Slovenija

'Slovenija mora biti blazno odprta država'

Ljubljana, 25. 11. 2009 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zunanjepolitični prvenec Pahorjeve vlade je arbitražni sporazum s Hrvaško, trdi premier, ki dodaja, da sporazum odpira pot državi, da postane pomemben igralec. Opozicijski prvak Janša se ne strinja.

Podpis arbitražnega sporazuma
Podpis arbitražnega sporazuma FOTO: Reuters

S podpisom arbitražnega sporazuma o načinu reševanja spora glede meje s Hrvaško smo po besedah premierja ne le rešili izjemno zahteven problem, ampak tudi okrepili ugled Slovenije v EU in širši mednarodni skupnosti. Če spor o meji v tem mandatu ne bo rešen, bo imel tisti, ki se bo v prihodnosti soočil z njim, "neskončne težave", ocenjuje premier in priznava, da ne bi znal tej osebi prav ničesar svetovati, saj dobre alternative arbitražnemu sporazumu preprosto ne vidi.

Izrazil je željo po novem, čim prejšnjem sestanku predsednikov parlamentarnih strani, na katerem ne bi govorili zgolj o sporazumu s Hrvaško, temveč tudi o širši geopolitilni situaciji Slovenije, njenih prizadevanjh v Jugovzhodni Evopri in njeni vlogi v mednarodni skupnosti, še zlasti v Evropski uniji.

Janša upa, da sporazum ne bo prišel skozi proceduro

Prvak opozicijske SDS Janez Janša je v ob prvi obletnici vlade dejal, da se je vlada s "soliranjem" pri urejanju odprtih vprašanj s Hrvaško "zaplezala". Po njegovih besedah odločitev za podpis arbitražnega sporazuma ni bila dobra in bo imela trajne posledice za slovenske nacionalne interese, če bo šla skozi celotno proceduro, za kar Janša upa, da ji ne bo uspelo. Ob tem je nadaljeval, da bo imela ta odločitev tudi politične posledice v smislu, da bo s tem nastalo novo sporno vprašanje za slovensko prihodnost, na podlagi katerega bo vedno znova možno obujati delitve. "Vsak narod se mora poskušati izogibati ravnanjem, vsaka pametna politika mora poskušati delati korake, ki pri pomembnih stvareh omogočajo čim širše soglasje. Če se tega ne počne, se te sporne točke nabirajo in namesto, da bi se ukvarjali s prihodnostjo, se potem politika vedno ukvarja s temi spornimi orehi," je še poudaril.

SLS: Delali v interesu tujine, ne domovine

V SLS pa so zapisali, da je premier Pahor na zunanjepolitičnem področju v svojem prvem letu vladanja razočaral, saj je slovensko zunanjo politiko, ki je bila v tem letu usmerjena predvsem na odnose s Hrvaško, vodil v skladu z željami tujine, ne pa v interesu domovine. Vlada s predsednikom Pahorjem po mnenju SLS v tem letu ni storila niti koraka, da bi se Hrvaška pred vstopom v EU umaknila z zasedenih delov slovenskega ozemlja in še manj, da bi odločno zaščitila ohranitev teritorialnega stika Slovenije z odprtim morjem, o čemer se po prepričanju SLS sploh ne bi smeli pogajati.

Okrepiti tudi gospodarsko prisotnost v tujini

Na Zahodnem Balkanu Slovenija ne želi okrepiti le svoje politične, ampak hkrati tudi gospodarsko prisotnost. Kot je sicer danes spomnil premier, bo Slovenija z novim zakonom o zunanjih zadevah svojo zunanjo politiko na sploh v veliki meri podredila ambicijam gospodarstva in okrepila gospodarsko diplomacijo.

Napovedal je tudi, da bodo v skladu s tem na diplomatske položaje imenovani novi ljudje, in sicer gospodarski atašeji ter direktorji t. i. ekonomskih pisarn. Slednje namerava vlada odpreti tam, kjer nima veleposlaništev. To bo tudi pomagalo pri uresničevanju še enega cilja vlade, to je razpršiti tako izvozno odvisnost Slovenije kot tudi priložnosti za investicije tujih partnerjev v Sloveniji. Slovenija mora biti "blazno odprta država", je še poudaril in zatrdil, da ni razloga za strah pred tujimi investicijami, pomembno pa je, da se pri tem dobro izpogajamo. Kot strateško pomembne investicije je sicer med drugim izpostavil naložbe Deutsche Bahna v železnice, Renaulta v avtomobilsko industrijo, ruski Južni tok, pa tudi iskanje možnosti za naložbe iz Kitajske, Indije, južnoameriških držav ipd.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DEDI06
26. 11. 2009 14.39
Skrajni čas je že,da ga pregleda njegov MENTOR in Psihijater Ziherl,ker če bo šlo tako naprej bo postala Slovenija EVROPSKI KLOVN.!
bnam 2707
26. 11. 2009 13.17
Premier je neustrezen človek,ki vse bolj tone v opojnosti samovšečnosti.Ta beseda "blazno" veliko pove o njemu.Slovenija je več kot dovolj odprta država,če pa njeno odprtost pojmujejo z ozemeljskim težnjam sosedov,potem pa naj raje odidejo z oblasti.Moje mnenje je,da bi to morali storiti že pred tremi meseci.
RADO62
26. 11. 2009 11.17
Pa ta tipček je res blaznež... Se mi zdi, da se zadnje čase Pahorju iz dneva v dan bolj trga.... Ne bomo prišli daleč, če nas bo vodil ta kumrovški supermodel.....
laufer
26. 11. 2009 07.12
V zgodovini so imela vsa trgovska križišča najhitrejši razvoj. Vprašanje pa je, koga banke financirajo, za pospeševanje razvoja? TAJKUNE! Bravo banke!
Uporabnik113189
25. 11. 2009 21.44
EU je blazno odprta skupnost. Le zakaj ima na vseh mejah cele horde beguncev, ki trkajo na vrata da bi vstopili?
Abacus
25. 11. 2009 21.03
Pre-blazno pa spet ne no...
est
25. 11. 2009 19.26
Če je odprtih preveč vrat ali oken, nastane prepih. Zato previdno z odprtostjo, da ne bo koga odneslo.
mamica55***
25. 11. 2009 16.10
-qp- 15:51 Sej so bli prisotni samo tisti, ki jim ni mar za Slovenijo, zato pa so ploskal ob Klintnovih pogruntavščinah.
PeterPanAm
25. 11. 2009 16.05
blogerji povejti mi, kaj bi vi naredili, da se 18 letni spor reši? A mislite, da če bi vztrajali pri idejah "plemenitega", da to bi pa rešilo spor, pomirilo strasti in nekako "ugodilo" obema stranema. Kot razumem ta sporazum ni nič slabši od Drnovšek - Račan sporazuma.
emsodine
25. 11. 2009 15.59
Borutu plačam tečaj slovenščine! Da kdo za dva ali več?
-qp-
25. 11. 2009 15.51
Saj nam je Clinton lepo povedal, da kaj pa mislimo kdo smo, če mislimo, da bomo dobili dostop na odprto morje z vsega 40 km obale. Takrat bi se ljudje morali vsat in odit iz dvorane, namesto tega so mu pa ploskali. Pahor je samo prvi med hlapci, kar je zelo lepo potrdil s tem jalovim sporazumom, ki mu pravi največji zunanjepolitični dosežek njegove vlade.
8JASMIN
25. 11. 2009 15.51
PAHOR EGOIST, SAMO DA BI SE DRUGIM PRIKUPIL JE IZDAL SLOVENIJO OZ. SLOVENSKO OZEMLJE IN MORJE. NE NERABIMO TAKŠNEGA NESPOSOBNEŽA, KOT JE TA PAHORJANC. NEZNA GOSPODARIT, PA ŠE SUVERENOST SLOVENIJE ZATAJUJE, POPAKAJ SE!!!!!
PeterPanAm
25. 11. 2009 15.44
No za to in ta sporazum pa iskrene čestitke Pahorju in zunanjemu ministru, ... vsaj ena super poteza te vlade, pa še to je zagotovil premier sam.