Slovenija

FOTO: Na Brdu potrdili, da Zahodni Balkan ostaja visoko na agendi EU

Pariz, 23. 04. 2015 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zunanji ministri EU in Zahodnega Balkana so na Brdu pri Kranju dali jasen signal, da Zahodni Balkan ostaja visoko na agendi Evropske unije in potrdili, da EU in regija delita skupne skrbi glede varnosti in stabilnosti v Evropi, je po srečanju dejal Erjavec.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zunanji ministri na Brdu
    01:03
    Iz SVETA: Zunanji ministri na Brdu
  • Iz 24UR: Proces Brdo
    02:15
    Iz 24UR: Proces Brdo

"Izmenjava mnenj med regijo in državami EU je ključnega pomena pri naslavljanju skupnih varnostnih in političnih skrbi v evropski soseščini in širši mednarodni skupnosti ter pri zagotavljanju nedvomne prihodnosti regije znotraj EU," je dejal zunanji minister Karl Erjavec na skupni novinarski konferenci s sopredsedujočim, francoskim zunanjim ministrom Laurentom Fabiusom in evropskim komisarjem za širitev Johannesom Hahnom.

Prepričan je, da je današnje srečanje eden od temeljev nove, bolj aktivne dinamike sodelovanja med državami EU in državami Zahodnega Balkana. Fabius je srečanje označil kot zelo pozitivno, saj so pokazali, da želijo govoriti o skupni prihodnosti. Hahn pa je dejal, da je srečanje še en dokaz, kako dobro je že sodelovanje na Balkanu, da pa je treba še veliko narediti in krepiti evropsko perspektivo v regiji.

Srečanje ministrov na Brdu - 6
Srečanje ministrov na Brdu - 6 FOTO: Damjan Žibert

Ministri so glede izzivov varnosti in stabilnosti v evropski soseščini pri vprašanju konflikta v Ukrajini soglašali, da zagovarjajo suverenost in ozemeljsko nedotakljivost Ukrajine in da od Rusije pričakujejo, da bo omogočila uresničevanje dogovora iz Minska, je povedal Erjavec. Fabius pa je izpostavil nujnost uresničevanja dogovora iz Minska. Govorili so tudi o krizah v Siriji, Iraku in Libiji ter tragični humanitarni krizi v Sredozemlju. Kot je povedal Fabius, so ocenili, da "se je treba boriti proti terorizmu in radikalizaciji, ki sta globalna, in da je za učinkovit boj proti njima potrebno okrepiti sodelovanje, tudi med državami EU in Zahodnega Balkana".

Srečanja se je iz članic EU udeležil še italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni, medtem ko sta se zunanja ministra Avstrije in Hrvaške opravičila. Prišli so tudi evropski komisar za širitev Johannes Hahn, s katerim se je srečal tudi predsednik Borut Pahor, in zunanji ministri Srbije, Makedonije, BiH, Kosova ter Črne gore.

Na srečanju so sprožili tudi razpravo o pozitivni agendi za mlade na Zahodnem Balkanu, ki bo vključevala konkretne pobude in predloge, ki bodo ob pomoči Evropske komisije našli svojo realizacijo v praksi. Gre za natančno preučitev vseh že obstoječih mehanizmov, ki so v EU na voljo za mlade na Zahodnem Balkanu - potreben je pregled njihove učinkovitosti in dostopnosti, prilagoditev situaciji na terenu in hkrati razširitev programov -, ki obstajajo za mlade iz držav EU že sedaj, v fazi nečlanstva, tudi na države regije. Pri tem je opozoril, da brezizhodnost za mlade pomeni resno grožnjo tudi za novačenje tujih borcev, zato so mladi in njihova prihodnost v regiji izrednega pomena. Tudi Fabius je poudaril, da je prihodnost mladih zelo pomembno vprašanje, saj so mladi tisti, ki bodo živeli evropsko perspektivo.

Ministri so razpravljali tudi o prometni in energetski infrastrukturi v regiji. Hahn je pri tem izpostavil dosežke na torkovem skupnem sestanku z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc in šestih predsednikov vlad Zahodnega Balkana v Bruslju, na katerem so oblikovali vsebinski projekt, ki bo z ustreznim financiranjem "pomembno izboljšal povezanost regije, okrepil konkurenčnost, ki bo vodila do gospodarske rasti in ustvarjanja novih delovnih mest ter koristil prebivalcem". Pomeni pa tudi politični projekt, ker prispeva k ponovni povezanosti regije in prizadevanjem za spravo v regiji, je dejal.

Erjavec je še izrazil zadovoljstvo, da je Fabius sopredsedoval srečanju, saj lahko Francija igra izjemno pomembno vlogo pri stabilizaciji Zahodnega Balkana, zlasti v smislu podpore gospodarskih projektov in podpore pri prihodnosti mladih.

Erjavec in Fabius
Erjavec in Fabius FOTO: Damjan Žibert

Pahor jih je pozval k odpiranju najtežjih političnih tem

Predsednik Borut Pahor je udeležence zasedanja v uvodnem nagovoru pozval, naj pogumno odpirajo tudi najtežje politične teme. "Pomembno je, da razpravljamo kot prijatelji o Jugovzhodni Evropi, še posebej o Zahodnem Balkanu," je dejal v nagovoru osmim zunanjim ministrom iz EU in regije, v ospredju katerih sta bila predvsem srbski minister Ivica Dačić in njegov kosovski kolega Hashim Thaci, ki sta se tudi rokovala, s Pahorjem pa tudi prisrčno objela.

Fabius, ki ga je sprejel tudi Pahor, je obžaloval, da je njegov današnji obisk kratek, saj, kot je povedal, oseba, s katero živi, meni, da je Slovenija ena najlepših dežel.

Pahor je zbranim še dejal, da širitev Evropske unije ne sme biti le tehnični proces, ampak predvsem politični. Čeprav mora predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker najprej urediti notranje probleme v EU, pa ne bi smeli zanemarjati pričakovanj prebivalcev držav Zahodnega Balkana, ki si želijo v EU.

Zavzel se je tudi za reševanje problemov, preden se zaostrijo. Pri tem je spomnil na reševanje spora s Hrvaško glede meje. "S pomočjo EU in švedskega predsedstva pa smo našli kompromis," je Pahor spomnil na dogodke, ko sta Slovenija in Hrvaška sklepali sporazum o arbitraži za določitev meje. Iz tega sodelovanja se je nato razvil tudi proces Brdo, je še povedal predsednik, ki je bil leta 2010 kot predsednik vlade tudi pobudnik zagona tega procesa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TheMafiaDon
24. 04. 2015 08.52
kateri bedak tole prepisuje? Pariz in Brdo pri Kranju????
Infraping
24. 04. 2015 07.54
grem z vlakom v Beograd, zato ko po Zahodu se ne bom več vozu z letali
Infraping
24. 04. 2015 03.02
Če bo Scarlett prišla k men v Beograd, boma šla skup lajf v kontaktno oddajo pa boma zvezde.
Infraping
24. 04. 2015 02.22
Drgač se pa mal Scarlett bojim, ko še nikol nisn spal z žensko, ko ma tak vlke joške. Vse je enkrat prvič.
Infraping
24. 04. 2015 02.21
no, pa bom js v srbiji, on nej bo pa tuki pr vas
Infraping
24. 04. 2015 02.20
Brdo je drgač od Karađorđa.
Infraping
24. 04. 2015 02.11
idem, a slušam Partibrejkers-ne mozes mi nista
tron3
23. 04. 2015 23.25
Sestanek je poteka po sledečem scenariju, na Brdu se je zbrala skupina ljudi, ki je lačna, ter rad se prehranjuje na račun drugih, predvsem to velja za rudarja iz Belgije ki se je priklatil v Slovenijo!!! ter ima težave z pralnim strojem!!!
Infraping
24. 04. 2015 02.31
Infraping
23. 04. 2015 23.04
biti zaostao, to nije doprinos
Infraping
23. 04. 2015 22.26
+0
nači ču jednu srpkinju, koja če me voleti, pa da vas nikada više ne vidim, g.nojevi zaostali
kraljicavesolja
23. 04. 2015 22.23
-1
A že kr Balkan delijo, svašta.
King 1
23. 04. 2015 21.57
+1
Slovenija iz eu in nata! Ne k rusiji ampak na svoje! Po celovec trst in istro! Pa eno vojno napoved hrvaski napovedat ce nebo odprtega morja....
Infraping
23. 04. 2015 21.44
-1
definicija sovraštva ni enaka njegovemu razumevanju
Infraping
23. 04. 2015 21.39
-1
pijem miloščino
Infraping
23. 04. 2015 21.39
-1
Pojavilo se je vprašanje, ali bi morala biti oseba, ki bi morala že več kot 1000-krat zabosti drugega, pa to vseeno ni storila, biti takoj evakuirana in odpeljana na lepše?
Infraping
23. 04. 2015 21.36
-1
škrtci brezsrčni
LLLEPI
23. 04. 2015 21.36
+1
Posebno so priljubljeni slovenski politiki v EU ker vsem lezejo nekam in so pripravljeni vse prodat kar se da.Za drzavo jim pa dol visi
King 1
23. 04. 2015 21.35
+2
Zej k so sam se desni komenteral so pa zaprl komenteranje zadnc je blo 4000 komentarjev pa ni noben hotu zaprt... Svoboda govora pa to
Infraping
23. 04. 2015 21.20
-1
ljubezen zamujena ne povrne se nobena
Infraping
23. 04. 2015 21.10
v bistvu je bil poleg mene le še Bonsai, ki je pogum pokazu opresiji