoist
08. 06. 2013 08.25
+6
abigail
08. 06. 2013 08.29
+17
Le kdo ima toliko denarja, da se lahko kar naprej toži in plačuje odvetnike, in predvsem, od kje!? Nisem še slišala, da bi zaradi vseh tožb moral Janša kaj od svojega premoženja prodati, ali da je blizu bankrotu. Na pošten način do tolikšnega denarja ni mogoče priti, jasno! To je glavni dokaz, ki ga pa itak nobeno sodišče ne bo upoštevalo.
Drejc MB
08. 06. 2013 08.29
+17
Dokazi so pa zapisi elektronske pošte med vpletenimi, kjer so ga inkriminirali njegovi nesposobni podrejeni in tok denarja skladno s tem.... Dovolj je da je večja količina denarja prišla v državo in da JJ ne more dokazati kako je v tistem času porabil večjo količino denarja ki ga ni zaslužil...... to je več kot dovolj za obsodbo v razvitih evropskih državah.... Samo Slovenija je tu izjema. Ker gre pač za Janšo..... če bi država delovala bi ga zaprli že tam 92 in 93, ko se je njegov standart še bolj skokovito dvignil glede na uradne dohodke...
baloncek1567
08. 06. 2013 08.34
+11
Pa gizadlinka, a podpiras tudi , da so belogardisti "častni" in se jim postavljajo spomeniki .....in da so bili partizani barabe......dej zbud se baba!!!!! Al pa pejt 1x k njemu na golaž! Take ima zelo rad, ker ste lahko vodljivi, kot otroci v vrtcu...in verjamete v pravljice....mogoce ti bo dal tudi za položnice.....
gizadlinka
08. 06. 2013 08.41
-12
mi ni treba v vrtec,ker imam zaenkrat svojo glavo, ki je nimam le zaradi frizure. Glede belogardistov in partizanov pa ne vem, kaj in kako so bili, je pa moj deda povedal, da nobenih ni bilo kaj prida.
u3pm
08. 06. 2013 07.25
-24
tole jodlhajd so opazili v murglah dan pred nastankom zmazka v standardu.....kaj mislite kdo ji ga je napisal????????
kapetan09
08. 06. 2013 07.47
+10
hotchilipoper
08. 06. 2013 07.10
+13
Tudi avstrijci so pogruntali kake bedarije mlatimo
maijster
08. 06. 2013 07.31
+11
.....ma kje pa tudi oni so rdeči,komunisti pa kučan jim pere mozak,pa,he,he,he,...............
kapetan09
08. 06. 2013 07.38
+5
elephantus
08. 06. 2013 07.06
+1
Jaz nimam nic proti temu,da se ucicajo tudi ti. levi politiki,ce so tako neposteni kot Ivanhoe.
maijster
08. 06. 2013 06.55
+14
......sds-sovci trdijo,da je naval v njihove vrste odkar so obtožili čelavega,he,he,he,.......kaj ti zahojenci vse nepovejo,...........
Kaktus111
08. 06. 2013 07.14
+4
Jaz sem pa mislil , da imamo večino barab v arestu... zdaj pa pravjo da vsi v SDS rinejo .. pa taku ...
maijster
08. 06. 2013 07.32
+2
....sprejmem vsak minus,vsako kritiko,če pišem nekaj kar ni res ali pa ugibam zato minusarji ali niso prav tega povedali po vseh TV-jih prav veljaki SdS-sa ????ali res ne sprejmete resničnih kritik ???
kapetan09
08. 06. 2013 07.40
+7
tri sveče so gorele na stopnicah pri sodišču , jutri le še dve , čez 10 dni bodo vsi pozabili kdo je sploh janša .hehehe
Angela Franko
08. 06. 2013 06.43
+14
še sreča da tudi drugje vidijo kakšne igrice se gre ena stranka . Nemorem verjeti kaj se gredo ?? da pelje avtobus iz pred ene od gostiln v Ljubljano sveče prižigat in zato dobi vsak 30 eurov. Je to normalno ???? Ali so to samo govorice ???
kapetan09
08. 06. 2013 07.42
+9