Slovenija

'Slovenija je naredila korak naprej v boju s huliganstvom'

Ljubljana, 06. 05. 2013 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Policija odslej lahko prepove udeležbo na prireditvah oz. potovanje na tekmo tistim osebam, ki že med potjo kršijo javni red in mir. "Ukrepa sta prilagojena posameznikom, ki niso sposobni dojeti, da športne prireditve niso namenjene izživljanju in kršenju zakonov," pojasnjujejo policisti.

Nov zakon o policiji, ki je stopil v veljavo v soboto, je prinesel dve pooblastili, ki sta namenjeni preprečitvi nasilja in izgredov na slovenskih športnih prizoriščih. Tako lahko policija po novem prepove udeležbe na prireditvah oz. prepove potovanja na tekmovanja tistim osebam, ki že med potjo kršijo javni red in mir.

Po besedah Miroslava Žaberla, generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge, je s tem tudi v Sloveniji narejen korak naprej v boju s huliganstvom, ki nima nobene zveze s športom oziroma navijaštvom.

"Ukrepa sta prilagojena tistim posameznikom, ki niso sposobni dojeti, da športne prireditve niso namenjene izživljanju in kršenju zakonov," pa je na novinarski konferenci povedal vodja sektorja splošne policije Alojz Senčar.

Navijači
Navijači FOTO: Reuters

V Sloveniji vsako leto 110 kršitev na športnih prireditvah

V Sloveniji se na športnih prireditvah vsako leto zgodi okoli 110 kršitev, v zadnjih petih letih skupaj 548. Ker se na teh prireditvah zbere veliko ljudi na majhnem prostoru, to povzroča bistveno večje tveganje za pojav neljubih dogodkih in zahteva strožje ukrepe, ki so jih sprejele že številne države.

Na Nizozemskem so pred leti opravili raziskavo o huliganih in ugotovili, da 2500 navijačev predstavlja jedro razgrajačev med okrog 6,5 milijona registriranimi navijači. Ta zelo majhna skupina povzroča nerede in med njimi so tudi povratniki. To je bilo tudi izhodišče pri pripravi nove zakonodaje. "Po vzoru iz tujine smo poskušali urediti problem, ki je tudi pri nas pereč, čeprav še nismo imeli smrtnih žrtev. Tudi lani in predlani je imela policija veliko dela, denimo s pretepi v Ljubljani in Mariboru, ko so bili poškodovani tako navijači kot policisti. Nekatere države imajo posebne zakone, mi pa smo se v okviru nove policijske zakonodaje odločili predvsem za dva ukrepa. Nista naperjena proti navijačem, ampak proti posameznikom, ki povzročajo izgrede. Pravo kulturno navijaško vzdušje pa je mogoče doseči z vzgojo od mladih nog v klubih, vrtcih in šolah," je pojasnil Žaberl.

Alojz Senčar in Miroslav Žaberl
Alojz Senčar in Miroslav Žaberl FOTO: Policija

Policist huliganu lahko prepove udeležbo na dogodku, skupini pa prekine potovanje

Policist lahko osebi, ki jo zaloti pri dejanju z znaki nasilja ter je glede na okoliščine mogoče pričakovati, da bo nadaljevala kršitve javnega reda, takoj z ustno odredbo izreče ukrep prepoved udeležbe na športnih prireditvah. Izgrednik mora prireditev takoj zapustiti. Če tega ne stori, ga odstrani policist in ga lahko dodatno kaznuje z globo od 300 do 800 evrov. Policija odredbo v dveh dneh od izdaje pošlje v presojo preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča, ki lahko ukrep potrdi ali razveljavi. Tistim, ki najmanj dvakrat kršijo ukrep, lahko preiskovalni sodnik na predlog policije odredi javljanje na območni policijski postaji ob začetku določenih športnih prireditev.

Pri potovanjih so nekatere navijaške skupine na tekme poškodovale vlake in avtobuse ter kršile javni red na avtocestnih počivališčih in v gostinskih lokalih. Pogosto se nasprotne navijaške skupine dogovarjajo tudi za medsebojne obračune ali pa do njih prihaja celo brez predhodnega dogovora. Ker dosedanji ukrepi policiji niso dali dovolj možnosti za ukrepanje, novo pooblastilo omogoča prekinitev potovanja skupinam oseb, ki že pred odhodom ali med potovanjem kršijo javni red ter kljub opozorilom in ukazom policistov s takimi dejanji ne prenehajo. Prekinitev potovanja lahko policisti odredijo ustno in traja, dokler se športna prireditev ne konča in se udeleženci ne razidejo. Zoper to odločitev, ki ne predvideva dodatne sankcije, ni pritožbe, lahko pa se vloži na sodišče pravno varstvo.

Predstavili preventivno akcijo 'Žoga je za igro'

Senčar je predstavil tudi preventivno akcijo Žoga je za igro, ki jo bodo skupaj s tujimi policijami izvajali tudi v času letošnjega evropskega prvenstva v košarki pri nas. Slednje bo potekalo med 4. in 22. septembrom.

Gol
Gol FOTO: Reuters

"Povabili bomo vsaj po dva predstavnika policij sodelujočih držav, posebej tistih z največjim tveganjem. S policijami bomo izmenjevali podatke, denimo o prihodih navijaških skupin v Slovenijo, posamezne policije pa bodo z njimi tudi vzpostavile stike. To je bila že doslej uveljavljena oblika dela, tudi na prejšnjem EP v košarki v Litvi ter na svetovnih in evropskih prvenstvih v nogometu. Tako je na EP v nogometu v Belgiji in na Nizozemskem sodelovala tudi slovenska policija. Sicer pa bo glede na varnostno oceno med EP v košarki po potrebi vzpostavljen tudi režim poostrenih ukrepov," je povedal Senčar.

Kot pravi, so ugotovili, da je mogoče večjo stopnjo varnosti na športnih prireditvah doseči le s sodelovanjem s širšo skupnostjo. Zato so konec lanskega leta začeli akcijo, s katero želijo pritegniti tudi druge. Marca so imeli strokovni posvet z Nogometno zvezo Slovenije; Olimpijskim komitejem Slovenije, košarkarsko, hokejsko, rokometno in smučarsko zvezo Slovenije ter tudi ministrstvom, pristojnim za šport.

"Želeli smo ugotoviti, kaj je mogoče storiti, da bi se zmanjšalo nasilje na športnih prireditvah. Panožne zveze smo spomnili na ureditev, ki določa obveznosti organizatorjev prireditev. Na regionalni ravni pa so posveti potekali s posameznimi klubi in regionalnimi zvezami. Letos bomo povabili tuje predstavnike policij, da bodo prišli na evropsko prvenstvo v košarki pri nas, da bi vzpostavili sodelovanje z njimi ter z navijači v njihovih državah. Prav tako pa bomo začeli sodelovanje z zbornico za varovanje," je pojasnil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kratkovidni
11. 05. 2013 18.53
+3
kuga pa , tovšakova ,zidar,jankoviči,,,,,in ostali
kratkovidni
11. 05. 2013 18.53
+1
Lukardi
07. 05. 2013 12.18
+12
dandanes je prepovedano bit navijač! Proti zakonu o navijačih.
xelA
07. 05. 2013 10.56
+8
super še manjšat gledalce na tekmah.. super je tudi to da ma zdaj tako moč en plavi zafurstriranec z osnovno šolo. kul. res.
A~C~A~B
07. 05. 2013 09.16
+8
kaki pristranski prispevek ... samo še en dokaz več kaki medij ste ... in pol se boste čudli ko se bo kaj neprijetnega zgodilo vašim poročevalcom na terenu v Mariboru :-((
ignorantsociety
07. 05. 2013 03.46
+3
u lej gorgone na 24ur!!! zakon! ;)
noobax
06. 05. 2013 20.35
+10
vse samo da obvarujejo svoje riti... 1312
DOLENC1991
06. 05. 2013 19.14
+15
sploh nabom komentirau k je najbul NEPOTREBEN zakon začeu veljat... res POLICIJSKA država postajamo,..na žalost
Aleks Kozar 1
06. 05. 2013 19.00
+12
1.) "Letos bomo povabili tuje predstavnike policij, da bodo prišli na evropsko prvenstvo v košarki pri nas, da bi vzpostavili sodelovanje z njimi ter z navijači v njihovih državah. " Nikoli,je si m...(čeprav niso nic krive,da rodijo bE*ake vilfan,gorenak,Alojz S.,Miroslav Ž. "milica" itd)... 2.) "V Sloveniji se na športnih prireditvah vsako leto zgodi okoli 110 kršitev" pa jbt si zopet m...,proti gospodom v uniformi je podanih vec kazenskih ovadb s strani normalnih drzavljanov kot pa 110 krsitev na letni osnovi javnega reda in miru,pazi 110 krsitev na leto v poprecju vsaki tretji dan ena krsitev javnega reda in miru,pa potem potrebujemo tudi zakone od do...pa na eni planici,krajnski gori in zlati lisici je vec kot 110 krsitev...kje so ostale kršitve iz diskotek,festivalov,veselic... 3.)". "Po vzoru iz tujine smo poskušali urediti problem, ki je tudi pri nas pereč, čeprav še nismo imeli smrtnih žrtev." po vzoru iz tujine GOTOVI STE!!!!! Sami sebe kaznujte,sram vas je lahko,z zakonom o navijacih bezite od dejanskega problema v drzavi,brezposelnosti o padu BDP-a se za naslednje leto,da smo na robu propada ,obljubljali ste nam malo ŠVICO,danes smo ciper,grcija...namesto dejanskih tezav maskirate in manipulirate preko svojih satelitov z normalnimi drzavljani,ki jih niti sport toliko ne zanima o problemu huliganizma,katerega pri nas NI! po vzoru na tujino?????SRAMOTA,dajte plača po vzoru na tujino,delovna mesta,sprejmite zakon o korumpiranih politikih in uniformiranih plavcih al pa naj jim narod sodi,sprejmite zakone po vzoru iz tujine za pedofile,pubeca za 2 jointa zaprete na eno leto,pedofila,ki je vecno pustil posledice mlajsemu otroku obsodite na pogojno,zupnike oprostie,ce ze kaksen PEDofil dobi leto dni je cez 6 mescev na izhodu,po 8 mescih pogojno veni,med tem,ko ostali zaprti gulijo dasko ali minimalno 90% izrecene kazni... Vi ste sramota,gotovi ste...PROTI ZAKONU O NAVIJACIH!!!! ZDRUŽENI SLOVENSKI NAVIJAČI PROTI ZAKONU O NAVIJAČIH!
Aleks Kozar 1
06. 05. 2013 18.55
+12
batom@pinkponk.com
06. 05. 2013 18.39
+10
Ne bi rekel, najvecji mangupi so namrec med politiki - naredili so dalec najvec sranja in skode najvecjemu stevilu ljudi.
Bonsa
06. 05. 2013 18.38
+14
Samo upam, da se policaji zavedajo, da so v Sloveniji po priljubljenosti na nivoju naših politikov. Če gredo na štrajk pa sem absolutno na nasprotni strani njim.
Opazujemvas
06. 05. 2013 18.34
+2
Dobro, sedaj pa še z isto mero nad goljufe, kriminalce v politiki in gospodarstvu pa smo že na pol poti do boljših časov.
Dart Vejder
06. 05. 2013 18.27
+5
A potem Zborov za republiko ne bo več?
Uporabnik952532
06. 05. 2013 19.11
+6
kataklyst
06. 05. 2013 17.23
+16
zakon za razbijanje protestov(npr. vseslovenska ljudska vstaja) so zapakiral v protihuliganski zakon!
GlavniModerator
06. 05. 2013 16.25
+28
huliganizem v sloveniji je priblizn na isti ravni kot sam fuzbal, prakticno ne obstaja....
Eastman
06. 05. 2013 17.13
+1
Tako govorijo le tisti, ki nimajo pojma in enačijo nogomet z balkanom. Malo preveri statistične podatke koliko je v Sloveniji registriranih igralcev nogometa, koliko klubov, kakšna je obiskanost nogometnih tekem vsak teden in to primerjaj z drugimi športi. Če pa ima človek razvite možgane in spomin se spomni, da je Slovenija že 2x igrala na svetovnem prvenstvu in 1x na Evrospkem prvenstvu... imamo pa smao 2. mio prebivalcev... sicer pa je Rexi00 najboljše da ostaneš pri svojem edinem športu in rekreaciji... PISANJE NEBULOZ PO INTERNETU.
dq
06. 05. 2013 19.10
+4
Eastman ti pises nebuloze po internetu..... kaj ma veze svetouno pa evropsko z domaco ligo???? :) in ja podn od podna je vs sport v sloveniji nazalost....in obiskanost se hujsa......MORS PA VEDT DA JE VSAK DERBI VEDNO VEC LJUDI PA NEGLEDE NA TO A POKA NA STADIONU AL SE PRETEP AL SE BAKLE KURJO AL KAR KOL.....navijaci nardijio vzdusje ti pa doma sed pa ploski
Eastman
06. 05. 2013 21.34
-5
@db 1. Nauči se pisati tako, da bo kdorkoli sploh lahko razumel kaj želiš povedat! 2. Očitno imaš zakrnele možgane, sicer bi dojel kaj sem želel povedat v odgovoru Rexi00. 3. Sem proti izgredom in pokanju, sam imam sezonsko karto za ljubljanski klub in me huliganizem moti, sploh detonacije, kurjenje stolov, plezanje po mrežah, metanje kamenja v nasprotne navijače... če misliš da ljudje hodijo na stadione zaradi tega potem lahko razglasim da sploh NIMAŠ MOŽGANOV! 4. Obiščem tudi kako tekmo v Italiji in Nemčiji in tam je nogomet spektakel brez opic, ki mislijo da so v vojni...
zmrzli
06. 05. 2013 16.16
+33
Zaminivo bi bilo zvedeti koliko je vsako leto kršitev javnega reda in miru v lokalih ..... Mislim da se cifra 110 skrije pa se ta je občutno prenapihnjena, ker na derbiju policaji talajo kazni vsakomur,ki jih malo postrani pogleda. Aja tako veliko je huliganizma po slovenskih stadionih pa vse slike in posneke kradete tujim drzavam.
tomaž 1
06. 05. 2013 16.33
+12
Bonsa
06. 05. 2013 18.36
+1
Zgleda, da se je država po vstajah začela z reševanjem n