Slovenija

Slovenija na ravni EU zaščitila tudi kranjsko klobaso

Ljubljana, 07. 01. 2015 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija je na ravni EU zaščitila tudi kranjsko klobaso. Evropska komisija je odobrila njen vnos v register zaščitenih geografskih označb in jo tako dodala na seznam več kot 1200 zaščitenih kmetijskih proizvodov v EU. To je že 22. slovenski proizvod, registriran pri Evropski komisiji.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ocenjujejo, da je zaščita kranjske klobase kot slovenskega proizvoda za Slovenijo izjemen uspeh. Pobudo za zaščito kranjske klobase z geografsko označbo je na ministrstvo vložilo združenje GIZ kranjska klobasa.

Kranjska klobasa
Kranjska klobasa FOTO: POP TV

Ministrstvo je kranjsko klobaso prehodno nacionalno zaščitilo z geografsko označbo, kar pomeni, da lahko kranjsko klobaso proizvajajo samo tisti proizvajalci, ki od certifikacijskega organa pridobijo certifikat o skladnosti proizvodnje s potrjeno specifikacijo.

Ministrstvo je marca 2009 vlogo za zaščito kranjske klobase posredovalo v presojo Evropski komisiji za registracijo na ravni EU. Aprila 2010 je komisija ministrstvo obvestila, da vloga ne izpolnjuje zahtev evropske zakonodaje s področja zaščit kmetijskih pridelkov in živil, ker geografsko območje ne ustreza regiji iz imena, ker vloga ne vsebuje ustreznih dokazil, da se proizvod po sestavinah ali proizvodnem postopku razlikuje od ostalih podobnih proizvodov, in ker ni ustreznih dokazil o slovesu proizvoda, zato bo vlogo za zaščito zavrnila.

Slovenija je komisiji nato uspelo dokazati, da je bila Kranjska osrednja slovenska pokrajina (dežela) znotraj Habsburške monarhije, prav tako pa je komisiji poslala tudi dokaze o specifičnosti proizvoda ter veliko pisnih dokazil o slovesu kranjske klobase kot slovenskega proizvoda, ki sega od druge polovice 18. stoletja pa vse do danes.

Komisija je menila, da je utemeljitev ustrezna, in je februarja 2012 v uradnem listu EU objavila povzetek vloge za kranjsko klobaso. V skladu z evropsko zakonodajo so lahko v roku šestih mesecev od dneva objave ostale države članice in tretje države utemeljeno ugovarjale na objavljeno vlogo. To so storile Avstrija, Nemčija in Hrvaška, nakar so tekla pogajanja.

Za Slovenijo je kranjska klobasa 11. zaščitena geografska označba na ravni EU. Geografska označba označuje kmetijske proizvode ali živila, katerih kakovost, sloves ali druge značilnosti so tesno povezani z določenim geografskim območjem, so zapisali v Bruslju.

Z objavo registracije je komisija kranjsko klobaso zaščitila kot slovenski proizvod, pri čemer lahko avstrijski in nemški proizvajalci še naprej uporabljajo imena "Krainer", "Käsekrainer", "Schweinskrainer", "Osterkrainer" in "Bauernkrainer", medtem ko je Hrvaška dobila 15-letno prehodno obdobje, v katerem se lahko še uporabljata izraza "kranjska" oziroma "kranjska kobasica".

Prehodna obdobja in pogoje zanje določa že evropska zakonodaja s področja zaščit kmetijskih proizvodov in živil, zato niso vsebina pogajanj med državami. Hrvaški proizvajalci so zadostili pogojem za 15-letno prehodno obdobje, zato komisija ni mogla odločiti drugače, so pojasnili na ministrstvu.

Hrvaška imena kranjska klobasa ne sme uporabljati, ime "kranjska kobasica" pa torej lahko uporablja največ 15 let, pri čemer mora biti na proizvodih jasno navedena država porekla, to je Hrvaška. Po izteku omenjenega prehodnega obdobja hrvaški proizvajalci ne bodo smeli več uporabljati niti imena "kranjska kobasica" ali "kranjska", so pojasnili na ministrstvu.

Kaj vse je še zaščiteno?

Kranjska klobasa je poltrajna mesna klobasa iz nasoljenega grobo zmletega svinjskega mesa in čvrste hrbtne slanine, dopolnjena z aromo česna, popra in dima. Sodi med najbolj priljubljene slovenske mesne izdelke in je ena najbolj mednarodno prepoznavnih slovenskih specialitet.

Zaščiteno geografsko označbo imajo poleg kranjske klobase še prleška tünka, zgornjesavinjski želodec, šebreljski želodec, ptujski lük, kraški pršut, kraški zašink, štajersko prekmursko bučno olje, kraška panceta in slovenski med.

Poleg zaščitene geografske označbe na ravni EU obstajajo še zaščitena označba porekla in zaščitena tradicionalna posebnost.

Zaščiteno označbo porekla so pridobili piranska sol, prekmurska šunka, ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, nanoški sir, kočevski gozdni med, tolminc, bovški sir, kraški med in mohant.

Kot zajamčene tradicionalne posebnosti so zaščitene belokranjska pogača, idrijski žlikrofi in prekmurska gibanica.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofanatik
08. 01. 2015 07.24
-1
Bečka kobasica
batom@pinkponk.com
07. 01. 2015 22.33
-1
Raje bi zaščitili uboge živali iz katerih delajo kranjske...
?rnogled
08. 01. 2015 07.58
+3
Človek je mesojedec že od pamtiveka,zato ne bluzi.
BŠK
07. 01. 2015 19.59
+1
Pri nas nemoreš nič zaščititi in patentirati In potem se čudijo da še naši nastopajo pod drugimi zastavami
nikhrast
07. 01. 2015 18.33
-2
V Severni Ameriki jo vsaka mesnica dela po svoje, če jo sploh delajo. Hrvaške so v glavnem zanič. Pa zdaj folk noče preveč soljene in mastne, treba se je prilagoditi novim razmeram.
Nataya
07. 01. 2015 18.02
+8
Pri nas so zaščiteni samo Lopovi, Barabe, Kriminalci, Vrečkarji vseh nacionalnosti, veroizpovedi in barve kože..
zgubaslovenska
07. 01. 2015 21.40
Nataya
07. 01. 2015 18.00
+3
Tako so jo zaščitli, da jih na Hrvaškem izdelujejo na deset tisoče komadov vsak dan..
PS2Xministri
07. 01. 2015 18.10
+1
mi slovencelji bomo zaščitili dalmatinskega osla.
batom@pinkponk.com
07. 01. 2015 23.34
+1
HooplaToopla
07. 01. 2015 17.54
+4
ZMAGA!!!! Zdaj moramo le še upati, da si ne bo naša slovenska astronavtka začela s seboj v vesolje nosit Gavrilovićevo posebno salamo. Ker potem smo pa spet tam ko ni muh ... Me kar malo skrbi, ker je na Facebooku po internetu baje pisalo, da se ji menda vedno bolj zdi naša slovenska krajnska klobasa predrobna. Poznam take, ki so našo slovensko domovino zatajili še za kaj manj ...
HooplaToopla
07. 01. 2015 18.01
+2
Sam sem pa že sprožil postopke za zaščito Goveje župe z rezanci. In se lahko vsi že kar počasi lepo pripravite, da mi boste vsako nedeljo po osebi plačali 38 centov. Če hoče kdo prišparat, mi pa lahko pošlje 100 evrov predplačila že zdaj kar v kuverti na poštni predal in mu pošljem uradno štempljano potrdilo, da bo oproščen odškodnine za uživanje zaščitene goveje juhe za celo življenje. Za 200 evrov pa cela familija. In jebemuboga, da kdor bo res pohitel, mu še restan krompir odobrim brezplačno, ki že tudi zanj pripravljam patent.
nevica
07. 01. 2015 17.42
+2
V redu, da nam je ne bo kdo požrl.
pridnaov?ka
07. 01. 2015 17.08
-10
to je hrvaška klobasa
Ranunculus
07. 01. 2015 18.02
+5
pridnaov?ka
08. 01. 2015 15.52