Slovenija

Slovenija ratificirala protokol o pristopu Črne gore v Nato. 'Danes smo uradno postali zavezniki'

Ljubljana, 08. 06. 2016 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija je dokument ratificirala kot druga od 28 držav članic zavezništva, prva ga je v torek Islandija. Izredne seje DZ se je udeležil tudi predsednik črnogorske skupščine Darko Pajović, ki je poudaril, da je ratifikacija pomembna za trajen mir in stabilnost držav Zahodnega Balkana.

Državni zbor je danes na izredni seji z veliko večino ratificiral protokol o pristopu Črne gore k zvezi Nato. Za zakon o ratifikaciji protokola je glasovalo 73 poslancev, trije so bili proti. Slovenija je dokument ratificirala kot druga od 28 držav članic zavezništva, prva ga je v torek Islandija.

Premier Miro Cerar je v nagovoru v DZ dejal, da je Slovenija vseskozi močna zagovornica Natove politike odprtih vrat na Zahodnem Balkanu. Povabilo Črni gori in podpis pristopnega protokola sta dokaz, da je politika odprtih realnost, je poudaril.

Kot je dejal, so dosežki Črne gore v samo desetletju samostojnosti impresivni na vseh področjih, vključno s približevanjem evro-atlantskim integracijam. "Črno goro vidimo kot zanesljivo in verodostojno partnerico, državo, ki prispeva k regionalni in mednarodni varnosti, ter je vzor ostalim državam kandidatkam na Zahodnem Balkanu," je poudaril predsednik vlade.

Članstvo Črne gore v Natu po njegovih besedah predstavlja pomemben korak h krepitvi stabilnosti v tej strateško zelo pomembni regiji, hkrati pa potrjuje, da je širitev Nata ena izmed naših najuspešnejših politik, ki prispeva k širjenju varnosti v evro-atlantskem območju. Ob tem je poudaril, da širitev Nata kot obrambnega zavezništva ni uperjena zoper nikogar, pri čemer je njegovo temeljno poslanstvo širitev območja stabilnosti in varnosti.

Podporo vstopu Črne gore v Severnoatlantsko zavezništvo so izrekle vse poslanske skupine razen ZL, ki se zavzema za izstop Slovenije iz Nata in nasprotuje širitvi zavezništva.

Žan Mahnič (SDS) je dejal, da je vstop Črne gore tudi dosežek Slovenije, ki zadnja leta mentorira to državo, ji svetuje na obrambnem področju in pri preoblikovanju vojske. Kot je opozoril, Črna gora v zavezništvo vstopa v zelo kočljivem času, ko se sooča s tremi zunanjimi grožnjami: agresivno rusko politiko, teroristično skupino Islamska država in iranskim raketnim programom.

Črna Gora - zastava
Črna Gora - zastava FOTO: Thinkstock

Franc Jurša (DeSUS) je poudaril, da je pomembno, da države Zahodnega Balkana postanejo članice Nata, saj je samo na ta način možno zagotoviti stabilnost in mir v tem delu Evrope. Današnja ratifikacija je po njegovih besedah pomemben korak za Črno goro, hkrati pa pomembno sporočilo tudi za druge države v regije, da so vrata v Nato odprta.

Tudi Matjaž Nemec iz SD je ocenil, da so evro-atlantske integracije največji garant za stabilnost in mir v regiji, kar je še posebej pomembno v času, ko je njena stabilnost na preizkušnji zaradi zunanjih varnostnih in notranjih faktorjev.

Jožef Horvat (NSi) je dejal, da smo v Natu države in ljudje, ki nas povezujejo in družijo skupne vrednote, kot so mir, demokracija in vladavina prava. Črni gori je zaželel uspešno prihodnost in ji čestital ob deseti obletnici samostojnosti.

V ZL se zavzemajo za izstop iz Nata

Povsem drugačno stališče je imel Matej T. Vatovec (ZL), ki je dejal, da je Nato imperialistična zveza, zato se zavzemajo, da Slovenija iz njega izstopi, hkrati pa nasprotujejo njegovi širitvi. Ob tem je poudaril, da je nesprejemljivo, da se bo neka država priključila vojaškemu paktu, ne da bi se lahko njeni državljani o tem izrekli na referendumu.

'Danes uradno postajamo zavezniki'

Izredne seje DZ se je udeležil tudi predsednik črnogorske skupščine Darko Pajović z delegacijo. V izjavi za medije po koncu seje se je zahvalil Sloveniji za podporo Črni gori pri vključevanju v evro-atlantske povezave.

Kot je poudaril, današnja ratifikacija ni pomembna samo za Črno goro, temveč tudi za trajen mir in stabilnost držav Zahodnega Balkana. "Slovenija je velikokrat dokazala svojo iskrenost, prijateljstvo in partnerstvo Črno gori, danes pa so naši odnosi še napredovali in danes uradno postajamo zavezniki," je dejal.

Črna gora je povabilo za začetek pristopnih pogovorov k Natu dobila v začetku decembra lani, 19. maja letos pa je bil podpisan protokol o njenem pristopu k Severnoatlantski pogodbi. V imenu Slovenije ga je podpisal zunanji minister Karl Erjavec, veljati pa bo začel, ko bo listine o ratifikaciji protokola vladi ZDA posredovalo vseh 28 držav članic Nata.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Partisan
09. 06. 2016 21.10
-1
TO JE NAPAKA! Zaradi članstva v Natu in pritiskanja na Rusijo in kot del Balkanskega polotoka ob strateško pomembnih dejstvih kot je prehod iz Sredozemlja v kontinentalno Evropo čez Ljubljanska vrata, smo strateško pomembni. Če pride do vojne med Natom in Rusijo, to pomeni, da bomo strateški cilj Rusije, ne zaradi Ruske agresije ampak zato, ker se bo Rusija branila pred agresijo Nata. Tega nikakor ne smemo dopustiti zato moramo nujno iz Nata in nehati sodelovati v tem okupatorskem sistemu. Ta trenutek se je potrebno zavedati, da je še čas, preden začnejo na našo zemljo padati Ruski Iskaderji, ki jih Nato niti slučajno ne more nevtralizirat. Bomo pa kot taki ravno vojno območje, tampon cona med Vzhodom in Zahodom. Medtem, ko je Natu vseeno za nas, Rusom, zaenkrat še ni, ampak jim bo, ker ne bodo imeli izbire, če bomo dovolili, da naši prodani politiko, vlečejo ves narod v vojno in podpirajo politiko prodanih voditeljev. Ko je vojna, je vojna za vse! Ko pride do vojne je treba izbrati stran in mi smo na napačni strani!
Partisan
09. 06. 2016 21.09
-1
TO JE VELIKA NAPAKA! Zaradi članstva v Natu in pritiskanja na Rusijo in kot del Balkanskega polotoka ob strateško pomembnih dejstvih kot je prehod iz Sredozemlja v kontinentalno Evropo čez Ljubljanska vrata, smo strateško pomembni. Če pride do vojne med Natom in Rusijo, to pomeni, da bomo strateški cilj Rusije, ne zaradi Ruske agresije ampak zato, ker se bo Rusija branila pred agresijo Nata. Tega nikakor ne smemo dopustiti zato moramo nujno iz Nata in nehati sodelovati v tem okupatorskem sistemu. Ta trenutek se je potrebno zavedati, da je še čas, preden začnejo na našo zemljo padati Ruski Iskaderji, ki jih Nato niti slučajno ne more nevtralizirat. Bomo pa kot taki ravno vojno območje, tampon cona med Vzhodom in Zahodom. Medtem, ko je Natu vseeno za nas, Rusom, zaenkrat še ni, ampak jim bo, ker ne bodo imeli izbire, če bomo dovolili, da naši prodani politiko, vlečejo ves narod v vojno in podpirajo politiko prodanih voditeljev. Ko je vojna, je vojna za vse! Ko pride do vojne je treba izbrati stran in mi smo na napačni strani!
tutankamon86
08. 06. 2016 18.26
-5
kaj nas hočejo prepričati, da ''če nisi v NATU, nisi zaveznik''???
AtaAufbiks
08. 06. 2016 18.22
+0
Takoj, ko bo podpora natu padla pod 50%, je treba organizirati referendum za izstop iz te fašistične organizacije!
Uporabnik113189
08. 06. 2016 18.11
-2
Upam, da bo zahod spoznal kaj se dogaja, sicer se bo ponovila še ena svetovna vojna. Vendar se bojim da bo ta zadnja, ki jo bo človeštvo na tej zemlji sprožilo. Rusijo so napadli z zahoda v zgodovini dvakrat. Prvi Napolen, drugi Hitler. Iz ZDA bi to mirno gledali, in čakali da se odpre obnova in veliko tržišče za dobičke njihovih korporacij, če jih ne bi napadli Japonci. Znano je da je Ford in še kakšen kapitalist pomagal nacistom z druge strani luže..Skratka rezultat druge vojne. 28 milijonov mrtvih v Rusiji. Zahodni zavezniki so izgubili ca 120.000 vojakov in v zahvalo pa so osvojili velikansko tržišče, kjer mlatijo dobičke že 60 let na obnovi Evrope. Njihov "interes" je bil v levjem deležu posel, v Evropo so vstopili šele potem ko je Rusija že potiskala naciste nazaj in je kazalo, da bo prišla do Francije. Torej drobiž napram Rusiji, ki so jo "zavezniki" poslali v kameno dobo in prepustili same sebi brez pomoči. Celo obratno, s hladno vojno so preprečevali da bi se razvili, ker so bili prisiljeni graditi samo vojaški stroj, za ljudi in standard je zmanjkalo. Obdobje obnove po drugi vojni se počasi izteka, kapital potrebuje nova tržišča, ogromno ruševino za svoje dobičke. Ko razmišljam, kaj bi storil sam, če bi me poslali v kameno dobo in pustili brez vsake pomoči, potem bi v naslednji vojni storil sledeče. Jasno je, da bo ta najhujša..In v primeru napada zahoda na Rusijo bi kot kot rus poskrbel, da bi ves svet pristal v kameni dobi. Tudi če bi bila vojna izgubljena bi poskrbel, da bi svet šel v prah kasneje popolnoma avtomatizirano.. Če že moram izginiti, naj z menoj izgine tudi vse ostalo življenje. In danes se ZDA ter zahod pripravljata na takšen scenarij, vsem so jasno razložili da je Rusija sovražnik številka ena..Če še niste vsi znoreli, upam da se bo kdo pameten oglasil in zaustavil to norijo. Ker strah Rusije pred zahodom je več kot upravičen, temelji na izkušnjah iz zgodovine. Zato predlagam da se ZDA umaknejo s svojo vojaško silo iz EU dokler ne bo prepozno. Imejmo svojo organizacijo za varnost in zahtevajmo odstranitev vsega jedrskega arzenala, ker bo to početje izjemno težko. Rusija pač ne bo verjela na lepe besede, prevečkrat so bili prevarani, plačali strahotno ceno. Mnogo višjo kot ves svet. Potrebno bo vsak korak do mirnega sožitja dokazati z dejanjem.. Nikjer ne piše da morajo ljudje in življenje na zemlji preživeti. Tudi dinozavri so preprosto izginili nekega lepega dne. Ko se bo polegel prah, bo pač še ne pust svet več v vesolju. Itak jih je v izobilju..
sinhron
08. 06. 2016 17.50
+1
ZL skup tistih , ki niso mogli dobiti zaposlitve pa so ustanovili stranko in živijo na račun davkoplačevalcev , pametnih idej ali diskusij tako nimajo !
Jebi Veter 1
08. 06. 2016 17.30
+5
DANES SO SKLENILI PAKT S HUDIČEM...
tone7
08. 06. 2016 17.28
+1
Črna gora bo dala deset vojakov, Slovenija dva avijončka in Hrvati kako jadrnico in to je strah zbujajoča vojska NATA na Balkanu. Manjka le še Pika nogavička
tone7
08. 06. 2016 17.26
+5
NATO je zakuhal lepo število vojn v zadnjih času. Nikar si ne zatiskajte oči in že enkrat dojemite da je NATO agresorska vojska
staridida
10. 06. 2016 10.39
+1
Kadijević in Kučan odločala, kolko bo Janša dobil zapora....
Uporabnik113189
08. 06. 2016 17.15
+5
Kakšne spušča Mahnič. Ta je pa višek vseh dosežkov neke sekte.Ne, ni NATO kriv, ker je ves sever afrike in bližnji vzhod v vojni. Kje pa. Killary je izjavila ( posnetek je mogoče videti) Prišli smo, videli in in on je mrtev (Gadafi). Zelo pozorno, ljubeče bi človek dodal..Primerno ženski.
nevica
08. 06. 2016 17.02
-1
Tega prav gotovo ni naredila Slovenija, pač pa nekdo, ki nas o tem ni nič vprašal. Najbrž smo ga res izvolili, vendar tega ni bilo v volilnem programu.
puspan
08. 06. 2016 16.54
+5
Od danes naprej je NATO postal največja vojaška alianca vseh časov za nazaj in naprej in to po zaslugi Montenegra, ki je s svojo mogočno vojaško silo kot Slovenija, premaknil lestvico najmogočnejših krepko navzgor.
wolfterier
08. 06. 2016 17.01
+3
Rusom se bo scufalo,saj so računali,da bodo v Boki Kotorski imeli svoje oporišče !
Uporabnik113189
08. 06. 2016 17.10
-1
Rusom je vseeno, oni so samozadostni, imajo vse kar potrebujejo in dovolj sveta ki želi z njimi sodelovati. Če bodo pragmatični, si bodo mislili nekaj takšnega. Namestili ste proti nam strateške izstrelke, mi pa proti vam. Delate vojaške vaje proti nam, mi pa proti vam. Če si že tako srčno želite biti "obdelani" s kopico atomskih prav, želje vam lahko tudi izpolnimo. Čeprav smo menili da ste slovanske krvi in da smo bratje ter da si želite mir z nami.. Ampak vsaka žlahta ima tudi črno ovco..
wolfterier
09. 06. 2016 10.29
+1
Rusi imajo vse kar potrebujejo...repo,peso zelje in vodko za ljudstvo,njet harašo,klasik !
ginger 1
08. 06. 2016 16.37
+1
Ja lep uspeh no...in dobili smo nadvse kredebilne zaveznike...AAAAAAAAHAHAHAHAHA
wolfterier
10. 06. 2016 09.57
+1
Ne norčujte se iz drugih držav,spomnite se,kako smo podcenjevali Čehe,kje pa smo danes,Kamerun,Sudan....
mastablasta
08. 06. 2016 16.20
+5
še srbijo, Makedonijo in Bosno pripeljemo noter in se potem lahko znotraj nata oblikuje JLA. :-D