Slovenija

Slovenija glede nagrad korak pred EU

Bruselj, 02. 09. 2009 18.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finančni ministri EU se strinjajo, da je nagrajevanje vodilnih v finančnih institucijah treba omejiti, naš finančni minister Franc Križanič pa je ob tem dejal: "Slovenija je na tem področju svoje že opravila."

Križanič pravi, da se ministri na neformalnem kosilu niso poenotili.
Križanič pravi, da se ministri na neformalnem kosilu niso poenotili. FOTO: Dare Čekeliš

Slovenski finančni minister Franc Križanič je dejal, da so na neformalnem kosilu finančnih ministrov EU največ časa porabili za razpravo o nagrajevanju vodstvenih struktur v finančnem sektorju.

"Tu do poenotenja ni prišlo," je povedal minister Križanič. Večina sicer misli, da je omejevanje oziroma regulacija nagrad potrebna z bonusi in malusi – z nagradami, kadar je delo dobro, in s kaznimi, kadar je slabo, in da ima država zlasti v obdobju, ko se intenzivno vključuje v finančni sektor, tudi možnost vplivati na te nagrade, je pojasnil.

"Imamo močno skupno evropsko stališče o vprašanju nagrad in bonusov," je povedal švedski minister za finance Anders Borg. "Toda potrebujemo tudi kaj mesa in zob, ne samo načel in smernic," je dodal.

"Slovenija je na tem področju svoje že opravila. Mi smo v spomladanskih mesecih za vse banke, ki so vključene v garantne sheme, zlasti garancije države za nastop na medbančnem trgu, tudi omejili višino nagrad in izplačilo dividend," je o slovenski praksi povedal minister Križanič. "V državnih bankah pa je višina nagrad še posebej omejena," je dodal.

Ureditev nagrajevanja vodilnih v finančnih institucijah je tako po ministrovih besedah v Sloveniji urejeno "krizi primerno". Zaostritev za finančne institucije v državni lasti je po njegovih besedah precej močnejša, ponekod drugje pa je manjša, zlasti v institucijah v tuji lasti, kjer "praktično ni regulacije".

Švedski minister za finance Anders Borg je v imenu švedskega predsedstva EU vodil srečanje.
Švedski minister za finance Anders Borg je v imenu švedskega predsedstva EU vodil srečanje. FOTO: Reuters

Švedski minister Borg je sicer poudaril, da je seveda še veliko dela, ki ga je treba opraviti, a da pomeni današnji dogovor velik pritisk na drugo stran Atlantika. Velika Britanija, ki ima pomisleke zaradi bojazni, da bi tak dogovor oslabil njeno veliko finančno središče, londonski City, po navedbah virov pri EU želi dogovor o tem na mednarodni ravni. Tako bo končna beseda padla na vrhu G20 konec meseca v Pittsburghu.

Pobudnici strožjih univerzalnih kriterijev za nagrajevanje bankirjev sta sicer Francija in Nemčija. Francija je namreč sama precej zaostrila regulacijo in zmanjšala plačila vodilnim v bančnim institucijam; in če to ne bo poenoteno, lahko bo besedah ministra Križaniča pride do gibanja najboljših managerjev na trgu.

Na vprašanje, ali se Slovenija strinja s francoskim predlogom, je minister odgovoril, da se v razpravo ni vključil. "Vsi se strinjajo, da je dobro, da razprava teče. O tem, kakšno bi bilo poenotenje, pa trenutno ni enotnega mnenja," je še menil. "Pričakujemo pa, da bo prišlo do ustrezne spremembe direktiv EU, ki bodo tudi to področje zakonsko uredile," je sklenil minister.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

8JASMIN
03. 09. 2009 21.33
JA NAGRADE DAJEJO SAMO SVOJIMI IN SEBI SEVEDA ZA NE-DELO....
strogoff
03. 09. 2009 12.43
DOL Z GNILIMI BIROKRATI !
RADO62
03. 09. 2009 12.39
Bajuk je legenda v primerjavi z ekonomskim analfabetom Križaničem... Pa celo EU na svari pred neznanjem tovariša Križaniča.... heh
SherlockH
03. 09. 2009 09.54
Ob vsakem pamfletu Križaniča Bajuk zraste kot strokovnjak in je tako že prerasel tisto Nobelovo nagrado!
Adolph
03. 09. 2009 09.45
8JASMIN
03. 09. 2009 07.41
Pa ne delajmo si več iluzij, da bo ta KRIŽ-ZANIČ kaj koristnega naredil za Slovenijo. On sploh neve kaj govori, še manj pa ve kaj dela. Za finance bi bila vsaka "gospodinja" boljša, kot ta pravi KRIŽ-zanič, za Slovenijo. Je pa Pahor jasno in glasno povedal, ker ga že dolgo poznam, ga podpiram, ampak tiste , ko Pahor pozna so na žalost sami, ki gledajo samo za svoj ŽEP. VSAK DAN JE BOLJ VIDNO KAKO SLABO VLADO IMAMO V SLOVENIJI...Pozabit pa nesmemo še na nekaj, da se MENU KARTE pišejo v MURGLAH.....
Milan Koleznik
03. 09. 2009 06.22
da smo pred vsemi,se ne čudim,pri delavskih plačah in pokojninah smo pa za vsemi ali ni to lepo.
nonac
02. 09. 2009 23.33
In zgodovinski dan bo, poln petja, plesa in rajanja, ko ga obišče tista gospa, ki je vzela tudi našega Iveka!
bukefal
02. 09. 2009 23.18
In to skupno točko ne predstavlja aktualni predsednik države g. Turek, niti ne šef stranke, naslednice KPS, in hkrati predsednik vlade, temveč mali Veliki mojster reda Forum 21, Milan Murgeljski!!!
potamoser
02. 09. 2009 23.15
Zakaj pa me poveste vsega? Zakaj ne poveste, da so sklenili tudi, da direktorji bank v EU odgovarjajo tudi odškodninsko. Tega pa nađ minister ni povedal, ker si ne upa. Prav nič nismo pred drugimi, le capljamo za njimi in to krepko. Naši naj se navadijo na to, da ne čitamo samo Dela in Dnevnika, ampak znamo tudi druge jezike in poslušamo in gledamo tudi druge postaje in TV.
bukefal
02. 09. 2009 23.15
" ... Na vprašanje, ali se Slovenija strinja s francoskim predlogom, je minister odgovoril, da se v razpravo ni vključil ...". Kot kaže se je Kri-zaniča le prijela manekenova kritika, da preveč govori. To je vzel tako dobesedno, da se v razpravo raje ni vključil. Vsaj spet ni bleknil kake bedaste!!!
bukefal
02. 09. 2009 23.11
carpe-diem - " ...Kdor je odgovoren za tako stanje v naši državi, bi vsekakor moral odgovarjati za to in iti na hladno (v zapor, ...". Problem je samo v tem, da ni nikogar, ki bi te barabe dal pod ključ. Tisti, ki kradejo, imajo v svojih rokah policijo in sodstvo, tako da se jim ne more zgoditi nič. Največji problem pa je v tem, da je vse skupaj skrbno načrtovano in vodeno iz ene same, skupne točke! Uganite, iz katere???
neumna_ovca
02. 09. 2009 22.53
ta je pa dobra, mater smo lahko veseli, da smo v EU...
nonac
02. 09. 2009 22.43
Zakaj nimamo v Sloveniji finančne policije? Ker bi bila njena naloga med drugim tudi preverjanje izvora premoženja? Vseh, ki so (bili) na vidnejših položajih (v javni upravi ali gospodarstvu) in obstaja možnost ali sum zlorabe položajev , ali npr. takih, ki imajo podjetja registrirana v tujini, pa živijo v Sloveniji?(Ali so zares vsi začeli iz nič?) Ker se vsi pretvarjamo, da ne vemo, zakaj nimamo v Sloveniji finančne policije, bi za začetek vsaj predlagal oranžno (mogoče rdečo) barvo njihovih uniform. (večja prepoznavnost)
RADO62
02. 09. 2009 22.26
Križaniču ni jasno, da smo že zdavnaj padli v brezno zaradi njegovih napačnih odločitev in novih obdavčitev... Tako nas je ta banda komunajzerska obdavčila, da smo totalno nezanimivi za tuje vlagatelje... Edini, ki bo Križaniču na dolgi rok hvaležen je njegov svetovalec za vlaganje kislih kumaric Dragan Isajlović.... heh
sumarum
02. 09. 2009 21.51
Potem pa se še čudimo, zakaj gre vse nekam?! Samo ta članek preberemo, pa je vse jasno. Pri nas se samo krade. Slovenija bi mogoče lahko res že bila zelo blizu Švici po razvoju, če ne bi imeli toliko kradljivcev na položajih. Ko pa navaden državljan želi dobiti npr. stanovanjski ali kakšen drug kredit, pa je vse težko, ko pa se gre za tajkune, pa lahko gre milijone evrov denarja v njihov žep od bank brez bilokakega problema. A ni to čudno??! Kdor je odgovoren za tako stanje v naši državi, bi vsekakor moral odgovarjati za to in iti na hladno (v zapor, da ne bo kdo napačno razumel), drugače ne bo nikoli boljše. Kaj je z uvedbo finančne policije in s tem povezanimi predvolilnimi obljubami?! Zakaj se tem kradljivcem, ki so povečini kradli in zapravili, kar se je zapraviti dalo, ne zarubi premoženja???
bučar
02. 09. 2009 21.02
s pametjo....... minister lapsus
bučar
02. 09. 2009 21.02
tale je lep primer, da šola in naziv, nista v zvezi z pametjo...
manco-capac
02. 09. 2009 20.40
Minister ni natančno pojasnil, ali so nagrade omejili z zavezujočim dokumentom ali zgolj s priporočili vlade, kar pa se mi zdi bistvena razlika.
534bgb
02. 09. 2009 20.21
Potrebno bi bilo narediti en spisek in jih vse postreliti za vzgled