Slovenija

Slovenija, dežela plesnivih stanovanj

Ljubljana/Cerklje/Ptuj, 05. 11. 2009 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stanovanja v vili blok Cerklje plesnijo in praktično razpadajo, direktor skupine Gradis G pa meni, da stanovalci pač ne znajo zračiti in ogrevati stanovanj. Rade volje jim bo svetoval.

V preteklih dneh smo na naših straneh že pisali o vili blok Cerklje, kjer se stanovalci ukvarjajo s številnimi napakami, ki so nastale pri gradnji objekta. Po preteku roka za odpravo napak stanovanja plesnijo, skozi okna jim piha s fasade, po podatkih naše bralke pa tudi ne držijo navedbe direktorja skupine Gradis G, da je izdelan požarni red. Kot dokazilo nam je priložila dopis podjetja Lozej, v katerem so navedene številne napake in pomanjkljivosti v dokumentaciji. Marijan Lozej, direktor podjetja, je potrdil, da jih po dopisu iz skupine Gradis G ni kontaktiral nihče.

Po mnenju direktorja skupine Gradis G stanovalci niso vešči ogrevanja in zračenja stanovanj.
Po mnenju direktorja skupine Gradis G stanovalci niso vešči ogrevanja in zračenja stanovanj. FOTO:

Vprašamo se lahko le, kakšna bodo šele stanovanja, ki se gradijo v času krize, ki je najbolj prizadela prav gradbince in jih prislila k dodatnemu varčevanju.

Zanimiv je odziv glavnega izvršnega direktorja skupine Gradis G, mag. Klavdija Kovačiča, v katerem zavrača odgovornost za trenutno stanje v vili blok Cerklje. V odgovoru na naša vprašanja je zapisal, da naj bi pri gradnji dosledno sledili projektni dokumentaciji. Tako na primer v garaži ni odtokov, ker jih ta ni predvidela. Razlog je v tem, da je nivo podtalnice višji, kot je najnižja točka garaže. Posledice tovrstne gradnje si lahko ogledate na cekin.si v videu: “Ko se garaža spremeni v slap”.
Po odzivih, ki smo jih prejeli od stanovalcev omenjenega bloka, pa jih je najbolj razburil odgovor mag. Klavdija Kovačiča o vlagi in plesni v stanovanjih: "Vlažnost ima lahko različne razloge – pomembna je kombinacija pravilnega ogrevanja in prezračevanja. Tu smo pripravljeni vsekakor svetovati stanovalcem, če bi si to želeli.”
Nevedne stanovalce bo torej poučil, kako in kdaj odpirati okna ter kakšno temperaturo potrebujejo v svojem bivanjskem okolju. Za izkazano dobro voljo so mu zagotovo hvaležni.

Hkrati direktor podjetja trdi, da o napakah ni bil obveščen, kar zanikajo stanovalci iz Cerkelj, ki trdijo, da so o napakah obvestili tako skupino Gradis G kot Stanovansjki sklad Republike Slovenije. S stanovanjskega sklada komentarja in odgovorov na naša vprašanja še vedni nismo prejeli, pričakujemo pa ga lahko v zakonsko določenem roku.

Stanovalka s Ptuja čaka na odpravo napak že štiri leta.
Stanovalka s Ptuja čaka na odpravo napak že štiri leta. FOTO:

Na žalost omenjeni primer ni osamljen. Pisali smo že o težavah stanovalcev Viške sončave, do skorajšnje unovčitve bančne garancije je prišlo v Glavarjevi rezidenci, znane so težave lastnikov stanovanj na Mesarski ulici, prejeli pa smo tudi pismo stanovalke s Ptuja, ki se že od leta 2005 bori s podjetjem Gradis Ptuj in po štirih letih pregovarjanj in groženj še vedno živi v stanovanju z uničenim parketom, zatekanjem, zidnimi razpokami in plesnijo ter številnimi manjšimi napakami. Vprašamo se lahko le, kakšna bodo šele stanovanja, ki se gradijo v času krize, ki je najbolj prizadela prav gradbince in jih prislila k dodatnemu varčevanju.

In kako do rešitve?

Zanimiva je praksa stanovalcev Viške sončave, ki so s stalnimi objavami na spletu in medijskim pritiskom na investitorja tega prisilili k odpravi napak. Na cekin.si pa objavljamo pravni nasvet za lastnike stanovanj, ki se ukvarjajo z izvajalci del, ki so že pobrali vso kupnino in pozabili na svoje napake, izdelali pravni strokovnjaki internetnega portala Pravna varnost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bountyman
08. 11. 2009 17.03
Meni gre kar na bruhanje. Vsakic, ko prizgem TV ali pogledam v casopis vidim samo zgodbe o tajkunih in ostalih lopovih, ki nategujejo malega cloveka. Cudi me, da je tako malo crne kronike z naslovom v stilu: "Drzavljan pravico vzel v svoje roke, kapitalisticni pozeruh podlegel strelom." Najbrz je to nek hlapcevski gen, ki dusi uporniski duh postenjakov. Ampak tudi geni mutirajo in upam, da bodo v Sloveniji kmalu, da bomo potem imeli kaksne lepse novice, recimo : "Slovensko podjetje izumilo xy." ali kaj podobnega.
vn900
07. 11. 2009 22.57
ponosni smo lahko na naše gradbince
Ljoljo
07. 11. 2009 12.02
stanovanje se da izušiti z sušilci kateri so namenjeni prav temu ne pa zračenje prostora ker je vlaga zunaj kdaj večja kot v prostoru in vlage pod parketom ne boste kar tako izušili z zračenjem prostora.
Ljoljo
07. 11. 2009 11.58
Problem novih stanovanjje da je ponavadi estrin še vlažen in ker je treba položiti parket in potem se namaže estrih z lepilom kateri ne prepušča vlage.In potem gre vlaga na stene in imate to kar vidite.Gradnja stanovanj v Sloveniji je pod nivojem za katerega plačate veliko preveč. Tukaj bi povdaril že samo to da ni nobenega nadzora nad tem in ga tudi nebo ker se dogajajo podkupnine da je potem use tiho.Pa tudi razni škodljivi odpadki se mečejo v najbližjo jamo katero potem zasujejo in čez položijo lepo zeleno travico.
JanezNovakJohn
07. 11. 2009 04.59
Vlaga v stanovanjih ni šala. Plesen povzroča mnogo zdravstvenih težav, kot so: -Sproža astmatične napade -Povzroča alergije -Revmatoidni artritis........ ČE BI Z OTROKI ŽIVEL V VLAŽNEM STANOVANJU, BI RAJE ŠEL TAKOJ POD ŠOTOR. Nastajanje in odpravljanje vlage je zelo kompleksna zadeva. Za odpravo vlage je treba rešiti vrsto problemov, kot so dolivna vlaga, Toplotni mostovo in kondenz, kapilarni dvig vlage in dvig zaradi osmoze. Ena od najbolj modernih, učinkovitih in najcenejših metod za odpravo vlage je Elektroosmoza. (wwwdamp-protection.com) Odpravljanje vlage brez vrtanja, sekanja, rezanja razbijanja. Zračenje stanovanja je prvi in najpomembnejši pristop.
Marija Demec
06. 11. 2009 23.41
instant gradnje...vidu na lastne oči -tri dni je steno pral dež(oktobra 2007) ,četrti dan pa so fasado polagal..da te glava peče....nato so pa tajfuni laufal celo zimo...
clemeza
06. 11. 2009 23.08
Ta direktor ni druga kot en veliki debilni majmun, ki nima pojma ne o gradbeništvu ne o čem drugem.
nakovalo
06. 11. 2009 23.05
KO SO SLOVENSKI KRIMINALISTI IZVAJALI AKCIJO ČISTA LOPATA - BI PO VSEM TEM , BILO LEPSE SLIŠATI ,,PLESNIVA LOPATA '' SAJ SO GLAVNI IGRALCI TAKO IN TAKO ISTI .
Maja M 1
06. 11. 2009 22.21
to so nove gradnje, da se le na hitro prodajo......
kak-tus
06. 11. 2009 21.33
gipson7 ali si se morda vprašal kdo pa je nadrejen tem bosancem,ki nam gradijo- sama mafija in pod njihovim ukazom delajo tako kot jim oni rečejo
Aleš Sokli?
06. 11. 2009 21.10
stare hiše so zakon podn je lesen ne pa betonski in te nič v noge ne zebe je ap res da če je kakšen potres da ni glih stabilno ampak lesen poden. učasih so imeli v kleti prašiče in lesen poden in so jih prašiči iz uspodaj gor greli zanimivo. ane
bognarodomovina
06. 11. 2009 21.05
Za te zadeve ni kriv gradbinec v pravem smislu ampak kupci, ki čisto vse kupijo. Stari rek se glasi, prvo leto sovražniku, drugo leto prijatelju, tretje leto zase. Mi smo šli v novo hišo po petih letih gradnje, ker ni bilo denarja, pa nam je še vedno prvo zimo na nekaterih mestih udarila plesen. Sedaj je pa moderno , da spomladi začnejo, jeseni pa gredo notr. Če je kdo sam mešal mešalec potem ve koliko vode daš notr, obstaja izračun koliko procentov jo potem v določenem času tudi izhlapi iz betona. Potlej pa še plastična okna not, ker so in , in jih baje ni treba vzdrževati- vsaj tako jih misle večina, pol je pa to to. Od zračenja je pa res zelo veliko odvisno ampak potem ko je hiša suha na pa čist frišna.
srpko
06. 11. 2009 20.38
U Fužinama takih "plesnih" stanovanj - ni. Navali narod na Fužine.
elzan
06. 11. 2009 20.31
evo se en komentar da bo 100;) bolano uglaunm
gibson7
06. 11. 2009 19.45
kje so zdaj bosanci, ko tolčejo po prsih, mi smo gradili slovenijo? očitno so še za ta dela premalo izobraženi!
chepps
06. 11. 2009 19.40
boste mogl met ene 10let odprta okna da bo šel fajht ven,stanovanje zgrajeno v dveh mescih ne more bit drugačno,srečo bote mel da ne dobite ves frajh na glavo.tale gospa je pa pametna kot hudič verjetn bi celo zimo sedela pri odprtem oknu in zračla stanovanje,zravn pa še kurla.
Adolph
06. 11. 2009 18.55
Za malo denarja malo muzike,to je bilo ze vedno tako .Stanovanja so iz betona in zelo slabo ali pa sploh ne izolirana,in poleg tega slabo zracena ker ljudje stedijo na stroskih za ogrevanje. Za vsak usrani auto se dobi knjiga obratovanja,da se auto dobro drzi,za eno stanovanje ki je desetkrat drazje pa nic,to je kriminalno.
gasiperi
06. 11. 2009 18.19
En gradbinec mi je povedal, da je dosti bolje kupiti staro stanovanje, Nova so baje zmetana skupaj z najslabšimi materiali.
viiola
06. 11. 2009 16.49
naslov so kar posplošili za celo Slovenijo ...
1P2L
06. 11. 2009 16.02
taka stanovanja so tudi BOLANA, ker v njih mrgoli gliv in bakterij,ki se razvijajo in stanovanja sploh nimajo minimalnih sanitarnih pogojev.Mikroklima je bolana. Poklicati ej potrebno se sanitarno inspekcijo. Ni cudno da imajo otroc potem astmo in alergije.