Slovenija

Slovenija razdeljena?

Kočevje, 11. 06. 2006 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Beograjski nadškof Perko je na slavnostni maši v Kočevskem Rogu zatrdil, da državljanske vojne še ni konec.

Spominska kapela pri grobišču pod Krenom
Spominska kapela pri grobišču pod Krenom FOTO: POP TV

V spominski kapeli v bližini brezna - grobišča pod Krenom v Kočevskem rogu je potekala 17. obletna maša za pobite domobrance in druge žrtve revolucionarnega nasilja, ki jo je vodil upokojeni beograjski nadškof Franc Perko. Upokojeni nadškof se je vprašal, do kdaj bo vladala miselnost komunističnega totalitarizma nad slovenskih narodom, "kdaj bomo resnično svobodni". Za spravo, ki po njegovem mnenju napreduje "tako počasi", je treba obsoditi zločine na obeh straneh.

Svečke za umrle domobrance
Svečke za umrle domobrance FOTO: POP TV
Ljudem so vsiljevali lažne komunistične pravljice o usodnih časih slovenskega naroda. Heroji so bili komunistični pristaši, drugi pa so bili izdajalci in kolaboranti z okupatorjem. Franc Perko

V zadnjih letih se sicer marsikaj spreminja tudi v Sloveniji, saj v javnost vse bolj prihajajo informacije o zločinih komunistične partije, o katerih se desetletja ni smelo govoriti, je dejal Perko. Zavzemati se je treba za resnico, pravičnost in spravo, kar je naša moralna dolžnost, je poudaril in dejal, da je to po njegovem prepričanju moč doseči s širokimi razpravami o dogodkih med in po vojni.

V času druge svetovne vojne so bili Slovenci žrtve treh totalitarističnih sistemov: fašizma, nacizma in komunizma, je spomnil Perko. Slovenski narod se je sicer upravičeno uprl okupaciji in nasilju prvih dveh, medtem ko je komunistična partija to "zločinsko izkoristila" za izvedbo komunistične revolucije.

V kraški jami pod Krenom naj bi življenje izgubil velik del domobrancev, ki so jih zavezniki vrnili iz Vetrinja.
V kraški jami pod Krenom naj bi življenje izgubil velik del domobrancev, ki so jih zavezniki vrnili iz Vetrinja. FOTO: POP TV
V kraški jami pod Krenom in še nekaterih v Kočevskem rogu (Macesnova Gorica, Ušive jame) naj bi življenje izgubil velik del slovenskih domobrancev, ki jih je zavezniška britanska vojska med 27. in 31. majem 1945 iz zbirnega taborišča v Vetrinju na avstrijskem Koroškem vrnila v Slovenijo in predala zmagovalnim partizanskim enotam oziroma takratni jugoslovanski armadi. Po nekaterih podatkih je bilo v omenjenem času vrnjenih 11.100 oficirjev in vojakov ter od 500 do 600 civilistov.

Ob tem je Perko opozoril, da ne gre pozabiti nekaterih dejstev, ki delovanje partije postavljajo v pravo luč. "Vodstvo partije je bilo pokorno komunističnemu centru kominterne v Moskvi, pravzaprav Stalinu," je povedal Perko. Vodilni slovenski komunisti so bili "Stalinovi hlapci" v času najhujšega terorja v tedanji Sovjetski zvezi. Ta teror pa so uvajali tudi doma, je prepričan Perko.

Na drugi strani pa so se komunističnemu terorju uprli mnogi Slovenci, je še dejal Perko. "Ko se je začel širiti komunistični teror, po vzoru Stalinovega terorja, so bili prisiljeni braniti svoje življenje in vrednote krščanske vere." Ob tem je Perko tudi spomnil, da je bil komunizem izrazito protiversko usmerjen.

Spomenik v Kočevskem Rogu
Spomenik v Kočevskem Rogu FOTO: POP TV

Maše in slovesnosti, ki je potekala od dnevu svete trojice, so se med drugim udeležili tudi predsednik državnega zbora France Cukjati, finančni minister Andrej Bajuk, minister za zdravje Andrej Bručan, minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič ter nekateri poslanci.

Prva spravna slovesnost blizu grobišča pobitih domobrancev pod Krenom je bila 8. julija 1990, takrat sta se poklonila mrtvim in povabila žive k spravi in sožitju takratni ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar in takratni predsednik republiškega predsedstva, bivši slovenski predsednik Milan Kučan.

Napis v Kočevskem Rogu
Napis v Kočevskem Rogu FOTO: POP TV
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

esfflight
16. 06. 2006 22.43
Prva rec, ki je poleg zgodovine ne poznata je tisto o lepem vedenju. Ce bi se tako obnasal na divjem zahodu bi vaju ze pihnili. Zgodovina je nekaj, kar se spreminja, odvisno koga poslusas. Tale Perko ni nikoli bil kaj prida in bi vsaj lahko na stara leta nekoliko popravil vtis pred gre na oni svet. Vojna je bila za vse za obe strani vendar je vedno vazno, od kod veter piha. Nisem pristas komunistov in ne RKC. Oboji so ne naklonjeni ljudem. Govorijo eno, delajo drugo. Vsi smo slovenci tukaj in malo nas je. Dajta nehajta s prepirom in pojdimo zlozno naprej skozi zivljenje, ki ni vedno roznato. Raje povejta eden drugemu kaksno veslo dogodivscino in ne da pokata brez patronov traparije. ...isce te sreca, uk ti je dan, nasel je bos, a'k nisi......
Vegos
16. 06. 2006 22.06
Anton, hvala za pojasnilo. Se oproščam za oster ton ampak res me razjezi ko si za komentar vzamem pol ure potem pa dobim odgovor ki izgleda da je bil spisan v 15 sekundah...ampak, notepad, ja...povsem razumem in še enkrat, se opravičujem. Kar se tiče pa aktualne debate, pa, ne bi govoril o pravljici kjer so eni dobri in drugi slabi in žal mi je da je to tako izpadlo...vsekakor je tisto bil kaotičen čas, saj je Jugoslavija pristopila k trojnemu paktu, pa je ljudstvo popenilo in strmoglavilo vlado, seveda je sledila nemška intervencija...in ta kaos se je seveda nadaljeval tudi po porazu sil osi, saj smo Slovenci vzoren primer reka ČLOVEK ČLOVEKU VOLK. To se seveda vidi tudi danes. Če pa bi gospodje na vrhu in ljudstvo presegli stare zamere in začeli malo bolj sodelovat, bi bilo pa to res pravljično. Ampak pri nas je pač tako da ko pade ena oblast in jo zamenja druga, je treba ukiniti vse, kar je naredila stara oblast...celo tisto, kar bi bilo mogoče dobro obdržati...
ahac
16. 06. 2006 18.43
ah kzemljic, moram te razočarat z zgodovino sem se začel ukvarjat že pred padcem komunizma pri nas, tako da se za razliko od marsikoga (recimo tebe) ne pustim tako hitro zmanipulirat z ene ali druge stvari. Sicer pa od pisanja zgodovine oz. ukvarjanja z njo v Sloveniji niti zdaj (niti prej) ni še nihče obogatel.
kzemljic@email.si
16. 06. 2006 17.55
G./Ga. Ahac! A ste se zgodovine začeli učiti šele po letu 2000? Če ne, primerjajte, kaj pravijo zgodovinarji (tudi režimski , ki so se zaradi denarja malo preoblekli- saj črna s talarjam in rdeča nista ravno daleč, samo slednja danes nima več toliko denarja), pred letom 0 (1991) in pred letom 0-60. Ko si ustvarite svojo sliko obej projekcij, no potem pa recite, da je to vaše zagotovo in prmejduš... prepričanje.
ahac
16. 06. 2006 16.44
Po kapitulaciji Italije je VOS podtaknil vojaškemu vodstvu Sl. zaveze informacijo o zavezniškem izkrcanju v Istri, ta je na podlagi tega najprej izdalo ukaz o oblikovanju enot goščarjev in nato Sl.narodne vojske - Slovenske planinske divizije s 3 brigadami. Pri organiziranju se je pojavla precejšna neenotnost tako, da partizanskim brigadam ni bilo težko streti njihov odpor. Drugače pa podrobno o tem pišeta Ferenc (Dies Irae) in Mlakar (Sl.domobranstvo).
janezgorenc@email.si
16. 06. 2006 15.51
Ahac, kaj lahko malo podrobneje pojasnite, kako so iz vaških straž poskušali narediti odporniško gibanje? Tega podatka še nisem nikjer zasledil. Ne rečem, da ni res, le zasledil ga še nisem. Vnaprej hvala. LP, Janez
ahac
16. 06. 2006 15.36
Šlo je za Slovensko narodno vojsko; MMG = mimogrede
SLO-COP
16. 06. 2006 14.48
Ahac a mi lahko poveš katero gibanje je bilo to MMG, ker te kratice še nisem zasledil?
ahac
16. 06. 2006 13.39
+1
Domobranci so nastali iz vaških straž, ki so nastale v Lj.pokrajini za časa italijanske okupacije. Nastale so iz različnih razlogov, del je nastal samoinciativno na terenu kot odziv na revolucionarno nasilje partizanov, potem ko se je KPJ konec 1941 odločila da stopi (za kratek čas) v 2.fazo revolucije (obračun z razrednimi sovražniki); del je nastal pod pritiskom Italijanov, del pa nekoliko kasneje kot posledica delovanja klerikalnega političnega vodstva. Vsi trije dejavniki, skupaj s cerkvijo, so vplivali na rast vaških straž. Ob kapitulaciji Italije je politično vodstvo poskušalo organizirati iz straž odporniško gibanje, kar pa so partizani preprečili in jih porazili pri Turjaku ter Grčaricah. Večino zajetih stražarjev in četnikov so kasneje pobili. Razbita "bela" vojska je poskušala preživeti s tem da se je zatekla pod zaščito Nemcev, ki so jih kasneje oblekli in oborožili, ob tem pa postavili zahtevo da zaprisežejo (MMG nikoli niso zaprisegli Hitlerju oz.nacistom). Politično vodstvo se je zavzemalo za demokratično Veliko Slovenijo kot del jugoslovanske federacije.
doki007@email.si
16. 06. 2006 12.06
NAJ MI NEKDO, KI JE NA STRANI DOMOBRANSTVA RAZLOŽI ZAKAJ JE VOJSKA DOMOBRANCOV ZAPRISEGLA HITLERJU OZIROMA NACISTOM ??? ZAKAJ SE NI BORILA, KOT SAMOSTOJNA VOJSKA ??? UPAM NA ODGOVOR !!!!
ales.lemut@email.si
16. 06. 2006 11.13
Vse kaže, da bodo naslednje generacije verjele, da je boj domobrancev in partizanov enakovreden in da so se oboji borili za enako dobre in svetle vrednote, kar poskuša RKC propagirat....čas jim gre na roko, ko bo medvojna generacij pomrla, zgleda da ne bo več institucij, ki bodo mlade ljudi poskušali objektivno osveščat, razen RKC in njihovega pogleda na zgodovino....
Variatio delectat
16. 06. 2006 10.50
Gospodu Vegosu naj pojasnim, da sem svoj tekst najprej napisal v Notepadu in ga potem skopiral. Odrezalo mi ga je 2/3. Zato je vsebina, ki se vidi, nelogicna in neutemeljena. Se zaradi tega opravicujem. V osnovi mi gre za pojasnilo, da vse prevec pravljicno utemeljujejo(te) tiste dogodke. Trdim, da je na primer "upor proti okupatorju" institucionalna stvar. Casten in smiseln upor proti okupatorju, ki je v veliki premoci, in ki ga izvajas v privatni reziji, sme biti le tak, da ne ogroza drugih, ki jih je zadela enaka nesreca kot tebe. Kapitulacija stare Jugoslavije se je zgodila na institucionalni ravni, na nizjih nivojih pa je bilo takrat veliko anarhije, pravna drzava ni delovala. T.i. partizani pa so streljali na slovenske oroznike. V takem razsulu je to zlocin, ki je se bolj podel od same okupacije, ki je ze sama po sebi zlocin. V anarhicnih razmerah so nekateri kradli, drugi pa ustanavljali politicne "fronte" brez mandata, nekaksna "sodisca"....
dikitawi@hotmail.com
16. 06. 2006 10.11
Torej, kokr sem jaz dojel so domobranci le branili dom z najboljsim namenom, zal so jih partizani prisilili v poboje!? In ker so partizani bili grdi do njih so se branilci domov morali braniti na ta nacin!? Komunisti so pa bili le posamezniki, ki jih ljudstvo ni podpiralo. Le ti so podjarmili celoten neveden Slovenski narod in jih zasuznjili za naslednjih 50 let. Domobranci so poskusali resiti Slovenijo na vsak nacin, tudi s pomocjo centralnih sil, za katere takrat niso vedeli, da niso najboljsa opcija, itaq se niso mogli zanest na antanto, ker so drzave antante videle le svoj interes... js ne vem, poboji naj se raziscejo, sam vsi pogovori na to temodajajo obcutek kot da so domobranci bili sami svetniki in komunisti sami hudici (razen nevednih kmetov, ki so jih hudicevi komunisti samo izkoriscal).
doki007@email.si
16. 06. 2006 09.13
SAMO ENO VPRAŠANJE BOM ZASTAVIL,.." ZAKAJ SO DOMOBRANCI ZAPRISEGLI HITLERJU??"" ,.... TO POMEN DA SO SE BORIL NA STRANI NACIZMA, AL IMAM PROV ???? LAHKO BI BLA SVOJA VOJSKA IN BI SE BORILA ZA NE VEM KAKŠNO SVOBODO BREZ HITLERJA,.... A NE. SKOZ PA GOVORIJO O KOMUNIZMU, BOLJŠEVIZMU,.... SAMI SO PA PAJDAŠL S HITLERJEM...
pomi@auspuh.com
16. 06. 2006 09.05
Vagos, dobro napisano. Dober si, da se ti še ljubi.
caroll
16. 06. 2006 08.20
Vegos,ti maš pa očitno preveč časa,ker sam tukaj visiš in pišeš neumnosti...V primeru "njihove"zmage bi bila Slovenija-Jugoslavije ne bi bilo...oni so že takrat bili za samostojno Slovenijo,sam komunisti so jim vsilili Jugoslavijo...Umrl je Franc Rozman-Stane,zakaj,v šoli so nas učili,da je umrl ker so preizkušali nov minomet-pravljica...ljudje,najbolj da gremo še enkrat v šolo,učit se "pravo"zgodovino...pa Stane Kavčič...tut on je bil za samostojno Slovenijo...ne ponavljat stare zgodovine...očitno imamo Slovenci dve zgodovine,kot tudi vse ostale stvari....bliža se Dan državnosti,a bosta zopet dve proslavi...dokler bo tako,sprave očitno ne bo!
Vegos
16. 06. 2006 00.15
Res je, likvidirani so bili. Ne, to ni prav. Ampak še vedno bi v primeru njihove zmage Slovenija prenehala obstajati. Za likvidacije in poboje pa, kot pravim, bi se moralo odgovornim sodit. Ampak misli, resno sodit ne pa linčat.
marcoscop@speedy.com.ar
15. 06. 2006 23.58
Domobranci so se ustanovili leta 43 in kakor kaze beseda so branili domove proti napad partizanov ki so od 41 pobijali civilistov ...v tistem času ni sodilo ampak so bili samo likvidirani....A to se vam zdi prav Likvidirani so bili tudi ce niso drzali z partizanom
jsmazarot@email.si
15. 06. 2006 23.39
Pa komaj 16 let je minilo!
Vegos
15. 06. 2006 23.36
Uf, popravek: kar se tiče moje 'lastitve' te interpretacije - nočem povedati da bi komu rad kradel ideje, če je do njih prišel; pravim samo da sem do take argumentacije na podlagi določenih dejstev prišel z lastnim razmišljanjem...