Slovenija

Slovenija čez 50 let

Ljubljana, 16. 02. 2010 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Piran je pod morsko gladino, Lipica le še opustošena pokrajina s požganimi gozdovi, pomurski otok ljubezni je puščava, v Ljubljani pa v cisternah prodajajo pitno vodo. To bodo podobe Slovenije čez 50 let, opozarjajo aktivisti Umanotere.

Piran je pod morsko gladino, Lipica le še opustošena pokrajina s požganimi gozdovi, pomurski otok ljubezni je puščava, v Ljubljani pa v cisternah prodajajo pitno vodo. To bodo podobe Slovenije čez 50 let, opozarjajo aktivisti Umanotere.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

j.r.j.vega
20. 02. 2010 17.32
Nauči se brati med vrsticami Odpri.oci. Kdaj sem pisal o spremembi gladine... res žalostno (industrijske bližnjice.. nesreče s tankerji, bla, bla, bla, bla...) ... Sem si marsikateri dokumentarec pogledal, tudi The Great Global Warming Swindle, tako da ja... morda bi si ti za spremembo pogledal Discovery Chanel - The Day The Earth Was Born. Ja vem dečko, ker zaenkrat ni tako velike koncentracije metana kot ogljikovega dioksida in ja precej večji vpliv ima ker je zgradba metana bolj obstojna, še bolj pa če ne veš pa je obstojna molekula izparele vode, DA vode, ki je eden izmed toplogrednih plinov. Upam da tega ne boš razumel kot, grožnjo, ki bi naj ogrožala globalno segrevanje, ampak kot info. Če misliš tu pametovat pojdi v osnovno šolo in te naj naučijo kroženje vode in vpliv vode v posameznih delih kroženja. Ampak problem je v tem, da tudi minimalna temperatura vpliva, ker se že v Sibiriji, kjer je permafrost, počasi ampak vztrajno izloča metan pod gladino zmrznjenih jezer in morda tudi iz zemlje v ozračje. Kar so potrdili strokovnjaki. Tako da začni široko gledat in se ne vpikuj samo v ogljikovdioksid. ˝Sicer ogljikovdioksid res nima po mojem tako gromozanske vloge pri toplogrednem segrevanju.˝ kot sem že napisal v prvem komentarju, če se morda ne spomniš... Nc eh, sestava zraka, v glavnem je tako kot si napisal, ampak se spreminja. S kurjenjem fosilnih goriv osnovna šola (nevem kaj se učijo v devet letki, ker sem osnovno šolo končal, ko je še bila osemletka) nastane ogljikovdioksid in voda, kar ne zogleni upam da še to učijo v O.Š. Ja dečko te še morda razsvetlim, da Slovenija nima nikakeršnih vplivov na podnebje (podatek, da je prispevek SLO h globalnemu segrevanju 0,001%), da so zadaj pač takšni in drugačin lobiji. Prej so bili industrijski sedaj pač drugi. Nisem te spraševal za aminokisline, nastanek življenja. Ampak pogoje, da je sploh prišlo do tega. Brez toplogrednih plinov že nebi šlo in še drugih faktorjev. Kolikokra ti bom še moral omeniti, da ni ogljikovdioksid glavni krivec. Da v INDUSTRIJI, ki NI SAMO TERMOELEKTRARNA, tudi druga INDUSTRIJA ŠKODUJEJO OKOLJU! Ne mi pametovati. Sem za izgradnjo blok TEŠ 6. ... mi je jasno, samo da gledam širše ne pa kot ti ozko. Jp Miha.123 sem gledal dokumentarec na to temo. Beri med vrsticami in če spadam med eko-fanatike se motiš malo bol široko gledam. Morda bi si vidva ogledala dokumentarrec Home 2009
miha.123
18. 02. 2010 11.47
In cenzura in SAMO-cenzura, ki jo izvajajo mediji, pod pritiskom Lučke Bogatej, Wagnerjeve in podobnih deluje,... Probajte poiskati knjigo češkega predsednika Vaclava Klausa, ki je izšla v slovenščini 2009 - kako jo imajo skrito na najbolj spodnjih policah knjigarn (MK - Slovenska), da bi je ja kdo ne kupil in prebral !!!
Odpri.oci
17. 02. 2010 22.04
@j.r.j vega... Če se led na Greenlandiji koncentrira na sredini, tali pa na robovih ---> ni nikakršnega vpliva na nivo morja. Če tega ne razumeš.... potem je žalostno, da si si izbral ime največjega slovenskega matematika. In ravno pamflet, ki ga ti poimenuješ "dokumentarec" trdi, da se bo zaradi taljenja Greenlandije morje dvignilo za 6 metrov. IN TO LAŽ SEM KOMENTIRAL !!! Pod točko 3. pa : vse meritve kažejo, da je koncentracija CO2 v zraku sledila spremembam v temperaturi in ne obratno... kar sem tudi zapisal. . Kakšni so bili klimatski pogoji in kakšno ozračje, ko so se v močvirjih iz molekul metana, etana, dušikovih spojin in kisika oz. vode oblikovale prve aminolisline..... o tem pa nimaš pojma ne ti, ne jaz, niti nihče na tej "kugli" in širše. Nekateri pravijo, da naj bi bilo takrat ozračje "polno" metana, ki ima (bojda) veliko večji vpliv na "učinek tople grede". Si se morda že vprašal, zakaj se potem ne "zapodijo" v metan, ne pa v nič oz. praktično zanemarljiv vpliv povišane koncentracije CO2 na učinek tople grede ? Prav tako v 5.razredu devetletke učijo, da je zrak zmes plinov, sestavljen iz 4/5 dušika, skoraj 1/5 kisika, ostalo pa so CO2, žlahtni plini, vodna para... Vsebnost CO2 je tako majhna, da tudi podvojene ali celo potrojene koncentracije vplivajo zanemarljivo !!! In če se vrnemo na aminokisline, ki so sestavljene iz Dušika, Ogljika, Kisika in Vodika.... morda opaziš kako podobnost z plini v ozračju ???? In zakaj mešaš "nastanek aminokislin" in takratno ozračje z problemom UVAJANJA 2% davka na celoten svetovni BDP, kar je NAČRT bolanih umov, ki so si izmislili AGW (antropogenic global warming) ??? Ti še vedno ni jasno, da to za Slovenijo pomeni 850 mio EUR letno, ki naj bi šli v žepe bankirjev, UN birokratov in podobnih ???? Za (kao) reševanje "problema" ki sploh ne obstaja ???? . Očitno tudi tebi ni jasno, da je CO2 plin BREZ VONJA, BREZ BARVE in BREZ OKUSA....... in da tisto, kar ti razne UMANOTERE po svojih plakatih prikazujejo, da se kadi iz avtomobilskih izpuhov, individualnih kurišč, ... tisto so VODNA PARA, SAJE, SO2 in NOX. CO2-ja pa sploh ne vidiš, ker je BREZBARVEN !!!! In kot vrhunec nategov so slike hladilnih bazenov termoelektrarn, kjer večina ljudi (morda tudi ti ???) vidi, kako se "vali bel dim" iz "ogromnih dimnikov".... V vednost - to NISO dimniki in "beli dim" ni dim, ampak čisto navadna VODNA PARA !!!!!!!!!!!!!!!!
mac4_m
17. 02. 2010 21.22
če nekdo v sto letih skuri ves co2, ki se je pod zemljo in morjem nabiral miljone let bi težko to dejanje označili kot nevpliv človeka na globalno segrevanje. Človek ga je povzročil (čeprav ga je v preteklosti pač nekaj drugega). Za zemljo in vesolje je to povsem vseeno. Vseeno ne bo ljudem, ki bojo najprej ob segrevanju trpeli. Potem pa še med ledeno dobo, ki jo bo povzročilo segrevanje. In nemara je to samoohranjevalna sposobnost narave, ki bo izbrisala živali, ki se tako poniižujoče vedejo do raja, ki jim je bil dan...In če človek pomisli, da se vse to dogaja samo zaradi pogoltnosti in pohlepa parih 'lastnikov' planeta je vse skupaj prav banalno...
miha.123
17. 02. 2010 18.06
@j.vega: Poglej si grafe korelacije CO2 in temperature in sončevega delovanja in temperature ! Graf CO2 NI v korelaciji s spremembami temperature vsaj50% - kar je priznal celo sam presvitli svečenik CO2 religije na zaslišanju v kongresu USA !!! - pogooglej - je posnetek na Youtube ! Edini vpliv na potencialni dvig morske gladine bi bil topljenje ledu na Grenlandiji (ki je samo ob obali) in/ali na Anterktiki ! Če se stali cela Arktika - se morje ne dvigne NITI ZA 1mm !!! Fizika za 1.razred = Arhimedov zakon :-) Klimatske spremembe so neizpodbitno dejstvo - vedno bile - vedno bodo ! Vpliv človeka je treba verodostojno in znanstveno utemeljeno ovrednotiti in izmeriti - in se ne postaviti na apriorno stališče da je SLAB ! V vsakem primeru se mora pa človeštvo prilagoditi vsakim podnebnim spremembam (kot se vedno v zgodovini JE !). In tudi če se bodo dogajale hitro - je ""segrevanje" za civilizacijo BISTVENO ugodnejše kot "ohlajanje" !!! Samo kako to dopovedati eko-talibanom in stupidnim papagajskim medijem - je pa res vprašanje ;-)
SARSAL99
17. 02. 2010 18.00
tile aktivisti so bili pod vplivom,ko so tako noro napovedovali scenarij.dajte malo glejte protiargumente,in to kar se zdaj dogaja je navadna potegavščina.na ta račun si marsikatera država polni proračun.
j.r.j.vega
17. 02. 2010 17.11
Daj Odpri.oci res odpri oči. 3. Temperatura ozračja ne narašča zaradi vsebnosti CO2 temveč ravno obratno... višja (eventualna) temperatura povzroči dvig CO2 v ozračju !!! Od kod višja temperatura?!?! Kateri toplogredni plini so bili potrebni, da se je Zemlja segrela in so se pojavile prve oblike življenje na Zemlji?!?! 8. Namigovanje, da se Grenlandija "topi" je izmišljeno. Led ob "robovih" se sicer topi, vendar se v celinskem delu hitro debeli. Ob trenutni hitrosti taljenja "imamo" časa še na tisoče let... A ja, ker se sam koncentrira na celini, ne pa na nevem koliko tisoč kvadratnih kilometrih ni to ena izmed ˝globalnih sprememb˝?!?!?! Sicer ogljikovdioksid res nima po mojem tako gromozanske vloge pri toplogrednem segrevanju. Vendar so klimatske spremembe, zaradi mnogih drugih faktorjev. Torej se strinjaš, da industrijsko stanje kakršno je, da se še naprej uporablja!?!?! samo ne mi z bedarijami da se nič ne spreminja in ne dogaja... Po eni strani mi je všeč dokumentarec Neprijetna resnica, ker je uspela industrijo malo preusmeriti naravi bolj varen in varčen način obratovanja, po drugi strani pa ne ker so precej podatkov napačno interpretirali in nekaj tudi zavrgli.
jezni_jezek
17. 02. 2010 14.52
Slovenija ne bo več ker preveč so faušni ljudje in ne prijazni
miha.123
17. 02. 2010 13.42
srecna - odpri oči navaja DEJSTVA in razkriva laži, za razliko od tebe, ki očitno veruješ raznim gurujem (trenutno so to "okoljevarsveniki" <- samooklicani !). Izberi si kake guruje z bolj trajnimi manipulacijami, predlagam,... kajti laži tehle eko-histerikov se končujejo :-)
srecna
17. 02. 2010 13.01
@odpri.oci ti pa si en strasno pameten patron a?! hahha..ma na smeh mi gre tvoj komentar govosis eno delas pa ravno nasprotno, pametujes da se kadi a sam najbolj verjames tvojemu nastetemu.Ce si nepismen preberi si se 1x svoje poste in upam, da ne bos prej potreboval bilobila. Sicer pa zivi in pusti ziveti, vsak ima svojo predstavo kako bo cez x let , tega svojega pod iq-jem ne-znanja pa ne vsiljuj nobenemu, kajti tudi tebi ga ne vsiljuje nihce. Beres ali pa ne, odlocitev je samo tvoja. Ah in prosim zadrzi se malo in ne zali na javnih straneh ljudi ok?! Skrivas se za monitorjem in mislis , da si ne vem kaj, vendar ravno tukaj se odraza tvoja kultura komuniciranja in zalostno je da si taksen psihicno custven invalid . Uzivaj v realnosti!
NGirl
17. 02. 2010 12.50
Ne vem sicer zakaj je 24ur.com izbrisal moj komentar, saj ni vseboval nobenih žaljivih podatkov. Se mi pa ne zdi pametno, da nekdo, ki tukaj meni, da je wanna be pameten, kar nekoga, ki ga ne pozna žali in piše, če imam težave z branjem. Žalostno, res žalostno in tak človek se mi resnično smili. Za informacijo, nimam diplome, sem še dijakinja, ki ima verjetneje v glavi več pameti kot pa ti. Kolikor vem, je tukaj prostor za komentarje. Torej lahko vsak izrazi svoje mnenje in drug človek, ki ga prebere, ga lahko sprejme ali pa ne. Ne pa, da se iz nekoga, ki ga ne pozna naredi takoj norca, 24 ur pa nesporni komentar takoj izbriše, sporni komentar pa ne. Sej, kot pravijo....pametnejši odneha, torej bom jaz ta in bom odnehala. LP
Adolph
17. 02. 2010 12.10
Bla, bla,.......ker ni racunan cloveski faktor, izgleda ta napoved se zelo optimisticno . . . ..
Odpri.oci
17. 02. 2010 04.52
Draga NGirl.. . Le kaj bo sedaj s tabo...... Celo svetovnoznani Phil Jones... tisti, ki je 20 let goljufal in ponarejal podatke in programe.... prav ta Phil Jones je včeraj v intervjuju za BBC PRIZNAL (!!!) da od 1995 (zadnjih 15 let !!!!) ni bilo nikakršnega statistično opaznega dviga povprečnih svetovnih temperatur. . CELO VEČ !!!!! . Sam GURU Globalne histerije je sam PRIZNAL, da se svet že od leta 2002 OHLAJA !!!!!! . Ubožica... boš sedaj vrgla stran svojo "diplomo"... če jo sploh imaš ???? . In kaj sedaj z Vama, histeričnima LKB in VOW ?????? . Bosta še naprej lagali celotni Sloveniji, da je "global warming" resničen problem ????? Navkljub temu, da je vajin GURU priznal, da gre za NATEG SVETOVNIH RAZSEŽNOSTI ????? . Pejta obe v penzijo... pa dajta mir normalno razmišljujočim ljudem... . Global warming.... R.I.P... :-)
Odpri.oci
17. 02. 2010 03.50
NGirl 16.02.2010, 23:59 . Kar se tiče "Razglednic iz prihodnosti".... Zanimivo, da so "zmagale" samo tiste razglednice, ki prikazujejo katastrofo - dvig morja za toliko, da prekrije vse hiše ??? . Razglednice oz. slike iz OŠ Draga Kobala pa prikazujejo nekaj povsem nasprotnega. Na njih kaj hitro opaziš razne Marsovce, Godzile, Avtobote, pošasti iz risank.... kar je predvsem vpliv televizije in zanemarjanja otrok s strani staršev, ne pa "globalnega segrevanja" .... . Sicer pa, da ti osvežim znanje iz 5. razreda devetletke : . Pri Družbi se v petem razredu lepo učijo, da je Slovenija že imela dva morska otoka... To sta bila Piran in Izola. Tako je tista slika, ki predstavlja Piran kot otok prej "Razglednica iz preteklosti", ne pa prihodnosti..... . Pri naravi pa se v petem razredu devetletke učijo o Fotosintezi, dihanju rastlin, kroženju kisika v narani... Prosim, poglej si nekaj o tem, da ne boš več govoril(a) neumnosti. .. Žal vidim, da tudi v Sloveniji že na osnovnih, še bolj pa srednjih šolah "perejo možgane" po politični liniji, namesto da bi mlade ljudi učili razmišljanja, logičnega povezovanja dejstev, zaupanja v lastno razmišljanje, skepse do javnomnenskih trobil... . Je pač potrebno ustvariti generacijo "robotov", ki ne bodo znali razmišljati s svojo glavo, ki bodo slepo verjeli politikom, medijem in njihovi verziji "resnice", ki bodo poslušno stali za stroji in ponavljali naučene gibe... tako kot to lahko naučiš robota... . In tvoj komentar, draga NGirl je žal dokaz tega :-( :-( :-(
Odpri.oci
17. 02. 2010 03.27
NGirl 16.02.2010, 23:59 . Ravno o takem manipuliranju z mladimi sem govoril v enem od prejšnjih komentarjev. Morda imaš težave z branjem, pa ti ga še enkrat "prilepim" : . Iz življenjepisa VOW (Vida Ogorelec Wagber - direktorica Umanotere) Citiram : Mag Vida Ogorelec Wagner se je leta 2006 udeležila usposabljanja v Nashvillu, ZDA in pridobila licenco za izvajanje multimedijskega predavanja Ala Gora o podnebnih spremembah, na katerem temelji dokumentaren film Neprijetna resnica. . To je tisti film, ki so ga v ZDA in VB morali OBVEZNO predvajati v osnovnih šolah, dokler se ni nekaj ZASKRBLJENIH STARŠEV zbralo, in so na sodišču DOKAZALI, da film NI DOKUMENTAREN, da je navaden POLITIČNI PAMFLET in je v njem vsaj 35 (dokazano) ZLAGANIH trditev. Po sodbi v VB sedaj filma ne smejo več predvajati brez posebnega OPOZORILA NA VSE LAŽI, ki so prikazane. . So morda tudi Vas silili, da ste obvezno gledali Al Gore-ov politični pamflet ??? So Vas pred predavanjem morda opozorili, da : 1. Severni medvedi se ne utapljajo, so izredni plavalci in v zadnjih 20 letih se je njihova populacija povečala kar 4-krat ! 2. Gladina morja se ne bo dvignila za 6 metrov. Celo po oceni alarmističnega IPCC naj bi se dvignila za max.12 palce, to je 30 centimetrov !!!! In to do konca stoletja !!! 3. Temperatura ozračja ne narašča zaradi vsebnosti CO2 temveč ravno obratno... višja (eventualna) temperatura povzroči dvig CO2 v ozračju !!! 4. Malarija se zaradi tega ne bo prav nič razširila. Malarija nima veze (!!!) z temperaturo ozračja in je v preteklosti tudi že "kosila" po Sibiriji, pri temperatuah pod ničlo !!! 5. Izginjanje snega na gori Kilimangaro je povezano z zmanjšanjem padavin in nima veze z izmišljenim "globalnim segrevanjem". Manjšanje ledene kape so prvič opazili okoli leta 1910 in od takrat naprej se manjša. Ne pa zaradi CO2 v zadnjih 10 letih !!!! 6. Za američane katastrofalen orkan Katrina, nima prav nobene veze z "globalnim segrevanjem". Preboj nasipov je bilo posledica nevzdrževanja, taki orkani so že desetletja normalen pojav na področju Mehiškega zaliva !!!! 7. Ne obstajajo prav nobeni znanstveni dokazi, da naj bi "globalno segrevanje" povzročalo odmiranje koralnih grebenov. Ta trditev je čista izmišljotina gospoda Gore-a !!! 8. Namigovanje, da se Grenlandija "topi" je izmišljeno. Led ob "robovih" se sicer topi, vendar se v celinskem delu hitro debeli. Ob trenutni hitrosti taljenja "imamo" časa če na tisoče let... 9. Celotna količina ledu na Antarktiki se povečuje. Lomljenje ledenih delčkov ob robovih je v zimskih mesecih (na južni polobli so to letni meseci) nekaj povsem normalnega. ... ... ... Lahko bi našteval vse do 35. kolikor je DOKAZANIH laži v tem filmu.
livelife
17. 02. 2010 01.13
levji delez Piranskega zaliva? Mater mi greste na kozlanje!
Penzic
17. 02. 2010 01.12
upam da me čez 50 let ne bo več med živimi........
Ramzess
16. 02. 2010 23.49
Čez 50 let, ena od možnosti, da ... kaj ga no flancate, opišete četrt države in to definirate kot celo državo. Take napovedi, vizije so čisto izven dejstev, zgrajene zgolj na določenih kriterijih, množice drugih pa sploh ne upošteva. Omenjane, v komentarjih, letnico 2012, o kateri vodilni držav vedo več kot povedo, in se nanjo, oz. oz dogodke v tem letu, pripravljajo. Kdor pozna pismo norveškega politika, ve za kaj gre. Dogodki v tem času bodo privedli do tega, da se bo, na našem področju, vrnilo Panonsko morje. Na suhem bodo naše alpe in drugi visoki hribi. Pa zdaj ugotavljajte kaj in kako bo čez 50 let. Ko berem določene napovedi, se neredko spomnim doloženih sanj, ki resnično pustijo globok vtis v spominu. Če se Panonsko morje res vrne, potem utegnem, če sodim po sanjah, 'plavati' nad lastnim mestom, mestom kjer sem rojen in živim. Se zdaj se živo spomnih teh sanj, po toliko letih.
am_staff
16. 02. 2010 23.49
haha...ta scenarij se še nebo uresničo naslednih par 100 let...novinarji nimajo s čem strani zapolnit, pa fopajo folk z bedarijami.
literca
16. 02. 2010 23.47
Hja in jaz bom Hrvat... Ko toti vsi fopajo samo da gnar vlečejo...bravo bistroneumni