Slovenija

Slovenija bo ostreje zahtevala zaščito slovenstva na avstrijskem Koroškem

Ljubljana, 16. 02. 2017 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predlog o spremembi deželne ustave Avstrijske Koroške, po katerem bi kot deželni jezik veljala le nemščina, še vedno razburja zamejske Slovence, pa tudi domačo politiko. O razmerah na Koroškem se je predsednik Pahor pogovarjal z veleposlanico Avstrije. Ta je dejala, da je bil predlog spremembe mišljen v dobri veri. Minister za Slovence v zamejstvu pa je napovedal, da bodo ostreje zahtevali zaščito slovenstva.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Širši koalicijski vrh
    01:48
    Iz SVETA: Širši koalicijski vrh
  • Iz 24UR: Bo Slovenija udarila po mizi?
    02:10
    Iz 24UR: Bo Slovenija udarila po mizi?
Koroške Slovence še vedno razburja predlog spremembe deželne ustave, po katerem bi bil kot deželni jezik vpisana zgolj nemščina.
Koroške Slovence še vedno razburja predlog spremembe deželne ustave, po katerem bi bil kot deželni jezik vpisana zgolj nemščina. FOTO: Reuters

Predsednik republike Borut Pahor se je zaradi dogajanja na avstrijskem Koroškem sestal z avstrijsko veleposlanico Sigrid Berka. Pogovarjala sta se o razmerah, ki jih je povzročil predlog o spremembi deželne ustave avstrijske Koroške. Veleposlanica je Pahorju predstavila zakonsko in politično ozadje predloga, ob tem pa je izpostavila, "da je bil predlog spremembe mišljen v dobri veri".

"Predsednik republike in veleposlanica sta se strinjala, da je potrebno v dialogu poiskati rešitev, ki bo v prvi meri sprejemljiva za slovensko manjšino na avstrijskem Koroškem," so zapisali v kabinetu predsednika. Sogovornika sta še dodala, da so odlični odnosi med državama velikega pomena in si je treba zanje prizadevati.

Prek svojega Twitter profila je tudi predsednik vlade Miro Cerar sporočil, da bo vlada storila vse, da zaščiti slovenščino na avstrijskem Koroškem. Predlog sprememb deželne ustave avstrijske Koroške je označil za nedopustnega.

Cerar je ob robu koalicijskega vrha na Brdu pri Kranju ponovil, da ima vlada enotno stališča, da se mora slovenščina kot uradni jezik ohraniti in ne bodo dopuščali nobenega poslabšanja položaja slovenske manjšine v Avstriji. "Seveda bomo naredili vse kar moremo, na koncu pa je to odločitev Avstrije," je pojasnil premier in dodal, da je prepričan, da bodo našli pravo pot, da vprašanje ustrezno naslovijo.

Ocenil je še, da v tej fazi za kakšne pretirane reakcije ni razloga in je treba uporabiti diplomatske poti. "Treba se je pogovoriti z našimi Slovenci v Avstriji, najti način, da našo prijateljsko državo opozorimo, da je to za nas nesprejemljivo in verjeti, da se poslabšanje položaja ne bo zgodilo". Ob tem je premier dejal, da bo slovenska stran stopnjevala svoja ravnanja, če bo to potrebno. Poudaril je, da je treba iti po vrsti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Žmavc: Slovenija bo ostreje zahtevala zaščito slovenstva na avstrijskem Koroškem

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je danes izrazil zaskrbljenost zaradi osnutka nove deželne ustave avstrijske Koroške, ki bi kot deželni jezik vpeljal zgolj nemščino. Ob tem je po današnji seji vlade napovedal, da bo Slovenija začela dialog z Avstrijo in ostreje zahtevala zaščito slovenstva v tem prostoru.

"Mi smo zelo zaskrbljeni, vendar se zavedamo, da je to še v fazi javne razprave, da je tudi javno mnenje na strani Slovencev," je dejal minister in dodal, da so zadeve izredno zahtevne. 

Erjavec prihodnji teden s koroškim deželnim glavarjem

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je danes ob robu koalicijskega vrha na Brdu pri Kranju napovedal, da se bo v ponedeljek ali torek verjetno srečal z deželnim glavarjem avstrijske Koroške Petrom Kaiserjem. V ponedeljek pa se bo sestal tudi s predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

Na podlagi te razprave se bodo po ministrovih besedah tudi odločili, kakšni bodo nadaljnji koraki. "Naš cilj je predvsem uresničevati interese slovenske manjšine. Kot minister za zunanje zadeve si želim, da bi te interese čim bolje uresničili. Zato je ponedeljkov sestanek izrednega pomena," je poudaril.

V sredinem pogovoru za časnik Delo je spomnil, da mu je Kaiser pred letom dni omenjal, da bodo spreminjali deželno ustavo in da nameravajo v njej definirati status slovenske manjšine v pozitivnem smislu.

"Zdaj pa lahko na osnovi zadnjih informacij ocenjujemo, da je šel njihov projekt v povsem napačno smer. Vidimo, da želita ljudska in svobodnjaška stranka spremembo deželne ustave izkoristiti za zniževanje standardov do slovenske manjšine. To ni dobro in to obsojam," je dejal Erjavec.

O osnutku nove koroške deželne ustave so govorili na današnjem sestanku koalicijskih partnerjev, prihodnji teden pa bosta o tem vprašanju na skupni seji razpravljala tudi parlamentarna komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter odbor za zunanjo politiko.

PEN: Predlog je klofuta vsem, ki so zaupali v avstrijsko državno pogodbo

Slovenski center PEN je medtem v sporočilu za javnost ocenil, da je osnutek koroške deželne ustave klofuta vsem, ki so od osamosvojitve naprej zatrjevali, da je avstrijska državna pogodba močan garant, da bo Avstrija spoštovala Slovenijo kot pravno naslednico pogodbe, čeprav Ljubljana dokumenta ni notificirala.

"V Slovenskem centru PEN smo spričo tako očitnega razkoraka med pričakovanji slovenske politike in dejanskim razvojem dogodkov upravičeno zaskrbljeni. Vpis omenjenih domislic koroških parlamentarnih strank v deželno ustavo bi pomenil hudo degradacijo pravic in položaja slovenskega jezika in njegovih govorcev na avstrijskem Koroškem," so zapisali.

Ob tem so pozvali slovenski parlament, vlado in pristojne organe, naj se brez omahovanja zavzamejo za svoje sonarodnjake in evropske sodržavljane v sosednji državi in se postavijo po robu dejanjem, ki so nasprotna duhu ADP in v neskladju z mednarodnimi konvencijami, ki urejajo ta vprašanja.

O osnutku nove koroške deželne ustave naj bi po napovedih med drugim govorili na današnjem sestanku koalicijskih partnerjev, prihodnji teden pa bosta o tem vprašanju na skupni seji razpravljala tudi parlamentarna komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter odbor za zunanjo politiko.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (165)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xydipsy
28. 02. 2021 10.45
+1
7 let sem delal v Celovcu. Ko sem prišel je Avstrija imela 8 200 000 prebivalcev, lani pa že 8 900 000. Med drugim, sem opazil vsaj 5 mojih mladih sodelavcev, ki prihajajo iz naše države, je ustvarilo družine na temu prostoru. Od ŠKOFIČ do GREBINJA. In seveda, vsi ti so se odločili za sodobne novogradnje. Večina se je vselila v pol leta. Za en primer vem, da je bil kvadratni meter parcele 15 evrov ( PETNAJST ). Vse parcele v tem naselju pa imajo po 1000 ( TISOČ ) kvadratnih metrov - občina je prodajala parcele. Gradbeno dovoljenje v 1. ( enemu mesecu ), voda in elektrika kot priključek,posamezno po manj kot 4000 evrov Sodelavec je tudi dodal, da je njegov sosed markantna oseba z doktoratom iz mojih krajev in bi ga moral poznati. Korektnost, ki sem jo doživel tukaj v Celovcu oziroma v Avstriji pogrešam v Sloveniji. Danes razmišljam, če bi bil, tudi jaz v teh letih, bi napravil isto. Mladi, imate priliko izkoristite jo !
dunc46
17. 02. 2017 13.48
Ko pa prides na avstr.korosko se pa nocjo pogovarjat z tabo slovensko... Enako je v italiji!!!!prrverjeno iz izkusenj!!!
santamaura
17. 02. 2017 11.42
+1
Dunajski kočijaži, katerih tipičen predstavnik je Cerar pač milo stokajo, ko jim konj od kajzerjana nogo stopi. Ta krik obupa sliši tudi kajzer in naroči hlapcu, da mora konjskee fige počistiti. Hlapec gre domocv ves srečen in reče svojim otrokom - Poglejte,kaj sem vam prinesel - Sveže konjske fige
rossis
17. 02. 2017 09.50
+0
Zelo me je sram, kakšne komentraje prebiram o borbi za obstoj Slovenske manjšine in Slovenskega jezika na avstrijskem Koroškem. Kje ja kaj patriotizma teh ljudi. Res je, da smo imeli v Sloveniji samo lopove in delitante na oblasti. Pravni red pa je tudi tak, da šćiti le lopove v povezavi s politiki. Vendar se zaradi vsega tega še vedno ne smemo odpovedati Slovenstvu. Če smo preživeli zadnjih 1000 let, bomo pa še nasledja tisočletja. Škoda je le, da so v zadnjih 20 letih naši politiki z lopovskimi dejanji (od LDS, SD, SDS, SLS, Krščanskih demokratov itd.) že v veliki meri uničili temelje Slovenstva na Slovenskem. Uničili so gospodarsko moč Slovenstva (s prodajo Leka, Aerodroma Ljubljana, Heliosa, Lektrike, železarne, razne hotele, zavarovalnice SAVE d.d., druga inovativna in logistična podjetja). Vse to so v veliki meri pripomogli naši ljudje v navezi z nemško prostozidarsko ložo, v kateri je krog Metoda Dragonje, Marka Jazbeca, Janeza Janše, Boštjana Jazbeca, Marka Kranjca itd. V politiki pa imamo polno prvovrstnih deliatntov in idiotov, ki vse to dopuščajo. Le na ta način lahko avstrici kupijo Helios za nič EUR in pri tem zaslužijo 250 mil EUR.
Nightyfly
17. 02. 2017 10.05
-3
se zelo strinjam z napisanim ,,edino o tej nemski prostozidarski lozi se moram dati informirati .Verjamem pa, da zna biti res , ker me o slovenskem nagibanju proti germanski sferi opozarjajo Italijanski trgovci , se bolj pa industrialci ,ceprav niti ne vztrajajo kaj prevec ,ker je trg majhen , nepredvidljiv ,ker ni politicne stabilnosti , lastnina ,ki je ostala se od l.91 pa v rokah kriminalcev in nesposobnih ljudi ,ki unicujejo vse ka mor pridejo . Najhuje je, da so ljudje tiho , menefregisti . To je zame najhujsa in najbolj boleca stvar ,ki jo lahko pri narodu opazimo .Da nobenega nic ne briga . Strahotno pogubno za drzavo in posledicno za identiteto naroda ,...... in ko potem berem se ne malo prispevkov nekaterij tu gori ,da bi Slovenijo kar senkali ,pripojili Avstriji in podobno - potem pa res nevem , zakaj se nas nekaj tu sploh sekira-mo , ce nam izpod tazadnje najnizji in najbolj podel sloj slovenstva jemlje sveto dezelo v kateri smo bili rojeni in od kjer izhaja recimo Mati .LP
JApajaDAja
17. 02. 2017 10.05
+3
slo politiki in njihovi uslužbenci (ne vsi) so sramota za slo! včerajšnji posnetek (ovi) "razgovora z državnim uslužbencem tilnom .smolnikarjem je bil višek nesposobnosti in neznanja "samo, da je naš"! minister gašperšič-najbolje, da se oba spakirata in vzameta še koga zraven!
B?AN
17. 02. 2017 09.26
+5
Jst sem za to, da bi bila Avstrija do Kolpe.
TRUMPP
17. 02. 2017 10.22
+3
puspan
17. 02. 2017 14.08
Fantje potem je s favlencanjem in filozofiranjem definitivno konec. Interesantno, da o tej varianti ne razmišljate tisti, ki ste že nekaj s svojimi rokami ustvarili, ampak samo takšni, kakršnih je cel kup za šankom s polnimi ustmi govorjenja o raznoraznih poslih v pričakovanju, da vam bo nekdo plačal za pivo, ker v žepu razen luknje ni nič.
vladaricaumov
17. 02. 2017 09.20
-2
Tipicne faso scene. Sej Venci ste pa isti.
ibasumik
17. 02. 2017 09.02
+4
Ukiniti dvo ali trojezičnost! Če je tu Slovenija, je uradni jezik le slovenski, v Avstriji pa naj bo le nemški. Kaj se tu grejo neke dvoživke itd.
vladaricaumov
17. 02. 2017 09.19
-2
TRUMPP
17. 02. 2017 10.23
+1
Tako se govori,...ne pa da se v sloveniji govori srbsko....in albansko,..!
TRUMPP
17. 02. 2017 10.42
+1
Ver,...govori v svojem imenu......s kom ti nimaš sporov....Največ jih imaš verjetno s slovenci,...!
vertex
17. 02. 2017 11.13
-2
Si hrvat a ne?samo z vami so spori,z avstrijci vse štima
cool1
17. 02. 2017 08.05
+1
Je pa tudi tako. Imeli so plebiscit po vojni, tile prebivalci na avstrijskem koroškem. Želeli so ostati v Avstriji....takrat. Sedaj pa se ves čas jokajo za slovenskim jezikom.....zakaj pa niso takrat volili , da bi bila koroška v Sloveniji....??!
tone64
16. 02. 2017 22.46
+4
Nikoli se ne bomo znebili nacističnih in fasištičnih napadov naših ljubih sosedov,sicer pa smo si sami krivi ,pri nas še ravnatelji šol ne znajo slovensko itd.
Erik Nov
16. 02. 2017 22.13
+4
Cimprej vsi pod avstrijo jaz takoj podpisem
Saj ni res
16. 02. 2017 22.19
+2
Nightyfly
17. 02. 2017 10.14
+0
erik ,,,,,,,,,,,, jaz bi za vas poskrbel zelo dobro . S permanentnimi pocitnicami na Krasu .Do konca vasega zivljenja . Z macolo v roki --- bil bi kot umetnik ,ki enemu velikemu kamnu,ali celo skali ,zeli spremeniti konotacijo . Tocno tako obrt -umetnost bi vam ´´zrihtal´´ .Zvecer pa dal brati slovenske poete .Vsak vecer do konca vasega praznega zivljenja ,,,ce se mu tako lahko rece .
Tadej Bu?ar
16. 02. 2017 21.59
+6
Srce se mi para ob branju takšnih komentarjev. Uradni jezik na Koroškem je že več kot tisoč let slovenščina. Pogoj da Avstrija dobi Celovec in Koroško je bil, da ohranjajo slovenski jezik. Mi kot nosilec tega jezika moramo na vsak način poskrbet za zaščito. Tako kot Nemci ščitijo svojo nemščino v Kočevju na primer. Čeprav jih skoraj več ni. Mi pa smo tam že več kot tisoč let! Enako se dogaja v Italiji. Slovenščina umira. Enako v Sloveniji. Hrvatje nam pobirajo našo zemljo. Slovenska Goriška statistična regija je v angleščini postala regija Gorizia Statistical Region. Čeprav je Nova Gorica nikoli in res nikoli ni imela nobenih domorodnih Italijanov. In potem berem te komentarje, ki se sramujejo lastne slovenskosti. Mogoče je res čas, da se znova vrnemo h koreninam. Pozabljamo na našo pravo karantansko kri. Razni katoliki, Hrvatje, Germani in Itali nas bodo uničili, če se ne bomo postavili zase!
Frane Šajn
16. 02. 2017 21.09
+0
So se že navadili počasi v sosedstvu naše veličine kako je že pel Agropop , če si majhen bodi srečen da si živ! Ven iz te združbe.
DAEMONIUM
16. 02. 2017 20.27
+7
nekaj zahtevali?? Revseta ste zahtevali da avstrijci odpravijo mejno kontrolo pa vas niso ebali za 5% sedaj pa bi se povrhu vmesavali se v avstrijske notranje zadeve. Erjavcu se sanjalo ni kaj namerava storiti Avstrija glede dvojezicnosti na Koroskem ceprav zatrjuje da je kolega z njihovim predsednikom vlade pa ga le ta ocigledno ne smirgla. ta drzava ima res vse na glavo postavljeno, zunaj nas nihce ne smirgla znotraj pa bo drzava lopovom vracala zaplenjene milione, kaj taksnega se lahko dogaja samo v taksni banana drzavi kot je nasa!
GlavniModerator
16. 02. 2017 20.14
+3
haha dvo miljonska provinca ne more nic zahtevat, razlog za obstoj te province tici v bivsih interesih americanov. Sedaj, ko ni vec nobenih vecjih interesov, ta provinca gnije, sedaj je interes ostalih, da ta provinca crkne in jo nek sosed prej kot slej aneksira
Castrum
16. 02. 2017 20.17
+2
Ti skrbi za južne predele, za svoje. Mi Slovenci smo v teh krajih od 6. stoletja. Izborili smo si mesto med velikimi ljudstvi, narodi kot so germani ali itali. In ne pozabi - Slovenci moj najbolj zahodni Slovani. In to pove vse!
Frane Šajn
16. 02. 2017 21.11
-2
Castrum ali kastrola kar že to pomeni; Ja in to pove vse o tebi in tvojem širokem obzorju. Tema!
Castrum
16. 02. 2017 21.19
+0
Ha, ha šjan, ...bogi revež. Ko boš velik boš razumel, no mogoče boš razmel, kar sem napisal. Zdaj pa spat, jutri je šola...
jutri bolje bo
16. 02. 2017 20.09
+2
Ja sam res. Vlak iz Ljubljane v Metliko je za 8 (osem) minut hitrejši kot pa leta 1918. Skoraj tri ure potrebuje danes, takrat ni bilo dosti več.
Frane Šajn
16. 02. 2017 21.12
-2
Tadej Bu?ar
16. 02. 2017 22.03
+1
Haha, od slabega komentarja k slabšemu. Boš ti letel s kolesom? Z avtobusom se ponavadi vozimo.
jutri bolje bo
16. 02. 2017 20.07
+1
Ja se res bojim, da se bo mati Slovenija borila. Pozabite.
HorstWiesel
16. 02. 2017 20.06
+7
K tkole človk bere komentarje....pa sej ne more biti res..... Koliko nekih kvazi Slovencev podpira vse kar je avstrijskega, nemškega, jodlarskega,.... in za vsako ceno podenjuje Slovenijo in nas Slovence. Kako se ti kvazi slovenarji trudijo očrnti našo deželo, hkrati s tem pa najdejo vsa možna in nemožna opravičila za ravnanje jodlarskih nacijev. Na vse kriplje se trudjo opravičevat avstrijske poteze zoper Slovenijo, Slovence in Slovenstvo. Pišuka, če si zamislim, kaj bi nastalo, da so nas tile germanski nadljudje napadli in vsi tile kleni slovenarski zagovorniki germanstva stopil na njihovo stran.... nič čudnega, da se je dogajalo kar se je. Takih "Slovencev" si v Sloveniji ne želim zato, dragi moji kvazi slovenarji, ki vam germanizem igra v srcu.... dajte spokat svoje culice in poberte se iz naše prelepe Slovenije, pojdi v vašo tako presvitlo germanijo, kjer boste deležni medu in mleka. Tukaj, v Sloveniji, vas čaka ob podobnih dogajanjih podobna dejstva, kot so se že vašim prednikom dogajala. Če ste Slovenci, bodite Slovenci, če pa vam je germanija "zakon", predlagam odselitev za dobrobit nas, predvsem pa vas.
Castrum
16. 02. 2017 20.15
+4
Slovenci smo bili vedno v zgodovini deležni jezikovne agresije . Stoletja germanizma, pa italijanščina in madžarščina, ampak daleč najhujša je bila od 1919 naprej balkanizacija slovenskega jezika. Z bistveno krajšo zgodovino, kot jo ima slovenski jezik nam še vedno vsiljujejo srbohrvaščino, čeprav je zgodovinsko manj bogata kot Slovenščina. Žalostno je pa to, da ima podporo celo v nekaterih slovenskih političnih krogih.
HorstWiesel
16. 02. 2017 20.21
+7
Ni problem v jeziku....Slovenci še vedno uporabljamo slovenski jezik in ga tudi negujemo,...problem je v čislanju germanizma in podcenjevanju slovenstva
Castrum
16. 02. 2017 20.28
+3
Mislim, da je bistveno, bistveno manjši del tistih, ki v Sloveniji čislajo germanizem, kot pa tistih ki poveličujejo srbohrvatizem
HorstWiesel
16. 02. 2017 20.35
-2
Če mene vprašaš, nič od tega se ne bi smelo poveličevat, oboje je nam tuje, negovati bi morali slovenstvo. Glede poveličavanja pa sem mnenja, da je zelo majhen procent Slovencev tistih, ki poveličujejo srbohrvatizem. Poveličevanje srbohrvatizma je lastnost več ali manj južnaških priseljencev v Slovenijo, dočim poveličevanje germanizma pa je lastnost nemalega dela Slovencev. Z drugimi besedami; bistveno več Slovencev poveličuje germanizem kot pa srbohrvatizem.
Castrum
16. 02. 2017 21.02
+2
No bom pa drugače napisal,srbohrvatizem, balkanski način izražanja, predvsem pa balkanizacija razmišljanja med ljudmi v Sloveniji, je bistveno bolj problematična za ogrožanje SLOVENSTVA, kot pa je germanski jezik in kultura.
yyyeb
16. 02. 2017 22.05
+2
castrum , predsodke imaš, zato ne moreš realno komentirat. v vsakem postu se obregneš na balkan. problem pa tiči v nas samih
rajc 567
16. 02. 2017 20.00
+0
Koroški Slovenci, imam ponudbo. Pri nas se zaenkrat še govori Slovensko tako da lahko zamenjate z mano. Jaz grem v Avstrijo in imam vašo pokojnino vi pa pridete k nam in imate mojo Z 300€ si pri naš pravi bogataš :) :) :), Samo tudi tu se boste morali boriti za Slovenski jezik, verjetno bo prej izumrl kot v A vstiji
korintos23
16. 02. 2017 20.09
-2
Franci Luzar
16. 02. 2017 20.15
+4
ce primerjate Slovenijo in Avstrijsko Korosko! potem se bol cisto govori Slovenscina na koroski kot pa pri nas v Jugi ! Sory Sloveniji.
Castrum
16. 02. 2017 20.19
+2
Franci , tone vem. Sem pa prepričan, da so Koroški Slovenci bolj zavedni Slovenci kot pa pol Ljubljančanov.
rajc 567
16. 02. 2017 20.21
+1
Korintos23 zato, da imaš ti kaj za vprašat!!!
Frane Šajn
16. 02. 2017 20.53
+2
Franci Lužar in destkart bolj slovnično pravilno piše kot se ti prdstavljaš na tem portalu.
Madeni
16. 02. 2017 19.57
+3
Poleg Slovenskega šolstva, železnice še AVSTRIJCI varujejo pravice Slovenskega delavca.( ŠOFERJA )..HVALA JIM MaaaaRŠ Cerar..
Madeni
16. 02. 2017 19.55
+5
CERAR se lohka AVSRIJCEM SAMO ZAHVALI ZA sLOVENSKO ŠOLSTVO IN ŽELEZNICO..VSE KAR SO PRISPEVALI levičarji je balkanska revščina in uničenje Slovenije..
Franci Luzar
16. 02. 2017 20.18
+2
temu se ne rece revscina! ampak spomoni na tako Zlato Rdeco preteklost! ko so nam se vladali iz Beograda! dsnes pa nam vladajo prebarvani iz Ljubljane.