Slovenija

'Slovenec je vsak, ki želi to biti'

Trst, 06. 09. 2009 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovencev v zamejstvu in po svetu je po besedah ministra Žekša približno 500.000, kar pomeni, da 20 odstotkov slovenskega življa živi zunaj Slovenije.

Minister Boštjan Žekš
Minister Boštjan Žekš FOTO: Dz-rs.si

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš je prepričan, da je srednja pot najboljša perspektiva za slovenstvo nasploh, glede prihodnosti slovenskih skupnosti zunaj meja Slovenije pa je zmeren optimist, ker Slovenija oziroma slovenstvo napreduje hitreje kot druge države.

Žekš je predstavil stanje na posameznih področjih oziroma trende pri slovenskih skupnostih zunaj meja Slovenije, pri čemer je ločil med tistimi Slovenci, ki živijo kot izseljenci po svetu, in slovenskimi narodnimi skupnostmi v sosednjih državah Hrvaški, Madžarski, Avstriji in Italiji.

Slovencev v zamejstvu in po svetu je po besedah ministra Žekša približno 500.000, kar pomeni, da 20 odstotkov slovenskega življa živi zunaj Slovenije. A to je le ocena, je opozoril Žekš, saj se po eni strani manjšin ne da šteti, po drugi pa tudi nimamo definicije, kdo je Slovenec, zanj pa je Slovenec vsak, ki želi to biti.

Mnogi ne znajo več slovenskega jezika

Glede Slovencev po svetu je Žekš ločil med izseljenci oziroma potomci izseljencev, ki so morali od doma zaradi gospodarskih razmer, a so v srcu ohranili občutek do domovine, čeprav mnogi ne znajo več slovenskega jezika. Pri tem je poudaril, da je nastanek samostojne Slovenije močno pospešil širši pogled na slovensko zavest pri mlajših generacijah.

Ob izseljencih pa obstaja tudi druga, novejša generacija ljudi, ki se ne čutijo izseljence, a so v zadnjih letih šli v tujino iskat boljše možnosti za delo. Ti ljudje, je dejal Žekš, se ne vključujejo v slovenska društva in so sami sebi dovolj, kar je problem, ker predstavljajo ključni del slovenske inteligence, in če jih izgubimo, je to zelo hudo. Celotna družbena klima v Sloveniji in v zamejstvu bi morala biti taka, da bi si želela njihove vrnitve, a Slovenija je glede tega še zelo zaprta, ne maramo tujcev, "slovenskih" tujcev pa še manj, je dejal Žekš.

Slovenske manjšine v sosednjih državah

Minister se je nato posvetil analizi stanja štirih slovenskih manjšin v sosednjih državah. Glede Slovencev na Hrvaškem je ločil med avtohtonimi Slovenci, ki živijo ob meji, in priseljenci, ki so postali zamejci komaj po letu 1991. Opozoril je, da so bili Slovenci izločeni iz hrvaške ustave, nato pa poudaril odprtje evropske pisarne na Reki, ki pripravlja evropske projekte za finančno krepitev manjšine. Slovensko-hrvaški spor zaradi Piranskega zaliva pa se na čustveni ravni izraža tudi med Slovenci na Hrvaškem, je dejal Žekš.

Boštjan Žekš
Boštjan Žekš FOTO: Dare Čekeliš

Glede Slovencev na Madžarskem, ki živijo v Porabju in imajo sicer zaščitni zakon, samoupravo, krovno organizacijo in kulturnoinformacijski center Lipa v Monoštru, je opozoril med drugim na neurejeno sistemsko financiranje s strani madžarske države, pozitivno pa je, da je manjšina prejela evropska finančna sredstva in da se vedno več otrok vpisuje v slovenske šole. Minister je omenil mešano slovensko-madžarsko komisijo, ki po njegovih besedah sprejema zanimive akcije, a se potem ne zgodi nič, zato bo treba odnose z Madžarsko vzeti bolj resno, tudi zato, ker Slovenija za madžarsko manjšino daje bistveno več kot Madžarska za slovensko manjšino.

V zvezi s slovensko manjšino v Avstriji so trenutno najbolj razvpit problem dvojezične table, kar je sicer avstrijski notranji problem, a slovenska stran na vsakem srečanju vpraša avstrijsko, kako zadeva napreduje. Po Žekševem mnenju gre za odločbe avstrijskega ustavnega sodišča, ki jih je treba spoštovati. Avstrija sicer priznava Slovenijo za zaščitnico slovenske manjšine, ne priznava pa ji nasledstva Avstrijske državne pogodbe.

Glede zavzemanja za nasledstvo pogodbe je bil Žekš previden, saj bi to bilo lepo, če bi bile možnosti za uspeh, vendar – je opozoril – pri tem Češki, ki se je tudi zavzemala za nasledstvo, ni uspelo. Med problemi je minister Žekš omenil tudi nezadostno financiranje nekaterih ustanov, kot je na primer Slovenska glasbena šola, med pozitivnimi stvarmi pa je omenil večje medijsko pokrivanje v slovenščini in naraščanje vpisov v dvojezične šole na Koroškem.

Slovenska manjšina v Italiji je po besedah ministra Žekša najbolje organizirana, najbolj dejavna in ima največ institucij. Minister probleme vidi na področju šolstva in pri krizi Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta, ki je člen italijanske mreže državnih gledališč in bi ga morala italijanska država financirati kot vsa druga italijanska gledališča, čeprav ga sofinancira tudi Ljubljana. Opozoril je na vprašanje pomanjkanja vidnosti slovenskih televizijskih programov v Beneški Sloveniji, ki pa ga bi utegnila čez nekaj časa rešiti digitalizacija.

Žekš je omenil tudi pomen Slovenske manjšinske koordinacije (Slomak), ki združuje predstavnike slovenskih manjšin v sosednjih državah in je po ministrovih besedah zelo koristna institucija, o kateri upa, da bo delovala naprej, saj je dobro, da se dobi skupno mnenje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DrBmN
05. 07. 2012 23.21
500.000? niti petina jih sploh ne ve da izhajajo iz slovenije, kaj šele da bi sploh vedeli kje Slovenija leži.
commonsense
01. 06. 2010 08.58
Z veselejm se bom izselila takoj kot si vse poštimam. V tej državi ni prihodnosti za mlade, ki seveda nimamo zaledja mamic in atekov, ki bi nam kupili stanovanja ali pa da bi se lahko pri njih stiskali in zarven nekaj malega zaslužili. Vsem tistim mladim v mojem položaju, ki si boste tukaj ustvarjali družino in kupovali stanovanja pa GOOD LUCK. Vem da se zunaj ne cedita med in mleko, vendar imam zunaj že del družine in VEM da je Slovenija zagamana. temu nasprotujejo ponavadi samo tisti, ki so v 90tih dobili službe in tisiti, ki imajo finančno zaledje atekov in mamic.
casual
07. 09. 2009 17.35
Najbolji su slovenski nogometaši i njihova prezimena, sve original :))))
6-5
07. 09. 2009 17.23
Zdaj bo vsak starček nekaj slamal. Jaz že nočem biti slovenec, ker je to grdo in prismojeno. Zato sem raje to kar sem. To je slovenka Od jutri naprej pozdravljam slovenske jutranje vidence s kratko in prisrčno besedico MORGEN. Popoldan pa jih poslovilno pošiljam v AUFIDERsEN mafia
jozek12
07. 09. 2009 16.18
Slovenec je vsak ki to želi biti.Edni majo na vratu glavo,drugi pa melooone.
strogoff
07. 09. 2009 14.13
jaz nočem več biti - kje se lahko izpišem ?
Tonček Balonček
07. 09. 2009 13.36
Meni je bil najboljs impatičen Slovenec košarkar Ariel McDonald, imel je tudi odlično ime in priimek za marketing!
SDS-MAFIJA
07. 09. 2009 12.15
pravi Slovenec hodi na Triglav,ne mara sosedov,si polni baterije ob govoru Grimsa in je bil prisoten na poroki svojega dušnega pastirja v cerkvi Srca Jezusovega...
Tonček Balonček
07. 09. 2009 12.05
Od tu so s eljudje izzselejvali pod vsemi oblastmi, iz Avsttrije, Italije, Avstroogrske, SHS-a, Jugoslavije (stare in nove), Slovenije itd. Pa saj so se izselejvali tudi iz Francije, Anglije, Skandinavije in od povsod. Praktično so se še najmanj izseljevali Rusi! In ajsno so s eperj ali slej asimilirali, ne vem zakaj bi bilo s Slovenci akj drugače. Ne morem s epočititi Slovenca le zato, ker je bil moj dedek Slovenec, sam pa živim med npr. Argentinci. Tudi oni že zdavnaj niso več Španci!
victoriosus
07. 09. 2009 12.02
Dobivam minuse, pa kaj me briga! Izseljenci so čudež, ker govorijo slovensko in so bolj slovenski od nas tukaj. To je dejstvo, ne glede na to, kako bi ga radi prikazali. In so potomci domobrancev, z velikim ponosom, da niso sokrivi za komunistično revolucijo, ki jo danes VSI obsojajo, razen Pahorja, ki se mu ne zdi potrebno (?!). Če je rdeča indoktrinacija, da je bila revolucija dobra, nasprotniki revolucije pa "izdajalci naroda" (kakšna nomenklatura, jao, ker ti ni do revolucije izdajaš cel narod?!) je prijela pri nekaterih, še ne pomeni, da je resnično tako. Angleški oficir John Corsellis je izdal knjigo "Slovenia 1945". Cel svet razmišlja v isto smer, v Sloveniji pa umetno vzdržujejo ideološki otok, ampak tudi ta se bo razblinil. Slej ko prej bo resnica prevladala. Just sit down and wait:)
SDS-MAFIJA
07. 09. 2009 11.58
največ tujcev smo uvezli pod Janšo,še posebej so bili dobrodošli ljudje iz nam prijateljskega kosova,ki smo ga po ukazu ZDA tudi rekordno hitro priznali.......bravo Rupel in Janša..
CezDrnInStrn
07. 09. 2009 11.10
Politični ali ekonomski emigranti?Slednjih je največ in še več jih bo ! Država naj samo pridno povečuje davke in bodo ostali kmalu sami ! Hvala bogu,da nas kot delavce na zahodu cenijo! Rdeče cvetje, oveneli boste in to kmalu !
ejga
07. 09. 2009 10.59
victoriosus mene ni sram, ampak jaz plačujem davke v Sloveniji, kar pa tvoji "politični emigranti" ne.
SDS-MAFIJA
07. 09. 2009 10.44
SherlockH ali po domače RADO62....dobivaš minuse,kaj je zdaj to...pa ne spet izdaja..
SDS-MAFIJA
07. 09. 2009 10.28
če prestopiš in ene v drugo levo stranko,to ni nič takšnega,saj je po vaših podatkih glavni štab itak v Murglah......čudno pa je,če je nekdo še nedolgo nazaj vohljal po cerkvah,danes pa se tam že ženi...sicer je to njegova odločitev in verjetno tudi korist.........mene bolj skrbijo ljudje,ki zaupajo takemu špekulantu in ga celo kujejo v zvezde..
SherlockH
07. 09. 2009 10.23
Špicelj, Res je! Samo poglej te Zaresovce ali SDjevce, ki so nekakšna verzija 1.3 bivše LDS, heh.
SDS-MAFIJA
07. 09. 2009 10.19
pri nas je očitno vse obratno...NOB,ki je naš ponos,bi kar čez noč zbrisali,,,domombranstvo,ki pa je velika asramota in podlost,pa bi kovali v zvezde,še njihovo zaprisego so prebirali v hramu demokracije....
Tonček Balonček
07. 09. 2009 10.13
Kaj je lepo povedano? Čim se enkrat izseliš, je prej ali slej konec s tvojo narodno zavestjo, kaj bi njo počel npr. v Mendozi ali Kuala Lumpurju, traja še generacijo ali dve, potem pa otroci pač nimajo nič s tem, čimajo za pradedka kakšnega Slovenca, uzbekistanca ali Norvežana npr., stem si pač nimaš akj pomagati! Sicer so s epa narodi izoblikovali šele pred par sto leti, kar je za človeško zgodovino zelo kratko obdobje.
SDS-MAFIJA
07. 09. 2009 10.10
pravi Slovenec redno menja stranke,vero in barve,se cerkveno poroči,vaški fantje mu čuvajo poroko in je zraven pri vseh prodajah in aferah,stalno mu nekaj podtikajo in na vsakih 20 let ger tudi za rešetke,vodi veliko skupino nerazgledanih ljudi in včasih se mu prikaže tudi kruh v smeteh,ko pa se mu stanje še poslabša,vidi tudi slone leteti...
komodora
07. 09. 2009 09.22
victoriosus----> BRAVO LEPO POVEDANO !! VENDAR ŽALOSTNO, DA JE MALO SLOVENCEV, KI TAKO RAZMIŠLJAJO !