Slovenija

Slovenija pristopa k Vilniuški deklaraciji

New York/Ljubljana, 05. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.R./M.P.
Komentarji
0

Kot je za 24 ur izjavil zunanji minister Dimitrij Rupel, se Slovenija z nekaterimi zadržki priključuje Vilniuški deklaraciji, ki govori o podpori ameriški politiki do Iraka. Kot je dejal, se je nekaj slovenskih pripomb že upoštevalo, potrebnih pa bi bilo še nekaj sprememb.

Zunanji minister Dimitrij Rupel
Zunanji minister Dimitrij Rupel FOTO:

ZDA pospešeno iščejo podporo za napad na Irak in pri tem so tudi precej uspešne. Že prejšnji teden je osmerica evropskih držav napisala pismo podpore ameriškim načrtom v zvezi z Irakom. Na poti v Washington pa je še ena deklaracija, v kateri deset držav kandidatk za vstop v Nato, torej tudi Slovenija, izraža podporo ZDA pri napadu na Irak.

Najnovejšo deklaracijo je sestavila deseterica t.i. Vilniuške skupine, držav kandidatk za vstop v Nato - poleg Slovenije še Bolgarija, Estonija, Latvija, Litva, Romunija in Slovaška - ter tri države, ki povabilo še čakajo: Albanija, Hrvaška in Makedonija.

Deklaracijo so neimenovani diplomati Združenih narodov prvič omenili včeraj, pripravljali pa naj bi jo že od ponedeljka. Da so jo v podpis dobili tudi slovenski diplomati, je potrdil tudi zunanji minister Rupel. Ta je povedal, da je imel na besedilo deklaracije sicer nekaj pripomb, ki pa so bile zgolj jezikovne in ne vsebinske.

Predsednik Drnovšek je sicer še v ponedeljek zatrjeval, da se Slovenija ne želi izreči ne za podporo ZDA ne proti njej.

"ZDA so predstavile prepričljive dokaze o iraških programih razvoja orožja za množično uničevanje, prizadevanjih za zavajanje inšpektorjev in povezavah z mednarodnim terorizmom. Naše države razumejo nevarnost tiranije in posebno odgovornost demokracij za obrambo naših skupnih vrednot. Transatlantska skupnost, katere del smo, mora stopiti skupaj in se soočiti z grožnjami terorizma in diktatorjev z orožjem za množično uničevanje. Aktivno smo podpirali mednarodna prizadevanja za dosego mirne razorožitve Iraka. Vendar je sedaj postalo jasno, da je Irak odločno kršil resolucije ZN, vključno z resolucijo ZN št. 1441, sprejeto 8. novembra 2002," piše v uvodu deklaracije.

"Kot so povedale naše vlade na vrhu zveze Nato v Pragi: Podpiramo cilj mednarodne skupnosti za popolno razorožitev Iraka, kot določa resolucija VS ZN številka 1441. V primeru neizpolnjevanja določil resolucije, smo pripravljeni prispevati k mednarodni koaliciji za uveljavitev njenih določil in razorožitev Iraka. Jasna in sedanja nevarnost, ki jo predstavlja režim Sadama Huseina zahteva enoten odgovor mednarodne skupnosti demokracij. VS ZN pozivamo, da sprejme potrebne in primerne ukrepe v odgovor nadaljnji iraški grožnji mednarodnemu miru in varnosti," sklene deklaracija.

Nanjo se je nemudoma odzval predsednik Odbora za osvoboditev Iraka Randy Schenuemann, ki je izjavil, da ta mogočna izjava evropskega vzhoda, skupaj z izjavo osmih držav zahodne Evrope pretekeli teden, kaže na to, da je Evropa enotna v zavezi za odpravo krvavega režima Sadama Huseina. "Obdobje dvomov in neodločnosti je za nami in najnovejše evropske demokracije so nam povedale, da je čas za dejanja in čas za osvoboditev iraškega ljudstva." Izjavo je pozdravil tudi predsednik ameriškega odbora za Nato Bruce Jackson, ki je dejal da se najnovejše članice evropske skupnosti strinjajo, da se je treba soočiti s tiranijo Sadama Huseina in da morajo ZN sedaj ukrepati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja