Slovenija

'Slovenija nas ne bo pustila v EU do 2015'

Ljubljana, 14. 01. 2009 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Tako je z velikimi črkami zapisano na naslovnici hrvaškega Jutarnjega lista, ki je slovensko-hrvaškim odnosom posvetil kar dve strani. Naši sosedje so prepričani, da bomo vložili veto na njihov vstop v EU.

Bi Slovenija res lahko vložila veto na vstop Hrvaške v EU?
Bi Slovenija res lahko vložila veto na vstop Hrvaške v EU? FOTO: POP TV

"Ne glede na to, da slovenska diplomacija že mesece pripravlja teren za takšno odločitev, je slovenski veto vendar presenečenje in izjema v zgodovini EU," piše glavni urednik Jutarnjega lista Mladen Pleše. Pri tem se sklicuje na neimenovani "zahodni diplomatski vir", ki trdi, da je slovenska odločitev rezultat prepričanj slovenske politične elite. Za veto naj bi se zavzemala zato, ker naj bi bila to poslednja priložnost, da se za vedno natančno določijo in oblikujejo državne meje.

"V Ljubljani menijo, da gre za zgodovinsko priložnost, ki se ne bo več ponovila, zato pa je ne smejo izpustiti za nobeno ceno," je povzel zagrebški časnik izjavo neimenovanega diplomata, ki je ocenil, da ne gre pričakovati, da bo Slovenija popustila v pogajanjih s Hrvaško. Ne nazadnje v Sloveniji obstaja politični konsenz, takšna politika pa ima podporo 99 odstotkov prebivalstva, naj bi še povedal omenjeni diplomat.

Kaj so pravi nameni Slovenije?

Ne gre zgolj za meje, saj namerava Ljubljana preko Zagreba uresničiti še nekaj pomembnih strateških nalog, ker vstop Hrvaške v EU doživljajo kot poslednjo priložnost tudi za urejanje vseh drugih dvostranskih problemov med državama. "To pomeni, da bodo skušali prisiliti Zagreb, da odstopi od zahtev po vrnitvi denarja deviznim varčevalcem Ljubljanske banke in da dovoli vstop slovenskim bankam na Hrvaško."

Med "političnimi razlogi Ljubljane" za blokado časnik navaja tudi slovenska prizadevanja za pospešen vstop Srbije v EU, ki je za Slovenijo najzanimivejši trg. Poleg tega bo odložitev vstopa Hrvaške v EU okrepila vlogo pristanišča Koper, za katerega si Slovenci želijo, da bi postalo glavno jadransko pristanišče v EU.

Jutarnji list piše, da bi z odložitvijo vstopa Hrvaške v Unijo Slovenija tudi okrepila vlogo luke Koper.
Jutarnji list piše, da bi z odložitvijo vstopa Hrvaške v Unijo Slovenija tudi okrepila vlogo luke Koper. FOTO: Dare Čekeliš



Jutarnji list dodaja, da Zagreb nima veliko manevrskega prostora, kot da nadaljuje z izpolnjevanjem kriterijev za vstop v EU in da še naprej zahteva srečanje z Ljubljano ob navzočnosti predstavnikov EU.

"Obenem je treba evropskim politikom še naprej pojasnjevati ozadje slovenske blokade. Saj, če nekdo sliši za slovensko zahtevo, da se Hrvaška odpove dokumentom, ki ji gredo v prid na mednarodni arbitraži, mu ni težko prepoznati pravih namenov Ljubljane," sklene zagrebški časnik, ki dodaja, da le EU lahko še nekaj stori. To bi se, kot piše, lahko zgodilo morda že 25. januarja na zasedanju ministrskega sveta v Bruslju, ko bi na dnevni red lahko prišlo tudi obnašanje Slovenije. 

Topolanek: Slovensko-hrvaški spor je trenutno problem številka ena.
Topolanek: Slovensko-hrvaški spor je trenutno problem številka ena. FOTO: Reuters

Topolanek: Rad bi osebno prispeval k reševanju problema

Češka, ki trenutno predseduje EU, je že ponudila posredovanje v slovensko-hrvaškem sporu. "Rad bi osebno prispeval k reševanju problema med državama," je povedal češki premier Mirek Topolanek. “Pospešitev pristopnih pogajanj Hrvaške z Evropsko unijo je trenutno problem številka ena, vendar problem kot celota ni povezan samo s pogajanji za članstvo Hrvaške v EU, temveč tudi z ratifikacijo pristopne pogodbe za njeno članstvo v Natu,” je še dejal.

Nikoli nisem rekel, da naj bi bil problem Slovenije in Hrvaške evropski problem, rekel sem, da bi moral ostati dvostranski problem, pri čemer pa češko predsedstvo lahko pomaga pri reševanju tega problema,” je prepričan Topolanek. "Ta spor je lahko rešen samo na mednarodnem sodišču, mednarodni arbitraži ali neki posebni arbitraži." Za to je sicer po njegovih besedah potrebna "dobra volja obeh strani", dogovor pa mora biti na koncu potrjen v obeh parlamentih, kar je bil problem v preteklosti.

Na površini se to zdi preprost problem meje na morju med Slovenijo in Hrvaško oziroma prostega dostopa do morja, a žal ta problem blokira številna poglavja v pristopnih pogajanjih Hrvaške z EU, je še menil.

Spor pa po njegovih besedah ni povezan samo z EU, ampak tudi z ratifikacijo pristopne pogodbe Hrvaške za članstvo v Natu, je k temu dodal češki premier in povedal, da je širitev ena prednostnih nalog češkega predsedstva, pri čemer je posebej izpostavil Hrvaško. Država je po njegovih besedah dokazala, da si resnično prizadeva za izpolnitev vseh določenih pogojev za vstop, zato bi jo EU morala ustrezno podpreti.

Brejc: Vsaka članica mora predložiti verodostojne dokumente

Na problem Hrvaške je danes v razpravi v Evropskem parlamentu Topolaneka posebej spomnil evropski poslanec Mihael Brejc (EPP-ED/SDS). Kot je dejal, mora vsaka kandidatka za članstvo predložiti verodostojne dokumente, sicer jo je treba na to opozoriti.

Češki premier je po navedbah virov v Strasbourgu na Brejčevo vprašanje odgovoril z besedami, da se zaveda tega odprtega vprašanja ter da želi "osebno prispevati pri reševanju problemov med Slovenijo in Hrvaško". Premier je tudi zagotovil, da poteka dialog z obema stranema s ciljem, da bi se rešitev našla čim prej.

Pri tem so se v Bruslju pojavile napovedi, da se pripravlja srečanje med Slovenijo in Hrvaško na ministrski ravni ob prisotnosti češkega predsedstva, ki pa jih za zdaj ni uradno potrdila nobena stran.

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nemejugat
16. 01. 2009 01.36
...mac4_m.... NAPISANO ODLIČNO, SEDI 5!!! A si primorec???
mac4_m
16. 01. 2009 00.51
niti en centimeter piranskega zaliva ni bil nikdar in nikoli hrvaški. Plovanija obstaja koliko mesecev, da se ne smejem koliko časa obstaja savudrijska vala. Res more imet človek vsaj za opico iq-ja, da pogleda 150 let star zemljevid, 100 let star zemljevid, 50 let star zemljevid, da ugotovi, kdo komu krade. Kdor pač tega ni sposoben je bolje, da ne govori o nečem čemer nima pojma. Interes evrope pa je pokrasti vašo lipo. In če vam bojo pustili ukrasti tistih par metrov slovenke zemlje in morja - čez 20-30 let bo pol vaše lipe obale v rokah makaronarjev in angležev.. Glupi ste še bolj od slovencev...
prosper
15. 01. 2009 20.38
slo-patriot15.01.2009, 12:583 v kateri uri, ali naj jaz tebe preko maila poisčem?
mobius
15. 01. 2009 17.39
Nekaj v vednost nikoli te ne more ponižati drugi, temveč ti sam sebe, tisti ki žali druge s tem ponižuje sebe, nehajte se ubadati s takšnimi konec zgodbe. pz!!!
mobius
15. 01. 2009 17.25
Na kratko pustimo Hrvate čez čas v Evropo mi pa izstopimo, saj je Evropa skozi vso sodobno človeško zgodovino gnilo jajce na tem našem planetu. pz!!!!
slo-patriot
15. 01. 2009 12.58
prosper15.01.2009, 12:420 slo-patriot15.01.2009, 10:410 sreča tvoja da svi slovenci niso na tvoji intelektualni ravni. ČE BI BILI VSI SLOVENCI TAKI PATRIOTI KOT JAZ BI ŽE DAVNO REŠILI PROBLEME S HRVATI!!!!!!! Z ZDRAVILOM KI SE IMENUJE "ŠARAC" KRST PRI SAVICI (ne boj, mesarsko klanje)
prosper
15. 01. 2009 12.43
vinadap15.01.2009, 12:041 zagreb - ti malo prelistaj vaše forume,kako šele tam udrihajo po Slovencih,in z veliko bolj pikantnimi besedami,kot mi. ocitno zelo slabo znas brati .
prosper
15. 01. 2009 12.42
slo-patriot15.01.2009, 10:410 sreča tvoja da svi slovenci niso na tvoji intelektualni ravni.
inna@volja.net
15. 01. 2009 12.18
GIBANJE RUPELCZ=HIGHLANDER KAR BO ODLOCIL VATIKAN TAKO BO ! NA PAHWHORJEVO MAHANJE S PRSTOM PA JE ZE OGORCEN RODE ! VISOKI PREDSTAVNIKI VATIKANA IN GIBANJA EURUPLAY SE ZE SESTAJAJO IN PROVAJO RESEVAT TO TEMATIKO !
vinadap
15. 01. 2009 12.04
zagreb - ti malo prelistaj vaše forume,kako šele tam udrihajo po Slovencih,in z veliko bolj pikantnimi besedami,kot mi. Ne bodi pristranski!
Uporabnik113189
15. 01. 2009 11.50
Če pride do dogovora, potem bo to za vse odlična rešitev. Srbi bi lahko potovali do svojih kamorkoli že brez omejitev, prav tako hrvati ali bosanci, ker bi se meje hkrati odstranile. Neka republika srbska bi postala odvečna in nepotrebna administrativna enota, ki bi navsezadnej lahko postala pokrajina v EU itd..Takšna konferenca bi prinesla lahko mnogo dobrega za vse državljane in ljudi tega območja, ker danes problemom, ki jih ustvarjajo mali fevdalci z ograjami vsakdo okrog svojega svinjaka ni videti konca. Prav tako ne željam po veliki hrvaški.
Uporabnik113189
15. 01. 2009 11.39
Jutarnji list si je ustvaril kar pravilno sliko. Kar lahko dodam je le to, da so še preveč optimistični. Slovenija bi morala zagovarjati stališče, da je mogoče Jugoslovanski ali balkanski vozel odmotati samo tako, da se najprej reši vprašanje o delitvi premoženja in dolgov bivše države. Slovenija pa bi morala zahtevati tudi odškodnine zaradi prepovedi naših bank na hrvaškem, namerno prikrojene zakonodaje tako, za razlaščanje slovencev, oviranje pri nakupih nepremičnin in še pa še. Zunanje meje ostajajo bivše jugoslovanske, notranje pa se določijo skladno z mednarodno mirovno konferenco o razpadu Jugoslavije, ki jo organizira EU. Slovenija je lahko pobudnik takšne konference, začne že danes zbirati ijn pripravljati osnovne predpostavke obvezno sprejete s strani vseh udeleženih, da je začetek sploh možen. Recimo ena od takšnih predpostavk bi lahko bila da so meje zarisane na osnovi uporabe sile proti drugim bivšim republikam neveljavne..
alex62
15. 01. 2009 11.06
Slovenci bomo morali pritisniti na naše "parlamentoposrance", da Pahorju ne bi niti na misel prišlo dodati k svojemu imenu še Vidkun ali Phillipe. Hrvaške podivjano pobesnele horde enostavno ne sodijo tako ne v NATO, kaj šele v civilizirano Evropo! 2015? Pobožne želje!
borutko
15. 01. 2009 10.42
brojjedan- žal, tudi Slovenija ne zastopi, da do takrat ne bo imela izhoda na odprto morje in urejejene meje s sosednjo državo.
slo-patriot
15. 01. 2009 10.41
V ZAGREBU MAJO VSE, DRUGOD PO HRVAŠKEM PA SLAMO JEDO , KER NIMAJO KAJ DRUGA. KOMAJ PA ČAKAJO DA PRIDE SPOMLAD DA SE BODO LAHKO PASLI NA PLANJAVAH
M-teorija
15. 01. 2009 09.26
Hrvatje zgleda resnično ne zastopijo. Mislijo da je samoumevno, da prej, ko slej pridejo v EU. Čas sicer igra svojo vlogo, vendar šele, ko bo hrvaška izpolnila vse pogoje. Če tega ne bo niti leta 2015 ne bo prišla v unijo.
izbruh@gmail.com
15. 01. 2009 08.46
zagreb, mislim, da se Hrvati veliko več ukvarjate z nami kot mi z vami. Sicer si pa vse povedal s tem o avtih v Kranjski gori. Če se počutite večvredne zato, ker imate več mafijozov z dragimi avti (ki se vam sredi belega dne strelajo po prestolnici), potem Slovenci nimamo kaj več dodat...
putar
15. 01. 2009 08.34
Sicer pa ne vem, zakaj Hrvaška tako sili v EU. Mar se ni iz napake Slovenije ničesar naučila?
Robert Fink 1
15. 01. 2009 04.07
E MOJI BRATI HRVATI BAŠ STE BOLESTNI U GLAVI
zagreb
15. 01. 2009 03.56
stalno pljujete po hrvatima!sto nemate pametnijeg posla?ako smo mi arogantni i bahati,kazete ponasamo se kao da je sve nase.mogu vam reci bolje sto smo takvi,kad vidim ovaj slovenski ops..(.EU)primitivizam i zaostalost,te nacin razmisljanja-grozno primitivno!! a sto vam znaci samo mrtav hrvat je dobar hrvat?pa ako svi umremo cije cete ljiepe aute gledat i obilazit 5 puta okolo njega da bi mu se divili kao sto to radite u kranjskoj gori na skijanju.priznajte samo ste malo ljubomorni,nismo mi bas toliko losi...ali ste stvarno pretjerali....postajete smijesni.