Slovenija

FOTO: Slovenija praznuje 26. rojstni dan: 'Slovensko prihodnost vidimo kot evropsko, še bolj povezano in močno'

Ljubljana, 24. 06. 2017 19.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vrhunec letošnjega praznovanja dneva državnosti, s katerim Slovenija zaznamuje 26. obletnico osamosvojitve, je osrednja državna proslava, ki je danes, na predvečer praznika, potekala na Kongresnem trgu v Ljubljani. Pred proslavo se je na slavnostni seji sestal državni zbor, kjer je zbrane letos nagovoril podpredsednik DZ Matjaž Nemec.

Slovenija je absolutno sposobna urejati vse izzive v korist njenih nacionalnih interesov, skupnih evropskih ambicij in čezatlantskega zavezništva, je v govoru na nocojšnji osrednji proslavi ob dnevu državnosti, ki je potekala na Kongresnem trgu v Ljubljani, ocenil predsednik republike Borut Pahor. Poudaril je, da smo zato gospodar lastne usode.

Slovenija po besedah Pahorja sicer še ne izpolnjuje vseh naših pričakovanj: "Mestoma smo nadnjo tudi odkrito razočarani. Vendarle pa je v relativno kratkem in zgoščenem času veliko dosegla, dovolj, da nam daje upanje in zaupanje v našo prihodnost in boljšo in varno prihodnost vseh naših otrok." Dejal je, da smo lahko z doseženim načeloma zadovoljni.

Pahor je izpostavil, da si naša slovenska in evropska identiteta nista nič v navzkrižju, ampak se bogato dopolnjujeta in plemenitita: "Zato slovensko prihodnost vidimo kot evropsko, še bolj povezano in močno." Dodal je, da Evropska unija kaže tudi velike slabosti: "Vendar smo vanjo povezani bolj svobodni, bolj samosvoji, bolj uspešni in bolj varni, kot bi bili brez nje."

Po predsednikovih besedah si od ustanovitve lastne države, bolj kot kdaj koli prej, ustvarjamo tudi domovino: "V njej je dovolj prostora za vse. Nikogar ni potrebno izključevati, nikogar sovražiti, potrebno je spoštovati. Ne zato, ker mislimo vsi enako, temveč prav zato, ker lahko mislimo in čutimo tudi tako zelo različno."

"Ne vemo natančno, kaj se utegne dogajati v prihodnje, vendar smo v spodobni politični, gospodarski, socialni in demokratični kondiciji in dovolj dobro pripravljeni, da na vse prihodnje izzive gledamo z upanjem in ne s strahom," je poudaril Pahor. Po njegovih besedah smo zaradi vseh naših izkušenj in vedenj še toliko bolj poklicani misliti s svojo glavo.

Pahor se je v nagovoru dotaknil tudi arbitražnega sporazuma

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Miro Majcen

Predsednik Pahor se je v govoru dotaknil tudi težko pričakovane sodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško: "Prizadevali si bomo, da bo skorajšnja določitev državne meje na kopnem in na morju uveljavljena tako kot predvideva arbitražni sporazum, za obe strani veljavna in zavezujoča mednarodna pogodba."

Opozoril je še, da "boljšega načina za mirno, vzajemno koristno in pravično ureditev mejnega spora ni bilo ne pred osmimi leti, ga ni zdaj in ga tudi čez osem let ne bo."

Nocojšnjo proslavo v središču prestolnice so naznanili pripadniki garde Slovenske vojske, ki so z Ljubljanskega gradu izstrelili šest salv iz šestih topov. Po govoru predsednika Pahorja se je začel umetniški program po scenariju in v režiji Igorja Zupeta z naslovom Bolj resnično od resničnega, trše od diamanta. Podlaga programa z 80 nastopajočimi je kratek esej filozofa Petra Mlakarja o nastajanju države.

Mlakarjevo besedilo so interpretirali igralci Maruša Majer, Pavle Ravnohrib, Lotos Vincenc Šparovec, Blaž Šef, Robert Korošec in Dragan Živadinov, ki so obiskovalce vodili skozi razmišljanja o državi v zdajšnjem in prihodnjem času. Program so sooblikovali glasbeniki in plesalci, dogajanje pa je bilo podprto s 3D vizualijami iz stekla.

Med občinstvom je bilo opaziti tudi najvišje predstavnike političnega življenja na čelu s predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom, premierjem Mirom Cerarjem in predsednikom državnega sveta Mitjo Bervarjem.

Nemec: Ne smemo dopustiti, da razlike upravljajo z nami, dokazati moramo, da zmoremo mi upravljati z njimi

Državni zbor se je uro pred proslavo sestal na slavnostni seji. Zbrane je letos nagovoril podpredsednik DZ Matjaž Nemec.

Matjaž Nemec in Milan Brglez
Matjaž Nemec in Milan Brglez FOTO: Državni zbor
Seja, ki jo je vodil predsednik DZ Milan Brglez, se je začela s častnim pozdravom zastavonoš veteranskih in domoljubnih organizacij ter igranjem himne. Poleg predsednika republike Boruta Pahorja, premierja Mira Cerarja in predsednika državnega sveta Mitje Bervarja je bilo med gosti opaziti tudi predsednico ustavnega sodišča Jadranko Sovdat, predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča in člane diplomatskega zbora.

Nemec je v govoru poudaril, da je Deklaracija o neodvisnosti Slovenije, ki je bila junija 1991 sprejeta ob Temeljni ustavni listini o samostojnosti in neodvisnosti RS, "okronala upanje in hotenje slovenskega naroda v naročju samozavesti in enotnosti, ob jasni in odločni nameri imeti svojo državo". Deklaracija je po njegovih besedah tudi "pričevanje tisočih ljudi in dogodkov".

"Takratni čas je bil zaznamovan z veličastnimi prelomnicami, ki niso bile samo niz lepih, temveč tudi težkih trenutkov," je spomnil Nemec. Dodal je, da je osamosvojitvena vojna pokazala, "da je ni sile, ki bi omajala naše goreče želje, vztrajnost, neizmerno trdnost, odločnost ter hotenje in hrepenenje zaživeti v samostojni državi".

Po Nemčevih besedah žal danes odgovore na ključna družbena vprašanja mnogokrat iščemo na napačnem mestu: "V delitvah, v nezmožnosti sobivanja, v nezmožnosti razumevanja prave vsebine." Opozoril je, da "enotnost naroda ne pomeni živeti brez razlik, temveč z razlikami, vendar ob zavedanju pomena skupnih vrednot, skupne prihodnosti".

Kot je dejal Nemec, razlike, ki so tako kot povsod tudi pri nas vedno bile in vedno bodo, ne gre podcenjevati: "Ne smemo dopustiti, da razlike upravljajo z nami, dokazati moramo, da zmoremo mi upravljati z njimi." Poudaril je še, da se v zvezi z osamosvojitvijo vse premalo govori o ponosu ob enotnosti, ki je takrat prevladala, in prevečkrat o na silo razdeljeni pogači zaslužnosti za nastanek naše države.

Cerar: Pojdimo mirno in stabilno naprej

Premier Miro Cerar je v poslanici pred dnevom državnosti poudaril, da je Sloveniji osamosvojitev uspela zato, ker smo bili povezani v najbolj ključnih trenutkih naše samostojne, skupne poti. Po njej zdaj odločno in optimistično stopamo naprej. "Drug ob drugemu, drug za drugega. Pojdimo mirno in stabilno naprej," je zapisal.

Po Cerarjevih besedah živimo v času, ko pogosto tako hitimo, da si ne vzamemo dovolj časa za zares pomembne stvari: "Naj bo danes vsaj malo drugače. Danes, ko praznujemo pomemben del naše zgodovine, ko obeležujemo 26. obletnico naše neodvisnosti, vas kot predsednik vlade te naše drage Slovenije pozivam, da se ustavite. Vzemite si čas in pomislite na vse lepe trenutke naše skupne prehojene poti."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za proslavo dobrih 120.000 evrov

Organizatorji proslave so razposlali 3500 vabil. Naslovili so jih na predstavnike vseh treh vej oblasti, zdajšnje in nekdanje ministre, poslance vseh sklicev državnega zbora, svetnike, akademike, gospodarstvenike, kulturnike, znanstvenike in predstavnike lokalnih skupnosti. Pričakujejo tudi zastavonoše, praporščake in nosilce bojnih zastav. Strošek proslave bo dobrih 120.000 evrov.

Česa se spominjamo na dan državnosti?

Na poti do samostojne države Slovenije so konec 80. let prejšnjega stoletja nekateri intelektualci, najprej v znameniti 57. številki Nove revije, nato pa novonastale demokratične stranke v Majniški deklaraciji, zahtevali demokratične spremembe in lastno državo.

Na podlagi zahtev demokratičnega vrenja, ki je bilo značilno za celotno Jugovzhodno Evropo, v kateri so vladali komunistični režimi, so bile v Sloveniji aprila 1990 izvedene prve demokratične volitve, na katerih je zmagala Demokratična opozicija Slovenije – Demos.

Demos je maja 1990 oblikoval vlado, ki je v naslednjih mesecih, delno tudi v dogovoru z opozicijo, izpeljala vse potrebno za izvedbo plebiscita decembra 1990. Na njem se je velika večina Slovencev izrekla za odcepitev od Jugoslavije in oblikovanje lastne države.

Po plebiscitarni odločitvi za samostojno državo so se v začetku leta 1991 začele priprave na uresničitev tega cilja. Osamosvojitvena dejanja so se nato hitro vrstila. Tedanja skupščina je že marca 1991 sprejela zakon, po katerem za državljane Slovenije služenje vojaškega roka v JLA ni bilo več obvezno.

Skupščina je nato 25. junija 1991, dan pred iztekom šestmesečnega roka, postavljenega za uresničitev plebiscitarne odločitve, sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela tudi ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Slovenija zato 25. junij praznuje kot dan državnosti.

Po slavnostni razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti 26. junija 1991 – slovesnost je potekala na ljubljanskem Trgu republike – se je začela desetdnevna vojna.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (382)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cakra
25. 06. 2017 16.01
+1
Kaj žalite državo? Ljudje smo krivi, da nam gre tako kot nam gre. Država smo ljudje in bodite ponosni na svojo državo.
ooResnicA
25. 06. 2017 11.41
-2
”Samostojna Slovenija bi bila najbolj črnogleda varianta … Vendar moramo narediti vse, da Jugoslavija bo,” Milan Kučan, 26. 10. 1988.$ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ ”Slovenske identitete, naj si še tako domišljamo, da je, v Evropi in svetu ni, vsaj ne kot del nečesa avtonomnega in do kraja razpoznavnega. Je predvsem identiteta Jugoslavije ali celo Balkana,” Milan Kučan v Ljubljani, 8. 2. 1989.$ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ ”Jasno je, da mi iz Jugoslavije nočemo in ne želimo, in da nas kljub takim amandmajem iz nje nihče nima pravice poditi,” Milan Kučan v Beogradu, 28. 9. 1989.$ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ ”Za nikakršen odhod in odcepitev iz Jugoslavije ne gre. Z dopolnili smo ustvarili pomembne pogoje za prihodnost, za socializem po meri ljudi,” Milan Kučan, 2. 10. 1989.$ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ ”Naša opredelitev je nedvomno Jugoslavija. Mi razumemo in sprejemamo Jugoslavijo za svojo državo in si je ne pustimo vzeti,” Milan Kučan v Beogradu, december 1989.$ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ ”O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti,” Milan Kučan, 31. 1. 1990.
BUONcaffee
25. 06. 2017 10.47
-6
ŽIVELA REPUBLIKA SLOVENIJA, ŽIVEL JANEZ JANŠA!
01xxy
25. 06. 2017 09.55
+4
Praznik za 10% tajkunov, lopovov, lopovskih Janš. Slovenija pa tone v revščino!
brabusednet
25. 06. 2017 09.07
+1
Vsi prisotni so to dobili plačano drugač ti ne funkcjonirajo.Proslava pa čisti podn.
Mejduš
25. 06. 2017 09.06
+2
Samostojna država ni nič prinesla kaj dobrega Slovenja,zato ker so imeli lepe prilike da so jo lahko rečem čisto na dno spravili,tako da polovica Slovenija je druga Švica polovica se pa greznico potapljamo,tako da meni mi je nagnusno ki vidim tiste ki so državo na dno spravili da so si svoje denarnice napolnili in drugo državo odnesli.
resslovenka
25. 06. 2017 09.02
+1
Ojoj kakšna proslava. No dajte že enkrat izbrat nekoga, ki bo naredil scenarij za ljudi, kar pa proslave zadnjih let niso. Se gremo eno visoko umetnost, ki izzveni v turobno sivino. Rojstni dan kogarkoli je vesel dogodek. Zakaj vsako leto tak duhomoren scenarij, ko ima rojstni dan naša domovina. Milo rečeno. ...grozno patetično!
roten
25. 06. 2017 08.54
+1
praznik korupcije
a.kralj1994
25. 06. 2017 08.46
+2
evropsko?povezano? za koga? za ljudi sigurno ne...saj se ve komu je v interesu, da EU obstane ali pa se širi...to je v interesu le politiki in predvsem politikom, saj si tako zagotovijo še dodatne izjemno dobro plačane fotelje brez odgovornosti...izključno za politike je ta "združena" evropa...narodi od te evrope nima popolnoma nič...le še večja delitev na bogate in revne, še večja izkoriščanja, še višje cene, še nižje plače in še manj svobode...zato pa se širi terorizem - novodobna kuga...
zaenotnost
25. 06. 2017 08.41
+2
zapisano pravilo velikega vodje... čim slabše za državo boljše za SDS
prašek
25. 06. 2017 08.45
-1
A je Veliki TVITO imel svojo proslavo ?????
a.kralj1994
25. 06. 2017 08.46
+0
prašek
25. 06. 2017 08.51
+0
prašek
25. 06. 2017 08.52
+2
žlikrofi
25. 06. 2017 12.30
+1
prašek
25. 06. 2017 08.38
-1
En lep pozdrav in nadvse dober dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
prašek
25. 06. 2017 08.39
+1
Tebi moja draga domovina pa želim vse najboljše ob tvojem rojstnem dnevu !
prašek
25. 06. 2017 08.40
+0
Domovina je še zala mladenka, ampak tako kot vsako zalo dekle, bo tudi ona odrasla !
Mil?007
25. 06. 2017 08.43
+5
Sociala pitana s posojii je tista ki skrbi za status quo v Sloveniji . Vse skupaj podprto z agitpropovsko propagando, lenobe naučeni ki služijo za zmage starem udbovskem terorizmu, tako da svoje zavaljene riti na dan volitev poskrijejo polni strahov o izgubi "socializma " .
bema1201
25. 06. 2017 08.33
+1
Kolikor časa bodo boljševiki vodili našo državo, Slovenija ne bo evropska. Poljaki, Čehi i Madžari so pomedli s kumunizmom takoj ko so Rusi odšli .Mi pa še vedno volimo te komunistične prevarante in vedno bolj zaostajamo za Evropo.
vertex
25. 06. 2017 08.35
+1
Kdo voli zadnjega boljseviskega komunista s partijsko knjizico?jaz ne
prašek
25. 06. 2017 08.41
-2
Poljaki, Čehi in Madžari imajo odprte meje. Lahko se preseliš !!!
a.kralj1994
25. 06. 2017 08.48
+2
točno...kar pejte v Madžarsko, Poljsko...al pa na jug...južno od Kolpe namreč...Dokler boste živeli v preteklosti s takimi izjavami o komunistih in teh nebulozah in poslušali firerja Janšo, potem ne boste prepoznali, da živimo v Sloveniji, predvsem pa, da nobena politika in noben politik še ni delal za narod, ampak izključno zase...predvsem pa so v tem vodilni desničarji (Bavčar, Janša, .........)
DonDonDan
25. 06. 2017 08.23
+5
Pa kwa ma ta Nemec tam za iskat !!! Pr' 28 letih je naredu sredno šolo. Sramota !!! In tak je zdej "elitnik" in avantgardist?!!!!!!!!!!! Da jih vse skupaj ni sram !!!!!!!!!!!!!
bema1201
25. 06. 2017 08.26
+2
zaenotnost
25. 06. 2017 08.40
-1
Jan088
25. 06. 2017 08.55
+3
Rojen 1980. Maturiral (beri končal srednjo šolo) 2007, beri pri 27. letih. 2008 je že tajnik predsednika RS. 2012 je že zaposlen kot ANALITIK! Doplomira 2013 pri 33 letih - verjetno na visokošolskem programu. Naj še ostalim smrtnikom pove, kaj moramo storiti za tako uspešno TURBO kariero? Veliko je gnilega v naši državi... Volilni sistem pa gnil do kanalizacije, da take postavi v poslansko klop!
bema1201
25. 06. 2017 08.21
+3
A je to proslava in to državna, to je zmazek, Ne vem kdo se izmisli takšne bedarije. Levičarji niso sposobni spravit skupaj niti ene poštene proslave. Sicer pa je glede na to da je v prvi vrsti sedelo veliko projugoslovanskih politikov niti ne spodobi, da bi bila proslava domoljubna kot bi bilo primerno za ta dan.
ROSINANT
25. 06. 2017 08.18
+2
Mirna in stabilna država. Brez zakonskih in davčnih prevratov. Brez prepirov in podtikanj. Stabilna vlada in delovni in pošteni politiki. Kot v pravlici!
ROSINANT
25. 06. 2017 08.21
+2
Zastonj šolanje, vrtci in univerzalni dohodek. Minimalna pokojnina 1000 €. Urejene meje, brez vojske.
ROSINANT
25. 06. 2017 08.22
+5
gulmor
25. 06. 2017 08.13
+11
Razlog za praznovanje imajo le tisti, ki so pri varnem, vedno polnem državnem koritu.
Mil?007
25. 06. 2017 08.12
+4
A narodne noše pa niso po stari maniri bli sposobni na tako proslavo spravit. Zgolj dobro plačani manekeni, ki se sprehajajo po preprogi.
DonDonDan
25. 06. 2017 08.19
+4
Samo imenovana elita, avantgarda lopovskega razreda, tam pr' levuharjih se vse vrti okol korita z davkoplačevalskim denarjem, sama korupcija in nakraden denar jih skup drži !!!!!!!!!!!!!!!!
Raptorrrrrrrrr
25. 06. 2017 08.11
+3
pa imamo res kaj za praznovat.................
Mil?007
25. 06. 2017 08.20
+5
Eni majo. Elita, ki nam že 20 let hodi po glavah se na naš račun naceja z šampanjcem, mi pa še vedno po kolenih tavamo za sosedi.
povanpireni
25. 06. 2017 08.10
+4
Samo raskazovanje, kot na modni reviji !!!!!
francl12
25. 06. 2017 08.09
+5
klinc gleda pa taka slovenija, pokradena, vodena s strani lopovov. Poštenjaki pa živimo kot sužnji kapitalistom! Živela Avstroogrska, ki so jo lopovi razdrli!
francl12
25. 06. 2017 08.12
+7
pa še to - KJE STE DOBILI 120.000 ZA PROSLAVO...BARABE!!! ALI STE SI JIH ZASLUŽILI!!! NE NAM DELAVSKEMU NARODU STE JIH UKRADLI!!! MED DRUGIM TUDI MENI, KI PLAČUJEM DOHODNONO, DAVKE, PRISPEVKE, ZAVAROVANJA...ŽIVIM PA KO REVEŽ!!