Slovenija

'Zdaj se bomo posvetili novim izzivom'

Ljubljana, 07. 06. 2010 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Koalicija je z rezultatom referendumskega glasovanja zadovoljna. Veseli jih, da je znova prevladal razum, in da so volivci tako številčno glasovali za prihodnost, pravično in pošteno določitev meje s Hrvaško.

Vsem, ki so sprejeli dokončno politično odločitev o načinu reševanja mejnega spora s Hrvaško, se je zahvalil predsednik države Danilo Türk, ki je zatrdil, da bo predložitev argumentov arbitraži potekala na podlagi argumentov prava in pravičnosti brez slehernih izsiljevanj.

Volivci so arbitražni sporazum potrdili, čeprav z majhno razliko, a koalicija je zadovoljna. Kot je povedal predsednik vlade Borut Pahor, je to velika zmaga za Slovenijo, saj se je odločila za pošteno mejo s Hrvaško. ''Rezultat se zdi tesen. Čeprav ne tako zelo. Rezultat je zelo jasen ob visoki udeležbi na referendumu,'' je komentiral izid referenduma in še enkrat poudaril, da gre za sporazum, ki je za Slovenijo zelo ugoden, za Hrvaško pa sprejemljiv. Po njegovem bosta oba naroda lahko tako končno živela v prijateljstvu. In prijateljev je Slovenija zdaj dobila veliko, ne le v EU, ampak v vsej mednarodni skupnosti, je poudaril.

Sicer pa so se socialni demokrati na spletni strani zahvalili vsem, ki so podprli arbitražni sporazum. Veseli jih, da je znova prevladal razum in da so se volivci pri zelo pomembni odločitvi znova v tako velikem številu podali na volišča in glasovali za prihodnost, pravično in pošteno določitev meje s Hrvaško. "Zdajšnji in generacijam za nami smo končno dali možnost, da se s tem odprtim vprašanjem ni potrebno utrujati vedno znova in v nedogled," so zapisali in dodali, da se bodo sedaj raje posvetili novim izzivom in odpirali nova poglavja za naše skupno dobro. Slovenija gre zdaj lahko naprej in ujame nov, svež zagon, ki ga v teh težkih časih nujno potrebuje, so še navedli.

Zadovoljstvo ob zmagi na referendumu je izrazil tudi zunanji minister Samuel Žbogar, ki verjame, da ''bomo lahko obnovili enotnost in skupaj pomagali Sloveniji k najboljšemu zagovoru pred arbitražnim sodiščem.'' Zdaj je na vrsti skupina strokovnjakov za memorandum, ki se bo sestala še pred poletjem. Sicer pa je ratifikacijski postopek arbitražnega sporazuma v Sloveniji končan, v kratkem pa je pričakovati izmenjavo ratifikacijskih not s Hrvaško, je povedal.

Predstavniki delodajalskih združenj z obeh strani meje in slovenskih podjetij izide referenduma ocenjujejo pozitivno in izpostavljajo, da so dobri meddržavni odnosi podlaga za še boljše gospodarsko sodelovanje.

Gregor Golobič je rezultat komentiral kot ''najširši možen'', je pa prepričan, da so vsi, ki niso šli na volišča, s tem izrekli nezaupnico nasprotnikom sporazuma, saj so si – po njegovem mnenju – rekli, da sta se vlada in parlament ''že odločila prav''. Katarina Kresal je ves čas upala, da bo zmagal razum in želja za prihodnost. "Zmaga je poštena, tudi udeležba je visoka," je poudarila. "To pomeni, da so ljudje zavestno prevzeli odločitev nase, ker so začutili, da gre za njihova življenja," je dejala in opozorila, da se pravo delo z arbitražo šele začenja.

Pahor, Golobič, Kresal
Pahor, Golobič, Kresal FOTO: Aljoša Kravanja

Z rezultati referenduma je bil zadovoljen tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki je vesel podpore državljank in državljanov. Po njegovem gre za pomembno odločitev. ''Gre za to, da je danes zmagal razum in da bomo na miren način reševali spor s Hrvaško, se pravi pravično mejo," je dejal in dodal, da je to ena od prvih dobljenih bitk za uspešno delo te vlade.

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je takšen izid referenduma pričakoval, poudaril pa je, da so nasprotniki sporazuma v kampanji imeli lažje delo pri argumentiranju, ''ker so se sklicevali – sicer povsem neutemeljeno – na domoljubje, na to, da so vedno drugi krivi za naše probleme''.

Po formalnem obvestilu obeh držav z ustreznima diplomatskima notama, da sta ratificirali arbitražni sporazum, se bo začelo obdobje, v katerem bo Slovenija pripravljala argumentacijo in dokaze, ki jih bo predstavila arbitražnemu sodišču. Slovenija svojo argumentacijo vestno pripravlja že dolgo časa, vendar nas čaka veliko delo, pri katerem bo potrebno sodelovanje širše strokovne javnosti. MZZ

Da rezultat ni ravno bleščeč, a ga je treba spoštovati, pa meni nekdanji predsednik države Milan Kučan. "Namesto velikih govoranc o tem, kako je slovenski narod razklan, bi odgovorna politika morala zdaj, po tem končanem referendumu, skrbeti za to, da ne bo razklan in pripraviti vse argumente, s katerimi bomo nastopili pred arbitražo," je povedal. To se mu zdi tudi veliko bolj produktivno kot vnaprej groziti Hrvaški z bojkoti in z oviranjem njene poti v EU.

Na rezultat nedeljskega referendum se je odzval tudi evropski poslanec Jelko Kacin (LDS/ALDE), ki je pozdravil izid referenduma in sporočil, da rezultat kaže, da "kljub naporom opozicije večina volivcev ni podlegla neargumentirani in čustveno nabiti kampanji".

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Aljoša Kravanja

"Ponosen sem na odločitev, ki so jo včeraj sprejeli volivci in volivke. S svojim ravnanjem so pokazali, da niso odločili ne o vladi, ne o opoziciji in ne o določitvi meje, temveč so razumno potrdili arbitražni sporazum, edini realen pristop k reševanju mejnega vprašanja. Pokazali so tudi veliko samozavesti in zaupanja v argumente slovenske strani. Po devetnajstih letih poskusov imamo končno okvir in pot za rešitev spora. Sedaj je potrebno vse napore vložiti v pripravo memoranduma," je sporočil Kacin in pozval vse, naj vložijo kar največ konstruktivnega truda v pripravo dokumentov, ki jih bo Slovenija predložila arbitražnemu sodišču.

Arbitražni sporazum je na referendumskem glasovanju dobil podporo večine volivk in volivcev. Po skoraj vseh preštetih glasovnicah je po neuradnih podatkih ZA uveljavitev sporazuma glasovalo 51,49 odstotka volivk in volivcev, PROTI pa 48,51 odstotka.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (446)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tirnanog1
08. 06. 2010 20.19
primorci so glasovali ZA, ker so vsi južni... nasrkali bodo pa ribiči in tisti obmorski prebivalci... ampak sej je prav... mi gre pa na vomit gledat ministra Gregorja ki se sploh upa pokazat v javnosti in še komentirat... Gangster... V Nemčiji bi že odletel kot pasja moda...
dule100
08. 06. 2010 14.13
Sedaj pa NOVIM ZMAGAM NAPROTI ! Povišanje trošarin in davkov za elektriko, cigarete, bencin, vodo, alkohol, nepremičnine, itd.itd.itd. Hvala vam zmagovalci, nikoli pozabljeni !
npa
08. 06. 2010 14.07
Račune itak u vsakmu primeru plača narodn,politiki pa sam da kasirajo glasove ali pa tud kej druzga
strogoff
08. 06. 2010 13.56
ajde, vlada - sedaj pa spucajte vse zdravniške kriminalce iz ZPIZa !! _ _ _ _ _ bo dovolj dela za Svetlika, Marušiča, Kresalko in Zalarja !!! AJD, DOVOLJ JE LENARJENJA IN PRAZNOVANJA; VESELO NA DELO !
bnam 2707
08. 06. 2010 13.51
Ko že tako vneto delajo v dobrobit ljudstva,pa bi jih vprašal kdaj bodo ukinili obvezno članstvo v obrtni zbornici,ki z pomočjo države krade težko prigaran denar.No kdaj,frajerji.
Janko35
08. 06. 2010 13.32
patriot73,bravo,se popolnoma strinjam s teboj.Bodo že videli,samo potem naj ne jokajo in cvilijo.
bnam 2707
08. 06. 2010 13.29
Za mene je arbitražni sporazum slovenska samoprevara.
24Ppkur
08. 06. 2010 13.27
Največja neumnost, kar je je bilo opaziti pri tem referendumu je ta, da so se poneumljeni slovenci odločali na način, kot da gre za parlamentarne volitve in ne za ozemlje. Menim, da je s tem bila pokazano tudi trenutno politično prepričanje volilk in volilcev.
24Ppkur
08. 06. 2010 13.24
Glede na to, da je večina Primorcev bila za sporazum, se mi prav malo j...e za Piranski zaliv. Najbolj se bom smejal, ko bi ga arbitri odvzeli polovico, pa da potem slišim in berem vaše komentarje. Pravzaprav bi mi bilo prav v veselje, da bi hrvatje dobili polivico Piranskega zaliva in da bi dobili ozemlje na Hotizi. In potem se bom smejal, ker nisem Primorec, ker sem Štajerc, ker sem zaveden Slovenec in ker sem glasoval .... kot sem.
Izbrisani5
08. 06. 2010 12.38
... hrvaško je potrebno spraviti v EU za vsako ceno! Treba je izbrisati sledi bulmastifov. Glolobič mora dobiti nove posle z boni, satelitskim setninjenjem, nova državna valuta bo Urbana! Potrebno je še bolj izcuzati ta zmešan narod, ki naseda vsem našim lažem. Jaz sem pa nov solarij videl ki ga želim.
nightcrawler
08. 06. 2010 12.37
Predlagal bi še en referendum, tokrat z arbitražno komisijo!
Izbrisani5
08. 06. 2010 11.20
A bo Savudrija, ki je del piranskega katastra tudi vključena v AS?
loden.
08. 06. 2010 10.57
nerazzuri 08.06.2010, 08:30 A si ti SRB po narodnosti?
Inspire
08. 06. 2010 10.54
Pahor ne zavajaj več Slovencev ! Roko pa raje drži spučeno , ne kot Hitler ! Kdo je zmagovalec se bo videlo šele čez nekaj let , mogoče komaj čez 10-15. V nedeljo smo glasovali za Slovenijo , ne za Pahorja ali za Janšo , kot so tisti mislili , ki so bili "ZA" !
asmreka6
08. 06. 2010 10.48
sam še brkice naj mu zrasejo pa je original slika iz leta 1938
johndove
08. 06. 2010 10.06
kaj če hrvati zgubijo pol piranskega zaliva, kaj če hrvati zgubijo jorasa, kaj če zgubijo hotizo, kaj če zgubijo morsko šumo je kdo pomislil na posledice. to lahk ogrozi stabilnost balkana.
snifff
08. 06. 2010 10.00
Golubič pa še kar žveka, ne glede da iz Nizozemske vodi kar nekaj firm s katerimi siromaši državno blagajno, toliko o transparentnosti poslov naše vlade. Golubiča za predsednika, nateguje folk kakor tito. JUHEJ!
asdoasa
08. 06. 2010 09.20
Juhu, arbitraža bo, bravo. In kaj če se vrli strokovnjaki odločijo malo drugače, kot pričakujemo? Kaj če Hrvati dobijo pol zaliva, kaj če mi dobimo samo stik z odprtim morjem? Kaj če izgubimo del ozemlja za katerega smo prepričani da je naše?Bo tudi takrat vlada rekla, da je to velika zmaga. Ne, takrat bojo rekli, da je to bila volja večine in oni, seveda niso nič krivi.
LaStellaRossa
08. 06. 2010 08.30
Hans is Munchen-a, Joel iz Canes-a in Ingemar iz Stockholm-a bodo določili mejo med Janezom in Janico v Hotizi, Piranskem zalivu ipd. In kako bodo k njim pristopili naši veljaki (vikendice na Bledu, kak kos parcele v Triglavskem narodnem parku in kaka doživljenska renta) v primerjavi z darili, ki jih je Sanader že za svojega mandata dal Hannesu Swobodi in še komu....TO BO ODLOČILNO ! Ne samo pravo ali pa "zgodovinske okoliščine" ipd. zmesi stisnjene v latinski "ex aequo et bono"...tu se bo igralo POD MIZO in Z VSEMI SREDSTVI. In v takšni igri naši predstavniki, pa naj si bodo POZICIJA ali OPOZICIJA NIMAJO MOŽNOSTI ! PONAVLJAM: te simpatične deklice z MZZ oz. naše pravne strokovnjakinje NIMAJO niti najmanj možnosti proti UVELJAVLJENIM Hrvaškim strokovnjakom ! IGRA MAČKE z MIŠKO ! Borut pa si je roke opral s tistimi 2% razlike v glasovih. PILAT je imel potrditev vseh lljudi na trgu, ko se je odločil križati Jezusa ! Pahor pač NE ! SOLIST brez primere !
alexx4
08. 06. 2010 08.25
kakšni so novi izzivi......odločbe izbrisanim ste napisali, mejo ste zakockali, kaj bo sedaj.....