Slovenija

Slovenija je s korupcijo zmerno obremenjena država

Nova Gorica, 05. 11. 2009 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Smo zagotovo najmanj obremenjeni od novih članic EU in celo boljši kot nekatere stare članice," pravi predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos.

Drago Kos
Drago Kos FOTO: 24ur.com

Slovenija sodi med s korupcijo zmerno obremenjene države in ima še veliko rezerve za izboljšanje situacije, čeprav nekatere "nespretne" poteze v zadnjih letih ne pripomorejo k boju zoper korupcijo, je na 9. letni konferenci Evropskih partnerjev proti korupciji (EPAC) v Novi Gorici poudaril predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos.

Imamo še veliko rezerve pri izboljševanju situacije! Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos

"Mi smo s korupcijo zmerno obremenjena država. Smo zagotovo najmanj obremenjeni od novih članic EU in celo boljši kot nekatere stare članice. Imamo pa še veliko rezerve pri izboljševanju situacije. Dodatna težava, ki jo zaznavamo v zadnjih letih, je, da smo z nekaterimi nespretnimi in nesrečnimi potezami ustvarili pogoje za razvoj in ne za preprečevanje korupcije. To bo od komisije in državnih organov zahtevalo veliko dela v prihodnje," je povedal Kos.

Med "nespretnimi in nesrečnimi potezami" je omenil spremembe zakona o javnih uslužbencih po letu 2005 in spremembe na področju financiranja političnih strank, ki so "naravnost take, da kličejo h korupciji".

Konferenca, ki poteka pod naslovom Nadaljevanje dialoga – z integriteto proti korupciji, je namenjena seznanitvi protikorupcijskih organizacij z novostmi na področju človekovih pravic in integritete v zadnjem letu. Treba je prenehati govoriti o borbi proti korupciji in uveljaviti pojem integritete, ki kot protiutež korupciji postavlja etiko, je opozoril Kos. "S tem lahko dosežemo več kot zgolj s poudarjanjem nevarnosti korupcije," je dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Koleznik
02. 10. 2010 08.12
pošta oprana suma zlorabe,Jaklič opran suma zlorabe,dobi 300 tisoč evrov povrnjene škode,od kod take vsote povrnjene,od kod,takšna korupcija je v zakonih pri ljudeh,da kristalno jasne zlorabe človek ne more dokazati,a so povsod sami korupcijski ljudje,se bojijo eden drugega,kaj je z našo državo,kako lahko v recesiji dobi Jaklič tristo tisoč evrov,naj to razloži normalno živečemu človeku še kak pošten uradnik v Sloveniji,je pa že otroku nerazumljivo,mu pa ja niso noge utrgali,tristo tisoč evrov,ker niso mogli dokazati krivde,sramota za tožilst lahko reče skrompirano tožilstvo,enako za slabe zakone,res slabe.,pisane na kožo birokraciji.i
strogoff
05. 11. 2009 15.05
BudTHale ! korupcijo zdravnikov ševe dnoooooOOOOO pometate pod preproge ??___________
mentos12
05. 11. 2009 13.31
Potem se je pa zbudil (Kos) in živ ostal. Naj se ne dela norcev iz nas Slovencev in navsezadnje tudi iz svojega dela.Le kdo tem pravljicam še verjame? Naj Drago Kos za svoje dobro plačano delovno mesto,tudi resnično kaj naredi. Predvsem pa naj bo pri svojem delu dosleden in naj ne ima dvojna merila,kot je bilo do zdaj. Žal je Slovenija ena najbolj koruptivnih držav v EU. Potem bi se lahko kvečjemu primerjal s kakšno južnoameriških držav.
8JASMIN
05. 11. 2009 12.29
Sedaj mi pa naj še kdo reče, da ti mediji oz. novinarji, ki zagovarjajo to bando rdečo niso pokvarjeni, ker kakor hitro napišeš kaj čez tega "rdečega" kosa kar brišejo. Niste vredni poklica NOVINARSTVA, KER STE PRISTRANKARSKI IN MEGA POKVARJENI, NE SODELUJEM VEČ PRI VAS LOLIKi!!! Nimate ETIKE IN MORALE, zakaj sploh izberete poklic NOVINARJA, če potem ne delate po etiki in kodeksu tega. SRAM VAS JE LAHKO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Titus01
05. 11. 2009 12.12
@didlos Dokazi glede razširjenosti? Lepo bi bilo najti kakšno študijo, ki kaže na primer, da je število storjenih k.d. zlorabe uradnega položaja/1000 prebivalcev večje kot npr. v Italiji. Namig: Česa takega ne kaže nobena študija. Nekaj odmevnih primerov še ne kaže na splošno pravilo.
didlos
05. 11. 2009 12.07
Ja pa kaj še --- povsod je sama korupcija in ni tako skorupirane države v EU, kot je naša !
Titus01
05. 11. 2009 11.52
@odaar To je pa zelo težko ugotoviti. Edini način, da se oceni temno polje kriminalitete - neodkrita in storjena kazniva dejanja - so viktimizacijske študije, ki pa so problematične. Prva težava je strukturiranje vzorca, ki mora biti dovolj velik in dohodkovno, geografsko, izobrazbeno itd. strukturiran. Druga težava je v samem vprašanju: Ko gre za klasično kriminaliteto, je zavest, da je bilo proti nekomu storjeno kaznivo dejanje, precej jasna in točna. Pri zapletenih kaznivih dejanjih pa ni nujno jasno, ali gre za kaznivo dejanje. Naposled je težava v tem, da je veliko korupcijskih kaznivih dejanj t.i. kaznivih dejanj brez žrtve, ko ni fizične ali pravne osebe, v čigar pravne dobrine in interese bi se neposredno posegalo. Zato so ocene veliki približki in so pomembnejši trendi. Vseeno pa Slovenija po večini kazalcev nima takšnega korupcijskega problema, kot se ponavadi prikazuje.
eizo
05. 11. 2009 11.50
hahaha če bi bil JJ na oblasti bi bili po kosovem mnenju najbolj obremenjeni s korupcijo, brez novinarske svobode, laž bi postala vrednota, ipd... sedaj pa ko so levaki na oblasti pa vse štima, čudno ane?
kajnanaredim
05. 11. 2009 11.50
Samo tako naprej Kos !!!
bnam 2707
05. 11. 2009 11.42
Ta je pa za pavlihovo pratiko.Slovenija stoji na korupciji.
Lepa Primorska
05. 11. 2009 11.41
ZMERNO NI PRAVA BESEDA.ZA ZMERNO SE VE.KAJ PA KAR SE NE VE?
Felix1
05. 11. 2009 11.36
Aja? A sam zato, ker so levi na oblasti? Dej Kos nehej, ker greš na bruhanje.
Titus01
05. 11. 2009 11.32
@luka.ki.muka Seveda. Vsaka raziskava, ki pokaže drugačno resničnost od tiste, ki si jo zamisli javnost, mora biti laž, ker ima javnost vedno prav (in Zemlja je ploščata, Veronika Deseniška je bila čarovnica, če vrtiš mrtvo črno mačko okrog glave, prikličeš hudiča - to so vse ljudje včasih verjeli). Antropologi so imeli prav. Družbeni odnosi v Sloveniji so enaki kot na indijanskih rezervatih.
jozek12
05. 11. 2009 11.30
Seveda nismo obremenjeni z korupcijo,to je nekaj vsakdanjega.Ko se jo bo preganjalo in bo etika prevladovala se bomo obremenjevali.Do takrat,pa bo ta motor vedno lepo tekel in teško bo zaribal,saj je vedno dobro podmazan.
prijavise
05. 11. 2009 11.15
HAHAHA.. ja valda, če se ne raziskuje korupcija potem je tudi ni v statistiki!!
luka.ki.muka
05. 11. 2009 11.14
Kakšna lažžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžž!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!