Slovenija

KPK marca zabeležil rekordno število lobističnih stikov

Ljubljana, 15. 04. 2015 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija je med državami z najboljšo zakonodajo o lobiranju, a zatakne se pri izvajanju, ugotavlja Transparency international. Marca je sicer KPK zabeležil rekordno število lobističnih stikov, najbolj oblegana področja pa so finančni sektor, gospodarstvo, okolje, energetika in zdravstvo.

rokovanje
rokovanje FOTO: Thinkstock

Letošnje poročilo Transparency international (TI) o lobiranju v Evropi Slovenijo uvršča na prvo mesto po kakovosti zakonske ureditve lobiranja med 19 evropskimi državami, vključenimi v raziskavo. Organizacija izpostavlja, da zakonodaja javne uslužbence zavezuje k poročanju o stikih z lobisti, a opozarja na pomanjkljivo izvajanje predpisov.

Raziskava TI je zajemala 19 držav in tri evropske institucije - Evropsko komisijo, Evropski parlament in Svet Evrope. Danes objavljeno poročilo jim daje povprečno oceno zakonske ureditve lobiranja 31 odstotkov. To oceno črpa iz treh parametrov: transparentnosti, ki predstavlja 26 odstotkov skupne ocene, integritete (33 odstotkov) in enakosti dostopa (prav tako 33 odstotkov).

Slovenija se je po izsledkih raziskave TI z rezultatom 55 odstotkov uvrstila na prvo mesto in je poleg Evropske komisije edina presegla 50-odstotni prag. Transparentnost lobiranja v Sloveniji je ocenjena 58-odstotno, prav tako integriteta, medtem ko enakopravnost dostopa v Sloveniji TI ocenjuje na 48 odstotkov.

V Sloveniji urejen nadzor

Kot ugotavlja TI, ima naša država urejen nadzor nad lobiranjem, saj zakon o integriteti in preprečevanju korupcije javne uslužbence zavezuje k poročanju o stikih z lobisti. Tako javnosti zagotavlja informacije o tem, kdo in za koga lobira ter s kom je v stiku.

Slovenija kljub dobri oceni zakonske ureditve lobiranja po besedah generalnega sekretarja TI Slovenia Vida Dorie nujno potrebuje celovite spremembe na področju lobiranja ter široko javno razpravo. Opozoril je, da je transparentnost lobiranja izjemno slaba, zato je TI Slovenia ministrstvu za javno upravo posredoval priporočila.
V poglavju o Sloveniji poročilo tudi podrobneje opisuje sistem nadzora nad lobiranjem v Sloveniji, ki izhaja iz omenjenega zakona, in pooblastila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Med drugim izpostavlja, da lahko komisija lobista ob morebitni kršitvi predpisov tudi izključi iz registra.

Šepamo pri izvajanju predpisov

Hkrati pa poročilo opozarja, da sistem pokriva poklicne, registrirane lobiste, medtem ko zanemarja širok spekter drugih, ki želijo vplivati na politiko države. Tudi sicer je izvajanje predpisanega obveznega poročanja o lobističnih stikih v Sloveniji po oceni TI pomanjkljivo, zlasti na ravni lokalnih skupnosti. Mnogi javni uslužbenci namreč stikov ne prijavljajo, pristojni organ pa jih za to le redkokdaj kaznuje.

Zaradi poudarka na osveščanju zavezancev za poročanje o lobističnih stikih se sicer stanje iz leta v leto izboljšuje. Vendar pa prizadevanja komisije ne dosegajo želenih rezultatov - med drugim zaradi pomanjkanja volje politike, ki problematike lobiranja ne uvršča med prioritete, pa tudi zaradi kadrovskih omejitev na KPK. Poročilo ob tem izpostavlja, da na KPK ni zaposlenega, ki bi se posebej ukvarjal s problematiko lobiranja.

Poročilo TI evropskim državam podaja številna priporočila za izboljšanje zakonske ureditve lobiranja, več med njimi pa se jih nanaša tudi na Slovenijo. V splošnem jim priporoča, naj javnosti zagotovijo dovolj informacij o stikih med lobisti in javnimi uslužbenci, da bo iz njih razvidno, kako so vplivale na sprejete odločitve.

Z različnimi ukrepi naj pripomorejo k etičnemu ravnanju tako lobistov kot lobirancev. S čim širšo in raznoliko participacijo pri sprejemanju političnih odločitev pa naj zagotovijo, da te ne bodo temeljile na interesih ozkih skupin ali posameznikov, še navaja letošnje poročilo TI.

Javni funkcionarji morajo poročati o stikih z lobisti.
Javni funkcionarji morajo poročati o stikih z lobisti. FOTO: Reuters

KPK marca zabeležil rekordno število lobističnih stikov

Poročilo o lobiranju v Evropi po mnenju Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) potrjuje, da določbe lobiranja v zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije sodijo v vrh najbolj urejenih predpisov. Napredek na področju nadzora nad lobiranjem dokazuje tudi rekordno število zabeleženih lobističnih stikov marca letos, so sporočili iz KPK.

K temu je po njihovem mnenju pripomogel tudi nov način objavljanja podatkov o lobističnih stikih, ki je od novembra lani dostopen na spletni strani komisije.

KPK kljub napredku na področju nadzora nad lobiranjem ocenjuje, da je še veliko nejavnih vplivov v zadevah javnega pomena, o katerih ni seznanjena, zlasti s strani lokalnih skupnosti. "Komisija si bo še naprej prizadevala, da bo z ozaveščanjem javnega sektorja dosegla temeljni namen zakonske regulacije lobiranja v zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije, to pa je krepitev transparentnosti," so zapisali v odzivu na poročilo. Ob tem so kot primer navedli, da so predstavniki komisije jeseni o institutu lobiranja in dolžnostih poslancev predavali poslanskim skupinam novega sklica DZ.

Naloga in cilj komisije je zagotoviti učinkovit nadzor nad lobiranjem in preprečiti netransparentno delovanje v javnih zadevah. Komisija se odločno zavzema, da morajo biti vplivi interesnih organizacij na politične odločitve pregledni, javni in odkriti, s čimer se lobirance zavaruje pred morebitnimi sumljivimi pritiski, vsiljevanji, nadlegovanji in tudi morebitnimi poskusi podkupovanja, so pojasnili. Interesnim organizacijam pa naj se omogoči objektivno in zakonito posredovanje njihovih interesov političnim odločevalcem.

Lobisti najbolj oblegajo finančni sektor, gospodarstvo, okolje, energetiko in zdravstvo

Generalni sekretar Transaparency International (TI) Slovenia Vid Doria je ob predstavitvi poročila sicer povedal, da so v Sloveniji lobiranju najbolj izpostavljeni finančni sektor in gospodarstvo, področje okolja in prostora, energetike in zdravstva. Zato je TI Slovenia pozval KPK, da več pozornosti nameni tem sektorjem in vzpostavi način učinkovitega nadzora.

Statistika poročanj o lobističnih stikih predstavlja zgolj minimalni delež dejanskega lobiranja, je navedel Doria in dodal, da v registru lobistov ni nobenega tujega profesionalnega lobista, ki bi lobiral za nakup slovenskih podjetij. "To ne predstavlja realne situacije, ki lahko vodi do nedovoljenega vpliva na odločevalce," je opozoril in izpostavil še odvetniške pisarne, ki so velikokrat posredniki med podjetji in odločevalci in posredujejo v postopkih privatizacije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
17. 04. 2015 20.20
menda niso INSINUACIJE-LOBISTI POSTAJAJO LJUDJE Z VELIKO ABUNDANCE !
Infraping
16. 04. 2015 03.36
Js pa svet vodim, pa mi tisti ko se delate de ste napredni pa se borite za svobodo niti helikopterja na daljinca ne pošlete, de bi me vsaj mal osrečl svinje. Bom js še vam miloščino daju, sv.inje hinavske. Bom vam jo, tak al pa drgač. G.noji, lastnik VP sem, doma mam zle trenutno dela v taki vrednosti, vi pa čakate, de bi me kir norc fentu. Hvala vam, maščevalo se vam bo to tako grozno, da boste sc.ali in sr.ali v hlače, ko vas bo počasi pobirala v črnini. Jo mam narisano, se mi je predstavla pa mi izkazala čast, sam vi je ne bote nikol vidl. Nikol noben od vas razn moja žena. Fajn bodte, drgač mi je pa najbolj smešn de je lahk bil direktor Cie človek z izračunanim IQ-jem 105. Krasna miloščina. Hvala za helikopter na daljinca, si bom raj kr pravga nabav. Lepo se mejte vsi skupi, g.noji nehvaležni, pa hvala vam ko ste me hotl eliminirat, ko smo zej vsi vidl, de to ni mogoče in de vam s.erj.em na glavo. Js bi "zahodnjakom" toplo kot p.eder.čkom priporoču, de mi pošlete helikopter na daljinca po pošti na dom, ker bo drugače sramota za vas, ki jo bom natanko opisal v knjigi, takšna, de ne bote niti "spakom" podobni. I.dioti zahojeni glupi. ZAHTEVAM HELIKOPTER NA DALJINCA, KI SEM GA NAROČIL ONLINE ALI PA KAKŠNEGA ŠE BOLJŠEGA, TUDI NA DALJINCA. A VI MENE RAZ.UMETE, GNOJI? JS SN SETRI POSLAL MATERIALN DOKAZ NEČESA, IN TO IMA VELIKO VREDNOST. ONA JE JAVNA OSEBA, TOREJ SEM NAREDIL USLUGO NEKI INSTITUCIJI. OBENEM VODIM SAM SVOJO INSTITUCIJO, KI JE NAD VSEMI OSTALIMI. IN VI MEN NE BI POSLAL HELIKOPTERJA, PRAVTE? POL PA BOM UŽIVI ŠE V VAŠIH SMRTIH, IN JIH RISU, ENO ZA ENO. PA KA VI MISLTE DE STE, ČE MAM JS DOKAZE DOMA, DE SN LASTNIK VP? POŠLTE MI HELIKOPTER AL VAM BO PA RES ŽAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 RES RES ŽAL. HELIKOPTER PO POŠTI, NE PA PREKLET PRAV HELIKOPTER DE MI LETA NAD GLAVO. JE JASN VAM, DRE.KAČI, KI USTVARJATE ZLO, DA BI SE PROTI NJEMU BORILI, KOLIKOR VAS RAZUMEM DO SEDAJ. DRGAČ VAM BOM JS BOLŠO POŠTO POŠILU ZA DOBROBIT ČLOVEŠTVA. DRGAČ PA NE MORŠ IZDAT DRŽAVE, KI JE IZDALA TEBE. KOT SN REKU IN NAPISU, PRHRANTE SI VENDAR SRAMOTO, REVEŽI.
tony_abcde@yahoo.com
15. 04. 2015 19.24
+2
Zavohali so na novo sposojen denar...
blazter
15. 04. 2015 17.57
+2
Pr nas šepa vse, razen delavcev!
luckyss..
15. 04. 2015 17.50
+5
Najprej so mi povedali, da sem nestrpen, ker sem bil mnenja, da so gejevske parade odveč..Sedaj mi govorijo, da sem za časom, ker menim, da je lobizem pri nas legalizirana korupcija...Čakam le še na uradno izjavo, da so za krizo v Sloveniji krivi leni proizvodni delavci..
JApajaDAja
15. 04. 2015 17.35
+1
še dobro,da našega precednika ne obletava nihče, razen kakšni aktivi"kmečkih žena" iz vukojebine! kmečke gospe, nič slabega o vas!
jakec1575
15. 04. 2015 17.15
Kakorkoli obrneš je lobiranje iskanje koristi za firmo, za katero lobiras, pri institucijah, ki naj se odločajo po etiki za najboljšega in ne najbolj agresivnega in vsecnega. Skratka fina beseda za korupcijo, ki je ne more urediti nobena zakonodaja. Lahko pa jo legalizira. Za nekaj viskijev, dolgih noci in vecerij zivljenje na veliki nogi. Kdor je resnicno dober, ne rabi lobista. Ker je izbran zato ker je dober.
JežekTekaTeka
15. 04. 2015 17.10
-3
Panika na levi ... "lobirajo", pa to ... hahahaa ...
aghr
15. 04. 2015 17.50
+3
strel?ek
15. 04. 2015 17.07
+6
kaj so si vse izmislili,samo da bi kradli denar,nič delati,dobro živeti,to je raj za elite,a ne...
Diškor
15. 04. 2015 17.05
PRIHAJAJO POČITNICE, VSAK 1000 BO PRAV PRIŠEL.
jureh
15. 04. 2015 16.13
Ma kaj ti to pomaga, ko zaradi neučinkovitega sankcioniranja lobisti izvajajo svoje dejavnosti mimo zakona in predpisov... :(
MavritoGazarinni
15. 04. 2015 15.53
+12
lobiranje=podkupovanje
marker1
15. 04. 2015 15.27
+4
Pri nas se itak vse zatakne pri izvajanju zakonov, ki jih sprejemamo kot po tekočem traku. Vse ostane v predalih. Lobiranje pa je, kako bi že človek rekel, dovoljeno podkupovanje.
Mars
15. 04. 2015 14.55
+5
Slovensko lobiranje je eno samo kršenje zakonodaje in mafijski posli. Teoretiki pojdite kdaj na teren in si ustvarite mnenje na realnem stanju. V Sloveniji še vedno večino razpisov obvladujejo razni lobisti. Ne verjamete? Poglejte koliko keša imajo, kakšne hiše, stanovanja, avtomobile, luksuz.... od kod torej, če ne od "lobiranja".
santamaura
15. 04. 2015 13.55
+5
Cerar junior je pa le pravni strokovnjak. Če prodaš konja z ročaji in ti na koncu v rokah ostanejo le ročaji pomeni, da bo konja jezdil kakšen Nizozemec. Slovenci bomo pa ročaje montirali na osle ali pa na teleta, Skratka - namesto rogov bomo imeli ročaje na katerih bodo telovadili debeli latniki lobistov
odpisan2x
15. 04. 2015 13.32
+3
a kdo ve kakšna je razlika med strletami in lobisti.men dolgo ni bilo jasno dokler mi ni hči na preprost način razložila.ugibajte kaj je povedala
fafajonka
15. 04. 2015 13.28
+8
Lobiranje, hahaha, v tujini že mogoče, pri nas se to imenuje Korupcija :-))
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
15. 04. 2015 12.39
+4
Manj zakonov in direktiv ima država boljše je, v resnici tak samo rabimo zakon ki bo vsakemu delavcu dal pravico do plače in do plačevanja prispevkov za penzijo, če jo fčaka seveda. In to seveda tako radikalno izvajat da dolžniku pal organe pobereš in otroke pošleš v suženjstvo in za to moreš imeti NEODVISNO policijo in predvsem NEODVISNO sodstvo !!!. Če bi to imel nebi nihče upal srat.
JanezNovakJohn
15. 04. 2015 12.33
+3
Tako kot vedno. Za neizvajanje bi morale biti zelo, zelo visoke kazni.
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
15. 04. 2015 12.41
+3
vrčeti nesposobneže, kolege mafijozof in jemalce podkupnin iz javnih služb - samo kaj ko pri nas noben nič ne odgovarja - in pol se lepo vse izvaja še naprej jovo na novo.
mbhudournik
15. 04. 2015 12.12
+5
za stečaje in prodajo so naši lobisti najboljši..ko prodajo vse podjetja so na vrsti vodni viri