Slovenija

Slovenija si ne more privoščiti patrij

Ljubljana, 30. 05. 2009 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na obrambnem ministrstvu so tudi uradno potrdili, da nimajo sredstev za načrtovan nakup 135 patrij. Vojska se je zato delu oklepnikov odpovedala, ne izdajo pa, kolikšno je zmanjšanje.

Slovenija bi že lani morala prevzeti 13 patrij, a jih zaradi pomanjkanja denarja še ni.
Slovenija bi že lani morala prevzeti 13 patrij, a jih zaradi pomanjkanja denarja še ni. FOTO: Jani Dolinšek

Slovenija se je zaradi pomanjkanja denarja odpovedala nakupu dela oklepnikov patria, so za Dnevnik tudi uradno potrdili na obrambnem ministrstvu. Niso pa izdali, kolikšno je zmanjšanje.

Tako obsežnega krčenja obrambnega proračuna Slovenija od osamosvojitve še ni doživela.

Za to so se odločili, ker je slovenska vojska zaradi drastičnega krčenja obrambnega proračuna praktično bankrotirala, piše omenjeni časnik v sobotni izdaji. V temeljnih razvojnih programih je namreč od sprva predvidenih 105 milijonov evrov po rebalansu proračuna ostalo le še 44 milijonov, naslednji rebalans pa naj bi to vsoto še oklestil. To pomeni, da bo imela vojska denar samo še za plače in tekoče delovanje. "Upam, da veste, da to pomeni, da predvidene realizacije niti za lansko leto niti za letošnje leto s 44 milijoni na pogodbi 8 x 8 ni mogoče izpeljati," je za omenjeni časnik dejala obrambna ministrica Ljubica Jelušič.

Po načrtih bi se morali prvi vojaki na patrijah začeti usposabljati že prihodnji mesec.
Po načrtih bi se morali prvi vojaki na patrijah začeti usposabljati že prihodnji mesec. FOTO: Jani Dolinšek

Varčevanje se ne pozna le pri poslu s patrijami, saj tudi nakupov ostale vojaške opreme skoraj ni več. "Še pred dvema letoma je bilo na seznamu nakupov obrambnega ministrstva veliko dragih zadev. Želeli so kupiti dve transportni letali, 135 oklepnikov 8 x 8, okoli 40 lahkih oklepnikov 4 x 4, več kot 80 terenskih vozil (specialne enote, vojaška policija), 9 težkih oklepnikov RKB … To so bili največji nakupi, predvideni v še vedno veljavnih načrtih obrambnega ministrstva. Ničesar od zgoraj navedenega niso kupili," piše Dnevnik.

Najbolj je odmeval načrtovani nakup oklepnikov patria. Bil je povod za odmevno predvolilno afero, proizvajalec je zamujal z dobavo, nato se je izkazalo, da vozila niso brezhibna. Zdaj pa je postalo jasno, da si jih Slovenija sploh ne more privoščiti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cekson
02. 06. 2009 17.56
Ker je KGB ze denar pokradu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Upam, da vas bodo Finci fejst tozil in, da boste placal kot crnci. Vi nesposobnikr..... Ce pa boste dali delo Sistemski tehniki, gremo pa na cesto!!!!!!!!!!! Banda pokvarjena !!!!!!!!!!! le kdo vam se kaj verjame, ce sonce sije vam ne verjamem "dober dan " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kathalena
31. 05. 2009 09.22
Slovenci se naj vprašajo kakšne Kriminalce in poznavalce zakonov o pogodbah imajo na Oblasti. V primeru Patrij z tujim resnim dobaviteljem pogodba ali prekinitev ni problem. Na Slovenskem ozemlju izplačilo barabi ki je sedela na čelu Državne Banke pa je pogodba za milijon in dodatnih pol milijona Evrov nedotakljiva, Gre predvsem za nič drugega kot Krimonalce..ali pa kaj drugega naj Državljani sami presodijo.
hotchilipoper
31. 05. 2009 09.13
Zakaj smo pa pol šli v NATO,jih sploh ne rabmo raj dejte dnar tistim k so izgubl službe
miha1393
31. 05. 2009 09.00
Nihče pa ne govori o tem da bi nam Sistemska tehnika naredila 2x boljše oklepnike Krpan za mnogo ceneje
jazbog
31. 05. 2009 07.13
Ali smo banana republika? Podpišeš pogodbo, potem ponudnika zajebavajo z odkrivanjem napak na oklepnikih, potem pa, ko je z njimi vse OK, pa rečemo, da jih ne rabimo. Ali so z Marsa padli ali kaj? Kakšne penale pa bomo davkoplačevalci plačali za tako igračkanje naših politikov? Katera država ti bo pa še kaj potem ponudila? Mogoče Sistemska tehnika s svojimi Krpani, ki lahko služijo le za makete. Dejstvo je da oklepnike rabimo in naj že od nekod spraskajo tisti denar! Če tega niso sposobni naj odstopijo! Italijani so že na meji.
Tonček Balonček
31. 05. 2009 06.36
Čimprej hopčemo predčasne volitve in nabavo 200 patrij! Ko bodo ljudje na ulicah demonstrirali za drugo republiko in proti vladi, bodo pa videli, kako krvavo so te patrije potrebne!
papigalanu
31. 05. 2009 01.16
mislm pa to so usekani.. kaj bo slovenija s temi jajci? ko pa imajo druge države tako oborožitev da je patrija proti njim ena igračka. in v času recesije it nakupovat oklepnike?! absurd.. se vid da smo v sloveniji.. drugod se to ne bi dogajalo
luciluk
30. 05. 2009 18.04
Klampfman 30.05.2009, 12:22 ja nekaj takega bo. In vojaki ki bodo šli z Krpani na misije bodo morali imeti res ogromna jajca da si bodo upali v njih voziti.
svetaKrava
30. 05. 2009 17.28
pol pa se mi tolažimo z hrvati da so pred bankrotom. sami pa nismo boljši-dokaz zato je obrambni proračun. čeprav je večja verjetnost da je to le dimna zavesa, za pripravo razdrtja pogodbe, nato pa čez kako leto nakup krpanov, da bo levica spet zaslužila
Prophet
30. 05. 2009 16.48
Hrvati so si jih lahko privoščili!!
Devi_
30. 05. 2009 16.41
Spet te pathije...
3-2
30. 05. 2009 16.39
Jani Dolinšek ima na spodnji sliki 65% SNB barve v objektivu
Xspot
30. 05. 2009 16.36
Orožje zna danes kupiti skoraj vsako budalo, prava vojna je pa resna stvar, kjer šteje vsaka malenkost. V zadni vojni smo branili domovino z M48, iz prve svetovne vojne. Moderen vojaški sistem je zasnovan na kompleksni logistiki, potem lahko razviješ strategijo in opremiš enote, za natančno določen namen. Vsako potencialno bojišče ima svoje specifike, poznavanje in izkoriščanje teh je ključno v boju. Eno je braniti domač teren, drugo je biti pripravljen na raznovrstne izzive, s katerimi se bomo srečevali, na misijah v tujini. Za naše razmere (standard) se mi zdi, da je zelo pametno usposobiti in opremiti takšne enote, ki lahko sodelujejo pri civilni zaščiti in reševanju, kot so spretna vozila, helikopterji, radarski in komunikacijski sistemi, predvsem pa vrhunsko izurjene ter opremljene posebne enote, prilagojene našemu terenu. Pri misijah v tujini se mi zdi pomembno, da gremo tja predvsem zaradi svojih interesov.
Justiceiscoming81
30. 05. 2009 14.14
Mislm da je to eden največjih primerov korupcije v Sloveniji... Nekomu od naših politikov se pa zdejle veselo smeje...
Kathalena
30. 05. 2009 13.29
RE Avthority Milan M Pecikel ne more govoriti ima poln jezik, dlak je namreč lizal nekaj kosmatega neumitega iz Koroške tako se šušlja naokoli..
Žiga Las
30. 05. 2009 13.28
ne gradit džamije ki je itak za tujce mk,... denar pa naj raje uložijo za patrije ne pa da podpiramo tuje državljane,... pri nas so na prvem mestu tujci potem smo šele mi -_-
Authority
30. 05. 2009 12.49
Samo eno vprašanje: A bi se to zgodilo, če bi namesto Patrije izbrali Viator in Vektor? Namig: Vprašajte Zdenka Pavčka, Milana M. Cvikla in Draga Kosa...
priest
30. 05. 2009 12.46
Ma sej se nobeden v tej državi ne zna postaviti po robu z orožjem ali brez.Primer temu je meja z Hrvaško,primer JOras,ko so ga posrani policisti nadlegovali,ne da bi udarili po okupatorju Hrvatih,ki nimajo tam kaj iskati in so povod za vse zdrahe in nelagodja obmejnih prebivalcev.Orožje je samo izgovor da ga potrebujemo,da vojske prosperira,drugače je za Slovenijo vse to brez pomena,saj le velesile igrajo golf,tako kot je dobro povedal Jelinčič.Saj za nas še vedno nekatere države ne vedo,kje smo,kako pa nas bodo potem okupirale in čemu?
KesiLesi
30. 05. 2009 12.43
Zakaj večina folka ne dojame da Nato pomen kolektivna obramba in da vsaka država more nekej prispevat za to kolektivno obrambo, Kaj bi blo ce bi usaka država imela tak mišljene kokr vi da hja zej k smo u Natu pa ne rabmo vojske, mislm bravo ljudje, zmotno in napačno mišljenje mate.. de-bili eni. Patria daleč prekaša Krpana od ST pa še na razpisu je biu 20% dražji kot Patria. Vojska se rab skoz, in zgodovina se ponavla. In če namo mi vlagal v vojsko in moderniazcijo, se lahko poslovimo od države in suverenosti le-te. Upam da SD in smrdljiva koalicija lds in Zaresa čimprej pobere, ker to kar oni delajo z državo je katastrofa.
Kathalena
30. 05. 2009 12.42
Do zdej so se najbolj izplačali Izraelski Topovi ki so jih kupili LDS ovci ki so pobili topničarje ter tako zmanšali tzaposlenost v Slovenski Plačani vojski. To ponuja LDS z tisto rjo iz Koroške.