Slovenija

Razkrivamo podrobnosti iz vsebine tožbe: to vse Slovenija očita Hrvaški

Ljubljana, 16. 03. 2018 06.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ne samo Hrvaška, tudi Evropska komisija in Juncker se očitno požvižgata na spoštovanje arbitraže in prava. Kot kaže, bomo šli sami v tožbo zoper sosedo. Vsebina pisma, ki ga je Slovenija poslala v Bruselj, do nadaljnjega ostaja zaupna, smo pa neuradno izvedeli nekaj ključnih argumentov, strnjenih v štiri očitke: kršenje vladavine prava, prava EU, schengenske in ribiške zakonodaje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Evropska komisija se požvižga na spoštovanje sodbe
    03:35
    Iz 24UR: Evropska komisija se požvižga na spoštovanje sodbe
  • Iz 24UR: Tožba proti Hrvaški
    01:40
    Iz 24UR: Tožba proti Hrvaški

Slovenija je Evropski komisiji predala pismo glede tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne odločitve o meji. Slovenija namreč zaradi nezakonitega vdiranja Hrvaške na slovensko ozemlje ne more nemoteno izvajati svojih pristojnosti, svoje suverenosti. S predajo tega pisma je začel formalno teči tudi trimesečni rok, v katerem naj bi se komisija odločila, ali bo primer prevzela sama. Če ne, bo Slovenija tožbo nadaljevala sama. 

Slovenski veleposlanik pri EU Janez Lenarčič je pismo predal novi vodji kabineta predsednika komisije Clari Martinez Alberola, so sporočili na stalnem predstavništvu Slovenije pri EU.

Slovenija Hrvaški v tožbi neuradno očita kršenje vladavine prava, prava EU, schengenske in ribiške zakonodaje.
Slovenija Hrvaški v tožbi neuradno očita kršenje vladavine prava, prava EU, schengenske in ribiške zakonodaje. FOTO: iStock

Razkrivamo vsebino tožbe

Pismo oziroma tožba, ki naj bi obsegala sto strani, do nadaljnjega ostaja zaupne narave, so pa novinarji oddaje 24UR neuradno izvedeli nekaj ključnih argumentov, strnjenih v štiri očitke: kršenje vladavine prava, prava EU, schengenske in ribiške zakonodaje.

Hrvaška ni izpolnila svoje zaveze, da bo spoštovala arbitražno razsodbo, čeprav je prav zaradi podpisa arbitražnega sporazuma postala članica EU. In ne le, da ne spoštuje sodbe, Hrvaška, s tem ko je izstopila iz arbitraže, ni spoštovala niti delne razsodbe sodišča, ko je to po aferi s prisluhi odločilo, da postopek pelje naprej.

Zaradi vdora hrvaških ribičev, posebej pa hrvaških policistov, ki pristojnosti izvajajo v slovenskem morju, Slovenija ne more nemoteno izvajati schengenskega zakonika.

Ker v slovenskem morju Hrvati kaznujejo slovenske ribiče, Slovenija ne more v lastnem morju izvajati nadzora niti po ribiški uredbi EU.

Ob vsem tem se gre Hrvaška še nedopustno prostorsko načrtovanje, kot je denimo školjčišče in podobno, na tujem, torej slovenskem ozemlju.

Pričakovanja slovenske strani so sicer skromna, saj prevladuje prepričanje, da se je komisija doslej izmikala vlogi varuhinje pogodb, kar je tudi temeljni razlog za današnje pismo, ki da ne more biti presenečenje za nikogar. Glede na dosedanje ravnanje komisije so slovenski viri skeptični, da bo v prihodnjih treh mesecih podala mnenje.

Hrvaški odziv: Na tožbo bi utegnili odgovoriti

Hrvaško zunanje ministrstvo je v odzivu na potezo Slovenije objavilo, da Slovenija nima ne podlage ne razlogov za sprožitev kakršnegakoli postopka proti Hrvaški na sodišču Evropske unije v Luksemburgu zaradi domnevne kršitve evropske zakonodaje glede zavračanja arbitražne sodbe o meji. Ponovili so, da bodo znali odgovoriti na slovensko tožbo. 

Hrvaški premier Andrej Plenković je sicer že pred dvema mesecema povedal, da ne vidi podlage za slovensko tožbo proti Hrvaški, ker "Hrvaška ne krši niti enega elementa pravnega redu EU".

Plenković je že januarja ponovil, da sta državi veliko bliže rešitvi spora, kot je vtis v javnosti ter da so hrvaški model za reševanje vprašanja meje predstavili slovenski strani. "Dogovor o meji je lahko samo plod zelo jasno povedane politične volje dveh držav in njunega soglasja o tem. Tu se zgodba začne in konča," je povedal. Kot je dodal, da tudi če ne bilo težav zaradi "kompromitiranega arbitražnega postopka s strani Slovenije", bi izvajanje arbitražne sodbe zahtevalo soglasje obeh držav.

Pismo naj bi govorilo o konkretnih hrvaških kršitvah mednarodnega prava.
Pismo naj bi govorilo o konkretnih hrvaških kršitvah mednarodnega prava. FOTO: POP TV

Odhajajoča vlada Mira Cerarja je pismo Evropski komisiji sprejela v sredo na svoji zadnji redni seji pred odstopom premierja. Sprejela je tudi zavezo, da vlada v imenu Slovenije vloži tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU, če tega ne bo storila komisija in če bo Hrvaška še naprej zavračala implementacijo odločbe, je v sredo povedal Cerar.

Komisija vztraja, da je pripravljena posredovati, kot je v primeru Almaraz, ki pa sploh ni primerljiv

V Evropski komisiji so potrdili, da so danes prejeli pismo in sporočili, da ga bodo preučili. To je pravni spor med članicama na podlagi člena 259. pogodbe EU, so dejali in ponovili, da je komisija pripravljena posredovati.

Komisija je pripravljena posredovati, kot je to storila v preteklih pravnih sporih med članicami, na primer lani v primeru Almaraz med Španijo in Portugalsko, pravijo v komisiji.

V primeru Almaraz gre za dogovor o sporu v povezavi z odlagališčem jedrskih odpadkov pri jedrski elektrarni Almaraz, ki sta ga Španija in Portugalska dosegli ob posredovanju predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja. Primera Almaraz sicer po neuradnih informacijah nikakor ni mogoče primerjati s slovensko-hrvaškim primerom, saj ne gre za nikakršno razsodbo, medtem ko je arbitražna odločba dokončna pravnomočna odločitev.

Bo Juncker tokrat bolj konkreten?
Bo Juncker tokrat bolj konkreten? FOTO: AP

V komisiji so sicer danes v odzivu na slovensko pismo spomnili, da je kolegij o zadevi razpravljal 4. julija in 20. decembra lani ter da je njihovo stališče o arbitražni razsodbi dobro znano.

Glede nadaljnjega procesa v komisiji navajajo člen 259, ki po njihovem mnenju zelo jasno opredeljuje nadaljnje korake, vključno z možnostjo, da se vpleteni strani ustno in pisno izrečeta.

Na vprašanje, zakaj komisija od julija lani, ko je izrazila pričakovanje, da bosta obe strani spoštovali arbitražno razsodbo, in ko je pravna služba komisije potrdila povezavo med arbitražno odločbo in pravom EU, ni storila ničesar za zagotovitev uresničitve razsodbe, je govorec komisije Alexander Winterstein zgolj ponovil, da je komisija pripravljena posredovati. Ob tem je znova spomnil na postopek v okviru 259. člena, po katerem bosta imeli obe strani priložnost, da se ustno in pisno izrečeta.

Na vprašanje, kako odgovarjajo na očitke, da je komisija pravno vprašanje spremenila v političnega, ker sta hrvaški premier Andrej Plenković in predsednik komisije Juncker iz iste politične družine, odgovarjajo, da res ne vidijo razloga za kritike, ter poudarjajo, da so stališča predsednika konsistentna in dobro znana.

Na vprašanje, zakaj niso nikoli izrazili jasnega stališča, da je pravo treba spoštovati, in zakaj obravnavajo obe državi enako, pa odgovarjajo, da je bilo njihovo stališče vselej jasno, in znova ponavljajo, da so pripravljeni posredovati za zbližanje stališč med članicama.

Zunanji minister Karl Erjavec pa meni, da čez najmanj tri mesece, ko Evropska komisija mora odgovoriti, ali je z nami ali se bo umaknila, ne bo več možnosti arbitraže prikazovati politično, ampak le pravno: "Ampak očitno, glede na to da naslednje leto je Zagreb sedež, kjer bo EPP imela svoj kongres in kjer naj bi bil Prenković eden od kandidatov za novega predsednika Evropske komisije, mislim, da gre tukaj tudi za politično taktiziranje."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
03. 04. 2018 18.05
No ta objava je pa pika na" i"!
DarkT
17. 03. 2018 09.34
+1
Vi še kuj mislite da nas ima Evropa rada? Zdaj pa res ne vem al imate sprane možgane zaradi medijev ali pa imate limit pri razmišljanju? 'Ne razvite možgane'. Pravi zaveznik je Rus...vsakdo ki je zaposlen v proizvodnji ve da se večina dela za Rusijo. Hvala jim za kruh! Pa še veljajo za velesilo in nas visoki radi obiskujejo. Kdaj je bil v Sloveniji Obama, Trump ali pa Merklova in ostali? Da odštejemo naše predsedovanje EU na bledu ker to je bila dolžnost celotne Evrope.
Frane Šajn
03. 04. 2018 18.06
V to so smrtno resno prepričani naši desnifkoti!
Nimasmisla
17. 03. 2018 08.36
+7
krivi smo Slovenci saj smo šli na referendum ki ste ga pa potrdili vsi tisti prijatelji hr ki hodite na morje tja imate vikende in prikolice in ne veste da še mnogo lepših krajev v eu kjer za manjši denar dobiš veliko več
hothead
17. 03. 2018 08.34
+2
Vedno je bilo, KDO DRUGEMU JAMO KOPLJE, SAM VANJO PADE !!!!!!!!!!!!!!
IzbrisanIZportala
17. 03. 2018 08.23
+12
Lahko obračamo levo, desno, gor in dol, ... največji krivec za tak arbitražni sporazum je zagotovo PAHOR, s tem ko je pustil hrvate v EU, ko je dnevno lizal tazadno Kosorki, .... !!!
reaf
17. 03. 2018 08.20
+10
Ko smo izgubili Trst in zaledje očitno nismo bili na pravi strani... Očitno tudi sedàj nismo, zato bomo tožbo izgubili !!! Luzerji pač... ane Karli?
23345
17. 03. 2018 08.20
+18
Bliža se turistična sezona, naj sedaj naši politiki pokažejo da imajo jajca. Zapret mejo in pika.
23345
17. 03. 2018 08.15
+21
Nihče, prav nihče, pa ne pokliče Pahorja na odgovornost. On je s Kosorjevo mutil ob vstopu Hrvake v EU. On je bil takrat predsednik vlade in in je DOVOLIL HRVAŠKI VSTOP V EU, brez da bi bili rešeni vsi mejni spori. Ko je imel predsedniško kampanijo se je vsakič ko se je pojavil, najmanj po 10 x bahal s to arbitražo. Kje je sedaj ??? Zakaj ne rešuje problema katerega je zakuhal???.Edini krivec je Pahor in konec debate. Kaj naj sedaj rešujejo drugi za njim ??? Ve se da Hrvaška ima zaledje v Ameriki, kaj je Junker pa se tudi ve, pijanaček, pijanček in še enkrat pijanček. In taki vodijo Evropo. Ven iz te usrane Evrope, ven tako kot Angleži.
Antropozofija
17. 03. 2018 08.01
+7
Najbolj pametno in najmanj škode bi bilo, da tudi Slovenija odstopi od arbitraže. Največja katastrofa je imeti takšne politike na oblasti, ki so nesposobni ali pa sposobni samo za svoj žep in posledično ne znajo ali nočejo izpeljati nobene naloge do konca. Bojim se, da bo Slovenija v primeru slabo pripravljene tožbe spet izgubila in stroške naprtila davkoplačevalcem.
23345
17. 03. 2018 08.21
+5
Tako je Antropozofija, pa na drugi način jih zajebat, poletje se bliža.
marker1
17. 03. 2018 07.35
+3
EU smo obljubili pred leti prodajo NLB, pa od namena prodaje ni niti sledu. Ti meni, jaz tebi.
IzbrisanIZportala
17. 03. 2018 08.25
+0
Zakaj bi to levica prodala, nastavil so svoje ljudi, da se to ja ne more prodati - pa to so največje finančne sisike za levičarje, pa ja ne bodo prodal tega nooooo !!!
Frane Šajn
17. 03. 2018 07.25
+11
Ja dragi moji s tem pismom je dala Slovenija Eu in pa Hrvaški še eno močno brco v prazno. Dokler imajo Hrvati zaveznike čez lužo in dokler so njihovi interesi v trebuhu Balkana do takrat bo Slovenski problem ničen. Stvari se ne lotevamo na prevdaren način in ne na pravem mestu in ne sanjat da bo EU sodišče kaj drugače povedalo kot to kar smo slišali, sanje o pravni Eu so zvodenele takoj ko smo dobili hladen tuš s strani EU komisije. Naslednji možni koraki Slovenije; ali trpeti ponižanja ali se počasi oddaljiti od EU z nepokorščino kot Poljaki in Madžari čeprav primerjava ne prenese načina in seveda stremeti k možni neodvisnosti in izstopu iz članstva in iz NATA. Vse drugo pa je kot sem že napisal brca v prazno.
IzbrisanIZportala
17. 03. 2018 07.08
+21
Evo, spet nas ima Erjavec in vlada za norca. O kakšnem skrivnostnem pismu in tajni vsebini je bilo govora. Sem mislil da so predložil neke nove-stare pomorske karte, prava iz pred 20 – 70 let, evropske pomorske zakone, ampak naše pismo ne vsebuje nič novega kot to, kar vemo mi sami že desetletja: da hrvati lovijo v našem morju, da pišejo kazni na našem ozemlju, …., pa kaj je tukaj kaj novega ??? Kako ne dojemajo, da nas v EU noben več ne jemlje resno. Hrvatje so dodobra to zlobiral, med tem se je pa naša vlada zanašala na poštenost. Še huje bo – ko bo Plenkovič postal vodja EU komisije! Juncker – ta nas je izdal na celi črti. Imam občutek, da Slovenci v vsej svoji zgodovini nismo imeli tako gorečega sovražnika kot je on. Lažniv, potuhnjen, samo kušval bi se pa za rit šlatal Plenkoviča.
manolo31
17. 03. 2018 07.07
-10
BISTVO JE, da je Slovenija kršila arbitražni sporazum in to je razlog zakaj te tožbe v EU ne jemljejo resno. Slovenska javnost je konstantno manipulirana z izrazi medijec, kot so "EU se požvižga na spoštovanje prava, Hrvaška se požvižka na pravo" itd itd...dejstvo pa ostaja samo eno "Slovenija je kršila arbitražni sporazum". Vse ostalo so emocije, emocije, emocije, emocije za NOTRANJO javnost. Črka mednarodnega prava je eno, politično vprašanje pakirati v pravno vprašanje pa je nekaj povsem drugega. Zato tega nihče ne jemje resno, ker vsi - razen slovenske javnosti, razumejo kaj se je v resnici zgodilo. Ignorirati fakte, kot so premik mejne črte s premikom toka reke, zanikanje republiških meja, ki smo jih pred tem sprejeli, in to podpisali, lobranje pri sodnikih v postopku arbitraže (posneto s strani tajne službe) ...ccccccc.....To je slovensko pravo? cccccc ne bo šlo žal ne bo šlo. In potem še poskus neumnega kekašnega arumentiranja češ, Hrvaška ima spore z vsemi sosedi itd....spet manipulacija dejstev. DEJSTVO je, da Hrvaška EDINA vztraja na podpisanih in SPREJETIH Avnojskih republiških mejah po razpadu Juogslavije in dejstvo je da EDINA meji na 4 Balkanse države (Slovenija samo na eno) in dejstvo je, da ima težave SAMO z balkanskimi državami z MAĐARSKO in ITALIJO NIMA NITI ENEGA MENJEGA SPORA. V čigavem grmu potem tiči zajec?
kuncci1
18. 03. 2018 20.56
+2
Vprašaj se zakaj...., z Madžari in Italijani je bila meja določena v okviru Osimske pogodbe....Jugoslovanska zunanja meja.....in ne poiši bedarij!!!!
Uporabnik518700
16. 03. 2018 22.56
+9
Nič več ne verjamem tem "našim" novinarjem. Nmesto, da bi govore, izjave tako iz EU kot iz SLO interpretirali pozitivno, domoljubno in vstvarjali zmagovalno klimo pišejo negativno, črno in škodujejo svoji lastni državi. So izdajalci Slovenskega naroda.
Ricin
16. 03. 2018 22.44
+14
ne vem, zakaj takšen problem s to pedjo morja, itak so že skoraj vse institucije države zafurane, ostale pa še bodo. na vzhodu (štajerska in prekmurje) dela v avstriji že vsak tretji in še več jih bo zaradi mizernih plač pri nas, tako da živela avstrija in upam da nekoč spet prevzame naše ozemlje
Belabreza
16. 03. 2018 22.28
+13
A ga. Tomc pa spet dela proti svoji državi? Spet je polagala besede evropskim poslancem v usta.
Klankon
16. 03. 2018 22.44
+7
a ona sploh ve delat v korist države? Se mi zdi da 99% naših politikov neve kako to izgleda, ne da bi delali. Nažalost naši politiki vedno skrbijo samo za svoje žepe.
sloeuro
16. 03. 2018 22.28
+4
Dragi moji sodržavljani, imeli ste referendum in se odločili odpreti vrata EU Hrvatom zdaj se pa prosim že enkrat nehajte pritoževati.
Levji
16. 03. 2018 22.18
+3
Ali je pop tv Hrvaška TV ?
wizeman
16. 03. 2018 22.17
+16
Za arbitražni sporazum je samo ena alternativa. Za nas pravzaprav veliko bolj ugodna: vzpostavitev stanja na dan 25.6.1991..... Ve se, pod čigavo jurisdikcijo je bil rt Savudrija in Piranski zaliv. Pa da jih vidimo....
wizeman
16. 03. 2018 22.36
-7
Hrvatiček, nič ti ne bo pomagal tale minus.
DAEMONIUM
16. 03. 2018 22.47
+7
Pa to ravno Hrvatje hocejo ker menijo da so takrat imeli pol piranskega zaliva. In kako bi dokazovali da je levi breg Savudrije bil slovenski ko pa je Joras ze pred tem gradil svojo hiso na podlagi dovoljenja izdanega v Bujah? Ta datum pa je dolocila tudi Balanterova komisija da so bivse republiske meje sedaj drzavne meje. In ker mi ne bi mogli dokazati da smo posedovali rt Savudrijo bi sla meja v skladu z dolocanjem mej na morju po polovici zaliva. Pa tako ali tako se na morsi meji ne uposteva kataster ampak ustje izliva reke v morje, na kopenski meji pa se upostevajo katastarske meje. Ker ne bi dobili rta Savudrija potem tudi ne bi imeli izhoda na odprto morje ampak zgolj sluznpstno pot kjer pa moras vse ladje dva dni prej napovedati vojaske pa tri(tega seveda hrvatje javnosti ne povejo) pri arbitrazi pa smo dobili do nasega zaliva potegnjeno mednarodno morje v sirini 2 km kjer velja mednarodno pravo ne pa hrvasko pravo, torej plujemo brez vseh obveznosti do hrvaske, kar pa je tisto, kar hrvate boli in zaradi cesar hocejo minirati arbitrazo.
BobbyP
16. 03. 2018 22.02
+0
Že ves čas pravim, ........ pušiona po celi črti.