Slovenija

Slovenija in Hrvaška pri ZN registrirali arbitražni sporazum

New York/Ljubljana, 26. 05. 2011 11.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenija in Hrvaška sta v sredo pri generalnem sekretarju Združenih narodov v New Yorku oziroma v sekciji za sporazume oddelka za pravne zadeve skupaj registrirali arbitražni sporazum.

Zagovornike in nasprotnike arbitraže je razdvajalo predvsem vprašanje slovenskega dostopa do odprtega morja.
Zagovornike in nasprotnike arbitraže je razdvajalo predvsem vprašanje slovenskega dostopa do odprtega morja. FOTO: POP TV

Slovenija in Hrvaška sta z registracijo sporazuma izpolnili še zadnjo obveznost iz 11. člena arbitražnega sporazuma. Registracija mednarodnih pogodb predstavlja tudi obveznost držav po mednarodnem pravu, predvsem po 102. členu ustanovne listine ZN, pojasnjujejo na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ).

Registracijo sporazumov zahteva ustanovna listina ZN zaradi spodbujanja večje odprtosti in odprave tajnih sporazumov.

Registracija pri ZN pomeni, da se lahko države nanjo sklicujejo pred Meddržavnim sodiščem v Haagu (ICJ) oziroma pred drugimi organi ZN. Sekretariat ZN vodi evidenco tovrstnih dokumentov in jih tudi objavi.

Arbitražni sporazum sta po večmesečnih pogajanjih ob posredovanju Evropske komisije in takratnega švedskega predsedstva EU 4. novembra 2009 podpisala premierja Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor.
Arbitražni sporazum sta po večmesečnih pogajanjih ob posredovanju Evropske komisije in takratnega švedskega predsedstva EU 4. novembra 2009 podpisala premierja Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor. FOTO: Miro Majcen

Po vrsti zapletov – med drugim je bil v Sloveniji sporazum dvakrat presojan na ustavnem sodišču in nato podprt na referendumu – sta novembra lani državi izmenjali noti, s tem pa tudi končali postopek sprejemanja oziroma ratifikacije sporazuma.

Postopki, predvideni v arbitražnem sporazumu, bodo sicer stekli šele po podpisu hrvaške pristopne pogodbe z EU, kar naj bi se po zadnjih napovedih zgodilo konec leta

Arbitražno sodišče, v katerega bosta državi imenovali po enega nacionalnega arbitra, skupaj pa bo štelo pet članov, bi nato lahko z delom začelo čez kako leto, medtem ko bo na razsodbo treba počakati najmanj tri leta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prepri43
27. 05. 2011 14.42
popravek:ZRC - Znanstveno - raziskovalno središče Republike Slovenije Koper 1999! Darko Darovec
prepri43
27. 05. 2011 13.09
Malo si oglejte naslednje knjige:Ilustrirana zgodovina Slovencev stran 18. Peter Kozler - zemljovid Slovenske dežele in sledite tekstu v knjigi! Potem v isti knjigi na strani 480 se lahko seznanite z nekaterimi detajli zaradi boljše informiranosti! Potem odprete knjigo Darka Darovca SCC Slovenije - Koper1999 in se na strani 142 seznanite o tem kako se je imenoval naš zaliv leta 1790! Potem se boste verjamem malo boljše počutili in omenjali izdaje posameznih politikov!
prepri43
27. 05. 2011 12.15
Tržaški Borči je bolj senilen kot pokončen!
srebrnibreg
26. 05. 2011 21.08
Naj mi nekdo od nasprotnikov sporazuma razloži kje bi morala glede na zemljevid potekati meja na morju. Seveda argumentirano.
dannyer
26. 05. 2011 19.57
sramota za slovenijo
Frane Šajn
26. 05. 2011 17.17
KJE STA MOJA KOMENTARJA?
Frane Šajn
26. 05. 2011 17.14
EDINI ,KI LAHKO SPONOSOM NOSI PRIIMEK PAHOR JE "BORIS PAHOR" POKONČEN MALI SLOVENSKI ZAMEJEC, TA LAHKO REČE, DA JE PONOSEN POKONČEN PO VELIKOSTI MAJHEN AMPAK VELIK SLOVENEC NE PA TO KAR IMAMO MI NA ČELU VLADE. SRAMOTA PODEN!
solofork
26. 05. 2011 15.51
+1
a slovenija je res mislla da bo dobila celo istro ? -.-'
busta-rusta
26. 05. 2011 15.29
Služnostna pot Pahor-Kosor hahahahihihihohohooh. zdej bote pa lahko slovenčki, ki ste glasuvali za arbitražo, v miru letovali na moru, brez straha, da vas bo kdo oklical, ali grdo gledal.
Civil
26. 05. 2011 15.29
Kar se mene tiče, moramo zrušiti samodržce in Pahorja še preden se pero dotakne papirja. Omejen ali celo onemogočen dostop do odprtega morja, pomeni zapor za Slovenijo in to najbrž na veke, ker bo to šele postalo zgodovinsko dejstvo. Politika, ki je do sem pripeljala, je izdajalska politika, ti kvazi "strokovnjaki" so slabši od vseh šalabajzerjev skupaj, ki so nas uničevali skozi zgodovino. Če v končnem dogovoru obstaja le najmanjša možnost, da lahko hrvaška Sloveniji kakor koli omejuje prosto dostop do morja, pod kakršnimi koli pogoji, so ti sporazumi povsem nesprejemljivi, ker nikdar ni bilo tega, odkar svet stoji, tega ne moremo preveč poudarjati. S tem je zagotovo ogrožen obstoj Slovenskega naroda, to naj bo zelo, zelo jasno. Predvsem pa, kdo je to omogočil, Slovenci ali hrvaški slovenci, rojeni v Zagrebu in drugod po rdeče beli šahovnici? Narod strezni se, situacija je skrajno resna!
Samo.Jst
26. 05. 2011 14.44
"Postopki, predvideni v arbitražnem sporazumu, bodo sicer stekli šele po podpisu hrvaške pristopne pogodbe z EU" KAJ? Mejo bodo določali, ko naj bi se meja brisala?? Dokončni propad slovenske zunanje politike... z Ruplom na čelu!! Pod kritikom resno!!
mac4_m
26. 05. 2011 14.42
Pepermint26.05.2011, 12:0917 Hrvaška ni nikoli mejila na Italijo zdaj pa meji na morju. Mi bio morali imeti teritorialne vode do odprtega morja in ne neke služnosti čez "njihovo" morje". Spet so nas naokrog prinesli! ena najbolj žalostnih stvari v slovenski zgodovini je referendum o arbitraži, kjer so se slovenci, nevedni, s sramotnim znanjem, do kod je njihova domovina segala še ko so padali partizani, potrdili ta sramotni arbitražni sporazum, ki pomeni nadaljne zmanjševanje slovenskega ozemlja. Samo, da bi lažje dopustovali nižje od okupiranega ozemlja..Takim ljudem ni čudno, da kradejo zemljo in morje. Hrvatom ne bi mogli takole ukrast niti centimetra...
unja1.m
26. 05. 2011 14.18
niti mi škodi,niti mi koristi....dol mi visi
major1
26. 05. 2011 13.43
Pomemben akt, ki ne rešuje nič in škoduje Sloveniji.
pika poka ježek
26. 05. 2011 13.40
Klasik 26.05.2011, 12:39 6 Če je služnostna pot dosežek Pahorjeve vlade, potem sem s to stranko razčistil in na volitvah nikoli več v življenju ne obkrožim SD. @ Ni panike, ostaja ti Katarinin LDS ali Golobičev Zares.
VonFaust
26. 05. 2011 13.27
Sram jih je lahko ,da se navaden državljan bolj zaveda pomena stika z odprtim morjem kot en "od naroda izvoljen POLITIK". Tega draga moja politika pa vam ne oprostim!!!!
mac4_m
26. 05. 2011 13.15
podpisniki so registrirali izdajo slovenskega naroda in se s tem sporazumom odrekli - vekovno slovenski zemlji med Mirno in Dragonjo,ki je bila še ob koncu druge svetovne vojne slovenska in so zanjo umirali slovenski partizani - neznanemu delu piranskega zaliva, v katerega hrvati režejo iz te okupirane zemlje, čeprav do leta 1990 niso imeli niti centimetra piranskega zaliva - odpovedali so se pravnim možnostim, ki bi krajo slovenskega ozemlja onemogočile * razdružitveni konferenci jugoslavije * onemogočitvi vstopa hrvaške v eu, dokler se ne umakne iz okupiranega ozemlja Upam, da izdajalce slovenskega naroda doleti zaslužena kazen, ki pritiče izdajalcem.
Uporabnik113189
26. 05. 2011 12.43
Pa da ne bo pomote, za izgubo Istre krivim pomladnike, Janšo in Bavčarja. Pahor je kriv samo tega, da se ni odločno postavil v bran naše zgodovinske pravice. Na kratko, vsi so izgubili kredibilnost.
jorko
26. 05. 2011 12.43
Sedaj bo potrjeno, da nismo pomorska država. Bravo Pahor!!!
crnkamn
26. 05. 2011 12.42
Janez Novak: To je nesporno Pahorjev največji dosežek. Bravo. Ja v negativnem smislu. Poglej kaj pise osimska meja med SFRJ in Italijo na morju! A vidis? To ne pomen da je hrvasko morje in meja ker SFRJ ni Hrvaska! Mi smo jim popustil in sprejel sluznostno pot, in s tem priznali da je to njihov teritorij, tako da pricakujte v prihodnosti da bo ves tovor ki prihaja in oddhaja iz luke koper kontroliran s strani hrvaske policije in vojske. To pa posledicno pomeni gospodarsko skodo za naso drzavo predvsem pa za luko koper, ker ne more ti noben dat garancije ne Pahor ne zunanji minister da v sedanjosti in prihodnosti ne bodo hrvatje izvajal poostrenih kontrol nad ladjami ki plujejo po tej poti v in iz luke koper. Zakaj jo pa ne bi smeli? Ce smo priznali da je to njihov teritorij, oziroma zakaj pa nebi smeli kontrolirati sluznostne poti, ce to ni nas teritorij, oz teritorialne vode. Zato so pa tud nasi govorili v opoziciji da zelijo teritorialni stik z odprtim morjem, tega pa sedaj nimamo, in smo zaprti v bazen. Bo samo dobra volja hrvatov da nam dovolijo pluti po tej poti, drugace nam vse to lahko blokirajo, pa smo tam kjer se mnogi ne zavedajo ker mislijo da so in bomo se vedno tako dobri prijatelji da nikoli ne more priti do konflikta.