Slovenija

Slovenija glasovala proti terminalu

Ljubljana/Bruselj, 24. 07. 2013 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Potem ko je vlada na dopisni seji sklenila, da bo glasovala proti seznamu prednostnih energetskih projektov, če bo na njem tudi plinski terminal Žavlje, je dogovor tudi spoštovala.

Slovenija se je na sestanku posebnega telesa regionalnih skupin o seznamu prednostnih energetskih projektov v Bruslju izrekla proti, je na novinarski konferenci dejal minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel. Slovenija je bila proti, ker kopenski plinski terminal v severnem Jadranu oz. projekt Žavlje ni bil odstranjen s seznama.

Kot je v Ljubljani danes poudaril minister, je bila Slovenija v teh dneh pod hudim pritiskom glede projekta Žavlje, tako s strani Bruslja kot tudi Italije. "Vendar je bilo naše stališče, kot tudi naši pogoji, jasno," je dejal. Vlada je namreč danes sklenila, da bo Slovenija nasprotovala prednostnemu seznamu, dokler bo na njem tudi terminal Žavlje.

Po predstavitvi slovenskega mnenja pa so se, kot je dejal Omerzel, začeli pritiski na Slovenijo. "Vendar smo se odločili, da bomo vztrajali pri svojem, saj je projekt okoljsko sporen," je dejal. Pogajanja o podpori seznamu so sicer potekala do samega začetka zasedanja, vendar pa projekt kljub temu ni bil umaknjen s seznama.

Plinska terminala
Plinska terminala FOTO: POP TV

Omerzel je pojasnil, da je imel omenjeni projekt na začetku sicer ime plinski terminal Žavlje, pozneje pa je bil v fazi pogajanj preimenovan v plinski terminal v Severnem Jadranu. A po njegovih besedah gre za isti projekt. "Za tem imenom še vedno stoji isti investitor, lokacija je ista," je dejal. Poudaril je, da bi bilo za Slovenijo sprejemljivo le, če bi se projekt premaknil globlje v Italijo oz. bliže Benetkam.

Po njegovem mnenju je Slovenija danes jasno pokazala, da se bo borila za svoje interese. Slovenija se bo, kot je poudaril, do konca borila, da se omenjeni projekt umakne s seznama. "Menimo, da je prav, da smo zavzeli tako trdno stališče, saj smo se vsa leta trudili, da bi sedli za mizo z Italijani in skušali poiskati rešitev. Vendar pa se je Italija v celotnem procesu obnašala zelo ignorantsko," je dejal. Minister zato pričakuje, da bodo zadnji dogodki italijansko stran prisilili v pogajanje o projektu.

Članice in komisija so danes v Bruslju sprejele regionalne sezname prednostnih energetskih projektov, ki so jih pripravile regionalne skupine. Na podlagi tega seznama bo komisija predvidoma 2. oktobra z delegiranim aktom sprejela evropski seznam.

Preostale države so sicer danes potrdile seznam prednostnih energetskih projektov, vendar je bilo ob tem "kar nekaj držav, ki so imele pripombe, med njimi tudi Avstrija," je dogajanje v Bruslju opisal Omerzel. Tudi Avstrija naj bi končno podporo pogojevala z umikom spornega projekta s seznama.

Na vprašanje, ali bi Italija lahko zaradi današnje slovenske poteze v prihodnje problematizirala slovenske projekte, je Omerzel dejal, da se mu ne zdi mogoče, da bi si njihova diplomacija to lahko privoščila. "Ne verjamem, da bi skušali brez argumentov nasprotovati našim projektom," je dejal.

Izpostavil je, da se je tudi Evropska komisija začela zavedati problematike tega projekta. Predstavniki komisije naj bi tako po njegovih besedah menili, da projekt, če je res okoljsko sporen, ne more biti na prednostnem seznamu. Taki projekti namreč tudi ne morejo dobiti evropskih sredstev.

Plinski terminal v Žavljah pred slovensko obalo ima po navedbah slovenske vlade namreč mnoge neposredne negativne okoljske, družbeno-ekonomske, prometne in varnostne vplive. Gre za promet z ladjami s posebnim režimom, vplive na okolje zaradi zastarele tehnologije in uporabe klora ter vplive na zdravje in morsko okolje živega srebra iz sedimenta.

Evropska komisija je sicer želela, da seznam podprejo vse članice, Slovenija in Italija pa naj bi se nato do 20. septembra dogovorili o spornem projektu. Vsi projekti na seznamu pa bodo morali izpolnjevati vsa okoljska in druga merila EU, so še v torek poudarili v Bruslju.

Vsi projekti na seznamu bodo morali spoštovati okoljsko in drugo zakonodajo EU, sicer bodo umaknjeni s seznama. Seznam prednostnih energetskih projektov bo preučen vsaki dve leti.

Bruselj želi, da Slovenija in Italija do jeseni najdeta rešitev glede terminala

"Komisija jemlje na znanje mnenje Slovenije in ga bo upoštevala pri sprejemanju končnega seznama projektov v skupnem interesu v oktobru," je po koncu sestanka povedal tiskovni predstavnik komisije Joe Hennon. "Komisija je zavezana k nadaljnjemu dejavnemu sodelovanju v pogovorih Slovenije in Italije s ciljem rešitve do sprejetja evropskega seznama" v jeseni, je še poudaril Hennon, ki nadomešča tiskovno predstavnico komisarja za energijo Güntherja Oettingerja, Marlene Holzner.

Drugih uradnih informacij od komisije ni bilo mogoče izvedeti, so pa viri v Bruslju izpostavili, da sta danes tako Slovenija kot Italija izrazili zavezanost k iskanju dogovora o spornem projektu. To je po njihovem mnenju razlog za optimizem, da se bo neka rešitev našla.

Če pa rešitve do oktobra, ko bo komisija potrdila končni seznam, ne bo, se bo moral komisar Oettinger odločiti, ali projekt umakne s seznama ali ne. Takšna dilema za evropskega komisarja nikoli ni prijetna, saj bi se moral s tem posredno opredeliti za eno ali drugo državo.

Tržaški zaliv
Tržaški zaliv FOTO: POP TV

V Bruslju je bilo sicer danes neuradno slišati tudi opozorila Sloveniji, da je žogica zdaj na njeni strani igrišča in da bi bilo dobro, da bi dala pobudo za čimprejšnje srečanje z Italijo, s čimer bi jasno izrazila pripravljenost na pogovore in si ne bi zaprla vrat za resen dialog s sosedo.

Na kocki je namreč po navedbah virov veliko. Opozarjajo, da je verjetnost, da Žavlje postanejo realnost, dejansko še večja, če projekta v severnem Jadranu ni na evropskem seznamu. Opozarjajo pa tudi na morebitne negativne posledice za pogovore o razvoju Luke Koper.

Prav tako bruseljski viri svarijo pred neutemeljenimi izjavami, da bi Slovenija dobila pravni spor z Italijo glede plinskega terminala, ter pred podleganjem pritiskom populističnega dela javnosti in stroke.

Na današnjem sestanku se je sicer po navedbah virov na temo terminala v severnem Jadranu prvič doslej oglasila tudi Avstrija, ki je opozorila, da ne sme biti ogrožen promet v Tržaškem zalivu, ni pa izrecno podprla prizadevanj Slovenije.

Gre za seznam 130 prednostnih energetskih projektov, ki se bodo lahko v obdobju 2014–2020 potegovali za del od petih milijard evrov evropskega denarja v okviru instrumenta za povezovanje Evrope, in to po pospešenem in lažjem postopku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

batom@pinkponk.com
25. 07. 2013 14.35
+1
ka se zdaj hvalijo, da so glasovali proti!! Če ne bi bilo pritiska javnosti, bi ti mandeljci mirno glasovali ZA!
poseidon 1
25. 07. 2013 10.04
+6
Bomo spet poslali IX. korpus ,da osvobodi Trst!
deathbite
25. 07. 2013 09.54
+6
Bomo videli, jeseni, če je naših politikov kaj v hlačah! Če bodo Italijani speljali ta projekt, nismo vredni da nas "pes poščije"! Italijani so pa tako cigani, ki vedno iztržijo največ kar se da!
Turgensis
25. 07. 2013 14.26
mi ne moremo ustaviti projekta, ti lepo piše v članku, največ kar lahko naredimo je, da preprečimo subvenciooniranje projekta!
BobbyP
25. 07. 2013 08.47
+1
Po prebranem in po izjavah, sem siguren, da bo ta zadeva rešena kot meja s Hrvaško. "Pušiona" na celi liniji, ker smo prvič premajhni in nepomembni, predvsem pa ne vidim možnosti, da bi s populizmom naša vlada lahko dosegla padec multimilijonskega projekta. Za take stvari je potrebna zelo velika strokovna podkovanost in kup raziskav in primerjav, da lahko rečeš, da imaš argumente. EU ne pelješ scat na koprive kot slovenski narod z malo populizma in dvemi naročenimi članki v časopisu.
zetta
25. 07. 2013 09.22
+4
Če bodo v vladi pametni bodo sodelovali s tistimi, ki so se terminalu uprli (milim, da so Green Alpe Adria), kjer je kar nekaj strokovnjakov napisalo zakaj so proti...torej imajo dobre argumente...
pesnitev
25. 07. 2013 08.23
+7
Zelo razveseljivo, da je vlada delovala enotno in odločno! Turizem je naša najdonosnejša gospodarska panoga in kdo bo še hodil k nam, če bomo imeli onesnaženo morje in take nevarne ekološke bombe kot so plinski terminali v neposredni bližini! Italija je pravi ekološki pacek na celi črti!
User1063544
25. 07. 2013 08.12
+4
Saj skoraj ne morem verjeti, Slovenska politika pokazala hrbtenico??? Ali samo vretenco... Upam samo da ta terminal ni sredstvo za izsiljevanje Bruslja, nihče ne ve kaj je slovenija pripravljena za zamrznjenih 240 mio €. Srčno upam da tega terminala ne bomo imeli, ker s tem na gre vse... od ribištva do turizma... kolikor ga še sploh imamo.
wolfterier
25. 07. 2013 09.22
-3
Za naših 5 ribićev bi že našli kako zaposlitev,ampak silni turizem v Piranu in Strunjanu je pa nenadomestljiv,ko bodo decembra upokojenci morda le dobili regres,bo naval...
User1063544
25. 07. 2013 09.56
+2
Čemu potem jahanje z hrvati okrog morja???? Če je sama miselnost naravnana v smislu: Kaj bo naših 5 ribičev, kaj bo naš turizem...??? Potem slovenija ne potrebuje morja. Se bo treba pri sebi malo povprašat, ali bomo ohranili to vodno biodiverziteto kolikor se da nedotaknjeno da bodo od tega imeli naši zanamci, ali pa bomo vse razprodali ker se nam več ne da...
SMRDIsmrdiSMRDI
25. 07. 2013 07.50
-3
Bojo raj še kake davke dvignl, hrano "mal" podražil, pokojnine znižal in plače zamrznl......bog nedaj kak dinar iz tujine potegt.....posojila in krediteranje iz EU pa z široko stegnjenimi rokami sprejet......šparanje in zategovanje pasu pomeni da NE trošimo denarja (ki ga nimamo) in z veseljem vzamemo kar nam ponujajo za naše usluge...in to oni, ki imajo visoko šolsko izobrazbo in diplome....samo prosta računica jim pa vsem dela probleme....pa sej bojo nove volitve, novi mandati in bojo že mel čas, da se naučijo osnove matematike!!!
pesnitev
25. 07. 2013 08.26
+0
Novih volitev trenutno sploh ne potrebujemo, so celo kontraindicirane, saj sedanja vlada deluje modro in predvsem brez idoloških izzivanj in izpadov, kar nas je izčrpavalo in je izčrpavalo tudi energijo vlade, ki jo mora uporabljati za konstruktivnost!
mijavci
25. 07. 2013 07.08
+4
Naj ga postavijo, potem naj pa fino useka, pa da celo Slovenijo v Avstrijo porine.
zemljemerec
25. 07. 2013 06.46
-5
Kako tipično Slovensko...vas briga kaj dela sosed na svoji zemlji, da bi o tistih naših predlaganih sedmih projektih pisali...o to pa ne...je treba delat. Pa kdo bo delal, če je zezanje sosedov bolj zabavno.
wolfterier
25. 07. 2013 09.25
+1
pridnaov?ka
25. 07. 2013 05.45
-3
rešitev je še enega joškota na italijansko mejo,da se bo v grabna metal...
genir
24. 07. 2013 23.41
+1
Nikjer pa govora o naših sedmih projektih. ???
b-king
24. 07. 2013 22.43
+18
Že zgodovina naš uči, da se Italijani niso nikoli držali podpisanega dogovora. - 1 svet. vojna, - obdobje po prvi svetovni vojni (kljub dogovoru so izvajali poitaljančevanje primorcev) - 2. svet vojna ....
delfin11
24. 07. 2013 20.06
+12
hehhe.terminal bo tam stal,če in mi 1000000x glasujemo proti...do septembra nam dali čas,da se dogovorimo z italijani a izid dogovora se že ve...tam bo terminal..nekdo bo napolnil žepe..
sime sime
24. 07. 2013 19.45
+8
koncno ena pametna...
seljak opankar
24. 07. 2013 18.37
+2
uf dobra buranija!...zdej pa ena pokerica:)
seljak opankar
24. 07. 2013 18.26
+1
juter bom pa k ana 4 pistolja :)
seljak opankar
24. 07. 2013 18.27
+0
discover007
24. 07. 2013 18.25
+17
Koncno nekaj dobrega, naj ta terminal naredijo pri Genovi ali pa sredi Benetk al pa še najbols zravn plaz u Riminiju pa bomo pol videli kako je to vsec turistom...oh ti italjani
modrook
24. 07. 2013 18.59
+7
ne samo italijani, tud naši so verjetno zavohal provizijo
-15
Levaki....kazen za tole sledi pa to...hmal!!!
seljak opankar
24. 07. 2013 18.26
+1
b-king
24. 07. 2013 22.44
+7
"levaki" .... Spozazum o terminalu v žavljah je podpisoval ze boter j.j v letu 2007... podpisal ga je brez da bi vedel kaj podpisuje
Pika Mika
25. 07. 2013 10.51
+1
Uporabnik113189
24. 07. 2013 18.17
+16
Kakšni komentarji. Ha, kot da smo neki pajaci, ki moramo vse ubogati..Tudi če se gospoda odloči, da bodo nam stali na glavi, morami mi to lepo mirno prenašati..Naj opomnim. Smo enakopravna članica EU. Tudi mi imamo svoje interese, prav gotov pa si ne želimo, da nam uničijo še tisti košček morja, ki nam je ostal..Pokradli so nam severni del z italijanske strani, južnega s hrvaške, sedaj bi pa še na sredino postavili atomsko bombo..Naj si jo postavijo v Benetke. Če so v EU normalni, potem prav gotovo ne bodo našega NE sprejeli kot neko izsiljevanje ali izživljanje, mogoče pogajalsko izhodišče, ampak kot odločitev, kjer druge izbire preprosto nimamo..EU gor ali dol..
modrook
24. 07. 2013 19.01
+11
počasi, Klasik... Vlada je glasovala proti ker je narod prtisnil na njo... drgač bi naši veleumni poslanci dali zeleno luč s tem da bi bili tiho ko riti
pridnaov?ka
25. 07. 2013 05.42
+4
in še to so se dogovorili,da so kao proti
seljak opankar
24. 07. 2013 18.09
-2
admin kaj si se zapicu v mene!!!!!
seljak opankar
24. 07. 2013 18.11
+0