Slovenija

Slovenija mora bosanskim varčevalcem Ljubljanske banke omogočiti izplačilo

Strasbourg, 06. 11. 2012 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija mora po razsodbi sodišča v Strasbourgu sprejeti ukrepe, da bosta tožnika iz BiH in vsi, ki so v enakem položaju kot onadva, lahko dobili izplačane stare devizne vloge pri Ljubljanski banki. Zunanji minister Erjavec je že napovedal pritožbo.

Denar
Denar FOTO: Thinkstock

Sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je v tožbi treh državljanov BiH proti Sloveniji, Srbiji, BiH, Hrvaški in Makedoniji ugotovilo, da dejstvo, da slovenska in srbska vlada varčevalcem LB v Sarajevu in podružnici beograjske Investbanke v Tuzli nista omogočili dostopa do deviznih vlog, predstavlja sistemski problem.

Sloveniji je sodišče tako naložilo, da mora dvema od treh tožnikov, Emini Ališić in Azizu Sadžaku, v treh mesecih od pravnomočnosti sodbe plačati po 4000 evrov za nematerialno škodo, poleg tega pa še morebitne davke. Enako odškodnino in pogoje je sodišče določilo tudi Srbiji v primeru tretjega tožnika Sakiba Šahdanovića.

Kot je še odločilo, mora Slovenija v šestih mesecih po pravnomočnosti razsodbe tudi sprejeti ustrezne ukrepe, da bosta Ališićeva, Sadžak in vsi, ki so v enakem položaju kot onadva, lahko dobili izplačane stare devizne vloge pod enakimi pogoji kot tisti, ki so imeli prihranke v domačih podružnicah slovenskih bank.

Slovenija kršila človekove pravice do lastništva in uživanja svojega premoženja ter do učinkovitega pravnega varstva

Kot piše v razsodbi, je Slovenija v primeru Ališićeve in Sadžaka kršila temeljne človekove pravice do lastništva in uživanja svojega premoženja, o čemer govori 1. člen 1. protokola k Evropski konvenciji o človekovih pravicah. Druge tožene države po mnenju sodišča tega člena niso kršile.

Slovenija je v primeru Ališićeve in Sadžaka po mnenju sodišča kršila tudi 13. člen konvencije, ki govori o pravici do učinkovitega pravnega varstva. Druge tožene države tega člena niso kršile.

Sodišče tudi meni, da Slovenija in Srbija nista kršili 14. člena konvencije, ki govori o diskriminaciji na podlagi nacionalnosti.

Slovenski sodnik podal ločeno mnenje

Kot je v razsodbi ugotovilo sodišče, slovenska vlada vztraja, da je tedanja slovenska centralna banka ves denar nakazala tedanji Narodni banki Jugoslavije, vendar pa vlada ni uspela dokazati, da je denar fizično res šel v NBJ. V razsodbi tudi piše, da je slovenska vlada najprej nacionalizirala LB, nato pa večino njenega premoženja prenesla na novo banko. Sodišče še ugotavlja, da je večina denarja iz sarajevske podružnice najverjetneje končala v Sloveniji.

"Zakaj nobena od držav na sodišču v Strasbourgu ni vložila tožbe proti Sloveniji? Zakaj so se države skrile za posamezne tožnike, če vse kaže, da gre za vprašanje nasledstva? Mislim, da je odgovor jasen," meni slovenski sodnik. Nezadovoljen je tudi s sestavo ad hoc senata, v katerem štirje člani prihajajo iz držav, kjer so upniki, dva sta iz držav dolžnic, le dva pa iz držav, ki niso vpletene v primer.

Sodnik iz Slovenije Boštjan M. Zupančič je podal ločeno mnenje. V njem ocenjuje, da bo veliki senat sodišča odločil, da razsodba ad hoc senata ni v skladu z duhom Evropske konvencije o človekovih pravicah. Zupančič tudi meni, da razsodba ni v skladu s t. i. teritorialnim načelom, po katerem naj bi varčevalcem plačali odškodnino za vloge na območju, kjer je banka tudi financirala podjetja. V primeru nasledstva šesterica naslednic pokriva svoje ozemlje s svojimi garancijami, ker nekdanja centralna banka v Beogradu ni izpolnila svoje vloge garanta.

Naše ministrstvo sodbo še proučuje

Na finančnem ministrstvu so povedali, da sodbo sodišča v Strasbourgu še preučujejo. "Prejeli smo sodbo, ki pa je obsežna (41 strani) in pravno zahtevna, zato jo še proučujemo, tako z vidika potencialnih posledic kot tudi razpoložljivih pravnih sredstev," so v prvem odzivu razložili na finančnem ministrstvu.

Ko sodišče napiše, da je denar 'najverjetneje' končal v Ljubljani, je potem moja beseda: 'dokaži'. Ker to ni res. Iz poslovnih knjig podružnice LB v Sarajevu izhaja, da je ves denar pri njih, in sicer v naložbah bosanskih podjetij, ki pa kreditov niso vrnila, ker je bila vojna. Ampak to še ne pomeni, da je denar v Sloveniji. Visoki predstavnik RS za vprašanja nasledstva Rudi Gabrovec

Visoki predstavnik RS napovedal pritožbo

Visoki predstavnik RS za vprašanja nasledstva Rudi Gabrovec je nad razsodbo začuden. "Sodbo še berem in se čudim, tudi pristranskosti razsodbe," je dejal Gabrovec in namignil, da sodniki, ki so izrekli sodbo, večinoma prihajajo z območja nekdanje Jugoslavije. "Ta razsodba je hudo pristranska, kar pa v danem trenutku še ne pomeni nič, ker se bo Slovenija na to zagotovo pritožila pred veliki senat," je dejal.

Izpostavil je tudi ločeno mnenje sodnika Zupančiča iz Slovenije. Kot je dejal, je v tem mnenju "večina tistih zadev, na katere bo Slovenija v pritožbenem postopku opozorila in spet izpostavila še nekatere druge elemente, ki so bili preprosto spregledani".

"Osnovni argument je – če denarja nisem vzel, potem me nihče ne more prisiliti, da ga moram vrniti. Nihče v Sloveniji denarja ni vzel. Tudi banka ne," je poudaril Gabrovec. 

Minister Erjavec je napovedal pritožbo.
Minister Erjavec je napovedal pritožbo. FOTO: Miro Majcen

Pritožbo napovedal tudi Erjavec

Tudi zunanji minister Karl Erjavec je napovedal, da se bo Slovenija pritožila. Kot je poudaril, gre za vprašanje nasledstva, čemur v danes objavljeni razsodbi pritrjuje tudi sodišče. Po ministrovem mnenju je zato to treba reševati v okviru nasledstva. Erjavec je izrazil upanje, da bo Slovenija pritožbo vložila v najkrajšem možnem času in da bo pri tem uspešna. Povedal je še, da bo ob pritožbi znova predstavila svoje argumente.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kordiljere
07. 11. 2012 10.48
+2
POIVRE - zelo dobro napisano,podpis. In to je cista resnica. Zal,Hrvati nas bodo zejne peljali cez vodo in to samo zato,ker je Slovenska diplomacija totalno nesposobna. Res me zanima kaksne poti bo sedaj Karli ubral.
Te vidim
06. 11. 2012 22.27
+3
In prov je tako, še obresti naj se jim izplača.
Tonček Balonček
06. 11. 2012 21.34
+4
Tie Demosove inovacije, za katere je JAnša dovbil nagrado, Rupel pa velja za geniza zunanje politike, bodo padale kot dobine, seveda na pleča davkoplačevalcev, kot posledice tiste famozne "gospodarsek rasti", katere psoledica so bankroti bank! Jasno nam je lahko le to, d abodo mojstri demagogije vs e to priposali Turku, Kresalki, AJnkoviću, Forumu21 in stricem iz ozadja! Če nas ne bi Tito tako zatiral, vsega tega ne bi bilo treba, kenede!
Tonček Balonček
06. 11. 2012 21.37
+3
PA čakajo nas še razsodbe v zvezi z znižanejm pokojnin letos, ampak to bo šele čez par let. ZA to bosta kriv apa Stanovnik in Semolič. Za naslednje znižanje bonitetne ocene bo kriv JAnković in njegovi podpissi az referndube, za zavrnitev pokojninske reforme pod Pahorjem je pa zaslužen Janez Janša. Pa kdaj s ebose navadili ocenjevanja in analitike!
POIVRE
06. 11. 2012 21.26
+3
Kakšno je to sodišče? Sodbo je izrekel ad hoc senat, v katerem štirje člani prihajajo iz držav, kjer so upniki, dva sta iz držav dolžnic, le dva pa iz držav, ki niso vpletene v primer ????
drrmrr
06. 11. 2012 21.02
+0
Po zdravju bi morali povprašat tiste ki so pred osamosvojitvijo spreminjali STATUS BANKE !
POIVRE
06. 11. 2012 20.50
+3
Sumnivo neugodna sodba za problem, za katerega je večina Slovencev menila, da je rešen. Verjetno je rešitev v tem, da hrvaška Narodna banka ponovno da licenco Ljubljanski banki za delo na Hrvaškem. LB začne z izterjavo hrvaških podjetij, ki so dolžni LB, in hkrati začne izplačevati dolgove hrvaškim varčevalcev in njihovim dedičem. Za nas je velik problem dolg hrvaških podjetij, ki so medtem končala v stečaju. Naravni dedič teh dolžnikov, je zaradi „krivdnih razlogov“, država Hrvaška, ki je prepovedala delo LB Zagreb. To je rešitev brez zmagovalca. Vsak plača svoj zapitek. Erjavec nehaj spat, takoj v akcijo, hrvatje so tako in tako povedali, da se pred junijem/2013 o tem ne mislijo pogovarjati. Na koncu se nam lahko zgodi, da bomo hrvaške varčevalce poplačali, in to je prav, hrvaška podjetja in hrvaška država svojega dolga LB ne bodo vrnili, in to ni prav. Ne razumem, zakaj ne poudarjamo 1 milijardo dolga hrvaških podjetij do LB Zagreb? Zakaj LB Zagreb ne vlaga tožbe na Hrvaškem, Avstiji, Angliji...? Zakaj? Bomo ta dolg prenesli na slabo banko?
samburin
06. 11. 2012 20.36
+7
Kje ima Slovenija odvetnike,ki bi uspešno zagovarjali državo? Nima, ima take,ki ne znajo argumentirano zagovarjati strank ampak so osredotočeni na policijske napake pri zbiranju dokazov!
elam
06. 11. 2012 19.17
+10
res je Ljubljanska banka bi morala vrniti denar ne pa Slovenija, Ta država tone in tone vse globlje važn da se hočjo naši ministri pokazat Svetu pa to je sramotno da imamo takšnega zunanjega ministra še govort ne zna.
elam
06. 11. 2012 19.34
+3
Ataaufbix
06. 11. 2012 19.06
+7
Kaj pa če bi se bi se dogovorili z Mariborsko škofijo za kompenzacijo?
DAEMONIUM
06. 11. 2012 17.39
+16
Kaj bluzite pravniki slovenskega t.i. pravnega reda. Vi s svojim slovenskim pravom niste v stanju obsoditi kriminalce iz ti "balkanskega bojevnika" ceprav so jih ze obsodili v srbiji, italiji edino pri nas pa srbski dokazi kao ne veljajo?? Pa cela ta *kurceva drzava ni vredna pocenega grosa, saj sluzi samo kriminalcem, tajkunom in eliti narod pa naj crkuje s 500eur-ce jih dobijo, SRAMOTA!!!! In se to, naslednja faza je,da bodo kriminalci dobili celo odskodnino od te banana republike,ker so sedeli v priporu zaradi neveljavnih dokazov,torej po nedolznem!! In enako mje z varcevalci bih,hrvaske, pac jih je drzava pokradla in to je treba priznati medtem ko slovenski kvazi pravniki nekaj bluzijo o sukcesiji. Ni res, ce so sparali v LB potem jim je ona dolzna ne pa da so jo jo ukinili in ustanovoli NLB ki pa sedaj kao nic nima z LB. Enako pocnejo kriminalci ki imajo d.o.o.,najprej pokradejo ljudi nato dajo svoj d.o.o v stecaj in ustanovijo novega z stim direktorjem-kriminalcem. Taksen primer je Pavcek iz skofje loke. Skratka ta drzava je nastala na kriminalu in deluje kot kriminalna zdruzba in od nje nimas kaj pricakovati zato pa v njej ni perspektive in prav zato je iz leta v leto slabse in nikoli ne bo bolje. Kdo zivi v tej drzavi in ne spada med elito,tajkune,sodstvo,zobozdravnike(ki z druzbenimi sredstvi delajo za svoj zep-edinstven primer v evropi) ali pa kriminalce tezkega kalibra, v tej drzavi nima kaj iskati oz je obsojen na povprecneza s 500euri brez najmanjse trohice upanja v kakrsnokoli perspektivo. Zato ce ste mladi cim prej zapustite to nesrecno t.i. drzavo,ker mladost je prekratka da bi jo podarili taksni drzavi kot je ta nasa!!!
delfin11
06. 11. 2012 17.52
+1
Jimi1
06. 11. 2012 17.37
+7
Stanje te države, pravosodja,zunanje politike,pravne stroke.... je PORAZNO ! Še malo pa nas bodo za nekakšne kvazi dolgove in odškodnine porubili v imenu tujcev...
kordiljere
06. 11. 2012 17.27
-2
Dalmatic- ze nekaj casa cakam tvoj odgovor. Vidim,da tukaj pisejo vecina tujci. Tudi prav.
delfin11
06. 11. 2012 18.04
+9
a so res tujci?? a niso državljani te države!!! a bi morali bit tiho? a te mogoče kaj sram,kako so delavce z juga okradli.kako jih poslai iz države brez evra'?!!!...te mogoče to spominja na izselitev slovencev v času hitlerja!!!
zemljemerec
06. 11. 2012 16.57
+7
Parlament v stečaj in na dražbo !
comment123
06. 11. 2012 16.34
+12
Slovenija mora bosanskim varčevalcem Ljubljanske banke omogočiti izplačilo Slovenija??????? Ljubljanska banka mora vrniti denar !!!!! Spet bodo prevalili svoje dolgove na nas navadne državljane in spet bomo stiskali pasove, vse dokler ne postanemo biljke, svi...njari...ja !!!!!!!!!!!!!!!
Bojan-F
06. 11. 2012 16.34
+0
Ko bi garibaldinsko-jakobinsko-ogljarska oblast leta 1990 prisluhnila še komu drugemu (npr. uglednemu strokovnjaku mednarodnega prava g. Türk Danilotu), danes nebi imeli zadev kot so LB, izbrisani, jahanja okrog Osimskih sporazumov, Piranskega zaliva, ...
Bojan-F
06. 11. 2012 16.42
+0
Še več; - garibaldinsko-jakobinsko-ogljarska oblast ni bila sposobna prepoznati v varčevanju občanov bivših republik SFRJ poslovne priložnosti.
lnterReflections
06. 11. 2012 16.27
+5
Strasbourg se mi vedno bolj dopade v boju proti desni vladi: - zahteval je izplačilo odločb 25000 izbrisanih - sedaj zahteva, da se izplača odškodnine varčevalcem iz bivših SFRJ v LB-ju Kaj vam dela Strasbourg :) hahahahah!?
MrBajzi
06. 11. 2012 16.23
+2
A jih nista že isplacala zidar in tovsakova!!!!!!!!!!!!!
Oboa
06. 11. 2012 16.21
+7
Bostjan M.Zupancic: "nezadovoljen je tudi s sestavo ad hoc senata, v katerem štirje člani prihajajo iz držav, kjer so upniki, dva sta iz držav dolžnic, le dva pa iz držav, ki niso vpletene v primer." Torej, omenjeni gospod trdi, da so odločali na osnovi nacionalne pripadnosti in ne stroke ter, da tudi on ne sodi objektivno, temveč sodi glede na to, ali mu je oseba blizu ali ne oziroma po stopnji koristi, ki jo bo imel. Zato pa smo tam, kjer smo!!
Raubšic
06. 11. 2012 15.52
+7
Kaj tu vreščite. Kriva sta Drnovšek in Gaspari in nihče drug. Drnovšek naj v miru počiva, Gasparija pa držite za jajca, je še živ in Bog daj tudi zdrav. Pa gnarja je menda tud kaj našparou.
comment123
06. 11. 2012 16.35
+2
kordiljere
06. 11. 2012 15.50
-3
Ne ocenjujte me in delati zaznamke. Prosim za odgovore pametnjakovici tuji.