Slovenija

Idriji ni uspelo na seznam Unesca

Brasilia, 01. 08. 2010 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Unescov odbor dediščine rudarskega mesta Idrija ni uvrstil na seznam kulturne dediščine. Slovenija je z Idrijo sicer nastopila v skupni kandidaturi z Mehiko in Španijo.

V Idriji
V Idriji FOTO: POP TV
Na 34. zasedanju Odbora za svetovno dediščino Unesco v Brasilii, skupna slovensko-špansko-mehiška nominacija ''Živo srebro in srebro: Almaden in Idrija s San Luis Potosijem'' ni prejela zadostne podpore za vpis na seznam svetovne dediščine Unesco, so danes sporočili z ministrstva za kulturo.

''Idrijski rudnik živega srebra s pripadajočimi objekti je prejel visoke ocene in vrednotenje Unescovega svetovalnega organa ICOMOS o izpolnjevanju kriterijev izjemni univerzalni vrednosti, vendar v skupni slovensko-špansko-mehiški nominaciji s strani članov odbora ni dobil zadostne podpore,'' so na ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

Na Unescovem zasedanju, ki v Brasilii poteka med 25. julijem in 3. avgustom, se za vpis na seznam kulturne dediščine poteguje 39 projektov iz 33 držav.

Svetovalni organ Unesca ICOMOS je v svojem poročilu sicer ocenil izjemno univerzalno vrednost tako za Idrijo kot španski Almaden. Hkrati je ocenil, da mehiški San Luis Potosi ne izpolnjuje kriterijev konvencije, zato je predlagal, da se nominacija odloži in da države spet preučijo in predložijo dopolnjeno nominacijo, so pojasnili na ministrstvu.

Unesco
Unesco FOTO: Reuters

O skupni nominaciji je Odbor za svetovno dediščino razpravljal že lani na zasedanju v Sevilli. Takrat so svetovalna telesa Unescovega odbora ocenila, da bi bilo treba vlogo srebra in z njim povezane tehnologije razložiti bolj nazorno. Unescov odbor je takrat trem kandidatkam predlagal, naj nominacijo predlagajo znova.

Podobna zgodba se je odvila tudi danes. Od 21 članov odbora je nominacijo podprlo 13 članov, osem jih je bilo proti, kar je en glas premalo za potrebno dvotretjinsko večino. Tako je bil izglasovan predlog ICOMOSA o odlogu vpisa s priporočili, da se zlasti bolje definira sokandidatura San Luis Potosija v skupni nominaciji .
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šubic Jana
02. 08. 2010 14.38
"Tonček Balonček : Nikoli ne pomislimo, da so vso to tehniko v Idrijo prinesli in jo razvili več ali manj češči in avstrijski inženirji ter tehniki, njihove žene pa so domačinke uvajale v skrivnosti klekljanj" Češke delavce je takrat idrija uvazala, kot poceni delovno silo in njihove zene so potem k nam prinesle kleklanje,..ki se pa je na idriskem skozi stoletja razvijalo v cisto druge smeri kot drugod po svetu. Avstriski inzinirji,..sej drugih ni blo, saj je bil rudnik na Kranjskem in po avstroogersko !,..so pa blii kr stevilcni izobrazenci slovenskega rodu ali pa so imeli enega starsa slovenskega ;)
franci007
02. 08. 2010 13.56
Ne glede na rezultat je potrebno vztrajati. Idrija je do sedaj pokazala mnogo, se razvila v promocijskem smislu in z ohranjanjem svoje kulturne dediščine dokazala, da je vredna biti na UNESCO-vem seznamu. Kljub trenutnemu grenkemu priokusu zaradi odločitve Unescovega odbora naj se ponovno kandidira in dopolni, kar je pač potrebno.
Tonček Balonček
02. 08. 2010 13.27
Ti si pa premična dediščina?!
unja1.m
02. 08. 2010 13.22
dokler mene ni na tem seznamu,mi visi dol
Tonček Balonček
02. 08. 2010 12.41
Nikoli ne pomislimo, da so vso to tehniko v Idrijo prinesli in jo razvili več ali manj češči in avstrijski inženirji ter tehniki, njihove žene pa so domačinke uvajale v skrivnosti klekljanja. Je bila pa Idrijska realka prva srednja šola na slovenskih tleh, v kateri je prevladovala slovenščina kot osrednji učni jezik!!! . Ustanovljena je bila še pred slovensko klasično (cerkevno) gimnazijo v Šentvidu pri Ljubljani. V takratni ljubljanski realki so učili v nemščini. Žal ej fašizen s slovenščino v idrijski gimnaziji pometel!!!
Šubic Jana
02. 08. 2010 09.08
Tisti, ki poznajo Idrijo in Idrijsko kolturno dediscino, ze vejo kaj ima ta kraj ponudit obiskovalcu. Poleg rudnika, ki ga obisce preko 20 000 ljudi ( kar je za slo zelooooo veliko,...), imajo najvecje leseno kolo na svetu Kamst, najvejo crpalko Kley, najvecje rotaciska pec,....to vse bi lahko se delovalo, ce bi bila potreba, del te tehnicne zbirke je tudi mozno obiskat in si si ogledat kako deluje, zal pa je zanimamanje bolj slabo, saj vecina slovencov sploh se ni slisalo zanje. Odpira se geoloski park, ki ima vceliko posebnosti v obliki naravne in kulturne desiscine (Kamast, Klauze, Divje jezero, Rake, krajinski park Bela (tu je tudi cudovito naravno kopalisce,...),... Ce obiskovalec pride na Idrisko in bi zelel pogledat samo glavne tocke bi rabil vsaj 3 dni. Naj omenim se javni akvarij M Idrija, ki je najlepje urejen javni akvarij v Slo z najstevilcnejso zbirko rib iz stevilnih ekosistemov.
Penzic
02. 08. 2010 09.01
no to je pa rezultat dobre priprave gradiv in pa seveda zelo dobra lobistična akcija ministrstva, bravo naši, še tako naprej pa bodo tudi Škocjanske jame izbrisali.......
santamaura
02. 08. 2010 08.43
Naslednjič naj na Unesco prijavijo kar celo Slovenijo, kot največji in še zelo delujoči rudnik živih brezposelnih delavcev. To bi moralo uspeti
Tonček Balonček
02. 08. 2010 08.42
Hrvati imajo an seznamu kulturne dediščine Dioklecijanovo palača v Splitu, staro mestno jedro v Trogirju, Evfrazijevo bazilika v Poreču, katedralo v Šibeniku, mesto Dubrovnik in Starigradsko polje na Hvaru. Na seznamu naravne dediščine imajo Pritviška jezera. Na seznamu nematerialne dediščine imajo Hrvatje marsikaj: Fešta svetega Vlaha, čipkarstvo v Lepoglavi, na Hvaru in Pagu, letna proščenja zvončarjev s področja Kasavštine, hrvaška procesija za križom, petje in igranje dvoglasja tesnih intervalov iz Istre in Hrvaškega Primorja, spomladanska procesija Ljelja ali Kraljica iz Gorjana, veščina izdelave tradicionalnih lesenih otroških igrač iz Hrvaškega Zagorja. Sicer pa je Hrvaška med državami z največjim številom nematerialnih dobrin na svetu, ki so uvrščene na Unescov seznam. Balkan pač! Mi iamo pa Perniško jezero, terminal za razsuti tovor v Luki Koper, gudrunsko jamo pri Mariboru itd.
Karletto
02. 08. 2010 08.33
Če kobilarne Lipica niso vpisali na UNESCO-v seznam, potem tud zaprt rudnik ne bodo. A ne de??
___
02. 08. 2010 06.22
Pa kaj? Spet ena neumna luknja zaradi katere v radijo 30 kilometrov ne bo smelo obstajati nobenega razvoja. Vsaj teh butlov smo rešeni. Zaradi enih zarukancev se potem ne sme nič razviti, slovenija bananaland pa mora ostati poraščena z "naravnimi neokrnjenimi" gozdovi.
djdj
02. 08. 2010 00.07
Pkoda ker ni uspelo.
kralj19
01. 08. 2010 22.16
Idrijski rudnik živega srebra s pripadajočimi objekti je prejel visoke ocene in vrednotenje Unescovega svetovalnega organa ICOMOS o izpolnjevanju kriterijev izjemni univerzalni vrednosti če bi to res mislili nebi oklevali pri odločitvi in bi takoj dali pod UNESCO to je use skup sam nakladanje pujjjjjjjjj
Janos Lampe
01. 08. 2010 22.14
ahhh shi.t!! :D
joniee
01. 08. 2010 21.22
joj tonček balonček pa ti tvoji komunisti. zdaj povej, da so za vse gorje na svetu krivi komunisti...
ekstaza_smrti
01. 08. 2010 21.11
Pričakovano. Če bi res hoteli priti na ta seznam s še čem, bi na primer predlagali Plečnikove Žale ali pa mlin na Muri, tudi Tromostovje bi bilo primeren kandidat.
lieblich
01. 08. 2010 17.59
hahaha kakšen komentar...samo upamo lahko, da je mišljen cinično :P
Tonček Balonček
01. 08. 2010 17.23
Hrvaška ima teh Unescovih dediščimn na pretek, neke njive na Hvaru, sploh polno zadev v Dalmaciji, Slovenija nima ničesar pametnega, tudi če bi imeli mejo na Mirni, ne bi bilo nič! Škoda, da Jelinčič ne protestira, morda bi pomagala gladovna stavka! Ali pa so krivi komunisti, Jnša bi v drugem mandatu gotovo priskrbel kašno spodobno dediščino!