Slovenija

Slovenec, ki se postavlja ob bok ustanovitelju Facebooka

Ljubljana, 06. 09. 2011 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mladi slovenski računalničar Jernej Barbič je razvil metodo, ki je uporabna za specialne efekte v filmu, za simulatorje za učenje kirurgov, za hitro projektiranje komponent v letalski in avtomobilski industriji ter računalniških igrah.

V preteklih letih so nagrado med drugimi dobili tudi ustanovitelja Googla Sergey Brin in Larry Page, izumitelj sistema Linux Linus Torvalds in ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg.

Slovenec je prvič na seznamu ameriške revije MIT Tehnology Review med 35 najuspešnejšimi inovatorji, mlajšimi od 35 let. 34-letnega računalničarja, izumitelja in znanstvenika Jerneja Barbiča so na prestižni seznam uvrstili zaradi odkritja, ki bi lahko bilo uporabno predvsem v filmski industriji, medicini in strojništvu.

Jernej Barbič je mladost preživel v okolici Mosta na Soči, zdaj več let dela v ZDA, trenutno na južnokalifornijski univerzi. Ukvarja se z računalniško tehnologijo.
Jernej Barbič je mladost preživel v okolici Mosta na Soči, zdaj več let dela v ZDA, trenutno na južnokalifornijski univerzi. Ukvarja se z računalniško tehnologijo. FOTO: osebni arhiv

V reviji v obrazložitvi piše, da inženirji in animatorji uporabljajo računalniške simulacije za spreminjanje oblike objektov. Do sedaj so bile tovrstne simulacije zelo zapletene, Jernej Barbič pa je razvil računalniški program, po katerem se predmeti spremenijo do 10.000-krat hitreje. Tako lahko zdaj takoj vidijo spremembo oblike in eksperimentirajo kot še nikoli prej. Med drugim mu je uspelo, da lahko uporabnik dobi zares dober občutek, kaj se dogaja v virtualnem svetu, z več kot tisoč posodobitvami na sekundo. Trenutno se Jernej Barbič pogaja s francoskim podjetjem Haption za komercialno uporabo tehnologije, še navajajo pri reviji.

Barbič: Pomagal mi je tudi študij v Ljubljani

Jernej Barbič je pojasnil, da je nagrado prejel za njegovo delo v računalniški grafiki. "Razvil sem metodo za hitro simulacijo deformacij kompleksnih sistemov, kot so velike zgradbe, drevesa, notranji človeški organi in mehanski sistemi, na primer letalski in avtomobilski motorji. Metoda je uporabna v filmski industriji za specialne efekte, v medicini za simulatorje za učenje kirurgov, v strojništvu za hitro projektiranje komponent v letalski in avtomobilski industriji ter računalniških igrah," je sporočil. Kot prvi Slovenec, ki je prejel tovrstno priznanje, se počuti zelo dobro. "Čeprav sem vse delo opravil v ZDA v zadnjih 10 letih, mi je moj dodiplomski študij matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ogromno pomagal," je poudaril.

Otroštvo je sicer preživel na Mostu na Soči. V srednji šoli je dosegel prvo mesto na državnem tekmovanju iz matematike ter tudi prvo mesto mesto na državnem tekmovanju iz francoskega jezika in književnosti. Zatem je maturiral z vsemi možnimi točkami, 34 od 34. Potem je bil dodiplomski študent matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko na Univerzi v Ljubljani, študij je končal s povprečjem 9.96. Takrat se je začela njegova dejanska poklicna pot. "Odločil sem se, da bom na doktorskem študiju študiral računalništvo. Ker v Sloveniji in tudi marsikje drugje v Evropi taka pot ni bila možna, ker sem bil prej matematik, sem se prijavil v ZDA. Sprejet sem bil na Carnegie Mellon University (CMU) v Pittsburghu v Pennsylvanii," je opisal.

Revija MIT Tehnology Review letno objavi seznam 35 izumiteljev, starih pod 35 let, pri čemer poiščejo kandidate z vsega sveta, ki orjejo ledino in odpirajo nove možnosti v tehnologiji. Kandidate zatem oceni komisija strokovnjakov in izbere nagrajence.

CMU je v Ameriki zelo znana zasebna univerza, v računalništvu je med najboljšimi tremi v ZDA. "Tam sem doktoriral leta 2007, in sicer iz računalniške grafike, računalniške animacije, uporabe fizike za hitre simulacije (oblačila, človeško telo (na primer mišice, koža, lasje, notranji organi (za kirurške simulacije)), tekočine, zgradbe, drevesa) in specialnih efektov za filme (efekti, kot jih poznamo iz filmov Terminator 2, Lord of the Rings, 2012, Avatar, itd.)." V Pittsburghu je živel od leta 2001 do doktorata leta 2007. Po doktoratu je bil dve leti postdoktorski raziskovalec na tehnološkem inštitutu Massachusetts v Bostonu, ki je svetovno znana univerza, "verjetno najboljša v ZDA za znanost".

Leta 2009 je postal univerzitetni profesor na zasebni University of Southern California v Los Angelesu, kjer živi danes. Južnokalifornijska univerza je ena od treh največjih v Los Angelesu. Ima 40.000 študentov, v računalništvu skupno približno 1000 z vsega sveta. "Torej, sem univerzitetni profesor, kar pomeni, da predavam predmete: računalniška grafika na dodiplomskem študiju in podiplomski predmet iz specialnih efektov za film in računalniške igre, poleg tega pa seveda tudi še naprej aktivno raziskujem v računalniški grafiki. Sem mentor dvema doktorskima študentoma, ki delata neposredno z mano na mojih raziskavah. Sem avtor desetih raziskovalnih člankov v najbolj prestižnih revijah na svetu iz računalniške grafike," je še sporočil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rossi66
07. 09. 2011 17.31
Delno delim njegovo usodo... Zal se je izkazalo, da mi je z doktoratom preostalo samo vegetiranje na IJS, pa sem raej pogledal cez plot... In to pocnem ze 15 let... Razmere za vrhunsko temeljno in aplikativno raziskovanje so v ZDA sanjske, tudi EU v sirsem smislu se ne more primerjati... Slovenije pa na tem podrocju raje ne bi izpostavljal, ceprav moram poudariti, da imamo nekaj vrhunskih R&D ustanov in teamov predvsem pa odlicne posameznike... Ampak stimulativne klime ni... Dejansko je res tako, a se sposobnemu tehniku oz. naravoslovcu na profesionalme podrocju v ZDA odpre svet... Problem je le v tem, da vsi konkretni produkti (slovenskega) znanja v obliki patentov ostanejo v ZDA! Tako pac je, ampak Slovenija se za zascito intelektualne lastnine ze od nekdaj ni pretirano zanimala...
pokica2010
07. 09. 2011 14.51
bravooooo!!! lepo je slišat ko slovencu uspe v znanosti in to v tujini ob vseh teh kitajcih :)
24kurr
07. 09. 2011 14.25
+1
Bravo, vse čestitke. Moram pa nekaj dodati, ko vsi tukaj govorite, beg možganov, itd... Če on nebi šel v ZDA nebi dosegel tega kar je, ker v naši državi ni pravega ekosistema za tako nadarjene ljudi. Tako, da brezveze govorit beg možganov ... Če bi ostal tukaj, bi bil nek asistent na fakulteti, ali pa na IJS. Naš sistem je zelo tog, profesorji(nekateri so tudi nesposobni) pa se držijo svojih pozoicij kot pijanec plota. Zato pa mladi genialci preprosto nimajo priložnosti, da bi se razvili in dosegli kaj takega.
PolnKontejner
07. 09. 2011 14.21
-1
Na FMF-ju v Ljubljani je imel povprečje 9.96. :-) Dvomim, da je imel kdo v zgodovini te fakultete višje povprečje. Možganski trust brez primere. Čestitke za odhod iz zavožene Slovenije.
pennywajz
07. 09. 2011 13.52
Streetmouseh
07. 09. 2011 13.42
Pohvalno zaradi dosežka Slovenca - žalostno, zaradi bega možganov.
jur0
07. 09. 2011 13.26
-1
erasor ja ej dej pejt v ameriko živet zdle ker majo 109% zadolćenost BDP-ja =D. če še nisi opazu, v ameriki uspejo sam tisti, ko se zdijo tistim pri vrhu dobičkonosni. tk da če greš v ameriko glej, da boš šou z eno tako idejo da jih boš dobr interesiru. drugače te tam (tko je in vedno bo) za navadnega človeka kokr na tem forumu nam pravte, še slabše
vertex
07. 09. 2011 13.13
lahko bi mu podarili vitežki grb boruta pahorja za zasluge, nedvomno si ga zasluži za svoje dosežke
Sentis
07. 09. 2011 13.08
Gr@bnv@ler
07. 09. 2011 13.07
ponosni da je slovenc! kmeti da je on ponosen da je slvenc bi tu ostal zato ker očitno ni prihodnosti tukaj ker bi 100% njegove inovacije vzel kakšen zidarju podoben človek tajkunske *...js mu dam prav in vsem privoščim uspeh samo bejžte iz slovenije ker je tu čist v riti sistem * ko krompir od jugoslavije so skos vsi na politiki
jur0
07. 09. 2011 13.04
WakeUp07.09.2011, 12:191 Znanost ne bo rešila svet, gre za bežanje pred kruto realnostjo. Kaj bo navaden narod imel od tega izuma? NIČ! Gre za korist že tako bajnim mogotcem, ki jim bo v pomoč še k večjemu grabljenju kapitala, še bolj izžemat folk! hahahaha. izum se bo uporabljal za učenje kirurgov kar pomeni, da bo njihovo delo bolj kvalitetno in bo manj napak pri operacijah. uporabljalo se bo pri strojništvu kar pomeni da bo manj napak pri letalski, avto, in kakršnikoli pač industriji kar pomeni manj nesreč. in verjem da iz nekega programa se še vedno da nardit boljši program, karpa pomeni da se bo sigurno še dalo v prihodnosti uporablat še za kej drugega. kaj bi pa ti kot "navaden narod" mel od tega? domnevam da pač boljše (bolj bogato) življenje. se pravi da bi rad imel isto kokr tisti recimo v filmski industriji (več zaslužka). sicer pa maturo je nardil z vsemi točkami, na faxu za matematiko je mel povprečje 9,96 itd. dej mi povedat zarad česa si ne zasluži pohvale in mogoče bogastva? me prov zanima kolk si se ti v mladosti trudu bit neki dobr in se izpopolnjeval, da bi bil lahko eden izmed tistih, ki bi navaden narod lahko potegnil iz krize...
SecretMind
07. 09. 2011 12.37
Tonček Balonček07.09.2011, 12:360 Ti nejgovi doneski so za človeštvo popolnoma brez pomena! Tudi ti si, pa si še vedno živ.
Tonček Balonček
07. 09. 2011 12.36
-1
Ti nejgovi doneski so za človeštvo popolnoma brez pomena!
WakeUp
07. 09. 2011 12.19
Znanost ne bo rešila svet, gre za bežanje pred kruto realnostjo. Kaj bo navaden narod imel od tega izuma? NIČ! Gre za korist že tako bajnim mogotcem, ki jim bo v pomoč še k večjemu grabljenju kapitala, še bolj izžemat folk!
Carantanian
07. 09. 2011 12.16
Jst bi se vprašu, zakaj se je taka glavca odločla za ZDA in ne za naše "ljudem prijazne" domače kraje - - - - Vrjetn je še edn takih ki so spoznali da pri nas - - zaradi sistema ni prihodnosti za pridne, delavne, inovativne ljudi - - - Žalostno - - - vendar resnično - - kdor ma možnost, zapusti Slovenijo - - - - ker tu ni več obstoja
Tonček Balonček
07. 09. 2011 12.02
On je slobvenski Bill Gates, pa še faks je končal!
ghklkjgsh
07. 09. 2011 11.55
Ajde politiki,dejmo ga domov zvabit,pa naj računalniške simulacije postanejo nacionalni interes in naša dodana vrednost. Takoj dobite moj glas na volitvah.
santamaura
07. 09. 2011 11.43
Če bi živel v Sloveniji še službe ne bi dobil
29350
07. 09. 2011 11.22
NB20
07. 09. 2011 11.04
To kar je dosegel je izjemno. Hitrejše izračunavanje (oz. izrisovanje) tekstur s proceduralno "metodo" z iskanjem pomembnejših točk je sila pomembna stvar! Zelo pomembna, ne samo na področju računalniške grafike.