Slovenija

'Pravico iskala kot hlapec Jernej'

Ljubljana, 09. 04. 2009 11.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

"Po smrti sina Gregorja sta zakonca Šilih naletela na aroganco in zaprta vrata. Njun namen ni bil 'linč' lečeče zdravnice, ampak doseči priznanje, da se strokovne napake dogajajo,'' je sporočil njun odvetnik. Pravico sta dobila na Evropskem sodišču.

Veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice je v Strasbourgu v primeru Šilih proti Sloveniji potrdil razsodbo sodišča na nižji stopnji iz leta 2007, s katero je bila Slovenija obsojena zaradi pomanjkanja učinkovitih pravnih postopkov za določitev vzroka smrti in odgovornosti za smrt tožnikovega sina v bolnišnici. Sodišče je zakoncema Šilih tudi prisodilo 7.540 evrov odškodnine za nepremoženjsko škodo in povračilo stroškov postopka v višini 4.039 evrov.

Omenjenega primera nismo obravnavali, saj tedaj še nismo imeli pravne podlage za delo pritožbenih organov. Primer je bil vsa leta na strani države in sodstva, kar dokazuje tudi današnja sodba Evropskega sodišča za človekove pravice. Gregorjevi starši temu niso oporekali, zato so tudi uporabili sodno pot. Zdravniška zbornica Slovenije

Branje razsodbe velikega senata sta danes v Strasbourgu spremljala tudi zakonca Šilih. Franja Šilih je povedala, da gre za izredno velik uspeh. "Ko sem zadnje dneve poslušala ministrico Katarino Kresal, kako se bo opravičila izbrisanim, ki so tudi doživeli krivico, pričakujem tudi jaz, oba z možem in naša družina, da se nam bo naša država opravičila, predvsem pravosodni sistem, tožilstvo in zdravstvo," je dejala. Izrazila je, da ji je zelo hudo, da so morali po pravico v Strasbourg in toliko let čakati. Njen soprog Ivan Šilih je dejal, da mu današnji dan pomeni zmago pravosodja v primeru zdravniških napak, ampak to je, kot je menil, šele začetek. "Z ženo sva naredila pionirsko delo, ko sva pravzaprav žrtvovala 16 let svojega življenja, da sva v tem pravdnem postopku, ki je tekel 16 let, dokazala, da imava prav," so še bile njegove prve besede po odločitvi v Strasbourgu. "S tem morava živeti. Kako bo sedaj ukrepala naša država, bomo videli, in če se bo v sistemu kaj spremenilo." Po njegovih besedah je potrebno, da se bistveno spremeni zakonodaja do zdravniških napak, ki jih po besedah Ivana Šiliha moramo prav tako primerjati z drugimi napakami, kjer koli se že pojavljajo, v gospodarstvu, družbenem življenju …

Spomin na pokojnega Gregorja Šiliha
Spomin na pokojnega Gregorja Šiliha FOTO: POP TV

Kot je dodal odvetnik zakoncev Šilih Bojan Grubar, je veliki senat v celoti potrdil sodbo sodišča na prvi stopnji. Hkrati je ob odločitvi izrazil "ogorčenje in sramoto", ker morajo slovenski državljani iskati pravico na sodišču v Strasbourgu "kot hlapec Jernej". Dodal je, da je resnično ogorčen nad tem, da se je Republika Slovenija pritožila zoper odločitev, ki je bila popolnoma jasna. In sporočilo sodišča je, da v Sloveniji nimamo neodvisnega sistema za ugotavljanje napak v zdravstvu.

''S sodbo je veliki senat Evropskega sodišča zavrnil pritožbo Slovenije zoper odločitev tega sodišča, s katero je bila Slovenija spoznana za kršiteljico 2. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah, torej da je kršila Gregorju Šilihu pravico do življenja, in to s tem, ker nima učinkovitega in neodvisnega sistema za ugotavljanje vzrokov smrti v bolnišnicah in v drugih zdravstvenih ustanovah,'' je sporočil odvetnik. ''Sedaj javnost prvič obveščam, da je preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Ljubljani odredil sodno obdukcijo in se po telefonu dogovoril z obducentom uro za začetek obdukcije, vendar ko je prišel na obdukcijo, je bila ta že končana. Tako za Gregorja Šiliha ni bila opravljena sodna, ampak sanitarna obdukcija. Takrat je obducent ugotovil, da je bil vzrok smrti miokarditis, čeprav je bil miokarditis posledica, vzrok smrti pa anafilaktični šok.''

''V posmeh odločitvi Evropskega sodišča pa je razlaganje dokazne ocene Vrhovnega sodišča, ki je v revizijskem postopku v zvezi plačila odškodnine povzelo zaključek obducenta, ki je opravil le sanitarno obdukcijo in je grobo kršil določbe zakona o kazenskem postopku. Slovenjgraški kriminalisti so na podlagi ugotovitev, ki se nanašajo na izvedbo obdukcije, in na podlagi zbranih obvestil podali kazensko ovadbo zoper lečečo zdravnico. Takrat je okrožno državno tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo, po opravljeni sodni preiskavi pa je odstopilo od pregona. Pregon sta prevzela starša pokojnega in vložila obtožnico, zoper katero je lečeča zdravnica ugovarjala, vendar pa je izvenrazpravni senat Okrožnega sodišča v Mariboru ugovor zavrnil. Nesprejemljivo je, da državno tožilstvo, ko je bila obtožnica že pravnomočna, ni prevzelo pregona, ampak je prepustilo pregon staršem pokojnega. Iz povsem nepojasnjenih razlogov pa Okrožno sodišče v Mariboru sklepa o zavrnitvi ugovora zoper obtožnico ni nikoli vročilo lečeči zdravnici, ki ji je tako na Vrhovnem sodišču uspelo s svojo zahtevo za varstvo zakonitosti, ker ji sklep okrožnega sodišča ni bil vročen.''

Ministrstvo za zdravje razsodbe za zdaj ne komentira.

''Še enkrat poudarjam, da starša pokojnega nista imela namena 'linčati' lečečo zdravnico, ampak doseči potrditev, da se strokovne napake dogajajo, da jih je treba priznati, se zanje primerno opravičiti, predvsem pa sta si želela drugačen, človeški, sočuten odnos vseh vpletenih ter ne stalno aroganco in zaprta vrata, na katera sta trkala. Postopki, ki v tako občutljivih primerih tečejo tako počasi in dolgo, vedno znova sprožajo neizmerno bolečino prizadetih. Skrajni čas je, da v naši državi vzpostavimo sistem, ki bo v takšnih primerih deloval hitro in učinkovito. Da lahko k temu pripomore samo od Zdravniške zbornice neodvisen organ, bi moralo biti vsem jasno. Ko bomo to dosegli, bomo lahko v naši mladi državi ponosni na učinkovitost, ki smo jo vzpostavili in za katero si moramo vsi, ki delamo v pravosodju, resnično prizadevati,'' je v sporočilu za javnost še zapisal odvetnik Grubar.

Državno pravobranilstvo: Sodba je presenečenje

Za državno pravobranilko Tjašo Mihelič Žitko pa je sodba presenečenje. "Pomeni namreč velik preobrat glede na dosedanjo sodno prakso sodišča v zvezi s časovno pristojnostjo za presojo procesnega vidika pravice do življenja. Po dosedanji sodni praksi je namreč veljalo, da takšna odločitev pomeni vzpostavitev retroaktivne veljave konvencije, kar po splošnih načelih mednarodnega prava ni dopustno," je pojasnila. Sodba je po njenih besedah res mejnik za to vprašanje, preučitev argumentov, ki so sodišče prepeljali do takšne odločitve, pa bo po njenem mnenju gotovo zelo zanimiva. "Dosedanja sodna praksa Evropskega sodišča za človekove pravice je bila ravno obratna. V takšnih primerih, kot je ta, ko je prišlo do smrti pred uveljavitvijo konvencije, sodni postopki pa so se vodili po uveljavitvi, je sodišče štelo, da nima pristojnosti za presojo teh postopkov, ker nima pristojnosti niti za presojo same smrti, ki je bila izven obdobja veljavnosti konvencije," je pojasnila. Na vprašanje, ali morda načrtujejo nove korake, je odgovorila, da je zadeva zaključena.

Dolga pot do pravice

Franja in Ivan Šilih sta tožbo na sodišče v Strasbourgu vložila 19. maja 2001, ker je bil po njuni oceni slovenski pravosodni sistem neučinkovit pri ugotavljanju odgovornosti za smrt njunega sina Gregorja v bolnišnici leta 1993. Kot je nato 28. junija 2007 presodilo sodišče, je Slovenija v primeru Šilih kršila drugi člen Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin (pravica do življenja), in sicer zaradi pomanjkanja učinkovitih pravnih postopkov za določitev vzroka smrti in odgovornosti za smrt tožnikovega sina v bolnišnici. Sodišče je zakoncema tudi prisodilo 7.540 evrov odškodnine za nepremoženjsko škodo, državi pa postavilo trimesečni rok za izplačilo odškodnine do 28. septembra 2007.

Državno pravobranilstvo je dan pred iztekom tega roka, 27. septembra 2007, na sodišče v Strasbourgu vložilo zahtevo za vnovično obravnavo zadeve Šilih, tokrat pred velikim senatom. Na državnem pravobranilstvu so tedaj pojasnili, da se je Slovenija odločila za vložitev zahteve za predložitev zadeve velikemu senatu, ker so ocenili, da je sodišče prevzelo pristojnost presojanja učinkovitosti sodnih postopkov, povezanih s smrtjo Gregorja Šiliha, še v času, ko Evropska konvencija o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin Slovenije ni zavezovala. Slovenija je 14. maja 1993 postala članica Sveta Evrope, 28. junija 1994 pa je ratificirala evropsko konvencijo o človekovih pravicah in priznala pravico posameznikov do pritožbe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

djdj
11. 04. 2009 00.39
Odškodnina sramotno nizka.
insaner
10. 04. 2009 16.12
nekaj zgodbic o zdravniški nadutosti in grobih napakah, čemur je ta stran pravzaprav namenjena, pa naslednjič
insaner
10. 04. 2009 16.06
Njej je v veliki meri uspelo, a taki primeri so na sodišču izjeme. Večina revežev, ki pride pred sodišča, je zaradi dolgoletne revščine psihično tako strta, da se ni sposobna resno postaviti zase. V največ primerih so to tudi ljudje z nižjo izobrazbo, ki se težko izražajo in so celo življenje navajeni »ubogati«. Pravna manipulacija s takimi ljudmi pa je perverznost.
insaner
10. 04. 2009 16.05
Pred nekaj dnevi je bila na teh straneh polemika o pravnem nasilju, ko so sodišča širom Slovenije kot po tekočem traku priznavala Vzajemni pravico do izterjav izmišljenih dolgov. Ta zgodbica je sveža, a je le ena med mnogimi podobnimi preteklega časa in žal tudi (še bolj) prihodnjega. Pred nekaj leti spomladi mi je mama družinice pojamrala, da jih SPL toži za 800.000sit, čeprav dolg ni znašal niti 200.000sit. S pripravljeno dokumentacijo je na sodišču uspela, da so razpravo prekinili in SPLju spravljivo naložili, da pripravi verodostojnejšo dokumentacijo. Na jesenskem sojenju so jo s prikritimi grožnjami s strani pravnika SPLja in s strani sodnika »prepričali«, da je prestrašena in živčno strta podpisala priznanje za dolg v višini 300.000sit. Precejšen uspeh, a še vseeno velika krivica. Ob tem je morala kot toženka nositi vse stroške postopka, čeprav je bilo sodišču evidentno, da je skušal SPL dolg napihniti na nekajkratno vrednost in je sodišče vsaj 1x zasedalo zaradi izterjave lažne višine dolga.
insaner
10. 04. 2009 15.48
Ne le Slovenija, vsaka država si bo povrnila obraz človečnosti šele, ko bo pravnike spravila tja, kamor sodijo – na družbeno obrobje. Žal so potrebni, a vsilili so nam svoja merila medsebojnih odnosov, socialnosti in kulture. Slovenija tako kot še mnoge države ni demokratična dežela, ampak ena od držav pravnega nasilja Civilizacija prava je smrt svobodi kulture
insaner
10. 04. 2009 15.48
Ne Kathalena, samo neskončno samovšečni in samozaverovani so. V kombinaciji še s kakšno frustracijo postanejo lahko »morilski«. Taki ljudje nimajo občutka za stvarnost in soljudi Malo več ali malo manj pravnega insekticida – kdo bi se s tem v odnosu do nas - sodrge obremenjeval ! Pravnikom je važno le njihovo mesto med ostalimi pravniki. Besede »kolegi« nisem mogel uporabiti, ker v tem primeru ni prava
insaner
10. 04. 2009 15.26
Kathalena 09.04.2009, 12:36, končno ena odločna in konkretna - omejen mandat sodnikom - redno preverjenaje sodnikovega dela - za dokazano malomarnost in/ali zlorabo položaja morajo začeti pravno, materialno in kazensko odgovarjati enako kot vsi državljani. Bučarjeva ustava je v tem delu nujno potrebna spremembe ! - poleg strokovnega tudi vzporeden laični nadzor nad sodniškim delom (vrana vrani ...)
Cookies
10. 04. 2009 15.21
Slovensko pravosodje in zdravstvo?... pa saj že vsak vrabček čivka o tem, je polno lastnega dreka....pa še za nedotakljive se imajo, pokvarjenci! Svoj poklic opravljajo samo zaradi visokih dohodkov in ne zato ker so srčni, dobri in pravični...vsaj tako si jaz predstavljam dobrega zdravnika, oz. sodnika. Družini Šilih pa kapo dol...
resslovenka
10. 04. 2009 12.25
Vse spoštovanje staršem, ki so vztrajali toliko časa, da so prišli do zadoščenja. V tistem moralnem smislu, da so za svojega otroka naredili vse. Pravna slovenska država z vsemi lobiji vred se ima nad čem zamisliti. Bomo hodili po pravico v bodoče drugam?
titovka
09. 04. 2009 15.49
saj po leto 1990 je slovenija šla samo navzdol...sedaj smo tukaj kje smo....v nebesih!!!!!!!
JADE7
09. 04. 2009 15.44
BRAVO, BRAVO.......TAKO SE DELA!!! jE TREBA SPRAVIT NAŠE SODSTVO V RED IN ZDRAVNIKOM DAT VEDET, DA SMO PRED ZAKONOM>>>> VSI ENAKI !!!
Buena Vita
09. 04. 2009 14.58
seveda pa je ta obsodba trden dokaz, da ima prav mali človek
Buena Vita
09. 04. 2009 14.57
joj še veste ne koliko pritožb je na evropskem sodišču, seveda bomo plačali državljani,mafija se pa reži
janzeko
09. 04. 2009 14.42
Eni morajo na evropsko sodišče, da kaj dosežejo.In se borijo tudi 16-17 let .Slovenski velikaši strojani pa dosežejo vse kar hočejo in se tudi obnašajo kakor se hočejo.Kdo jim ščiti hrbet oziroma o komu imajo kaj otiplivega za izdat.Nekaj ni v redu treba bi bilo na cesto.Včasih so rekli gnila Jugoslavija.Zdaj se pa lahko reče, rasprodana in pokozlana Slovenija.
sonas
09. 04. 2009 14.27
Bravo zakonca Šelih! Če bi bilo več takih družin v Sloveniji se ne bi zgodil primer Nekrep! S tem, da se ne vlagajo tožbe in vztraja pri tem, da se je zgodil "ups" (po mnenju zdravnikov) se podpira nekaznovanost zdravnikov...
nekdo17
09. 04. 2009 14.23
Babura s pravosodja je presenečena na razsodbo. Pričakovano. Očitno v EU določeni mehanizmi le pravilno funkcionirajo, škoda je le, da (pre)počasi. Pričakiovano je tudi, da ministrstvo in zdravniška zbornica (beri greznica) tega ne kometirata. Sigurno mislijo, da je bolje, da so tiho in da ne mešajo dreka še dodatno...Se bo že razsmrdelo - nato pa veselo naprej po ustaljeni praksi v tej naši dolini šentflorjanski...
strogoff
09. 04. 2009 14.22
zdravniško-krivosodne naveze v RS ? SRAMOTA ! ! !
janzeko
09. 04. 2009 14.07
Dokler bodo slovenijo vodili pik zibnarji ne bo drugače, kot je. Le še ena možnost je, da bo še slabše.
alfa beta
09. 04. 2009 13.57
Slovenija je itak še daaaaleč od pravne države. Veliko navadnih državljanov se jsploh ne poda na pot iskanja pravice, ker vejo kakšen odziv bo s strani naših pravnih inštitucij. In to je največja napaka. Ker potem se vsi prevečkrat sprijaznimo s krivicami, ki se dogajajo. Ampak smo davkoplačvelaci...in če ima kdo pravice smo to mi.
anonimni12
09. 04. 2009 13.56
Pa kak hlapec jernej na tuje? Evropsko sodisce je tudi nase sodisce, saj je v EU. Po njihovi logiki je tuje lahko ze vse tisto, kar je na drugi strani vrat nasega stanovanja!