Slovenija

Türk predstavil vprašanje meje s Hrvaško

Brdo pri Kranju, 04. 03. 2009 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik republike Danilo Türk je na srečanju s črnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem izrazil odločno podporo črnogorskim prizadevanjem za vstop v EU in Nato.

Črnogorski predsednik Filip Vujanović, ki je na dvodnevnem obisku v Sloveniji, je danes izrazil upanje, da bo Črna gora čimprej dobila status kandidatke za članstvo v EU. Slovenski predsednik Danilo Türk pa je dejal, da odločno podpira črnogorska prizadevanja za vstop v Evropsko unijo in Nato. Türk je na skupni novinarski konferenci z Vujanovićem tudi dejal, da si Slovenija močno prizadeva za liberalizacijo vizumskega režima med Črno goro in EU.

Srečanje
Srečanje FOTO: Reuters

"Slovenija je ena tistih držav EU, ki zelo dobro razume ovire, ki jih predstavlja sedanji vizumski režim za človeško komunikacijo," je poudaril in izrazil upanje, da bo do ukinitve vizumov prišlo še letos.

Vstop v EU prednostna naloga

Vujanović je dejal, da je vstop v EU prednostna naloga Črne gore, pri čemer je poudaril, da je treba vse države obravnavati individualno. "Razumemo vprašanja notranjih odnosov v Evropski uniji, vendar menimo, da bi morala biti v tej fazi prošnja (Črne gore za dodelitev statusa kandidatke za članstvo) napotena v Bruselj," je dejal. Ob tem je izrazil prepričanje, da je to korak, ki bi opogumil predanost Črne gore na poti v EU.

Türk je poudaril, da se Slovenija odločno zavzema, da bi zunanji ministri EU črnogorsko prošnjo obravnavali že marca, to stališče pa po njegovih besedah podpira tudi predsedujoča uniji Češka. "Ni pa vse odvisno samo od Slovenije in tistih držav, ki so odločno v podporo Črno gori. Razumeti je treba, da v tem trenutku v EU obstajajo tudi določene negotovosti glede tempa širitve," je dodal.

Tudi o vprašanju meje s Hrvaško

Türk je črnogorskemu kolegu na kratko predstavil tudi pogled Slovenije na odnose s Hrvaško in prizadevanja za rešitev spora glede meje med državama. Na novinarski konferenci je dejal, da je bil pogovor o tej temi informativne narave, je pa poudaril pomen, ki ga Slovenija pripisuje predlogu Evropske komisije za mediacijo. "V Sloveniji smo v preteklih dneh opravili celo vrsto posvetovanj, ki so močno učvrstila našo privrženost temu dobrodošlemu prispevku, ki ga s svojo ponudbo daje Evropska komisija," je dejal.

"Slovenija si želi razširiti svoje investicije v gospodarstvo Črne gore na več področjih," je dejal slovenski predsednik.
"Slovenija si želi razširiti svoje investicije v gospodarstvo Črne gore na več področjih," je dejal slovenski predsednik. FOTO: Reuters

Na novinarsko vprašanje o odprtem vprašanju meje, ki ga ima Črna gora s Hrvaško pri polotoku Prevlaka, je Vujanović dejal, da sta državi dosegli dogovor, da spor rešita na Meddržavnem sodišču v Haagu. Ob tem je poudaril, da ima vsak spor glede meje svoje specifičnosti, ki jih je pri reševanju treba upoštevati.

Türk se je s to ugotovitvijo strinjal: "Vsak spor ima svoje specifike in to je vedno treba imeti pred očmi." "Obstaja pa ena skupna in univerzalna potreba pri reševanju vseh sporov - to je, da se vsak spor reši na pravičen način. Koncept pravičnosti je pri vseh reševanjih sporov ključnega pomena za uspeh," je menil.

Gospodarsko sodelovanje med državama

Türk in Vujanović sta precej pozornosti posvetila tudi gospodarskemu sodelovanju med državama. Türk je ob tem poudaril, da je trend razvoja gospodarskega sodelovanja zelo dober, blagovna menjava pa raste po zelo visokih stopnjah. Posebej je izpostavil sodelovanje pri investicijah. "Slovenija si želi razširiti svoje investicije v gospodarstvo Črne gore na več področjih, od energetike, zavarovalništva, trgovine, telekomunikacij do turizma," je dejal.

Srečanje s Pahorjem

Črnogorskega predsednika je nato sprejel še premier Borut Pahor. Sogovornika sta osrednjo pozornost namenila gospodarskim temam, predvsem ukrepom za zmanjševanje negativnih posledic gospodarske in finančne krize. Strinjala sta se, da je dobro gospodarsko sodelovanje moč še dodatno okrepiti, Pahor je ob tem napovedal, da bo z močno gospodarsko delegacijo obiskal Črno goro.

Slovenski premier je tudi znova potrdil podporo Slovenije črnogorskemu približevanju EU. Pahor in Vujanović sta še izmenjala stališča o nadaljnji širitvi EU na zahodni Balkan.  Vujanović se je danes srečal tudi s predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem, drugi dan uradnega obiska, v četrtek, pa bo bolj gospodarsko obarvan. Obiskal bo Institut Jožefa Stefana in se sestal s slovenskimi gospodarstveniki. Sestal se bo tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinadap
05. 03. 2009 13.01
Zemljevid SR.in pokrajin v Jugoslaviji leto 1979 Na njem se lepo vidi,da je levi breg pod SR Slovenijo. Še več,o zalivih pa piše sledeče : koperski zaliv piranski zaliv sečoveljski zaliv. Se pravi,če bi bil levi breg hrvaški,potem bi verjetno pisalo Savudrijska vala,pa ne piše. Zakaj ne? To bi rabil odgovor.
alojzrijavec@gmail.com
05. 03. 2009 12.39
TURK NAJ PREDSTAVI,KOLIKO DENARJA IMA NJEGOV PRORAČUN ;KAKO JE Z NJEGOVIMI VARČEVALNIMI UKREPI.DA BOMO SLOVENCI VEDELI KOIKO BO TREBA NA NJEGOV NAČIN ZATEGNITI DELAVSKI PAS.
prosper
05. 03. 2009 12.38
pajtlerblanka05.03.2009, 12:330 prosper še enkrat slovenija je v evropi--hrvaška okupira tuja ozemlja o okupiranim področjima se slo0vencima sanja. daj poglej karte in dokumente pa se potem oglasi. pri tem uporabljaj lasno pamet
Buena Vita
05. 03. 2009 12.33
prosper še enkrat slovenija je v evropi--hrvaška okupira tuja ozemlja,nobena druga ex-republika nima pod svojo jurisdikcijo hrvaških ozemelj,pač pa nasprotno,hrvaška to dela vsem sosedam
Buena Vita
05. 03. 2009 12.29
aj ,je dolgonosi kupil rezidenco v črni gori
prosper
05. 03. 2009 11.55
pajtlerblanka05.03.2009, 11:370 prosper kaj si ti tud s kje padu slovenija je v evropi,ti morda ni jasno,hrvati se pa skulirajte,drgač ne boste nikjer a kaj EU POMENI PROSTOZIDARSKO LOŽO KJER ČLANI LAHKO IZSILJUJEJO KOGA HOČEJO IN KAK HOČEJO. denimo karte na stol. pa kdor ma močnejse ta zmaga. drugace pa je treba reci sloveniji da je dovolj. 18 let je to bila vasa notranjepolitična stvar, a zdaj ste pretirali. zdaj to več ni zajebancija. jaz vem ker sem iz teh kraji da pri hotizi ni vase in zadnjih 150 let ni bilo vase. po virih iz slovenije sem prepričan da v istri vsaj 98% nimate prav.
Buena Vita
05. 03. 2009 11.37
prosper kaj si ti tud s kje padu slovenija je v evropi,ti morda ni jasno,hrvati se pa skulirajte,drgač ne boste nikjer
dolzvlado115
05. 03. 2009 10.07
ČE SE BO TA SLUZAV IN ZAPRAVLJIV TURK MEŠAL V MEJE BO ŠE DARFUR DOBIL KAK KOS SLOVENSKE ZEMLJE
alduri
04. 03. 2009 23.56
Evropa je ena sama gnila tvorevina,
nosko1234
04. 03. 2009 20.31
Naj rajše gleda kako bo vrnil denar,pa manj naj zapravlja.
prosper
04. 03. 2009 20.19
pajtlerblanka04.03.2009, 19:25-1 KOT KAŽE BODO VSI V EVROPI PRED HRVATI samo zato jer tako zele slovenski nacionalisti, i granice se budu crtale kak oni hoce, zemlje budu u eu ulazile koliko budu ponizne prema sloveniji, i redoslijedom koji slovenci odrede
Buena Vita
04. 03. 2009 19.25
KOT KAŽE BODO VSI V EVROPI PRED HRVATI
nogard
04. 03. 2009 19.11
Kaj ima Turk za predstavljat, pojma nima, brezvezneš, naj samo dobro premisli, da ne bo metal denarja skozi okno za brezvezne obiske po svetu!
qki
04. 03. 2009 19.00
jas privoščim črnogorcem da napredujejo tudi v eu... uspešno so se odcepli od srbije... pa itak bojo črnogorci prej vidli evropo kot srbi
bnam 2707
04. 03. 2009 18.58
Replica: koliko je plačal Vujanovič za Ljubljano ne vem.Vem le,da naš predsednik ni plačal niti centa.
Denito
04. 03. 2009 18.53
saj jih še zaj podpiramo, samo prej je treba mejo rešit
Replica
04. 03. 2009 18.50
Pa smo Hrvate tudi skozi podpirali zdaj pa jih oviramo..ni tako?
Replica
04. 03. 2009 18.41
MENE PA SAMO ZANIMA CENA LETA V ČRNO GORO???
frako
04. 03. 2009 18.28
podpora pomeni da nimamo nobenih zadržkov oz da nimamo sz njimi takih problemov kot sz hrvati.
Replica
04. 03. 2009 17.58
Ne razumem kako naša politika vse bivše države podpira pri vstopu itd..kot, da je EU naša last...vsi se bodo sami odločili kako in kaj tudi brez nas