Slovenija

Slovenija se segreva hitreje od ostalega sveta. Nam grozi Kalifornija?

Ljubljana, 15. 05. 2015 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zgodbe o globalnem segrevanju niso zgodbe. To je realnost. Globalno gledano je bilo leto 2014 najtoplejše, odkar imamo meritve, torej od leta 1880. Prav tako smo kar devet od 10 najtoplejših let zabeležili v 21. stoletju.

Podnebne spremembe so dejstvo, ki mu ne moremo ubežati, so ob današnjem dnevu podnebnih sprememb opozorili na Agenciji RS za okolje (Arso). "Slovenija v absolutnem merilu pri izpustih toplogrednih plinov ne prispeva veliko, če gledamo izpuste na prebivalca, pa nismo več tako nedolžni," je menil direktor urada za meteorologijo Klemen Bergant.

Na današnji dan, 15. maja, obeležujemo dan podnebnih sprememb. Namen tega dne je opozoriti javnost na čedalje očitnejše podnebne spremembe, ki so posledica človekove dejavnosti. Zdaj je podnebje za človeštvo še razmeroma ugodno, zato se moramo potruditi, da ostane tako tudi za prihodnje rodove, opozarjajo strokovnjaki.

Kljub temu, da se v javnosti in medijih pogosto pojavljajo dvomi o podnebnih spremembah, pa meritve žal kažejo, da je na našem planetu vedno bolj toplo in da to prinaša negativne posledice, je na današnji predstavitvi v prostorih Arso v Ljubljani dejal Bergant.

Globalno segrevanje prinaša vremenske ekstreme

Globalno gledano je bilo leto 2014 najtoplejše, odkar imamo meritve, torej od leta 1880. Devet od 10 najtoplejših let smo zabeležili v 21. stoletju. "Na žalost ustavljanju globalnega ogrevanja nismo priča," je opozoril direktor urada za meteorologijo.

Nasa že dlje časa - tudi s pomočjo zemljevidov - opozarja, da se planet segreva.
Nasa že dlje časa - tudi s pomočjo zemljevidov - opozarja, da se planet segreva. FOTO: NASA Goddard's Scientific Visualization Studio

Celine se sicer segrevajo bolj kot oceani, zato tudi v Sloveniji in Evropi opažamo bolj intenzivno segrevanje, kot kažejo povprečja. "Če se je v zadnjih 135 letih globalna temperatura zraka dvignila za 0,7 stopinje Celzija, na kontinentih pa za eno stopinjo, je bil ta trend v Sloveniji bistveno bolj intenziven. Samo v zadnjih 50 letih smo zabeležili dvig za 1,7 stopinje," je opozoril Bergant. Tudi v Sloveniji devet do 10 najtoplejših let najdemo po letu 2000.

Globalno segrevanje ne prinaša le višjih temperatur, ampak tudi druge posledice, med drugim večjo pogostost in intenzivnost izrednih vremenskih in vremensko pogojenih dogodkov. "V Sloveniji so vse pogostejše suše, pa tudi poplave," je spomnil.

Manj izpustov, a na račun gospodarske krize

V letu 2013 smo v Sloveniji po še nepotrjenih oziroma neuradnih podatkih ustvarili okoli 18.150 kiloton izpustov ekvivalenta ogljikovega dioksida. To je 11 odstotkov manj kot leta 1986.

15. maja obeležujemo dan podnebnih sprememb.
15. maja obeležujemo dan podnebnih sprememb. FOTO: Thinkstock

Glede na leto 1986 je bil v industriji zabeležen padec izpustov za 59 odstotkov, k čemur je pripomogla tudi gospodarska kriza. V prometu pa je bil zabeležen porast za 169 odstotkov. Tudi v prometu je sicer gospodarska kriza po letu 2008 ustavila rast emisij, je pojasnila Tajda Mekinda Majaron z Arsa. Po izpustih na prebivalca je Slovenija malenkost nad povprečjem EU.

Slovenija je s podpisom kjotskega protokola prevzela obveznost zmanjšanja izpustov do leta 2012 za osem odstotkov glede na izhodiščno leto 1986. Izpusti so sicer padli manj, a je Slovenija cilj vseeno dosegla oz. celo presegla, in sicer z uveljavitvijo ponorov, je opozorila Mekinda Majaronova. Za obdobje od 2013 do 2020 zavez še ni, cilji pa bi bili lahko določeni v Parizu.

Cilj EU je sicer do leta 2020 zmanjšati izpuste za petino glede na leto 1990. Pri tem EU loči med emisijami, ki so vključene v emisijsko trgovanje, in tistimi, ki niso.

V prvi skupini naj bi se izpusti glede na leto 2005 zmanjšali za 21 odstotkov, in sicer z zmanjševanjem količine kuponov, ki bodo na voljo na dražbah. Ostale emisije naj bi se zmanjšale za 10 odstotkov, pri čemer so za vsako državo določeni posamični cilji. Slovenija lahko te izpuste celo poveča.

"Trenutno smo za 11 odstotkov pod omejitvijo. Ali bomo pod njo tudi ostali, pa bo odvisno predvsem od sektorja prometa," je glede tega cilja povedala Mekinda Majaronova.

Slovenija se segreva hitreje od ostalega sveta

Devet od 10 najtoplejših let smo zabeležili v 21. stoletju.
Devet od 10 najtoplejših let smo zabeležili v 21. stoletju. FOTO: Thinkstock
Damjan Dvoršek je predstavil trende in napovedi za Slovenijo. V obdobju od 1961 do 2011 se je temperatura pri nas v povprečju dvigovala za 0,33 stopinje Celzija na desetletje. Količina padavin se je zmanjševala za dva odstotka, višina snega pa za 15 odstotkov na vsakih 10 let. Sončno obsevanje se je povečevalo za dva odstotka na desetletje. "Slovenija se segreva hitreje od preostanka sveta," je opozoril Dvoršek. Temperatura se hitreje viša v vzhodnem delu države, medtem ko je upad padavin statistično gledano opazen v zahodnem delu.

V letih do 2050 projekcije kažejo, da lahko v zimskem obdobju pričakujemo več, v poletnem pa manj padavin. Temperature bodo predvsem pozimi in poleti višje, v celoti gledano pa se bodo ogrevale vse regije.

Suše – naravne nesreče ali že podnebna danost

Gregor Gregorič z Arsa je opozoril na vse pogostejše pričakovane kmetijske suše. Ob tem pa je dodal, da se bomo morali v primeru, da bodo obdobja med sušami v kmetijstvu res vse krajša, počasi vprašati, ali še gre sploh za naravne nesreče ali je to že podnebna danost.

Podnebne spremembe bi nas morale skrbeti, je poudarila Tanja Cegnar. Vplivajo na količino in kakovost pridelane hrane in njene globalne cene, na razpoložljivost vode in dostopnost energentov in drugih naravnih virov. Svet bo moral kmalu nasloviti vprašanje podnebnih beguncev, se soočiti s politično nestabilnostjo in širjenjem bolezni. "Ni ogrožen planet, ampak naša civilizacija," je opozorila Cegnarjeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (250)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gaia Asta
16. 05. 2015 18.52
+3
I d i o t i, kakšna ameriška propaganda neki, Amerika naredi največ toplogrednih izpustov in so proti zmanjševanju, saj dolar poganja nafta, zakaj bi potem oni propagirali manj izpustov. Bolj me skrbi, da je to Slovenska propaganda, ker veternice na primer ogrožajo ptice... teš 6 pa pač ne ogroža nikogar. Energijska neodvisnost po slovensko je torej kurjenje indonezijskega premoga... Slovencem nam torej edino pamet manjka, vse ostalo pač imamo.
slavito12
16. 05. 2015 18.41
+11
Se kar se oklepate resnice,da je nebo posipano konstatno .. GEOINZINIRING JE DEJSTVO .Vreme je tehnologija.Se kar ne dojamete. Vse je en velik posel ...Zastrupljanje zemlje ,da bodo uspeval samo GSO.(€€€€€)..Posledicno zastrupljanje ljudi,kajti bolni ljudje so profit.!(€€€€€).. Glede folij na glavo itd pa recem tak . j**** take odaje ,kjer se delajo norce iz resnice,ker jih je strah ,da bi se prevec ovck okuzilo z resnico...Pa dober tek ovcke na vasih pasnikih raste zdravo zelenje..mmm
Gaia Asta
16. 05. 2015 18.54
-6
slavito12
16. 05. 2015 19.25
+5
Ne prbiji mudel !Saj bo..Ce slepa kura zrno najde se bos pa ti nasel resnico..Saj razumem informacijska doba je hudic.
arthur1982
16. 05. 2015 18.26
+2
Ni čudno, če pa še vedno poteka državljanska vojna.
eFranjo
16. 05. 2015 15.13
+3
spet neka propaganda?
ssbobo
16. 05. 2015 14.52
+5
BRAVO ............... saj se mi je dozdevalo, da se bomo pregreli od vse te korupcije, zavisti ter od vsega kar preveva slovenceljne
Transformerji
16. 05. 2015 13.17
+3
Pa kaj se greste?? Dežuje vsako leto, odvisno kdaj, merijo strehe, da se plačuje še od deževnice, če je taka kriza - pa zaboga, raje subvencionirajte tiste, ki si lahko naredijo zbiralnik deževnice ali štirno po domače, pa se lahko zaliva zelenjava ali pa višek vode preusmeriš v hišo. Če je že Ljubljana tako lepa, naj bodo pa vasi brez kmetij praktične!
7Scythe7
16. 05. 2015 11.14
+8
bedast članek. Pejte v zda take traparije pisat
Mungos2
16. 05. 2015 08.56
+14
Spet ameriška propaganda !!
NePaNePaNe
16. 05. 2015 10.29
-5
Hehe kako zanimivo, da je res vsak drugi komentator tuki šou do konca v neko neumnost. Ameriška propaganda! Vse to je teorija zarote! Moramo it pod Putinovo oblast, da nas bo ruska mafija lahko od zadi! K rusi so ful bolši k ti poredni lopovi američani! ....jaooo ti neizobraženci na 24ur.......ampak a ni res zanimivo, kako povprečen, neizobražen folk, takoj pade v neumnosti, kot recimo, da mislijo, da je to ameriška propaganda? Tako so se rodile vse religije; narod je bil neumen, nekdo je pa to znal izkoristit. V primeru tega neizobraženca, se recimo na tak način Putin (diktator, lopov, in še kaj, to je vsakemu k ni totalno spran jasno) drži na oblasti.
NePaNePaNe
16. 05. 2015 08.29
+0
Nikol si ne bi mislu, da je tok neizobraženih nosilcev kapic iz alufolije v sloveniji....dokler nisem obiskal 24ur.
tali?ni tom
16. 05. 2015 07.15
+6
slovenija je tolk pregreta , da ko jo bo razneslo bojo težave! uglavnem za nasprotujočo in destruktivno stran pa katerakoli to že je! drgač pa , zdele gledam ven in tle pr nas mrzlo ,12 stopinj in v peč bo treba nekaj vrčt! skratka mrzlo za ta čas glede na spomine iz otroštva! ne ga flokat o pregrevanju , narava pač dela svoje in en ognjenik vrže ven več problemov kot vsi mi skupaj do sedaj! zato , v te finte o pregrevanju ne verjamem in pika! bolj me moti brezmejna norost politikov in njihovih pomagačev ki vseeno dopuščajo enormne vsote denarja metat za preživete sisteme kot je termoelektrarna na premog in celo vsaj v velenjskem primeru so šli daleč da ne morejo presedlat na drug vir energije razen premoga ker je vse prezastarelo! to je norost!
hotchilipoper
16. 05. 2015 07.00
+27
Sem kar vesel,da nas bo pobralo,ker tako neumnega in naivnega folka kot pri nas,svet še ni videl
robek35
16. 05. 2015 06.03
+17
Jaz bi predlagal da se forumi zaprejo,ker je tako več kot polovica zaprtih se pravi admin odloča kaj je svoboda govora kaj je to demokracija
Rizotka
16. 05. 2015 01.33
+4
Je treba tudi s članki pripraviti pot, da se ljudje ne bodo preveč jezili nad chemtrajli.
NePaNePaNe
16. 05. 2015 08.05
-1
...je rekel, in si poveznil kapico iz alufolije na glavo.
(AnonYmouS)
16. 05. 2015 15.48
+0
nePaNePaNe ti si en neizobražen človek ki spi ovca a je prov in ne žali tuki gor ker te zvoham na hitro in objavim javno
frako
16. 05. 2015 00.15
+2
Glauno da smo po komentarjih zvedl da 40 miljard ton co2 letno spuščenega v atmosfero ne more met nobenga upliva na naš planet.
Svalbard
16. 05. 2015 00.04
+2
Klimova
15. 05. 2015 23.49
+21
Tik pod vreliščem. Verjetno so merili potrpežljivost slovenskega naroda do politike in upravljanja s premoženjem. Itak, da bo še večja globalna kriza
drugnben
15. 05. 2015 23.44
+12
Lani je bilo eno najbolj deževnih let odkar najstarejši pomnijo in tudi kakšne posebne toplote ni bilo.
xcom73
15. 05. 2015 23.31
+25
pri nas se ne greje... pri nas že vre... kmalu se bo pa politiki shladilo... ne vem kolk še manjka da nekdo enga poči?
gLukas
15. 05. 2015 23.23
+0
24ur.com pač.
EnVzdevek
15. 05. 2015 23.21
+2
In kaj si sami kot ena "velika" država lahko pomagamo, bo treba o tem ozavestit kakšno večjo silo, ameriko, rusijo imam v mislih naj premislijo o količini izpuščenih plinov v ozračje