Slovenija

Slovenija najbolj varna država

Washington, 03. 11. 2009 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija se je na podlagi raziskave med 144 državami uvrstila na 9. mesto po varnosti in miru, v regiji Srednje in Vzhodne Evrope pa je zasedla celo prvo mesto.

V ameriški prestolnici Washington od 1. do 3. novembra poteka Globalni simpozij miroljubnih držav, ki se ga udeležujeta tudi slovenski veleposlanik v ZDA Roman Kirn in nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek. Slovenija se je na podlagi globalnega indeksa o miru uvrstila na visoko 9. mesto med državami v svetu.

Praznovanje slovenskega kulturnega dneva na Prešernovem trgu v Ljubljani
Praznovanje slovenskega kulturnega dneva na Prešernovem trgu v Ljubljani FOTO: Dare Čekeliš

Simpozij je organiziral Fulbrightov center skupaj z Zavezništvom miroljubnih držav, razpravljajo pa o poročilu Inštituta za ekonomiko in mir, ter revijo The Economist, ki sta pripravila tako imenovani Globalni indeks miru. Ta indeks povezuje stopnjo miru v državi in gospodarske dosežke na podlagi 23 dejavnikov. Slovenija se je med 144 državami uvrstila na 9. mesto, v regiji Srednje in Vzhodne Evrope pa na prvo.

Organizatorji simpozija so povabili po dva predstavnika iz dveh držav, ki so se glede na indeks uvrstile najbolje v devetih geografskih regijah sveta. Namen simpozija je opredeliti vzroke za uvrstitve držav, poiskati odgovor na vprašanje, zakaj dejavniki miru in blaginje različno vplivajo v posameznih državah in kako bi se te pozitivne vzorce dalo prenesti na države z nižjim indeksom miru.

Slovenija spoštuje dobrobit državljanov

Za Slovenijo so ugotovili, da zagovarja mirno reševanje sporov in sodeluje v programih izobraževanja o pravicah otrok, spoštuje dobrobit državljanov in mir v domovini z državno blaginjo, spoštuje pravice manjšin in jim daje glas v parlamentu ter ima sistem ombudsmana za boljšo zaščito pravic in svoboščin.

Poleg Slovenije se je v regiji najbolje odrezala Češka. V Zahodni Evropi sta bili to Danska in Norveška, v regiji Severne in Srednje Amerike ter Karibov Kanada in Kostarika, v regiji Bližnjega vzhoda in severne Afrike Katar in Oman, v regiji južne in jugovzhodne Azije Singapur in Vietnam, v regiji Podsaharske Afrike Bocvana in Malavi, v Oceaniji Nova Zelandija in Avstralija, v vzhodni Aziji Japonska in Južna Koreja, v južni Ameriki pa Čile in Urugvaj.

Poročilo ob indeksu navaja slovensko zgodovino od časov Karantanije in omenja, da si jo je Thomas Jefferson vzel za zgled demokratične države. Poročilo navaja različne domače in mednarodne projekte Slovenije, med drugim program za rehabilitacijo v izraelski zimski ofenzivi poškodovanih palestinskih otrok, ki ga je sprožil predsednik Danilo Türk,  in druge.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
03. 11. 2009 18.16
Kot je že povedal med vrsticami tovariš Clinton, gre za posledico 4 letnega vladanja poštenih Slovencev pod vodstvom Janeza Janše, podatki, ki jih zdaj prodajajo mediji v svrho promocije naših komunajzarjem pa temeljijo na rezultatih pomladne vlade! Kdo je avtor teh zavajanj in manipulacij? Nja ga bo sram da je Slovenec!
justime
03. 11. 2009 16.18
a so pozabili brati črno kroniko? so gledali rubriko gospodarstvo?
U123
03. 11. 2009 15.56
Slovenija je ena najbolj varnih drzav kar se nasilja na ulicah in posilstev tice. To pomeni da za enkrat se dobro zivimo. Na zalost pa bo tako imenovane nevarnosti cedalje vec. Nevarnost pride z imigracijo, ker se takrat zacnejo ustvarjati bande. Skoda, ljubim mojo slovenijo in mirno sprehajanje po Ljubljani ob 1h zjutraj.
Adolph
03. 11. 2009 15.47
Ja ce ne bi bilo stalnega streljanja med raznimi banditi, malo v Mariboru ,malo v Ljubljani malo kje drugje, jaz se samo v postelji pocutim varno . . . . . .
castnasestra
03. 11. 2009 15.11
@ porka.malorka, težko, če ne že nemogoče... s čipom v riti...
porka.malorka
03. 11. 2009 15.02
Počakte še par let ko si bo treba pravico vzet v svoje roke če boš hotel preživet
kledo
03. 11. 2009 15.00
15 let nazaj smo bli varna država ja... danes. nop daleč od tega. so pa mogoče v raziskavi sodelovali tisti ki cele dneve prečepijo doma in gledajo tv... in statistike o varnosti.
Titus01
03. 11. 2009 13.46
Mimogrede, to samo kaže na razkorak med objektivno resničnostjo in medijskim prikazom objektivne resničnosti. Vsako leto se ponovi isti trend: Kriminaliteta pade, poročanje o kriminaliteti pa naraste (V ZDA, na primer, je v zadnjih 10 letih število kaznivih dejanj padlo za cca 15%, poročanje o njih pa naraslo za 400%). To je logično, ker je zločin senzacija: O njem je lahko pisati, lahko se bere, pa še sovraštvo do deviantnih skupin se podpihuje, kar je obred degradacije, ki skupnost poveže tesneje skupaj, kot je opazil že Durkheim. Je pa tako postopanje medijev katastrofalno, ker povzroča paniko med ljudmi. Politiki, ki so željni glasov in oblasti, pa to izkoristijo za širjenje policijskih pooblastil, zmanjševanje obdolženčevih pravic v kazenskem postopku in reformiranje kazenskega postopka v smer angloameriških adversarnih postopkov (Deloma nevtralnih preiskovalnih sodnikov in sodnih preiskav ne bo več in vsaka stran bo vodila svojo preiskavo. Samo nihče ne ve, kako bo tipičen obdolženec - ki ni bogat in ima kvečjemu dokončano osnovno šolo - vodil preiskavo v korist svoji stvari).
IsIam
03. 11. 2009 13.31
Žalostno, žalostno, koga vse najdemo na seznamu - državljani držav, ki pasivno ali aktivno sodelujejo pri pobijanju muslimanov po svetu bi morali trepetati za življenja, namesto da uživajo v varnosti.
castnasestra
03. 11. 2009 12.46
Mene precej (z)motijo take, khmm, "raziskave", vas ne? Čeprav, na mojo veliko žalost, so nas tokrat "raziskovalci" čist zadeli: odtujeni od samih sebe, odtujeni od narave, od okolice in od resničnosti, nezainteresirani, kronično apatični, nezmožni jasnih misli, akcije itd itd. Takšni res nismo nevarni prihajajočemu novemu svetovnemu redu, jim dam za prav.
jez_jezen
03. 11. 2009 12.44
Slovenija najbolj varna država Če se je uvrstila med 9 naj... še ni najbolj varna država,halo novinari!
Dr Kova?i?
03. 11. 2009 12.42
Js se najmanj varnega počutim ko grem ven čez vikend,alkohol dela ljudi nasilne,spijemo največ v evropi po statistiki.....
Mars
03. 11. 2009 12.36
Ma sej je qll, sam kaki čapci znajo včasih preveč sranja povzročat.
SmRc3k
03. 11. 2009 12.25
ma dons nisi nikjer varn pa tud u sloveniji ne!!!!!
N001
03. 11. 2009 12.12
Seveda če je polovica državljanov policajev.
generator
03. 11. 2009 12.11
Kruta realnost: varen a reven.
nintendo64@email.si
03. 11. 2009 12.09
+1
Tisti, ki misli, da je v tujini, predvsem ponoči, bolj varno, kot pri nas, še v tujini sploh ni bil. Logično pa je, da v vsaki državi tu pa tam pride do kakšnega nasilja ob uporabi orožja.
Marko Varga
03. 11. 2009 12.09
še večni zunanji je prestopil med umetnike...
Pinkman
03. 11. 2009 12.07
Varnost se ne meri samo s tem, koliko šans imaš, da te bo nekdo pretepel ali okradel. Tukaj je mišljena socialna varnost, ki je naravnana tako, da podpira lenuhe in delomrzneže na škodo delavnih državljanov. Slovenija v tem kotira visoko.
Marko Varga
03. 11. 2009 12.07
seveda da smo varni,danes se ne ropa več s pištolami,vse poteka na tajnih sestankih,preko papirjev in ljudi,ki lobirajo za druge,da izpraznijo vaš žep...slikarji nabavljajo orožje,komunisti se ženijo v cerkvi in tako...svet gre naprej..