Slovenija

Slovenci z briljantno idejo nad rakava obolenja

Ljubljana, 09. 09. 2011 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Večletno trdo delo naših raziskovalcev se je splačalo. Iznašli so namreč povsem nov, učinkovit in edinstven način zdravljenja raka. Tega bi lahko začeli uporabljati v petih ali šestih let, pravijo.

Boris Turk, vodilni raziskovalec, je javnosti predstavil nov, učinkovit dostavni sistem za zdravila.
Boris Turk, vodilni raziskovalec, je javnosti predstavil nov, učinkovit dostavni sistem za zdravila. FOTO: B.G.

Raziskovalci Instituta Jožef Stefan ter ostali njihovi kolegi so danes predstavili svojo edinstveno iznajdbo, ki je izjemnega pomena pravzaprav za ves svet. Raziskovalna skupina pod vodstvom Olge Vasiljeve in Borisa Turka je namreč v sodelovanju s sodelavci iz Rusije, Nemčije in ZDA, ki so našim raziskovalcem večinoma nudili le tehnična sredstva, razvila nov učinkovit način zdravljenja raka.

Kako stvar deluje?

Sistem je uporaben za vsako lokalizirano obolenje, ne le rakavo, pravijo raziskovalci.
Sistem je uporaben za vsako lokalizirano obolenje, ne le rakavo, pravijo raziskovalci. FOTO: B.G.

Gre pravzaprav za izboljšanje učinkovitosti dostave zdravila na rakavo tkivo. "Zdravilo skupaj z magnetnimi delci zapremo v ovojnico, imenovano liposom, nato pa vse skupaj z magnetom zunaj telesa usmerjamo k samemu magnetu, nameščenemu poleg tumorja," je odkrito novost poenostavljeno pojasnil vodilni raziskovalec Boris Turk. Potem je smiselno magnet čez nekaj časa umakniti, da se zdravilo malce razprši, še pravi in dodaja, da je sistem uporaben za vsako lokalizirano obolenje, ne le rakavo. "To nam pomaga, da lahko zmanjšamo dozo zdravila in imamo tako manjše stranske učinke. Odnosno lahko izboljšamo lastnosti tistih potencialnih učinkovin, ki so se izkazale kot neučinkovite, in jih pripeljemo na mesto delovanja," je dodal.

Z uporabo tega sistema so na živalskem modelu raka prsi pokazali bistveno izboljšano delovanje standardnega kemoterapevtika doksorubicina. "Običajno je pri kemoterapijah pet, šest ali več doz. Mi smo naredili samo prvo in smo prišli na več kot 90-odstotno zmanjšanje. To pomeni, da zadeva deluje," pravi Turk. Učinkovita je tudi dostava zaviralca proteaz, ki je rast tumorjev upočasnil za kar 70 odstotkov.

Kdaj bo to uporabno za zdravljenje na človeku?

Trenutne znanstvene raziskave so potekale le na miših, zato bi bilo po besedah Turka treba najprej opraviti testiranje toksičnosti na vsaj dveh različnih živalskih vrstah. "Narejeno mora biti na dovolj veliki populaciji živali. Pri tem smo bili do sedaj precej omejeni. Minule študije smo opravili s približno 50 živalmi, kar je za nadaljnjo študijo premalo," je pojasnil in dodal, da se bodo morali glede tega povezati z nekom drugim. Ko je to opravljeno, je treba podati prijavo na eno od pristojnih agencij za razvoj zdravil in z njimi nadaljevati delo.

Zdravstveni minister Dorjan Marušič je danes dejal: "V čast mi je, da se vam lahko iskreno zahvalim za ta dosežek!"
Zdravstveni minister Dorjan Marušič je danes dejal: "V čast mi je, da se vam lahko iskreno zahvalim za ta dosežek!" FOTO: B.G.

"Če se izkaže, da pridemo preko živalskih študij v dveh letih, če se z nekom povežemo in najdemo sredstva in če naredimo vse potrebne klinične študije, bi lahko ta način pričeli realno uporabljati v petih ali šestih letih," je ocenil Turk.

Ker gre za edinstveno iznajdbo slovenskih znanstvenikov, so ti tudi že podali patentno prijavo ter iznajdbo zaščitili. "Preden tega ne storiš, se ne moreš pogovarjati s farmacevti," pravijo in dodajajo, da lahko sicer nekdo iznajdbo kar hitro ukrade.

Pet let trdega dela na trideset podlage

Z danim sistemom so se naši znanstveniki intenzivno ukvarjali kar pet let, največ težav pa so imeli z meritvami, za katere v Sloveniji nimamo potrebne opreme. Po pomoč so odšli v Nemčijo, svoje pa so pri tem prispevali tudi Rusi ter ZDA. Iz Slovenije so sodelovali raziskovalci Instituta Jožef Stefan (IJS), treh centrov odličnosti ter ljubljanske fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, njihovo raziskovalno delo pa je bilo objavljeno celo v prestižni znanstveni reviji Nature Nanotecnology.

Sistem je deloval na miših, preden se bo lahko uporabljal na ljudeh pa bo preteklo še najmanj pet let raziskav.
Sistem je deloval na miših, preden se bo lahko uporabljal na ljudeh pa bo preteklo še najmanj pet let raziskav. FOTO: B.G.

Minister Marušič: Slovenija se je znova vpisala na zemljevid sveta!

"Gotovo je to izjemno velik dosežek za slovensko znanost, ki se je s tem znova vpisala na svetovni zemljevid. Pomeni pomemben korak k premagovanju bolezni raka, a ne v tako kratkem času," je po današnji predstavitvi novega načina zdravljenja dejal zdravstveni minister Dorjan Marušič in dodal, da sam osebno vidi prihodnost v poglobljenem raziskovanju genoma in samega poznavanja bolezni. "Pomikati se je treba proti pravemu vzroku bolezni. Šele takrat se bo medicina razmaknila v vseh dimenzijah," je še dejal.

Rakava obolenja predstavljajo za kardiovaskularnimi obolenji največji problem za zdravje v razvitem svetu, pri čemer učinkovita kemoterapija še vedno predstavlja velik izziv, pojasnjujejo v IJS. Zaradi toksičnosti zdravil in njihove pogosto slabe biodostopnosti je eden od glavnih izzivov biomedicine ravno razvoj novih dostavnih sistemov. Ta novi sistem zato predstavlja izreden potencial na področju dostave zdravil tako na področju raka kot širše.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matjaž Zvan
11. 09. 2011 21.44
Naj tem glavcam rata, Tonček, bolje kot da jih sploh ni, z leti se pa verjetno malce pocenijo kajne?
Tonček Balonček
10. 09. 2011 23.29
Important notice, menda veš, da so nova zdravila vedno zelo draga!
Dzingiskank
10. 09. 2011 20.56
+1
Končno dobra novica!!!! Cestitke ljudem ki vidijo prihodnost v medicini in ne v orozju.
delboske
10. 09. 2011 17.52
+1
Koliko dobrega bi lahko naredili z pokradenim denarjem tajkunov in neizmernim trošenjem nekaterih ministrstev.. Denarja je dovolj le narobe ga razporejajo.
delboske
10. 09. 2011 17.50
ježek je ljubosumen....
kernc
10. 09. 2011 14.27
@ rudra 10.09.2011, 12:45 je povedal v prispevku, da "zadeva je tut zaščitena" (== patentirana).
rudra
10. 09. 2011 12.45
Mogoče je res briljantno za tiste,ki ne poznajo diamagnetost vsake snovi. To ni nič drugega kot slediti in najti pot,kako uporabiti to znanje.Plus tega bo potrebn še dve leti raziskav.Jaz ne bi bil nič vzvišen. In zame osebno to ni neko veliko odkritje.Tako,da bolj počasi. Čim so zadevo dali ven so izgubili bitko za patentirati zadevo.Tipično slovensko!! NIč ne bomo imeli od tega nek profesor se bo s tem kitil.
enaneza
10. 09. 2011 10.52
Bravo in čestitke!
Zakon1
10. 09. 2011 10.15
Neizmeren bravo in čestitke. Absolutno vsaj za nominacijo za NOBELOVO nagrado, če ne kar za njo!!!
dule100
10. 09. 2011 09.41
Neverjetno, za vse se najde zdravilo, samo za to vlado ne !
Important notice
10. 09. 2011 09.30
"Tonček Balonček10.09.2011, 09:01-1 Če je to res, bosta zdravstvena in pokojninska blagajna bankrotirali že prej kot smo načrtovali!" _____________________________... Balonček ne pametuj! A kemoterapije so pa brezplačne????
Tonček Balonček
10. 09. 2011 09.01
Če je to res, bosta zdravstvena in pokojninska blagajna bankrotirali že prej kot smo načrtovali!
24Ppkur
10. 09. 2011 08.39
Super, če so uspeli narediti korak dalje. Dostava zdravilne učinkovine na rakasta mesta ni novost .... raziskave na tem področju potekajo v mednarodnem merilu desetletje in več .... Se pa pri tovrstni uporabi vseskozi že postavlja vprašanje magnetnega sistema kot celote, ki je potreben za vodenje takšnih delcev po telesu (po domače, da ne zaidejo na ne-patološka mesta). In me prav zanima kolikšen magnetni sistem bo za to potreben in kako bo konstruiran. In ne le to .... kako se bodo zdravili tisti, ki imajo npr. srčni spodbujevalnik, .... itd. V tem trenutku je na tem področju še vrsta nerešenih vprašanj.
FCL
10. 09. 2011 08.38
Upam da res, to bi bilo čudovito, kar tako naprej !!! čestitke!
mertseger
10. 09. 2011 08.09
To mi deli samo da bo stvar učinkovala tudi na ljudeh.
ihlillpilb
10. 09. 2011 01.43
321. dej tih bot raj pa pejt spat k neveš kaj govoriš ;)
okhasan
10. 09. 2011 00.23
hvala Bogu....naj čim prej naredijo vse potrebne preizkuse...
nokintos
10. 09. 2011 00.11
Svaka čast za odkritje metode ampak zakaj na 24ur morate vse obrnit slovenc je to izumil slovenka to in to potem pa se odkrije da so to prisvojeni slovenci ampak pozitivno ker je nekaj odkril in je zato takoj slovenec ko pa je kaj negativnega npr. slovenec ukradel ali ubil nekog ja sam je živeli v slo 10 let drugače je tujec (da ne bom žalil drugih narodnosti)
djdj
10. 09. 2011 00.08
Bravo. Kar tako naprej.
Wolfera
09. 09. 2011 23.23
Testirali so pa na miših in še bodo testirali na ostalih živalskih vrstah....živali mučijo, zato, da bodo ljudje preboleli raka?? Zakaj na ljudeh ne testirajo zdravil za živali???