Slovenija

FOTO in VIDEO: Erjavec: Velikost čolnov ni pomembna, saj ima Slovenija na svoji strani pravne argumente

Ljubljana / Zagreb / Piran / Umag / Koper, 30. 12. 2017 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Slovenija uveljavlja novo mejo, ki jo je dosodilo arbitražno sodišče. Večjih incidentov ni bilo, so pa v slovensko morje vplule tri hrvaške ribiške ladje, ki so jih spremljali hrvaški policijski čolni. Slovenska policija jih je opozorila, da se nahajajo v slovenskem morju in da so nezakonito prestopili državno mejo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Napetosti med državama naraščajo, a zaenkrat le opozorila
    03:09
    Iz 24UR ZVEČER: Napetosti med državama naraščajo, a zaenkrat le opozorila
  • Iz 24UR ZVEČER: Obstaja možnost, da Slovenija še stopi korak nazaj?
    15:30
    Iz 24UR ZVEČER: Obstaja možnost, da Slovenija še stopi korak nazaj?
  • Iz 24UR: Kaj se je dogajalo na morju?
    02:46
    Iz 24UR: Kaj se je dogajalo na morju?
  • Iz 24UR: Bomo kazni izterjali?
    01:37
    Iz 24UR: Bomo kazni izterjali?
  • Iz 24UR: Velikost čolnov ni pomembna
    04:09
    Iz 24UR: Velikost čolnov ni pomembna

"Ni res, da slovenski policisti danes niso izvajali arbitražne razsodbe," je za oddajo 24UR povedal zunanji minister Karl Erjavec, potem ko je Slovenija danes začela implementacijo arbitražne razsodbe. "Izvedli so postopek, res pa ni prišlo do fizičnega kontakta," je pojasnil. A na podlagi zbranih informacij bodo slovenski organi postopek izpeljali do konca - vse do izterjave, je prepričan. Če hrvaški ribiči sami ne bodo poravnali naloženih jim kazni, jih bodo slovenski organi verjetno izterjali ob vstopu v našo državo.

Na vprašanje, kako bomo v Piranskem zalivu dosegli svoje, je Erjavec poudaril, da  "velikost čolnov ni pomembna", saj ima Slovenija na svoji strani pravne argumente.

Erjavec je sicer okrcal hrvaško policijo, ki krši suverenost Slovenije. "Nedopustno je, da tuj državni organ brez dovoljenja izvaja določene aktivnosti," je dejal. Kot je spomnil, Slovenija pripravlja tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU, del te tožbe pa se bo nanašal tudi na te kršitve.

"Materiala imamo že zadosti," je zagotovil zunanji minister, ki o vseh podrobnostih ni želel natančneje govoriti. Slovenija pa je po njegovih besedah na južno sosedo pripravljena pritisniti tudi drugače. Pri tem je izpostavil zunanjepolitične prioritete Hrvaške kot so vstop v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ali schengensko območje. "Ta pot ne bo mogoča, če ne bodo spoštovali mednarodnega prava in prava EU," je zatrdil Erjavec.

Kaj se je danes dogajalo na morju?

Nekaj pred sedmo uro zjutraj so sicer tri hrvaške ribiške ladje, ki so jih spremljali hrvaški policijski čolni, vplule v slovensko morje, je v izjavi za medije pojasnil državni sekretar Boštjan Šefic.

Slovenska policija je omenjene hrvaške ribiške ladje opozorila, da se nahajajo v slovenskem morju, da so nezakonito prestopile državno mejo ter da so v prekršku in da bo policija izvedla ustrezne prekrškovne postopke, je v današnji izjavi v Kopru pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Šefic.

Celotno dogajanje je bilo tudi dokumentirano in na podlagi tega bo policija izvedla vse potrebne aktivnosti. Kasneje je v slovensko morje sicer vplula še ena ladja, a po ugotovitvah slovenske strani je do tega prišlo zaradi okvare na enem od hrvaških ribiških čolnov.

Šefic je obenem poudaril, da slovenski državni organi nadzirajo celotno slovensko morje in imajo situacijo "popolnoma pod kontrolo". Na žalost pa še vedno prihaja do incidentov oz. prekškov. "Mi bomo naredili vse, da bi bilo tega čim manj oziroma da tega ne bi bilo. Če pa bo, bomo pa seveda ukrepali v skladu z zakonodajo in tudi izrekli globe," je dodal.

Državni sekretar je izpostavil tudi usklajeno delovanje slovenskih organov ob jutranjem incidentu. Ko je izplula slovenska policija, je bil namreč prisoten tudi ribiški inšpektor, ki je izvedel svoj postopek in dokumentiral dogajanje.

Glede na to, da so plovila hrvaške policije poskušala preprečevati postopek, slovenska policija hrvaškim ribičem v konkretnem primeru ni izdala globe.

Policija ima sicer po njegovih besedah vseskozi nadzor nad slovenskim morjem in je reagirala na vsa vplutja hrvaških plovil: "Spremenjeno je to, da bomo z današnjim dnem tudi kaznovali oz. vodili postopke za vse tiste, ki bodo nezakonito vstopali v slovensko morje."

Z uveljavitvijo arbitražne razsodbe lahko sicer tako hrvaški kot slovenski ribiči lovijo onkraj meje na morju, a kot je poudaril Šefic, morajo za to pridobiti ustrezna dovoljenja. Ta bodo izdana, če bodo ribiči zanje zaprosili.

Je bil pa Šefic jasen, da bo slovenska policija naše ribiče zaščitila. "V slovenskem morju ne sme delovati noben drug državni organ razen slovenskih in seveda bomo ustrezno ukrepali. Zato so pripravljeni tudi ustrezni načrti policije," je dodal ter izrazil upanje, da do česa takega ne bo prišlo.

Morebitna okrepitev policijskih enot je sicer stvar odločitve policije. Kot je dodal državni sekretar, pa so že izpeljali določene aktivnosti "kar se tiče kadrovskih zadev, organizacijskih zadev, tudi tehničnih". Posamezne aktivnosti bodo potekale tudi v prihodnje v skladu s skupno oceno razmer in potreb.

Namestnik generalnega direktorja policije Simon Velički je poudaril, da so vsi načini izvedbe policijskih nalog na slovenski strani nekonfliktni. Obenem pa je izpostavil, da slovenski policisti "izvajajo potrebno oblastnost nad območjem celotnega slovenskega morja in seveda bodo pazljivi tudi na dogajanje naših ribičev in po potrebi zagotavljali varnost tudi njim".

Po besedah direktorja Policijske uprave Koper Danimirja Rebca imajo trenutno na razpolago pet policijskih plovil in s tem trenutno obvladujejo razmere v slovenskem morju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Morda kazen še pride"

Hrvaški ribič Ecio Kocijančić je ob tem za regionalno televizijo N1 povedal, da so danes v Piranskem zalivu lovili ribe do meje, pri čemer jih je slovenski policist zgolj opazoval. Meja na morju je za Hrvaško namreč še vedno na sredini zaliva.

"Jutro je bilo kot vsako drugo, odšli smo na mejo in vsako ladjo je spremljala policija. Prišel je tudi patruljni čoln iz Slovenije. Slovenski inšpektor je izstopil in gledal. Mi smo opravili svoje delo, nato pa nas je policija pospremila nazaj," je povedal Kocijančić, ki prihaja iz Savudrije.

Povedal je, da je slovenski policist danes prišel prvič, ni pa napisal kazni. Vendar pa po njegovem ta lahko prispe še naknadno. "Pred štirimi leti sem prejel kazen v višini 1000 evrov. Nisem je plačal, vendar zaradi tega eno leto nisem šel v Slovenijo," je dodal.

Kocijančić pa je ob tem za N1 poudaril, da ne verjame, da bo slovenska policija zaostrila mejni nadzor. "Če bodo ribe, bomo še vedno delali tam, to je naše. Ne verjamem, da bi se kateri od ribičev umaknil, saj ni razloga za to," je izpostavil. "Imam spremstvo, nikdar nisem bil varnejši kot zdaj," je še povedal Kocijančić po poročanju N1.

'Mali ribiči se ne igramo politike'

Kot je navedel piranski ribič Zlatko Novogradec, slovenski ribiči, ki že tako niso zahajali čez polovico zaliva, te dni večinoma niso na morju. Na Policijski upravi (PU) Koper podrobnejših informacij sicer še ne dajejo.

Novogradec že nekaj dni ni bil na morju in je tako o dogajanju v Piranskem zalivu obveščen le prek medijev. Kot je pojasnil, slovenski ribiči sicer niso zahajali čez polovico zaliva, dokler se zadeve ne bi uredile. V tem prazničnem obdobju pa so na morju le redki ribiči, saj ulova niti ne bi imeli komu prodati, niti ni sezona.

Po mnenju Novogradca je sicer vse, kar se tam, torej na mejnem območju dogaja, "politika". Mali ribiči pa "se ne igramo politike", saj ribe lovijo za to, da preživijo, je poudaril.

Hrvaški ribič je dejal, da jih je slovenski policist na meji zgolj opazoval.
Hrvaški ribič je dejal, da jih je slovenski policist na meji zgolj opazoval. FOTO: Jaka Vran

'Če bo mejna črta spoštovana, incidentov ni pričakovati'

Slovenija vseskozi poudarja, da si bo prizadevala preprečiti morebitne incidente ob meji, zlasti na morju. Premier Miro Cerar je tako v sredo dejal, da Slovenija ni in ne bo spodbujala incidentov in enako pričakuje od Hrvaške. "Če bo mejna črta spoštovana, incidentov ni pričakovati," je dejal.

Da se bodo izogibali incidentom, sicer zatrjujejo tudi na Hrvaškem, kjer bi radi vprašanje meje znova reševali dvostransko. Savudrijskim ribičem so sicer hrvaške oblasti svetovale, naj še naprej lovijo do sredinske črte v Piranskem zalivu, ter jim obljubile zaščito.

Arbitražno sodišče je presodilo, da večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji.
Arbitražno sodišče je presodilo, da večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji. FOTO: Damjan Žibert

Arbitražno sodišče je 29. junija - sedem let in pol po podpisu arbitražnega sporazuma med tedanjima premierjema Slovenije in Hrvaške Borutom Pahorjem in Jadranko Kosor - objavilo odločitev o meji med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in na morju.

Glede kopenske meje je sodišče ugotovilo, da sta državi doslej že določili več kot 90 odstotkov meje. Na teh območjih sta državi določili, da mejo predstavljajo meje katastrskih občin, ki se ne prekrivajo. Temu načelu je sodišče večinoma sledilo tudi na več kot 20 spornih območjih.

Na novo pa je sodišče določilo mejo na morju. Presodilo je, da večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, določilo je tudi 2,5 navtične milje širok stik Slovenije z odprtim morjem.

SMO za slovenske vojake na Trdinovem vrhu zahteva ustrezno plačilo

Sindikat ministrstva za obrambo (SMO) pa je na ministrico Andrejo Katič naslovil poziv k ustreznemu plačilu slovenskih vojakov na Trdinovem vrhu, ki skladno z arbitražnim sporazumom opravljajo delo v tujini.

Sodba arbitražnega sodišča po navedbah sindikata jasno opredeljuje, da je vojašnica na Trdinovem vrhu na hrvaškem ozemlju, pripadniki Slovenske vojske pa bi morali objekt z 29. decembrom letos zapustiti.

Ker scenarij umika slovenskih vojakov s Trdinovega vrha še ni jasen - protokol pri predaji vojaških objektov namreč narekuje, da ga Slovenska vojska ne more zapustiti brez sodelovanja Hrvaške -, v SMO obrambno ministrico Katičevo pozivajo, da se opredeli glede načina plačila pripadnikov Slovenske vojske, če bodo ti na objektu ostali po 29. decembru.

Trdinov vrh
Trdinov vrh FOTO: DolenjskaNews

Ministrica Katičeva naj se po navedbah sindikata torej opredeli do tega, ali bodo pripadniki Slovenske vojske plačani, kot da opravljajo začasno delo v tujini ali kot da opravljajo naloge znotraj slovenskega ministrstva za obrambo.

Hkrati obrambno ministrico pozivajo k ustreznemu plačilu vseh pripadnikov Slovenske vojske, ki so od leta 1991 opravljali naloge na vojaškem objektu Trdinov vrh, ki se je, kot ugotavlja arbitražni sporazum, ves čas nahajal na tujem ozemlju.

"V SMO menimo, da gre za obliko dela v tujini, ki je z zakonodajo jasno opredeljena. Naš poziv je namenjen izključno pravičnemu plačilu pripadnikov Slovenske vojske, medtem ko je opredelitev oblike dela v vaši pristojnosti," so v pozivu Katičevi zapisali v sindikatu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1687)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toti mišek
31. 12. 2017 21.45
-2
No tukaj se vidi kam je ta portal orientiran in kdo kordinira objave in seveda kdo je lastnik. Ko napišemo resnico smo brisani....provokator pa lahko blati in se zajebava...fuj!
wolfterier
01. 01. 2018 16.34
+1
S pravnimi argumenti si Viktor lahko tazadnjo obriše.Priznajmo,da nismo sposobni nadzorovat svojih meja !
krtofl
31. 12. 2017 21.01
+0
Hrvati si korak za korakom prisvajajo slovensko ozemlje. Eden od dokazov je »slovenski pas« na zemljevidu Kraljevine SHS iz leta 1929, v katerem so kraji Prezid, Čabar in na jugu Kastav. Pas je segal do Kantride, na jugovzhodu pa do Suška, stik Hrvatov z Istro pa je bil nemogoč. Z ustanovitvijo banovin, je bil Slovenski pas Sloveniji odvzet in dodeljen Hrvaški (Savski banovini), ki je tako dobila prvi teritorialni stik z Istro.
krtofl
31. 12. 2017 21.03
+2
Dokaz o hrvaškem prisvajanju ozemelje je prehod Plovanija: Leta 1994 Nikica Valentić piše Janezu Drnovšku: »V imenu Hrvaške Vlade potrdim in jamčim, da izgradnja teh začasnih del na mejnem prehodu ne prejudicira mejne črte. Te konstrukcije se lahko odstranijo v roku 5 dni«. Danes Hrvaška vztrajno ponavlja stališče, da je omenjeno slovensko ozemlje od vekomaj nesporno hrvaško. Hrvaška si prisvaja slovensko ozemlje, to je resnica
ServerAUTOMATIC
31. 12. 2017 21.36
-3
U SHS Slovenija ni imela mora, HA, HA,...... Ako nebi Hrvatski partizani i Tito zmagali 2 svetski rat na balkanu danes nebi imeli morja i države.
ServerAUTOMATIC
31. 12. 2017 20.46
-2
Ako hočete dobro ženo se poročite z Hrvatico. One so lepe, pametne in še odlične domačice.
ServerAUTOMATIC
31. 12. 2017 20.10
-2
Tisto pesem Bela snežinka katera je popularna pri vas je Hrvaška pesem iz Dalmacije. Slovenci so jo skopirali- prevedli in si jo vzeli za svojo. A mi ne protestiramo, ker smo kulturni in spoštljivi do Slovencev. Rad vidimo da zabava traja in da se skupaj veselimo!
krtofl
31. 12. 2017 20.16
+1
jap.....bela snežinka opisuje gasilsko peno na vašoj obali po gašenju....veš hrčak...
ServerAUTOMATIC
31. 12. 2017 20.27
-2
Krofek preberi: Vsako leto pozimi na zabavah prepevamo skladbo »Bela snežinka, ki pada, spominja me nate in na vse tiste dni, noči...« Ste se kdaj vprašali kako je nastala? To je zasavska zgodba, so prepričani mnogi. Številnim domačinom se je v otroštvu tako vtisnila v spomin, da je zanje že skorajda ponarodela, saj je le malo ansamblov ni imelo na svojem repertoarju, pa tudi skupina Veter, ki jo je priredila leta 1987 in pesmi prinesla prepoznavnost, je prihajala od tam. Pesem je v resnici veliko starejša. Nekje iz petdesetih let prejšnjega stoletja je, je najpogostejša trditev, čeprav eden od podatkov pravi tudi, da naj bi nastala leta 1936, kar bi pomenilo, da bi bil njen avtor, leta 1921 v Sušku rojeni hrvaški novinar, prevajalec, pisec besedil in skladatelj zabavne glasbe Mario Kinel. Pri njenem ustvarjanju so ga menda vodili zvoki italijanskih pesmi neznanega imena, v skrivnost ovita pesem, pa je nastala ob čudenju, ko je obmorski kraj nenadno pobelil sneg. Sprva je bila le v inštrumentalni izvedbi in na Hrvaškem nikoli ni postala uspešnica, potem pa jo je jazz ansambel Optimisti leta 1957 pri Jugotonu izdal na mali plošči. Pesem so poimenovali "Tiho pada sneg". Nastalo je veliko priredb, a vsem tekmicam navkljub različica skupine Veter ostaja najpopularnejša in zagotovo tista, ki jo imate v mislih vsakič ko se spomnite nanjo. VIR. RADIO VESELJAK. PA DA NE NAKLADAŠ KOT PONAVADI PRAVLJICE ZA LAKUNOČ. Ha, ha,...vedno bolj si podoben Ceraru, ha, ha,......
krtofl
31. 12. 2017 20.51
-1
gregolin
31. 12. 2017 17.31
+1
Lahko bi se vedelo da se na Hrvate ne moreš zanest.V politiko morajo stopiti ptavi slovenci.
krtofl
31. 12. 2017 18.45
-1
?...kdo so to pravi slovenci....jj in njegova tolpa.....da nebi....
ServerAUTOMATIC
31. 12. 2017 20.05
+0
Raje se zanesite na Hrvate kot na Cerarja in Erjafca. Ribiči lahko lovijo po celi Hrvatski, če hočejo. Vedno dobrodošli.
ServerAUTOMATIC
31. 12. 2017 16.44
-8
Zagrebška potica za Američke prijatelje, ha, ha,.........V Zagrebu se lahko naučite peči potico.
sinhron
31. 12. 2017 17.31
+6
Potica je Hrvaška toliko , kot Kranjska klobasa , kot čebela Kranjska sivka , kot lipicanci , kot Teran , kot Piranski zaliv , vse ste hoteli imeti in pridobiti z lažnimi in prirejenimi zgodbami , nič od tega se vam ni izšlo , ker svet ni neumen in neuk , kot si vi Hrvati domišljate , čeprav je nad vami samo " BOG " , samo ne ve se ali lesen , ali iz kamna ali pa je to samo dim !
krtofl
31. 12. 2017 18.39
+5
Sredinska meja po piranskem zalivu ni bila nikoli določena,zato hrvatje nikakor niso imeli pravice do te meje uveljavljati svoje jurisdikcije niti prej,pred arbitražno razsodbo-še manj pa seveda po njej,ko je morje prek te meje do tri četrtine piranskega zaliva postalo slovensko,zato še enkrat:slovenija se mora začeti obnašati državniško in začeti hrvaško policijo ob vplutju v(arbitražno)slovenske vode prek četrtine piranskega zaliva dosledno RAZOROŽEVAT
krtofl
31. 12. 2017 18.46
+1
srebrni.....po minusih se vidi da je prisotna....
srebrnibreg
31. 12. 2017 18.48
+1
krtofl- saj pa vidiš bedast nick pa takoj veš, da je tu. Sploh ne berem kaj piše pa vem kdo je.
ServerAUTOMATIC
31. 12. 2017 20.03
Srebrni moj, mi smo odločili napraviti pravo potico in ju poslati Trumpu. Pa da on odloči katera je bolja.
ServerAUTOMATIC
31. 12. 2017 16.36
+0
Domovnico imajo nekateri SLO politiki, ha, ha,...........Vprašajte jih, ha, ha,.......... Brat vedno z bratom, ha, ha,..........
ServerAUTOMATIC
31. 12. 2017 16.41
+0
Meja ni problem če je domovnica, ha, ha,.......
ServerAUTOMATIC
31. 12. 2017 16.24
-2
Hrvaška je priznala Jeruzalem kot prestolnico Izraela in Trump je videl kdo je njegov zaveznik. Hrvaška odpira svoje veleposlaništvo v Jeruzalemu!!!!!! Kar čakajte na Putina, ha, ha, ha,......Rusija ima sankcije zaradi okupacije Ukrajine, ha, ha,........ Hrvaška vojska blokira Ruse, da ne bi zasedli Evropo!!!!! Čakajte na Ruse, ha, ha,.....
HorstWiesel
31. 12. 2017 17.19
+1
Sicer pa večina sveta ni priznala Jeruzalema kot prestolnico.
ServerAUTOMATIC
31. 12. 2017 15.45
+2
Jaz bom Novo leto dočakal v prijetni družbi mojih hrvaških sorodnikov na Hrvaškem. Bomo kako rekli tudi o politiki. Vabljeni tudi Slovenci dobre volje!
ni_mi_vse_eno
31. 12. 2017 14.20
+0
Ignorantia iuris nocet. --- Latinski pregovor, ki bi ga hrvaška morala poznati.
nikhrast
31. 12. 2017 15.50
-1
Pa zakaj? Če bi imeli kakšno velesilo za sosedo, kot Kitajsko ali Rusijo, bi se oni tudi požvižgali na pravo.
HorstWiesel
31. 12. 2017 17.20
+2
Oni spoštujejo pravo. Lep primer je spoštovanje referendumske odločitve Krimčanov
Uporabnik113089
31. 12. 2017 13.45
+0
¸Erjavcu gre vse navzdol. Popušil je pri odstranitvi pralnega stroja ki je dolga leta kraljeval na skupnem hodniku. Arbitražni sporazum za katerega se je tako vneto zavzemal sta mu uničila Drenikova in Sekolec. A to še ni vse, kot pravi Sandi Češko. Korlnova hčerkica Eva in najbolj brihtni dečko med slovenskimi nogometaši Sebastjan Cimirotić sta postala par. Čestitke staršem, še posebej Korlnu in Ljubi...
trumpet2015
31. 12. 2017 13.53
+3
mallonge
31. 12. 2017 17.15
+1
jabolko, pardon, hčerka ne pade daleč od drvevesa, pardon, Karolina.
ServerAUTOMATIC
31. 12. 2017 13.27
-1
Junker podpira Hrvate, pa i Trump i Melanija.
trumpet2015
31. 12. 2017 15.19
+6
res je. Izdajalski levičarji so nam ugrabili državo. Po svetu nimamo nobenih prijateljev zaradi te uničevalne, samodestruktivne, izdajalske, skrajno leve politike
sinhron
31. 12. 2017 17.21
+2
Nisem vedel , da je SDS skrajno leva stranka , vsi smo mnenja , da je to skrajno desna stranka , ki sovraži svojo domovino , to pa zagotovo vemo !
ServerAUTOMATIC
31. 12. 2017 13.05
+1
Hrvati imamo radi Erjavca!
ServerAUTOMATIC
31. 12. 2017 13.10
+1
Dajla če postat glavni grad Istre sa najboljšom marinom in trgovskim centrom pralnih strojeva!
ServerAUTOMATIC
31. 12. 2017 13.02
+4
Zagreb vabi dobre Slovence na Silvestrovanje. Kuhan teran po dobri ceni, a za Slovence dodaten popust.
ServerAUTOMATIC
31. 12. 2017 13.03
+1
Doček Novega Leta v najlepšem gradu na svetu Zagrebu.
ServerAUTOMATIC
31. 12. 2017 13.04
+1
Kranjska klobasa original kvalitete za lačna usta!
toti mišek
31. 12. 2017 15.31
+9
dipe
31. 12. 2017 13.02
+5
Erjavca je treba dat v ribarsko mrežo in kot vabo za ,,bele morske psine,, vleč do Visa.
ServerAUTOMATIC
31. 12. 2017 13.05
+0
toti mišek
31. 12. 2017 15.31
+8
Pa Erjavec je napol Istrijan..ima dol hišo!
ServerAUTOMATIC
31. 12. 2017 20.07
+0
Erjavec živi dva življenja, enega v Sloveniji in drugega na Hrvaškem.
Arguss
31. 12. 2017 12.54
-1
Hrvati si bodo tako finančno kazen nabrali , da folk ,ki sploh še ima službe na Hrvaškem in dela dol za mezdo 400 eur še to ne bo dobil.
toti mišek
31. 12. 2017 15.32
+3
gregolin
31. 12. 2017 17.41
+0
Že od nekdaj ista zgodba.Z njimi so sami problemi.
ServerAUTOMATIC
31. 12. 2017 12.50
+3
Dobar dan dragi moji Hrvati! Bog!
toti mišek
31. 12. 2017 12.40
+0
Hrvatinavojak dober dan!!! No me veseli ,da konstruktivno sodeluješ v imenu Hrvaškega ljudstva! Naj slišijo Slovenci, kaj si Hrvati mislijo o Slovencih. Ti kr plasirej vaša mnenja! Lep pozdrav!(no zraven lahko narediš še kakšen posel,,,,dej jim kontakte od apartmajev)
NiVzdevka76
31. 12. 2017 12.43
+1
Na terminalu čaka na nasledno powelje plenkota.... :)))))
prašek
31. 12. 2017 12.38
+5
Spoštovani tovariši in tovarišice, dragi sokomentatorji vseh barv in političnih prepričanj, želim vam samo, da bi se ob letu osorej, torej ob naslednjem Novem letu, lahko zazrli nazaj in rekli : To je bilo pa čudovito leto, v poslu in zdravju, v družinskih zadevah in vseh obrobnih stvareh. Skratka, želim vam nadvse srečno novo leto !!!!!
prašek
31. 12. 2017 12.41
+0
Moja čestitka pa naj velja tudi vsem moderatorjem in ustvarjalcev te, najboljše v vseh pogledih, strani ! Hvala vam za vaš trud !!! B. D.
NiVzdevka76
31. 12. 2017 12.44
+1
Prašek, 2018 bo dobro leto! Vse najboljše tudi tebi in tvojim!
trumpet2015
31. 12. 2017 13.16
-3
prašek, tablete za demenco še niso prijele, malo še počakaj, kakšno eno uro, potem pa piši
mentorhercul
31. 12. 2017 12.20
+4
Kaj vsi kokodakajo, če bi imeli kaj zdrave pameti, nebi lezli hrčekom v tazadnjo, tako je veliko slovenčekov ža na Hrvaškem za novo leto, ko pa je sezona so pa itak vsi tam doli, ..kar veselo vse za rajo....realnost je drugačna..............
gregolin
31. 12. 2017 17.44
-2
Sam verjetno niso v prestolci.Teh itak noben ne mara.