Slovenija

Slovenija uradno v Natu

Washington/Ljubljana, 29. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zveza Nato se je s predajo ratifikacijskih listin Bolgarije, Estonije, Latvije, Litve, Romunije, Slovaške in Slovenije danes v Washingtonu razširila na 26 članic.

Anton Rop je Colinu Powellu predal listine o pristopu Slovenije k severnoatlantskemu zavezništvu (Foto: Reuters)
Anton Rop je Colinu Powellu predal listine o pristopu Slovenije k severnoatlantskemu zavezništvu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Predsednik vlade Tone Rop je danes v prostorih ameriškega zveznega ministrstva za finance v Washingtonu kot prvi v skupini sedmih premierov novih članic zveze Nato ameriškemu državnemu sekretarju Colinu Powellu predal listine o pristopu k severnoatlantskemu zavezništvu, s čimer je Slovenija uresničila enega od dveh glavnih zunanjepolitičnih ciljev, ki si jih je zadala po razglasitvi neodvisnosti leta 1991. Svečane predaje listin depozitarju Severnoatlantske pogodbe iz leta 1949 se je udeležil tudi zunanji minister Dimitrij Rupel, predaji listin pa je sledilo slavnostno kosilo, ki ga je priredil Powell.

Foto: Reuters
Foto: Reuters FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush je v počastitev njihovega vstopa pripravil slovesnost v Beli hiši, ki so se je bodo poleg slovenskega premiera Antona Ropa in premierov drugih novih članic udeležil še generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer. Premiera Ropa je spremljal zunanji minister Dimitrij Rupel.

Z vstopom Slovenije v Nato bodo z današnjim dnem varovanje slovenskega zračnega prostora prevzela italijanska letala. V Ljubljani pa se bo mudil namestnik pomočnika generalnega sekretarja zveze Nato za zunanje zadeve Jamie Shea, ki bo na srečanju z novinarji govoril o razširjenem zavezništvu in spremembah v njem.

Čeprav predaja pristopnih listin ameriški vladi šteje za uradni trenutek vstopa v zvezo Nato, pa je letošnja slovesnost v ZDA na tako visoki ravni predvsem zaradi želje vlad novih članic zveze Nato, da se zahvalijo svojim imigrantskim skupnostim, ki so prizadevno lobirale pri ameriških politikih za vstop v zvezo Nato. Južno trato Bele hiše je preplavila množica povabljenih iz sedmih držav in pripadnikov njihovih narodnosti v ZDA, še več pa jih bo zvečer na slovesnem sprejemu v galeriji Corcoran.

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO: POP TV

Zunanji minister Dimitrij Rupel je danes v Washingtonu na Centru za strateške in mednarodne študije (CSIS) odprl Mednarodno konferenco z naslovom "Od varnosti do razvoja na Zahodnem Balkanu", ki so jo skupaj organizirali slovensko zunanje ministrstvo, CSIS in Evropska pobuda za stabilnost (ESI). Konferenca je namenjena ponovnemu osredotočanju mednarodne skupnosti na nerešena vprašanja v regiji Zahodnega Balkana, med katerimi zaradi zadnjih dogodkov posebej izstopa kriza na Kosovu. Rupel se v Washingtonu prav tako udeležuje slovesnosti ob predaji listin ameriški vladi o pristopu sedmih držav v zvezo Nato, sočasnost obeh dogodkov pa je zgolj naključje, saj je bil datum konference določen veliko prej, kot slovesna predaja listin za vstop v Nato.

Rupel je v svojem nastopnem govoru med drugim poudaril, da bo Slovenija kot članica EU in zveze Nato držala odprta vata obeh organizacij za prijateljske države Zahodnega Balkana, kar je drugi izraz za države z območja nekdanje Jugoslavije in Albanije.

Rupel se bo predvidoma ločeno srečal tudi s Powellovim namestnikom Richardom Armitageom.

Za varovanje slovenskega zračnega prostora bodo od danes skrbela italijanska lovska letala
Za varovanje slovenskega zračnega prostora bodo od danes skrbela italijanska lovska letala FOTO: POP TV

Z vstopom Slovenije v Nato bodo od danes za varovanje slovenskega zračnega prostora skrbela italijanska lovska letala. Slovenija se bo namreč z vstopom v Nato vključila tudi v zavezniški integrirani sistem zračne obrambe (NATINEADS), vrhovni poveljnik zavezniških sil v Evropi, general James Jones, pa je v okviru tega določil sile, ki bodo izvajale naloge nadzora in zaščite zračnega prostora zavezništva za nove članice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3