Slovenija

Slovenija razjezila Hrvaško z ugovorom glede registracije slavonskega kulena. Jim vračamo za kranjsko klobaso?

Ljubljana/Zagreb, 18. 02. 2016 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija je na zadnji možni dan vložila ugovor na registracijo zaščite hrvaškega izdelka slavonski kulen. Ministrstvo pravi, da se je tako odločilo zaradi zaščite slovenskih proizvajalcev mesnega izdelka, hrvaški mediji pa se sprašujejo, če je to maščevanje za njihov ugovor pri registraciji kranjske klobase.

Slovenija je doslej ugovarjala na tri hrvaške vloge: za registracijo istarskega pršuta, varaždinskega zelja in slavonskega kulena. Glede istarskega pršuta sta državi dosegli dogovor in na Evropsko komisijo vložili skupno vlogo za registracijo Istarskega pršuta/Istrskega pršuta, ki ga je komisija registrirala oktobra lani. V zvezi z varaždinskim zeljem pa je komisija Slovenijo in Hrvaško pozvala, naj v roku treh mesecev dosežeta sporazum - to obdobje se lahko na pobudo Hrvaške podaljša še za nadaljnje tri, v primeru, da v prvem roku državi še ne bi dosegli sporazuma, so še pojasnili na slovenskem ministrstvu.

Slovenija je vložila ugovor na registracijo zaščite hrvaškega izdelka slavonski kulen, ki je precej razburil hrvaško javnost in šokiral proizvajalce kulena na Hrvaškem. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so danes pojasnili, da so se za to potezo odločili zaradi zaščite slovenskih proizvajalcev kulena.

Slovenija je na vlogo Hrvaške za registracijo slavonskega kulena ugovarjala na podlagi določbe evropske zakonodaje o shemah kakovosti, ki govori, da bi registracija predlaganega imena ogrozila obstoj popolno ali delno identičnega imena ali blagovne znamke ali obstoj proizvodov, ki so bili zakonito na trgu že najmanj pet let pred datumom objave enotnega dokumenta za registracijo slavonskega kulena v uradnem listu EU, so pojasnili na ministrstvu.

"Razlog za ugovor je torej, da tudi slovenski proizvajalci proizvajajo proizvod z imenom 'slavonski kulen'," so zapisali na ministrstvu.

Na slovenskem ministrstvu so dodatno pojasnili, da je zahtevo za ugovor podalo Gospodarsko interesno združenje Mesne industrije Slovenije. Proizvod z imenom "slavonski kulen" se namreč proizvaja tudi v Sloveniji, in sicer že več kot 25 let. Morebitna prepoved uporabe imena "slavonski kulen" in umik proizvoda, ki je po oceni ministrstva tako v EU kot na trgih tretjih držav priznan in uveljavljen, bi za slovenske proizvajalce predstavljala veliko gospodarsko škodo.

Slavonski kulen, ki ga proizvajajo v Sloveniji, se trži še na trgih Hrvaške, Srbije, Nemčije, Avstrije in BiH. Delež prodaje slovenske proizvodnje se na hrvaškem trgu giblje med 50 in 60 odstotki, so navedli na slovenskim ministrstvu.
Slavonski kulen, ki ga proizvajajo v Sloveniji, se trži še na trgih Hrvaške, Srbije, Nemčije, Avstrije in BiH. Delež prodaje slovenske proizvodnje se na hrvaškem trgu giblje med 50 in 60 odstotki, so navedli na slovenskim ministrstvu. FOTO: Thinkstock

Ugovor podali v zadnjem trenutku

Hrvaški proizvajalci kulena so jezni, ker je Slovenija ugovor poslala zadnji dan, ko je še bila možna pritožba, potem ko je Hrvaška 13 let delala na registraciji in zaščiti slavonskega kulena.

Tajnik združenja Slavonski domači kulen/kulin Andrija Matić je za hrvaške medije spomnil, da Madžarska ni imela nobenih pripomb, ko je Hrvaška zaščitila baranjski kulen. Poudarja, da je slavonski kulen tradicionalni hrvaški izdelek.

"Slavonski kulen je za nekoliko razredov boljši kot baranjski, ker ga izdelujejo iz mesa domačih svinj, pri katerih so znane tri generacije živali," je dejal Matić. Poudaril je, da so že začeli priprave za oglaševalsko kampanjo svojega izdelka med letošnjim evropskim nogometnim prvenstvom v Franciji, kar je po slovenski potezi postalo vprašljivo. Pričakovali so, da bi po oglaševalski kampanji okrepili proizvodnjo za približno 100 ton na leto.

Eden najbolj znanih hrvaških proizvajalcev kulena Tomislav Galović je spomnil, da je še pred sedmimi leti od slovenske vlade zahteval, naj edini slovenski proizvajalec "slavonskega kulena" Celjske mesnine ustavi proizvodnjo izdelka, ker "nima povezave z originalom", a se ni nihče odzval. Meni sicer, da bo na koncu vse dobro za Hrvaško in da se bo slovenska poteza izkazala kot dobra reklama za slavonski kulen.

"Spoštovati je treba običajni postopek in zelo kmalu bo jasno, da imamo tisto, kar je najbolj pomembno za zaščito – ozemlje, tradicijo in tipičnost izdelka," je izjavil.

Slovenija ima dva meseca časa, da pojasni razloge

Hrvaški strokovnjaki menijo, da zaščita hrvaške suhomesnate delikatese ni ogrožena, temveč zgolj prestavljena, dokler ne bo rešitve ugovora. Slovenska stran ima dva meseca časa, da pojasni svojo zahtevo, na katero bo Hrvaška nato odgovorila.

Na hrvaškem kmetijskem ministrstvu so dejali, da iz slovenskega ugovora ni jasno, kaj je za Slovenijo problematično v registraciji zemljepisne zaščite porekla kulena.

Kranjska klobasa
Kranjska klobasa FOTO: Damjan Žibert

Maščevanje za kranjsko klobaso?

V Jutarnjem listu so danes ocenili, da se Slovenija verjetno maščuje zaradi hrvaškega ugovora na kranjsko klobaso, po katerem je hrvaška mesna industrija dobila še 15 let časa, da bi lahko proizvajala izdelek pod tem imenom. Lahko, da se bo podobno zgodilo z industrijskim slavonskim kulenom iz Slovenije, menijo.

Hrvaški poslanec v Evropske parlamentu Ivan Jakovčić, ki je znan kot rekorder po številu vprašanj evropskim poslancem, je ugovor Ljubljane ocenil kot "teater absurda slovenske politike", kot je bilo to po njegovem mnenju tudi v primerih terana in varaždinskega zelja.

Komentatorka Večernjega lista je danes v kontekstu spora izpostavila, da je tudi Slovenija problematična soseda, ki ji ni zaupati, ko gre za dobro voljo pri reševanju odprtih problemov med državama.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (409)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hcaine8
20. 02. 2016 15.46
+2
Ves čas Jugoslavije je imela Slovenija slabši standard, ker je šel denar na jug (v glavnem v Srbijo, ampak so tudi Hrvati imeli nekaj od tega), ves čas samostojnosti namHrvaška nagaja, krade, ovira, itd. Kranjska klobasa RES ne more biti Hrvaška, kulen obratno malo manj. Bistvo je, da ko jih enkrat milo dobijo po nosu nazaj, je takoj vse narobe.
nikhrast
19. 02. 2016 15.23
+3
Kulen, spet ena slovenska hrana, kot golaž. schnitzel, sarma, macaroni, pizza..., vse to bo treba tudi regiatrat.
100ub
19. 02. 2016 11.56
+11
Grem probat tale kulan.Če bo dober mi dol visi čigav je.
santamaura
19. 02. 2016 11.32
+0
Če bi Hrvaška zaščitila izdelek - Glupi politik - potem bi bilo upravičeno, da se Slovenija pritoži. V tem primeru pa ne vem, zakaj se bunimo. Tudi mi bi lahko zaščitili izdelek Prekmurskii kučan
deathbite
19. 02. 2016 13.57
+3
slovenskidelavec
19. 02. 2016 11.02
+6
sve se vrne vse se plača.
abigail
19. 02. 2016 08.38
-9
Uf, pa to je čisto neužitna zadeva, celo za zdravje škodljiva. A ni to čisto ena navadna sušena svinjska klobasa? Moj dedek jih je sam doma delal že pred več kot šestdesetimi leti. To in še drugi izdelki iz domačih pokolov prašičev so na njegovem zdravju pustili kar hude posledice: angina pektoris, demenca, parkinsonova bolezen...in to še zatem, ko so mu v vojni pridobljeno tuberkolozo menda pozdravili. Dedka se rada spominjam, ostal je veseljak do konca, rada sem ga imela. Ampak vso mesno "hrano" in s solitrom pobarvane klobase pa popolnoma ignoriram. Skrbi me edino za REGRAT, so ga že zaščitili kot najbolj tipično slovensko jed?
povanpireni
19. 02. 2016 08.59
+6
Regrat še Krave ne marajo. Vse okoli po pasejo, regrat pa pustijo, edino slovenci ga žvečijo. No Slovenke so bolj mahnjene na klobase kaj čez dva visijo in to so najboljše sosedove...
abigail
19. 02. 2016 09.24
+3
Imaš pa čudno dresirane krave? V slovnici pa tudi sam nisi najbolje podkovan in zato precej nerazumljiv v svojem komentarju. Očitno podpiraš "govejo mentaliteto", saj pišeš besedo krava z veliko začetnico?
wolfterier
19. 02. 2016 09.36
+2
Slavonski kulen je naš,Savudrija je naša,Trst je tudi naš ! Portorož je pa Hrvaški,hehehe !
kor22
19. 02. 2016 12.00
+7
no zanimivo pr nam ome pa dedeji tud jejo ogromno mesa pa tega pa so že vsi čez 80, pa doben nima demence, pa teh raznih bolezni, to je tud dosti odvisno od dedne nagnjenosti
Juzni
19. 02. 2016 12.05
+7
Kulen je zelo ukusna zadeva ce je pravilno narejen. Kako je tvoj dedek to delal ne vem. Vam pa da je zelo ukusen.Vsaka stvar je skodljiva,ce z njo pretiravamo Tudi ce s solato pretiravamo lahko zbolimo.
abigail
19. 02. 2016 13.21
+2
Kor22 in Juzni, se vsekakor strinjam, da je največ odvisno od genskega materijala in brez dvoma - tudi kljub zelenjavi in celo zaradi zelenjave se lahko zboli. Je pa manjša verjetnost in življenje kvalitetnejše. Moj dedek je imel za svoje klobase, krvavice in salame svojo recepturo in od daleč so ga vabili na koline, da je imel celo zimo dela čez glavo. Znanja ni predal naprej, preden mu je spomin opešal. Sicer je pa tako kot vsak dober kuhar večinoma delal po občutku in na mojo veliko grozo surovo meso in kri tudi pokusil, da je vedel, kdaj je dodal dovolj začimb.
funi
19. 02. 2016 08.13
+15
Sem Slovenc ,kakor tudi vsi moji predniki. Nihče še ni slišal za slovenski kulen. Nedelavni SLO birokrati in pisarniški škrici z Židanom in njegovo prosolulo stranko bi z to bedastočo radi prikrili eno hudih blamaž javnih delavcev v zvezi z kaznijo za ormoško tovarno z strani Unije.To je resnica
am_staff
19. 02. 2016 08.14
+12
gre zgolj za provokacijo ter odvračanje pozornosti...
murinar
19. 02. 2016 10.22
+7
Saj kranjska in teran nimata nobene veza z hrvati ,a oni bi to prisvojili -hrvati tati
wolfterier
19. 02. 2016 16.04
+3
Terana imajo 20x več kot mi,pa ne našega,svojega !
manolo31
18. 02. 2016 21.53
-7
Dragi slovenčki, to, da imajo vaša dekleta zelo rada "Hrvatske kulene" to še ne pomeni, da je to vaše.
Iza8
19. 02. 2016 08.37
+4
povanpireni
19. 02. 2016 09.03
+4
Takega ki ni sposoben doma skočit, da se žena tolaži sosedovim.
MeaParvitas
18. 02. 2016 21.52
+4
Recept pa so jim prinesli Slovaki, ki so migrirali v južne kraje.
Simoni?
18. 02. 2016 21.41
+11
Hrvaška je lep primer pederacije, pardon, federacije med katoliškimi srbi in pravoslavnimi hrvati.
zajebant2
18. 02. 2016 21.30
+7
menjamo za morje do reke mirne kjer je že bila meja pred mnogimi leti
Simoni?
18. 02. 2016 21.27
+24
To bo špas ko bodo Srbi vstopili v Unijo. Prva zadeva ki jo bodo naredili bo razglasitev Vukovarskega pršuta za srbski avtohtoni mesni izdelek. Pesem "Biče mesa, biče mesa.....", so itak že "patentirali"......
povanpireni
19. 02. 2016 08.30
+0
Trofazni spomni se kakšna je bila beganija traktorijada smrdlive podganije za majčico smerdijo. ilo je mesa ko vas je lastna čedojada s tanki gazila kot mrave po zemlji...
deathbite
19. 02. 2016 09.11
-10
tonzin, ti si dokaz, da primitivizem nima meja.
abigail
19. 02. 2016 09.34
+9
Deathbite, ti in amnaj sta dokaz, da določeni ljudje enostavno ne veste in ne priznate, kaj je pravi primitivizem, ker ga preveč poosebljate...
cosmosjasnovidec
18. 02. 2016 20.18
+3
Kranjska klobasa je vedno bila in bo slovenska tudi ime že pove svoje.Prav tako je jasno za slavonski kulen kateri bi po pravem moral imeti pravilno ime slovenski kulen.Ampak nekdaj,ko so slovenci naredili prve artikle kulena so še tako govorili se vidi tudi po raznih pisateljih in pesnikih primer France Prešeren katerega v tedanji govoreči slovenščini težko razumeš oziroma kaj pomenijo nekatere besede.Tudi jasno je da so slovenci potomci nekdanjih slovakov in tisti čas je beseda slavonija pomenila slovenija.Nepoučeni hrvati pa seveda,ker nimajo pojma o zgodovini sedaj hočejo nekako prikazati,da bi bil slavonski kulen imenovan nekako po njihovi slavoniji.Za časa juge pa se je ime slavonski namesto slovenski kulen obdržalo,tako,da so hrvatje lažje razumeli kaj sploh tole je.In tudi seveda delavcev oziroma pomagačev v tej mesni industriji in predelavi je v slovenijo prihrumelo ogromno hrvatov skratka tudi slavoncev kateri seveda niso bili sposobni za drugo kot pometanje čiščenje in tako naprej.Zato so se tudi slovenci norčevali iz obojih primer "kje že spet hodi ta slavonski kulen" ali pa "čuj slavonski kulen trk počisti ta umazana tla in prinesi vročo vodo"No takih primerov je še nešteto zato je pa ime tudi tako ostalo.
k_komet
18. 02. 2016 20.21
+4
mallonge
18. 02. 2016 19.49
+3
a smo jodlanje že zaščitl?
trdovrat
18. 02. 2016 20.06
+3
Se ga ne upamo. Od kdaj bi naj pa "čuši" jodlali?
DAEMONIUM
18. 02. 2016 19.44
+7
Drugače pa, orginal slavonski kulen nato pa 10 laških pirov. ni je boljše kombinacije, verjemite!
wolfterier
21. 02. 2016 10.10
+1
Laški Heineken je kar dober,kdaj ga bomo zaščitili...a ga je že Šrot iz foruma21...
DAEMONIUM
18. 02. 2016 19.36
+6
haha...ampak čisto prav, saj so se hrvatje tudi spravili na kranjsko klobaso da je češ, da je tudi njihova ker jo delajo tako da so dobili 15 let odloga do konca proizvodnje. In popolnoma enaka je situacija s kulenom.
trdovrat
18. 02. 2016 20.09
+4
Pa se dajmo. "Naš ata je pa bolj neumen kot vaš" NAPREJ NAŠI !!!
mentorhercul
18. 02. 2016 19.06
+7
Tu se ganjajo za neko klobaso, a zaradi tovarne sladkorja bodo šli milijoni , se ve da plača raja.....sam narobe svet. Pa ne maram hrčkov....
trdovrat
18. 02. 2016 20.10
+4
Verjetno je kakšen sladkorček padel v kak naš žep. Vsi isti-vsi enakopravni!
povanpireni
19. 02. 2016 09.09
+1
nebeško pametni slovenci, še svoja gnjila jajca kaj čez dva visijo bosta rasprodali
justime
18. 02. 2016 18.23
+5
če šnicl paniral in spohal je naš in ne dunajski,če sem pa klobaso naredu je tud naša pa ne slovenska,hrvaška al pa sosedova ...pravice do izdelka ima tisti z original receptom-pa kdo ve kje je le ta? zadnjič jem na Bledu originalno blejsko kremšnito...pa sploh kdo ve kdo je Ištvan Lukačevič?
kosomak
18. 02. 2016 18.26
+0
mentorhercul
18. 02. 2016 19.08
+2
Moja naredi tako kremšnito, da niti pomislim ne na Bled!
justime
18. 02. 2016 19.13
-1
wolfterier
19. 02. 2016 09.41
+4
Ištvan Lukačević je iz Slavonije.Kremšnite so pa zelo dobre !
Viejo cabron
18. 02. 2016 17.47
+7
Ko kupim klobaso je moja in čeravno prihaja iz Oberschweineland! Samo da je dobra!
josip1
18. 02. 2016 17.47
-7
Kulen je bil vedno naš, slovenski. Problem je le v zamenjavi besede oziroma ene črke Slovenski Slavonski....kulen.
Viejo cabron
18. 02. 2016 17.49
+13
Ja in Slovenija je Slovaška! Ti si res tapravi KULEN!
povanpireni
19. 02. 2016 09.14
+4
še 80% prebivalstva ne ve kje je Slovenija ne pa še kulen s Slovensko oznako zabitim Kakecom...