Slovenija

Slovenija skozi oči Američana: Dežela polna presenečenj

Ljubljana/New York, 10. 08. 2011 12.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Junija je po naši državi potoval novinar New York Timesa, ki je bil nad videnim navdušen. Ugotovil je, da je največje presenečenje, da takšna država sploh obstaja, Slovence pa je primerjal s človeškimi ribicami.

Ameriški New York Times je objavil reportažo novinarja Setha Sherwooda, ki je junija potoval po Sloveniji in je bil nad našo državo navdušen.

V začetku svoje pripovedi omeni mešanje slovenskega in italijanskega jezika na Obali ter se ob tem vpraša: "V kakšno čudno deželo sem prišel?" Kmalu ugotovi, da je prišel v deželo številnih presenečenj.

Našo prestolnico Sherwood opisuje kot mesto, ki je polno energije in doda, da je na vsakem koraku moč videti dobro oblečene Slovence, ki se po mestu vozijo s kolesom. Ob tem omenja, da sta Ljubljana in nekdanja prestolnica Jugoslavije Beograd precej različni mesti. Beograd je po njegovem mnenju živahno mesto, ki ga "oblega“ siva arhitektura in propadajoča infrastruktura. Ljubljana pa je po drugi strani neke vrste slovanski København, podoba učinkovitosti in razcveta.

Med obiskom prestolnice je utrip mesta želel začutiti s sprehodom po ulicah, obiskom galerij in raznih trgovinic, odpravil pa se je tudi na Ljubljanski grad. Tam je okusil tradicionalno slovensko hrano, takšna ponudba pa je bila po njegovem mnenju pohvalna, saj večina lokalnih restavracij sicer nudi mešanico italijanske, avstrijske in srbske hrane.

Hiše pastelnih barv so po Sherwoodovem mnenju idealna podoba za razglednice.
Hiše pastelnih barv so po Sherwoodovem mnenju idealna podoba za razglednice. FOTO: Mateja Klavs

Najbolj varovana skrivnost: Jadransko morje

Pri odkrivanju Slovenije je kot najbolj varovano skrivnost označil neskončno modrino Jadranskega morja. Seveda je opazil, da je naša obala kratka in da gre v primerjavi z obalo Italije ali Hrvaške za drobtinico. "A ravno to je njen čar," pravi Sherwood. Medtem ko se tuji turisti valijo v Trst in Dubrovnik, le poznavalci vedo za slovenske obmorske vasi, je zapisal.

Težka odločitev: Vzeti union ali laško? Sherwood je naročil kar oboje.
Težka odločitev: Vzeti union ali laško? Sherwood je naročil kar oboje. FOTO: M.K.

Ko je sedel v Piranu, je opazil barvitost stavb. Hiše v barvi breskve, limone in jagode, ki imajo oranžno streho, so po njegovo idealna podoba za razglednice. Vtis nekoliko kvari le marina, ki ima zarjavele ograje in škripave čolne.

Sherwood je v pogovoru s Slovenci sicer izvedel, da smo deloven narod, a v Piranu ni bilo čutiti pretirane zagnanosti po delu. Ljudje so se sončili, starejši moški so na klopeh igrali šah, počasi pa se je po morju premikala turistična ladja. "Zdelo se je, kot da se je pod soncem stopila vsa ambicija in so jo odnesli valovi,“ je zapisal. V Piranu pa so ga postavili tudi pred izredno težko odločitev. V piceriji se je moral odločiti, katero pivo bi pil. Na koncu je naročil laško in union. 

Maribor: Hribi polni trt

Sherwood je obiskal tudi Maribor, kjer je ugotovil, da namesto pastelnih hiš stojijo habsburške stavbe. Za stavbami se je dvigalo zeleno Pohorje s smučarskimi progami, ki čakajo na sneg. Okoliški hribi so bili polni trt. Pri svojem obisku ni izpustil niti najstarejše trte, a vina te trte ni mogel poskusiti. Razložili so mu, da vino polnijo v 2,5 decilitrske stekleničke in jih uporabljajo za protokolno darilo. Takšno steklenico imajo denimo Bill Clinton, Arnold Schwarzenegger, papež in japonski cesar.

Vina najstarejše trte ni mogel pokusiti.
Vina najstarejše trte ni mogel pokusiti. FOTO: Mia Media

Postojnska jama kot prispodoba za Slovenijo

Zadnje slovensko presenečenje pa je ležalo v Postojni. Pridružil se je turistom in se spustil v Postojnsko jamo, ki ga je očarala. Pri tem so se mu posebej zanimive zdele človeške ribice, turistična vodička Katja pa mu je razložila, zakaj ime človeška ribica, in sicer iz dveh razlogov: ker lahko živijo do okoli 100 let, tako kot ljudje, in ker je njihova barva podobna barvi naše kože.

Ko se je skupina turistov vračala iz teme nazaj na svetlobo, je razpravljala o tem, kar je pravkar videla: nekaj malo znanega, surovo lepoto, kjer živijo nepričakovani prebivalci. Za trenutek se je to zdela najboljša prispodoba tudi za Slovenijo samo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SilverBullet
18. 08. 2011 08.55
@Scipio: "... prim. npr. naša goveja muzka, gorenjska narodna noša, ali pa ljubljansko purgersko pozerstvo in podobno... " Empirično opažam v tej naši Sloveniji, da so najbolj zarukani tisti, ki imajo vedno polna usta o Slovenceljnih, nevedoč da so s svojim ravnanjem in razmišljanjem reprezentativni primer, jim šprica slina iz kotičkov ust in trepeta srčece ob misli na "govejo muziko" in polko ter se ob domačem kulturnem, glasbenem, stavbenem in drugem izročilu v splošnem počutijo nelagodno. Nekateri do te mere, da bi vse, kar je za kak dan "prestaro", "prerustikalno", ali ne prihaja iz Amerike, zmetali v kanto in nadomestili s čim manj motečim. Očigledno so zarukani tudi mnogi, ki, recimo, "govejo" poslušajo, empirika pač govori svoje. Ampak najbrž je to, ali je posameznik "zarukan" ali ne, neodvisno od njegovega "okusa" ali tega, v kakem okolju je odrasel in v kake barve obleko ali znamko se oblači. Žal za nekatere. To, da pljuvajo čez ljudi z drugačnim okusom, jih pač ne reši prekletstva. Menda, pravijo stari in modri, da je v resničnem svetu kvečjemu obratno.
cyklon
12. 08. 2011 00.12
Človek,ki prihaja od tam ,kjer se odpovedo človeku,če ne more plačati zdravstvenega zavarovanja in ga pustijo krepniti na cesti nas primerja s človeškimi ribicami !? Ja! Beli smo in slepi !Kakšno presenečenje !!
comment123
11. 08. 2011 11.20
Srečo, spontano veselje in voljo do vsakdanjega življenja pa je večini pohrustala sama država....
scipio
11. 08. 2011 11.14
+2
godhead11.08.2011, 10:47 prosim ne jamraj o politiki na tem mestu. tukaj je beseda o tem , da nas nekdo gleda od zunaj in kako mu to izgleda in da nas naj to spomni na našo samopodobo, ki res ni dobra. čisto vsak narod, vsaka država ima, tako kot vsako telo, svoje dele, ki dišijo manj prijetno ali se jih celo sramuje. to ni tak problem kot to (oprosti, nadaljujem primerjavo), če se nekdo noče umivati in vsak dan bolj zaudarja in ga okolica prične zavračati...a voda v reki in in Zlatorog žajfa sta namreč vseskozi dosegljivi , le uporabiti ju je treba. tokrat sta v tej vlogi to bila Računsko sodišče in ProtiKorup komisija. Še več tega, bratci potrebujemo, še več... in zato, kdor misli, da bo po naslednjih volitvah vse v redu, je naiven. maslo se pri nas proizvaja stalno in vedno znova, mi smo ljudstvo z dobro razvitimi lojnicami, to ne bo šlo tako kmalu iz naših genov. daj, naredi že kaj v svojem okolju, da bo tega manj, razen da šimfaš tu gor. a danes, ko se Slovenija koplje v svojem zelenju, obžarjenim z avgustovskim soncem, v svežem kisiku z Alp in iz kočevskih gozdov, v jasnini in lesketanju morja in jezer, je zame lep dan in sem zadovoljen, da mi ga je dano živeti.
godhead
11. 08. 2011 10.47
je omenil kaj brezposelnost, hilde, zidarje, kresalke, janšiste?
dxty78
11. 08. 2011 09.11
+1
vinadap.: Se popolnoma strinjam s tabo, kar se tiče vseh teh lepot, ki jih imamo. Jaz samo pravim, da jih ne znamo ceniti in oceniti in ji oddajamo zastonj ter od tega v finančnem smislu nič nimamo. Pa še bolj natančno: - obstaja licenca za turistične vodnike po Sloveniji - pol pa v zakonu piše, da lahko po Sloveniji vodi vsak tuji državljan (licence ali usposobljenosti sploh ne potrebuje), ki je pot začel izven Slovenije... - zakaj imamo torej usposobljene vodnike, ki imajo velikokrat prijavljen s.p. in bi lahko s svojim zaslužkom prispevali v državno malho več denarja?? - zakaj imamo licencirane agencije ob Soči, ki jih dušimo z davki in 500 zahtevami ter jim onemogočamo obstoj, potem pa pridejo Poljaki, grejo v Učjo (ker pač ni nobenega nadzora) in ubožci umrejo??? Halo?? Namesto, da bi rekli sorry gospodje, to je Slovenija, to je raj na zemlji, ampak MORATE GA SPOŠTOVATI!!! Zato imamo usposobljene ljudi, ki so velikokrat, prav tako kot ti, veliki entuzijasti, dobri poznavalci in JIM PLAČAJTE, DA Z VAMI DELIJO SLOVENIJO!!! - le zakaj imamo tak minus v proračunu, se sprašujem?? - zakaj lahko po Ljubljani vodi kdorkoli? - zakaj vodnik vLjubljani z eno skupino zasluži za 2 uri 35,00 eur bruto, ko pa greš v Italijo je najnižji honorar za vodnika cca. 80,00 eur? Zakaj? Ker mi smo radodarni in želimo razdajati Slovenijo zastonj... želimo omogočiti vsakemu njoku, da gre kamorkoli po našem ozemlju in po možnosti dela škodo sebi in naravi... To je to, ja! dxty78 10.08.2011, 13:23 *********************** Če bi se tvoje želje o turistični (marketinški????) Sloveniji uresničile, potem tega in temu podobnih člankov ne bi bilo. Ne bi bilo Angležev v Prekmurskih vasicah. Ne bi bilo vesekih ljudi, ki jih z nahrbnikom srečah povsod....od ceste do hribov..... Ne bi bilo te čudovite (in edine???) reke kjer se še lahko okopaš brez skrbi. Kolpo imam v mislih. Ne bi bilo kolesarjenja po Notranjski, okoli Cerkniškega jezera, kjer z malo sreče ujameš v foto objektiv medveda... Kaj ti čem naštevati - pisal bi ti lahko cel dan o Vremščicah, dolini Tamarja, o dolini Voje, o potepu po dolini Dragonje.... Te lepote so lepote, ker (še!!!) nismo uspeli vse ceniti z denarjem. Naj tako tudi ostane!
theuser
11. 08. 2011 08.24
original pejte prebrat...pol pa bereš kako je poslušal v piranu "đurđevdan" :D ...smeh
scipio
11. 08. 2011 08.01
slovenija ima dva obraza, tako kot vsak kovanec: a) objektivno solidne življenske razmere, ki so še danes glede na to, kako se živi drugje, gotovo v zgornjih 10-15% na zemeljski obli, in pokrajino ter okolje, ki je po svojih atributih gotovo v zgornjih 3% zemeljske površine po svoji kvaliteti in čarih. in pika. b) najbolj zarukan folk, ki se vsega pod(a) sploh ne zaveda, čeprav s vojo trmo in delavnostjo pomaga to soustvarjati že stoletja, je pa tako zakompleksan, da si tega, kdo je in kje živi, sploh noče priznat. ali pa je tako samovšečen, da mu prebije kultura edino v kič in nikamor drugam, (prim. npr. naša goveja muzka, gorenjska narodna noša, ali pa ljubljansko purgersko pozerstvo in podobno). novodobni prišleki (taki kot npr. SRBIN_BRE tu spodaj, sploh pa cela jugomafija, ki obvladuje vse slabe scene v SLO, od prostitucije do mamil) pa to veselo izkoriščajo in gledajo, kako bodo penetrirali v vse pore te družbe in vsislili svoj način gledanja na tole slovenijo in družbo v njej. bravo amerikanc, ker si povedal po resnici. slovenija je ena zadnjih oaz skoraj idiličnega življenja na tej obli, le najti moraš svoj izraz in ne sme biti holivudska, pa tudi ne balkanska preslikava, pa je takoj v redu. poglej v slovenski gostilne orbi in poglej v ljubljanske lokale urbi. vse polno, poglej kako se ljudje vozijo v avtih, po eden, avtobsi pa prazni... kdor gre po svetu, vidi, kaj je zunaj. a se vam to, kar je zdaj v angliji , na norveškem, pa v ameriki, nič ne maje? da vam ne slikam somalije, sudana, vietnama, venezuele in bangladeša in tako naprej, kako tam živijo. ali pa pojdite na kitajsko delat 16 ur na dan, da vam bo lažje kot v tej sloveniji. ali pa v srbijo. Saj res, srbin_bre, si razmislil o tem? V Evropo smo te spravili, ne zaradi tvojih kakšni so, temveč zaradi nas kakršni smo, a na dansko kljub temu kmalu ne boš več mogel, tam še nemcev kmalu več ne bodo marali, že delajo nove rampe na meji...
lolipoly
11. 08. 2011 07.31
Da vam povem, zakaj je bil ta ameriski reporter presenec za Slovenijo? Ker vecina amerikancev spolh ni slisalo za Slovenijo, tisti , ki pa so pa mislijo, da je to neka pokrajina v bivsi Sovjetski zvezi , ki je 100 let nazaj za razvitim svetom . Ravno tako, kot tisti, ki nikoli niso bili v ZDA in mislijo, da je zivljenje tako kot vidijo v filmih.
rhett
11. 08. 2011 06.50
+1
Ju3 ga bodo razvajali libanonci... In bo navdušen!
orangensaft
11. 08. 2011 06.03
+1
slovenija je lepa, ampak samo od njene lepote se ne da živeti. no, dalo bi se že dalo, samo te igre pa se ne znami igrat.
lolipoly
11. 08. 2011 04.07
@quantrum preberi in razmisli komentar od Vecni _studenta.
Vilijam Petrovi?
11. 08. 2011 03.46
Naj tale Američan pride delat in živet za eno leto k nam v SLO pa jo bo kar hitro popihal nazaj v svojo ZDA.... Od lepot se neda živeti nažalost,treba je tudi plačo kdaj pa kdaj dobiti za delo ki ga opraviš in to tako da lahko vsak dan poješ vsaj en normalen obrok ne pa da garaš cele dneve in živiš od poceni testenin pol meseca,zadnji teden,dva pred plačo pa ješ samo še po eno pašteto na dan... ŽIVELA NAM NAŠA LEPA REPUBLIKA SLOVENISTAN-BANANASTAN!!!
JezekTekaTeka09
11. 08. 2011 01.33
-2
Ja res, Slovenija je raj ... ampak za uvožene južnaške volilce ... ne več dolgo, prihaja princ na belem konju ...
Irena Mlakar
11. 08. 2011 01.23
+1
Lepo da nas je vsaj nekdo lepo predstavil svetu:) Da se ni obregal v politiko in te šalabajzke ampak poiskal lepote Slovenije in jo pogledal z druge luči:) Lahko smo ponosni da imamo tako pokrajno, da imamo take ljudi(govorim o nas, običnih radnikih ki se trudimo da z malim uživamo) in lahko smo ponosni da še kdo to opazi, si vzame čas in se sprehodi ter si ogleda naše prelepe kotičke z druge perspektive. Če si vzameš čas in del pokrajine mimo katere vsak dan hitiš v službo in nazaj, le prehodiš ali prejahaš lahko kaj hitro opaziš vse njene lepote in skrivnosti;) je pa žalost da si večina tega časa ne more vzet:(
Helix Nebula
11. 08. 2011 01.17
Še sreča da ni prišo u SG pozimi ko bi mu mraz stistno kreprko do -30 al pa še hujš na babno polje, da ga ni na primorskem burja vrgla z avtoceste, pa da mu na prekmurju ni toča glave razbila.. Pol bi pa pisau da se v Sloveniji verjetno svet konča.. :D Mislim da je prvi Američan ki je vido naše lepote in so jih njegovi možgani kot take tut razumeli :D
brezcasni
10. 08. 2011 23.51
a tale stric ve da v tej državi eni porivajo-mastife,eni mečejo otroke skozi okno,eni pa dilajo bolj kot mehičani.pa vse nekaznovano.
moster
10. 08. 2011 23.40
TA PRVO SE JE ČEVAPOV IN KEBAPA NAJEDU, CEZ JE ŠLA LOZA, POL SE JE PA V AMERIKI ZBUDU! AMY VINE MU JE PA PELA!
Spetsnaz
10. 08. 2011 23.38
Slovenija odkod lepote tvoje ! Bodite ponosni in srecni.
binmister
10. 08. 2011 22.57
" dežela polna presenečenjˇ" ? da bi še tale vedel koliko je v tej deželi lačnih in opeharjenih ter koliko so in pokradejo tajkuni tale stric ne bi nikoli stopil v Slovenijo saj smo malo boljši od Albanije in Romunije toda če se bo tako nadaljevalo lopovstvo bomo kot Somalija