Slovenija

Klobasa: Vsaka stvar je boljša kot nič

Ljubljana, 19. 08. 2011 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija in Avstrija sta dosegli dogovor. Tovorna vozila bodo predor Karavanke lahko prečkala v konvojih. Klobasa pravi, da to še ni dokončna rešitev, ji je pa dal zeleno luč.

Slovenija in Avstrija sta se dogovorili, da lahko tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, v času podaljšane zapore prometa z avstrijske strani prečkajo predor Karavanke v konvojih. Ti naj bi vozili ob 1., 3. in ob 5. uri zjutraj, so sporočili z ministrstva za promet.

Nova rešitev za prečkanje predora so konvoji.
Nova rešitev za prečkanje predora so konvoji. FOTO: Miro Majcen

Klobasa: Vsaka stvar je boljša kot nič

Da ta dogovor zanj ni nov, saj je zanj izvedel že v torek, odtlej pa sta z ministrom Patrickom Vlačičem le še čakala na uradno potrditev, je za 24ur.com povedal predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici (OZS) Andrej Klobasa. "Jaz sem tako že v torek dal zeleno luč, da se to lahko sprejme, ker je vsaka stvar boljša kot nič, res pa je, da to ni rešitev.“

Avstrija se je za omejitev tovornega prometa skozi Karavanke v turistični sezoni odločila zaradi povečanega prometa in na podlagi analize tveganj. Omejitev, ki jo je uvedla enostransko, velja za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, od 22. ure v petek do 15. ure v soboto, in sicer do 3. septembra. V Sloveniji prepoved vožnje teh tovornih vozil velja od sobote od 8. ure.

"Mi zaradi tega ne bomo zapirali predora, moja diplomacija dela dalje, jaz sem se z avstrijskimi kolegi dogovoril, da bodo tako kot prejšnji petek in soboto vozila nemoteno potekala s slovenske strani na avstrijsko, ker tam zapore karavanškega predora ni, zato pozivam slovenske avtoprevoznike, da se mirne duše lahko vozijo in ne bo nihče kaznovan. Tudi če bo s strani Avstrije proti Sloveniji kak tovornjak, ne bodo nikogar izločali. Zadeva bo torej tekla," je dejal.

Kaj torej pričakuje? Moja stvar je popolnoma jasna – spremeniti se mora zakon! Avstrija je kršila mednarodno pogodbo in pričakujem, da bo tu nastopilo zunanje ministrstvo. MZZ bi moralo že zdavnaj zaščititi slovenske državljane in slovensko gospodarstvo, še posebej, ker so Avstrijci kršili pogodbo, kar trdijo vsi pravniki. To pomeni, da je MZZ zaspalo, pravijo, da nimajo pristojnosti. Ne vem, zakaj jih potem sploh imamo. Če pa ne znajo, jih je treba dati na zavod za zaposlovanje!“ je še povedal Klobasa.

Na vprašanje, kakšni bodo naslednji koraki avtoprevoznikov, je odgovoril, da bodo od ministrov Vlačiča in Samuela Žbogarja zahtevali dokončno razrešitev tega zapleta oz. dosego odstranitve omejitve tovornega prometa.

Klobasa poziva slovenske avtoprevoznike, da se v petek in soboto mirne duše lahko vozijo s slovenske strani na avstrijsko, ter pravi, da ne bo nihče kaznovan.
Klobasa poziva slovenske avtoprevoznike, da se v petek in soboto mirne duše lahko vozijo s slovenske strani na avstrijsko, ter pravi, da ne bo nihče kaznovan. FOTO: Miro Majcen

'Predlog ni varen'

Na predlog so se odzvali tudi v mednarodni organizaciji za zaščito okolja in narave Alpe Adria Green. Združevanje tovornjakov v konvoje po njihovem mnenju pomeni zmanjšanje varnosti, ker nalet tovornjaka na osebno vozilo povzroči mali požar, ki se ob strokovnem in hitrem ukrepanju lahko uspešno pravočasno pogasi, pri naletu tovornjakov pa lahko takoj zagori tudi tovor.

Zato bi bilo po njihovem mnenju bolj modro zagotoviti minimalni razmik med tovornimi vozili, ki naj bi znašal vsaj 500 metrov, tudi zaradi širitve vročih dimnih plinov, ki na svoji poti zanetijo požare.

Druga možnost, ki bi jo po njihovem mnenju morali zahtevati prevozniki, pa je zagotovitev ustreznega števila vlakovnih kompoziciji in prevažanja tovornjakov do nadgradnje predora Karavanke na relaciji Jesenice–Salzburg. S tem, da prevozniki plačajo ceno tunelnin in goriva, ostanek pa krijeta Avstrija in Slovenija. Vozniki pa prispevajo svoj čas, ki bi ga izgubili zaradi počasne vožnje.

Razburjeni avtoprevozniki so grozili z zaporo Karavank.
Razburjeni avtoprevozniki so grozili z zaporo Karavank. FOTO: Miro Majcen

K povečanju varnosti bi zagotovo veliko pripomoglo tudi prebarvanje predora na slovenski strani, s čimer bi se znatno povečala osvetljenost in preglednost za voznike. "Črn predor ni niti varen niti lepa reklama za turizma željno Slovenijo, kot jo je promoviral lipov list že pred 21 leti. Reklamni film Slovenija moja dežela ni nikjer prikazoval tajkunov, korupcije, nesmiselnih investicij v jedrsko in termo energijo, zoofilije in da bo kriterij za izbor politične elite lepota in nepoštenost, odgovornost in predvsem strokovnost ...“ so zapisali.

Spomnimo

Kot je znano, je omejitev poskrbela za precej vroče krvi med slovenskimi avtoprevozniki, ki so zaradi tega napovedovali celo blokado predora.

Slovenska in avstrijska stran sta nato dosegli začasen dogovor, da bodo lahko pokvarljivo blago in nevarni tovori, kot doslej, vozili skozi predor, medtem ko bodo preostali tovor preusmerjali na mejni prehod Šentilj, avstrijski upravljavec avtocest Asfinag pa bo prevoznikom povrnil cestnino od Beljaka do Šentilja, če bodo na vožnji iz Salzburga izbrali pot prek Beljaka.

Avtoprevozniki s tem dogovorom niso bili zadovoljni, češ da jih ta sili, da opravijo daljšo pot, kot če bi se pri Salzburgu usmerili neposredno na Šentilj. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matjazek36
21. 08. 2011 09.22
Vetlan.... To so tuji kamioni al ce si ne pismen burek.. Kaj pa mislis kaj bi vi kupovali v trgovinah ce nebi bilo kamionov... Ko vi sladko spite al pa ga imate na toplem vam mi zalagamo lidle hoferje tuse mercatorje itd . Da lahko zjutraj kupite sveze sadje , kruh itd.
Frane Šajn
20. 08. 2011 10.59
čE BI KLOBASA MALO MANJ KLOBASAL IN VEČ DELAL NE SAMO GROZIL V TRI DNI, IN GROŽNJE TUDI URESNIČIL BI JIDELJODLARJI ŽE ZDAVNAJ POPUŠILI!
vetlan
20. 08. 2011 05.19
Grozijo z blokado? Pa saj vsak dan že "blokirajo" avtocesto in vse črpalke ob njej. Mislim, da samo v Sloveniji vidiš kamione na avtocestah ob sobotah in celo ob nedeljah. Čez glavo jih imamo.
Draža
19. 08. 2011 21.41
Tukaj ima Avstrija besedo,ne Slovenija.
undertakerslo
19. 08. 2011 18.55
Zdajle pa že malce pretiravate. Prilagodite se nastali situaciji, svoje stranke obvestite o tej zadevi in se pač vsi skupaj prilagodite (t.j. naj pač naročujejo temu ustrezno, da pač v teh nekaj urah ne bo treba na vrat na nos nekam). A se bo zdej še Avstrija morala prilagajati slovenskemu prevozniškemu lobiju ali kako? Ne nam delat sramote, prosim. Že itak nas imajo za največje neandertalce. To je dejavnost kot katerakoli druga, vsi imajo neke ovire in težave, pa ne skačejo v luft vsakič, ko se kaj spremeni. Kaj pa poslovneži, ki potujejo skozi ta predor in bo moral čakat 2 ure, da bo konvoj šel čez? Kdo bo pa njemu povrnu nastalo škodo? Malce ste že nadelžni s temi svojimi zahtevami po pravicah.
major1
19. 08. 2011 18.13
Porihtat jih davčno pa bodo postali mirni.
avantura21
19. 08. 2011 17.58
KekecImaVasRad kaj se ti ne zdi, da do te neke rešitve pride ravno zaradi tega, ko se zganja cirkus, v tej državi DRUGAČE NE GRE !! pa še to svaka čast prevoznikom, ki si to upajo, medtem ko vsi ostali državljani samo jamrajo na ulice se pa nihče ne upa postavit !!
smod.lak
19. 08. 2011 17.39
Ob prvi zapori bi mogli naredit ko v Franciji. Zrint vse s ceste in jim naložit stroške povzročene škode, p tem naj se pa Klobase bunijo.
MOSSAD001
19. 08. 2011 17.23
Kaj pa Klobasičar pravi....ejga Številka trenutno ni dosegljiva...pa tko ,-)
KekecImaVasRad
19. 08. 2011 17.20
Večkrat zganjamo tak cirkus po nepotrebnem.. pol se pa vedno neka rešitev, ki je za obe strani spejemljiva... "volk sit in koza cela" bi temu rekel ...
OldWorldOrder.
19. 08. 2011 17.19
ma boli nas veste kaj, za avstrijce in tele privatnike.