Slovenija

Hrvaška brez komentarja: 'znano je, da je izstopila iz arbitraže, ker je Slovenija kompromitirala proces'

Haag, 25. 09. 2015 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Arbitražno sodišče je imenovalo nova člana arbitražnega sodišča. Nova arbitra v sporu glede meje med Slovenijo in Hrvaško sta norveški in švicarski arbiter Rolf Fife in Nicolas Michel. Fife bo zamenjal slovenskega člana, Švicar pa hrvaškega.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Arbitražni tribunal popolnjen
    02:36
    Iz SVETA: Arbitražni tribunal popolnjen
  • Iz 24UR: Arbitraža se nadaljuje
    02:10
    Iz 24UR: Arbitraža se nadaljuje
Slovenska in hrvaška zastava
Slovenska in hrvaška zastava FOTO: 24ur.com

Arbitražno sodišče, ki odloča o meji med Slovenije in Hrvaško, je imenovalo nova člana arbitražnega sodišča. To sta Norvežan Rolf Fife in Švicar Nicolas Michel, je danes sporočilo sodišče. Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, imenovanje velja z današnjim dnem, sodišče pa se je s tem popolnilo.

Fife bo v petčlanskem sodišču zamenjal slovenskega člana Ronnyja Abrahama, ki je odstopil v začetku avgusta, Švicar Michel pa hrvaškega člana Budislava Vukasa, ki se je za odstop odločil nekaj dni zatem.

Abraham je sicer na sodišču zamenjal slovenskega arbitra Jerneja Sekolca, ki je julija odstopil po objavi posnetkov prisluhov njegovih telefonskih pogovorov s slovensko agentko na sodišču Simono Drenik, iz katerih je bilo razbrati, da jo je obveščal o zaupnih razpravah na arbitražnem sodišču.

Izbiro arbitra je predsedniku sodišča Gilbertu Guillaumu slovenska vlada po odstopu Abrahama prepustila 13. avgusta, nanj pa je nekaj dni zatem padla še izbira hrvaškega člana sodišča, saj je potekel 15-dnevni rok, ki ga je za imenovanje naslednika Vukasa imela na voljo Hrvaška. Zagreb ga ni imenoval, ker se je odločil za odstop od arbitražnega sporazuma.

Hrvaška imenovanja ne komentira

Hrvaško zunanje ministrstvo je sporočilo, da imenovanja ne komentirajo, saj je "znano, da je Hrvaška izstopila iz procesa arbitraže, ker je Slovenija kompromitirala proces".

Vrh slovenske politike je zadovoljen

Predsednik republike Borut Pahor je zadovoljen z odločitvijo arbitražnega sodišča o imenovanju dveh novih članov in nadaljevanju dela sodišča. Kot so danes sporočili iz njegovega urada, ta odločitev krepi upravičeno pričakovanje, da bo dokončno določena meja med Slovenijo in Hrvaško, kot sta se z arbitražnim sporazumom dogovorili obe državi.

S tem bi bil rešen problem, ki je skoraj dve desetletji hromil odnose med sosednjima državama, so še poudarili v sporočilu za javnost.

Predsednik republike ob tem izraža upanje in pričakovanje, da bo arbitražno sodišče v skladu s sporazumom nepristransko opravilo svoje delo do konca z izrekom sodbe o odločitvi meje med Slovenijo in Hrvaško. Obe državi pogodbenici sta v skladu s sporazumom to odločitev dolžni spoštovati, še poudarja.

Tako z zunanjega ministrstva kot s kabineta predsednika vlade Mira Cerarja so sporočili, da pozdravljajo imenovanje manjkajočih arbitrov in popolnitev arbitražnega tribunala, saj lahko zdaj arbitražno sodišče nadaljuje s svojim delom. "Slovenija še naprej odločno podpira samostojnost, neodvisnost in nepristanskost dela tribunala ter enakost strank v postopku," so zapisali v izjavi za javnost.

Predsednika DZ Milana Brgleza veseli, da je arbitražno sodišče spet v polni sestavi in bo nadaljevalo z delom. Brglez poudarja simbolični značaj imenovanja novih arbitrov, ki po njegovih besedah izhajata iz držav, ki sta diplomatsko, politično ali pravno nevtralni. Tako zaupa v odločitve, ki jih bo arbitražno sodišče v nadaljevanju sprejelo.

Zunanji minister Karl Erjavec je dejal, da je z imenovanjem novih dveh arbitrov zadovoljen, a odločitve podrobneje ni komentiral.

Imenovanje dveh novih arbitrov je po besedah predsednika odbora DZ za zunanjo politiko Jožefa Horvata v skladu s pričakovanji in razumevanjem arbitražnega sporazuma. "Še naprej pričakujemo, da arbitražno sodišče ne bo podleglo nobenim pritiskom in bo svojo obveznost v skladu z arbitražnim sporazumom tudi opravilo," je povedal.

Vodja poslanske skupine SD je oster do Hrvaške in meni, da so njihove izjave trnutno neracionalne.
Vodja poslanske skupine SD je oster do Hrvaške in meni, da so njihove izjave trnutno neracionalne. FOTO: POP TV

Zadovoljni tudi v koalicijskih in opozicijskih poslanskih skupinah

V največji poslanski skupini, SMC, pozdravljajo imenovanje obeh novih arbitrov.

V poslanski skupini DeSUS so po navedbah njenega vodje Franca Jurše zadovoljni, da je arbitražni tribunal spet v polni sestavi in bo lahko neovirano nadaljeval z delom.

Predsednik SD Dejan Židan je podobno sporočil, da so v stranki zadovoljni ob imenovanju arbitrov in sedaj pričakujejo, da bo sodišče v skladu z zavezami iz sporazuma nepristransko odločilo o meji, odločitev pa bo zavezujoča za obe državi, "saj se zavedamo, da je arbitraža edina prava alternativa politiki zvijač in izsiljevanj".

Tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je v izjavi novinarjem v DZ izpostavil zadovoljstvo, da se arbitraža nadaljuje, ob čemer upa, da bodo postopki šli v pravo smer.

Sicer pa je Han nekoliko oster do Hrvaške, s katero se on osebno "sploh ne bi ukvarjal" v času tamkajšnjih volitev. "Njihove izjave so ta trenutek neracionalne. Prepirajo se z vsemi sosedami, zato se moramo tako odzvati, da se z njimi ta trenutek ne ukvarjamo," je ocenil Han, ki še meni, da hrvaški premier Zoran Milanović ta trenutek "ni Milanović".

Tudi v večini opozicijskih strank so zadovoljni s popolnitvijo arbitražnega tribunala. Bistveno se jim zdi, da arbitražno sodišče lahko nadaljuje postopek.

Evropska komisija spodbuja k dialogu

V Evropski komisiji jemljejo na znanje imenovanje dveh novih članov arbitražnega sodišča ter izpostavljajo, da že vseskozi spodbujajo k dialogu Slovenije in Hrvaške s ciljem skupne rešitve, je danes v Bruslju povedal govorec komisije Daniel Rosario v odzivu na imenovanje dveh novih arbitrov.

Sodišče bo skrbno preučilo stališča obeh strani

Sodišče je danes sporočilo, da namerava zdaj skrbno preučiti stališča obeh strani, upoštevaje učinek hrvaške namere, da odstopi od arbitražnega sporazuma, in morebitne posledice, ki bi jih na trenutne postopke lahko imeli dogodki, ki naj bi botrovali hrvaški odločitvi. Sodišče bi lahko spričo navedenega strani tudi pozvalo, da predložita nadaljnja pojasnila, so še zapisali v Haagu.

Hrvaška kot razlog za umik iz arbitražnega postopka navaja, da je Slovenija bistveno kršila arbitražni sporazum o meji med državama, ker da je naknadno dodala dokumente, na podlagi katerih arbitražno sodišče odloča o rešitvi spora o meji. Hrvaška stran to sklepa iz objavljenih prisluhov med nekdanjim slovenskim arbitrom Sekolcem in slovensko agentko Drenikovo.

Slovenija sicer kljub napovedanemu hrvaškemu izstopu vztraja pri nadaljevanju arbitraže ter poudarja, da enostranski odstop od arbitraže v skladu z arbitražnim sporazumom ni mogoč. Erjavec je v začetku septembra izrazil prepričanje, da se bo postopek arbitraže, ko bosta izbrana nova arbitra, nadaljeval.

Za nadaljevanje arbitražnega postopka se zavzema tudi Evropska komisija, ki je v tem sporu pripravljena prisluhniti tako slovenski kot hrvaški strani in sprejeti ukrepe, ki so v njeni moči, da bi podprla nadaljevanja postopka. Podporo arbitražnemu postopku je izrekla tudi Avstrija, po besedah Erjavca pa se za to zavzemajo "tudi ostale države, zlasti članice EU". Hrvaška je v arbitražnem sporu računala na podporo ZDA, a na State Departmentu so zatrdili, da se v tej zadevi ne postavljajo na nobeno stran.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1066)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

askralj
27. 09. 2015 09.39
+1
Ne poznam države ki bi pustila da druga pokupi Oz podari vsa vredna podjetja ki so vezana na delovna mesta. No sedaj se vsi čudijo zakaj naši sosedi na police nastavljajo ugodne njihove izdelke med tem ko so naši dragi. Seveda ni več delovnih mest in če ne bomo pridni bojo spet na dan prišli novi posnetki. Toliko o naši samostojni državi. Če se kdo čudi zakaj ima srečo da še ni izgubil službe in životari se naj obrne na vlado ki je v rekordnem času povzročila tako stanje.
rde?kar
26. 09. 2015 21.53
+2
Koliko so dali hrvati za naš prisluškovalni avto ,ki so ga zaplenili na Razkrižju.
Frane Šajn
26. 09. 2015 21.31
+1
HRvati so že povedali svoje mi ne priznajemo ovaj sud jer ne radi po našim očekivanjima.
rde?kar
26. 09. 2015 21.00
+1
Kdor išče in pokaže dokumente o lopovih je kaznovan
NoviceResnice
26. 09. 2015 16.30
+3
Vse o kraji na nlb so zbrisal........
Samo.Jst
26. 09. 2015 12.11
+6
Našim tepcem očitno še vedno ni jasno, da Bruselj ni vsemogoč! Poljaki so rekli ne pri pomoči Grčiji, Čehi so rekli ne priporočenemu/spornemu cepivu proti gripi, Madžari so zaprli meje kar se tiče migrantov, podobno Čehi, Slovaki bodo sprejemali le krščanske migrante,... in kaj se jim bo zgodilo? A mislite da bodo deležni kakšne represije? HR bodo/so enostransko odstopili od arbitraže in to je to... in ja, če je koga za prijet za nekaj so naše obveščevalne službe.
bema1201
26. 09. 2015 13.13
+4
Dokler bomo imeli take bedake v vladi kot je Erjavec, se Sloveniji slabo piše.
wolfterier
28. 09. 2015 16.09
+1
in take uslužbence kot Sekolec...hudba nam greni življenje,nje...
funi
26. 09. 2015 11.07
+5
Ne obtužujte Hrvatov,te naše tajne službe so se že tolikokrat osmešile(Zavrč,kraja orožja, Avstrijsko veleposlaništvo) da jih ne jemlje resno niti afriška rodovna združba ,kaj šele urejene države. Povsod bi akterji afere bili omadeževani in vsaj malo obtoženi,kaj pa v SLO. Pri armadi nezaposlenih dobi priviligirano službo v JU Drenikova. berem v Financah o grabežih v Polzeli. Tudi tam so akterji nasmejani saj vejo da sodna oblast nima volje in časa za njih,se ukvarja kako oblatit opozicijo. Žalost,žalost
Kapitol
26. 09. 2015 13.02
+2
ROMELS
26. 09. 2015 09.55
+8
Zadovoljna politika = revni ljudje.
LažVRde?em
26. 09. 2015 08.54
-3
Bi pa bilo prav, da pohvalimo tudi zunanjega ministra Erjavca, saj se bodo po njegovi težki borbi upokojencem penzije dvignile za 2 eur. Tako bodo delavci s 45 let delovne dobe imeli vsaj kilo kruha več. No, do uvedbe nepremičninskega davka. PoteM bodo imeli 40 kg kruha manj. Se pa vse to ne tiče prvega penzijonista države, ki si je kar sam določil (ukradel) penzijo in ob tem še dodatek 1500 eur. Ja, Kučan lepo skrbi zase, Erjavec pa za druge. Da se ne bi zredili :)
Kapitol
26. 09. 2015 09.08
+1
Kaj češ, narod se ne potrudi da bi videl malo širše in se informiral, ter voli kar voli. V redu potem pa naj potrpi tudi revščino, vedno višje dajatve vsega, počasi naj se privaja na albanski standard, čeprav nas bodo ob teh trendih tudi oni začeli prehitevati. Bomo pač ignorirali prakso bogatih razvitih držav blaginje in šli svojo pot v revščino, ...volilci izbirajo.
ginger 1
26. 09. 2015 10.42
+0
LazVRdecem+++dobra...da se ne bi zredili AAAAHAHAHA.Pri levakih na oblasti bomo vsi lepi elegantni...
Ira Sanctus
26. 09. 2015 11.03
+1
Ginger se bojim da bomo kmalu vsi lepi, elegantni in mrtvi... ha ha ha Za takšne slovenske politike mi ni mar in se jih globoko sramujem, ker delajo po načelu: spri in vladaj (beri: kradi kar je mogoče še ukrast).
korintos23
26. 09. 2015 08.40
+1
Milanovič se že umirja ker ve da volitve izgublja!
botjabotja
26. 09. 2015 09.12
+1
JANZELJ
26. 09. 2015 15.25
-1
LOPOVEpredZID
26. 09. 2015 08.03
+0
Hrvatarji bodo itak kmalu vsi muslimani!!!
croasan
26. 09. 2015 09.13
-1
flum
26. 09. 2015 06.15
+11
Jest sm pa mislu, da so jo kompromitiral Hrvatarji z vohunjenjem.Itak so se tud oni dogovarjal. Baje je njihov agent stanoval kar na cRo ambasy. Smo pa Slovenci pred vso evropo spet ispadl kot verliki naivneži.
Sam Il
26. 09. 2015 07.44
-4
provni
26. 09. 2015 01.35
+8
In za vse je kriv vitez teme in njegova sekta. Sedaj gre na boljše. Baraba se je pritožila. Prebežniki z morilci, brez dokumentov pa imajo načrtovani plačani dostop za povzročanje kaosa.
?ohmajer
26. 09. 2015 07.50
-1
Ti ti bogi rdeči paradižnik.V kečap te je treba fuknt!!!
23345
26. 09. 2015 14.41
+0
čohmajster, gdo je večji rdeči paradižnik kot princ teme ???? Dokler bodo taki v sržavi kateri podpirajo razdiralca in lopova, se nam slabo piše. RES SLABO
simple_mind
26. 09. 2015 01.17
+7
Spet so dovoljeni komentarji samo tam, kjer se samo posledično še bolj prepirajo domači ljudje, ne ?
janijankov
26. 09. 2015 07.26
+10
na kurah se samo čez muslimane ne sme pisat.
LažVRde?em
26. 09. 2015 08.25
+2
RožleMMM
26. 09. 2015 00.23
+7
Hrvati so komi spedenal s Srbi....zdej smo pa spet mi na vrsti...!
sandi101
25. 09. 2015 23.28
+14
Tale Zidar bo zelo zelo težko umiral z nakradenimi milioni od delavske družbe, ki so to nekoč pridelali... Sej ga že čaka Sv. Peter tam gori na izpoved grehov... Tale spor, čisto blefiranje in nabiranje političnih točk za naslednje volitve, da ljudem perejo možgane, men jih ne bodo... Imam veliko prijateljev na Hrvaškem in veste kaj, taki bleferji niso kot eni slovenci, še celo imam boljše odnose z njimi in zaradi mene vedno bodo moji najboljši prijatelji!!! Sovraštvo med ljudi seje prav politika, noben drug!!!!!!!!!
flum
26. 09. 2015 06.16
+7
Kamor je on namenjen ni sv Petra, ampak LUcifer!
1xy
25. 09. 2015 22.52
+13
hahahaha.......sem vam rekla, če bi bilo obratno, mi od Hrvatov NIKOLI ne bi dobili zelene luči za EU, mi pa šala-bajzerji kot vedno z lewaki v prvih vrstah..........Milanović u srpskom Dnevniku: Je li vam jasno da možemo blokirati ulaz Srbije u Europsku uniju?
simple_mind
26. 09. 2015 01.18
+9
Hlapci slovenski se v vse smeri samo klanjajo, ne ?
Kapitol
26. 09. 2015 06.51
+2
JA ampak levi hlapci, treba je biti precizen...
frako
25. 09. 2015 22.51
+7
HAHA ka bo še heca tole, arbitraža ugodi nam, hrvatje ne bodo prznaval arbitraže, če pa njim pa itak smo bli zmer za to, skratka u usakm primeru slovenci spet nasrkamo.
RožleMMM
25. 09. 2015 22.48
+12
Neki begunec pravi , da mu je v Sloveniji 700€ premalo za mesečni dohodek zato bo odromal naprej v Nemčijo... in takile se lewakom smilijo...!
Kajetan
25. 09. 2015 23.49
+8
DAEMONIUM
25. 09. 2015 22.20
+1
Tudi ce bi jansa zmagal na eventualnih izrednih volitvah bo plesal tako, kot bo merklica prdela, enako kot to sedaj pocne cmerar saj sta oba slovenceljska hlapca brez jajck in hrbtenice!
puspan
25. 09. 2015 22.49
+12
Veš prjatelček, saj bi bilo lepo, če bi bili toliko močni in malo bolj pošteni in nekateri predvsem bolj delavni, da ne bi bilo treba biti odvisen od drugih. Žal pa je slika realnosti precej drugačna od tvojih predstav. Vsi skupaj bodimo samo veseli, da imamo srečo, ker posluje nemalo nemških podjetij v Sloveniji zelo uspešno, od česar imamo vsi skupaj kar precej koristi od tega. Lahko bi bilo še veliko slabše, seveda pa tudi mnogo boljše, če bi imeli manj takšne sorte, kot si ti. Pa mi povej, kaj bi storil ti, da ne bi bili tako odvisni od Angeličinih prdcev, kot se izražaš. Če pa bo Angela pri nas nehala prdeti, med drugimi tudi ti kmalu ne boš imel kaj srati in takrat bo šele hudo, te-pec.
23345
26. 09. 2015 14.44
+1