Slovenija

'Slovenija mogoče pozno reagira na kartele'

Ljubljana, 16. 04. 2010 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik parlamentarne komisije za avtoceste Rado Likar napoveduje zaslišanja zaradi domnevnega kartelnega dogovarjanja pri gradnji avtocest. Premier Borut Pahor pripravlja učinkovitejšo zakonodajo.

"Vlada bi si morala bolj prizadevati za večjo konkurenčnost na trgu gradbenih surovin, na primer peskokopov, saj ima tu nekaj podjetij monopolni položaj. Prav zato ni bilo več tuje konkurence pri gradnji slovenskega avtocestnega križa, kar pa je pomenilo tudi višje cene," meni predsednik preiskovalne komisije državnega zbora za gradnjo avtocest, Rado Likar (SDS).

Komisija bo navedbe o kartelnem dogovarjanju gradbincev pri gradnji avtocest preverila. Med drugim naj bi zaslišali vse nekdanje predsednike uprav Družbe za avtoceste (Dars), ki je bila naročnik poslov, pa tudi nekdanje ministre. Možno je, da bodo na sejo povabili tudi predstavnike nekaterih tujih ponudnikov, ki večinoma na razpisih niso bili izbrani.

Zaradi domnevnega kartelnega dogovarjanja naj bi bile slovenske avtoceste dražje za dve milijardi evrov.
Zaradi domnevnega kartelnega dogovarjanja naj bi bile slovenske avtoceste dražje za dve milijardi evrov. FOTO: Blaž Garbajs

Likar, ki deli mnenje s strankarskim prvakom Janezom Janšo, ki je pred dnevi dejal, da bi nekateri direktorji gradbenih podjetij morali biti "za zapahi", je tudi poudaril pomen ustanovitve komisije. "Ko se je komisija ustanovila, je to med gradbince vneslo nemir." Dodal je, da sicer dokumentov o kartelnem dogovarjanju gradbincev nimajo, si bodo pa prizadevali, da bi jih dobili.

Pahor prihodnji teden z bankami

Finance so na podlagi pridobljenih dokumentov v četrtek poročale, da so slovenska gradbena podjetja vsaj že od leta 1998 povezana v kartel. V zemonskem sporazumu naj bi si razdelili dela iz avtocestnega programa, pri tem pa je največ dobil SCT Ivana Zidarja. Po nekaterih ocenah naj bi Slovenija zaradi dogovorov gradbincev avtocestni križ preplačala za dve milijardi evrov.

Ali bodo banke pripravljene kreditirati velike gradbene ustanove v situaciji, ko je nepregledno, kaj se utegne zgoditi z vodilnimi ljudmi posameznih gradbenih ustanov, ki so v sumu preiskave zaradi kartelnega dogovarjanja, je veliko vprašanje. Premier Borut Pahor

Zato je premier Borut Pahor napovedal, da se bo prihodnji teden sestalo nekaj ministrov, ki bodo pregledali naročila in posle gradnje avtocest. ''Slovenija ne zaostaja po pravni urejenosti protikartelnega dogovarjanja, je pa, kot so pokazali nedavni dogodki, dežela, ki mogoče pozno in slabo reagira na to dogovarjanje, glede na možnosti, ki jih ima,'' je poudaril. Ugotavlja, da je prvi pregled pokazal, da ima Slovenija relativno urejeno protikartelno zakonodajo. "Imamo najmanj pet pomembnih predpisov, ki urejajo to področje in implementirane predpise Evropske unije o nadzoru koncentracije podjetij."

Zaveda se, da je treba urediti bolj uspešno in bolj učinkovito uveljavljanje zakonodaje. Zato se je dopoldne sestal s pristojnimi ministri in z direktorjem urada za varstvo konkurence. Prosil jih je, naj povedo, če, koliko, kdaj in kje lahko vlada in državni zbor storita za pravno podlago in uspešnejšo implementacijo pravil glede preganjanja kartelnega dogovarjanja. Pričakuje, da bo po pogovoru z gospodarskim ministrom Matejem Lahovnikom to pripravljeno za naslednjo sejo vlade. "Stvari so za vlado zapletene, ker naj bi ministri do naslednje seje vlade obenem pripravili paket ukrepov za spodbujanje krepitve gradbenega sektorja v Sloveniji."

Ob tem je izpostavil, da je bila Slovenija februarja prva med državami sedemindvajseterice po rasti industrijske proizvodnje, razen v v gradbeništvu, kjer zaostajamo najbolj. "Gradbeništvo ima na gospodarsko rast velike multiplikativne učinke. Kako naj vlada pomaga sektorju gradbeništva, hkrati pa ne uveljavi vse potrebne institucije, ki bodo sankcionirale tiste v gradbeništvu, ki so ravnali narobe – tako, da bo pri svojih odločitvah razumljena, uspešna in prepričljiva?" se sprašuje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
17. 04. 2010 10.47
briše,vse zbriše
zulj001
16. 04. 2010 23.57
Preiskave,ki so se začele v času Janševe vlade ,so ob zamenjavi oblasti utihnile.Ni mi jasno čemu se Pahor sedaj čudi !
am_staff
16. 04. 2010 23.23
Vsi odgovorni so zanj vedeli in je sedanje sprenevedanje metanje peska v oči državljanom, ki se dnevno borijo za preživetje.
231koak
16. 04. 2010 21.39
Plačilo kazni naj bi znašalo 10% lanskega prometa 160 mio eur???? oni so pa miljarde pokradli???vidim da se splača pri nas goljufat......... jaz bi na vašem mestu za kazen NACIONALIZIRAL vse firme ki so sodelovale v tem kartelu!!!!!!!!
srebrnibreg
16. 04. 2010 20.20
pajtlerblanka Pri enem drugem prispevku ti je eden gospod lepo napisal zadnjih ducat prometnih ministrov. Še enkrat preveri iz katerh strank so bili in potem pljuj po njih, če si upaš.
Buena Vita
16. 04. 2010 19.58
Buena Vita
16. 04. 2010 19.58
KO SO V JANŠOVI VLADI OPOZARJALI NA KARTELE ,TAKRAT JE DANAŠNJI TRIANGOLT IN TAKRARTNA OPOZICIJA MALTENE ŠLA NA CESTE,, KAKO JE KRESALOVA JOKAJOČ ZAGOVARJALA UBOGEGA ZIDARJA---KAKO SI JANŠA SME KAJ TAKEGA PRVOŠČIT KJE JE FINANČNA POLICIJA PAHORČEK,LJUZGAVI LAŽNIVEC
xciax
16. 04. 2010 19.29
@ponosenslovenc Kje si pa ti 30mio dobil...zadnja znana številka je bila 10,8mio. Ti parlamentarci pa kar neki nabijajo spet. In dvomim, da se bo karkoli zgodilo, ker je situacija kar fajn zapletena. -preko SCT-jevih računov so potekali osamosvojitveni orožarski posli. -tuja gradbena podjetja so hodila v Slovenijo na povabilo DARS-a, samo namesto da bi oddali ponudbe so hodili izsiljevat slovenske gradbenike, da naj jim plačajo več mio€ ali pa bodo oddali dumping ponudbe in se potem zglihali, ker so itak zmenjeni z DARS-om...še posebej so bili pri izsiljevanju uspešni Turki. In dvomim, da bodo zato pripravljeni sodelovati s komisijo, Vidoni je tudi oddal dumping ponudbo in se potem zglihal na ceno, ki jim je prinesla dobiček...pa še 5mio€ so jim plačali dodatno za dela, ki niso navedena v gradbenih knjigah. -sicer se pa točno ve kdo je kontroliral slovenski kartel: Vsi ostali gradbeniki so lahko po sporazumu lahko dobili največ pol toliko, kolikor je zase namenil Zidar. (in te stvari, ki sem jih jaz navedla so bile že dlje časa objavljene v medijih, samo se jim ni noben posvečal!)
srebrnibreg
16. 04. 2010 19.23
Seveda morajo najprej ustanoviti razne komisije in ugotoviti kaj je sploh to korupcija. Že od osamosvojitve je za vse vodilne kjerkoli pri nas to normalno dejanje, da si napolniš žepe brez kazni.
selector
16. 04. 2010 18.41
V tujini so gradil takrat avtoceste od 9 do 11 mio eur na kilometer pri nas pa za 30 mio eur za kilometer :) Kartelno dogovarjanje?? Kje pa.... Korupcija?? Kje pa... Kriminal? Težek kriminal pa že.
borchy77
16. 04. 2010 18.28
DOKLER SI BOJO NAŠI VRLI POLITIKI FILALI ŽEPE Z TEMI KARTELI NEBOJO NOBENMU STORILI ALI SODILI NIČ....
bog-je
16. 04. 2010 17.44
Ta barabija je urgentna, Pahor pa kar nek čivka, bomo, naj bi, moramo, zakaj pa ne, preglejmo, preverimo, zmenimo se! To je sprenevedanje!!!! Kje si zdej Barbara Brezigar, daj polklič koga!
Morbidje
16. 04. 2010 17.42
Heh.. spet neko bedno dramatiziranje...parlamentarne komisije, analize, sestanki ministrov.... pa dej no :))))) A je res tako težko odgovoriti na eno simpl vprašanje...a je nekdo v tej naši "pravni državi" kršil zakonodajo ali ne? Očitno bom moral SPET poslušat na TV blebete v neskončnost....oz vsaj do druge afere... razjasnilo se itak ne bo nič, že vidim. Tako pač je, ko te ima nekdo za norca.
modrook
16. 04. 2010 17.42
še nekaj sm pozabil dodat... vsi ti javni uslužbenci delajo za nas, ne pozabit dragi moji slovenceljni, ker jih mi plačujemo iz našga žepa, ne pa kontra
civciv_kety_hov
16. 04. 2010 17.41
Najraje imam siničke
dolzvlado115
16. 04. 2010 17.40
psi lajajo karavana gre dalje
modrook
16. 04. 2010 17.39
ja čudn, al smo 15 let potreboval da smo to odkril? Vsi so vedl, predvsem možje v parlamentu, zdejle pa mormo čakat da "preverijo"? Ponovno ne bo nihče pristal v zaporu, kokr Bavčar al pa Šrot... saj nobenmu se nič ne zgodi, vsi so na prostosti, pa še užaljene se počutjo kr so jih razkrinkal... no, kje si sedaj Kresalka? kje so preiskave? hočem videt vso to lopovsko drhal zaprto
Samuellson
16. 04. 2010 17.08
zaslisanje,,, Ali ste se dogovarjali? Odgovor je NE. Hvala lepa in nasvidenje...
Alcomp76
16. 04. 2010 17.07
@Morbidje komisije se ustanovijo prej z namenom prikrivanja kot odkrivanja.
Alcomp76
16. 04. 2010 17.05
Če bi kdo imel interes take svinjarije ustavit, preprečit in kaznovat bi to že zdavnaj naredil. Tako je pa to navadno sprenevedanje. Verjetno že komaj ćakajo, da se začne graditi 6.blok, da si bodo spet napolnili žepe, 1,2miljarde €, zato se pa se tako grebejo okol tega projekta, kot muhe ki grejo na drek.