Zanimivosti

Nori smo na čokolado

Ljubljana, 20. 04. 2010 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenci so debelejši kot Slovenke, ki večinoma štejejo kalorije in uživajo v kuhanju. Na splošno je klima v Sloveniji taka: telovadba ni ravno naša strast, obožujemo pa čokolado.

Slovenci so pretežki, Slovenke pa težo zelo dobro vzdržujejo in držijo v normalnem ravnovesju.
Slovenci so pretežki, Slovenke pa težo zelo dobro vzdržujejo in držijo v normalnem ravnovesju. FOTO: iStockphoto
Ste pripravljeni na poletje?
Ste pripravljeni na poletje? FOTO: iStockphoto

Pred poletjem so lepa telesa nedosegljiv ideal za večino Slovencev, je pokazala raziskava Mediane. Preverjali so, kakšen je naš odnos do hrane, koliko tehtamo, telovadimo in kašne razvade imamo.

Ugotovili so, da je v zadnjem letu telovadilo 57,1 odstotka žensk in 52,7 odstotka moških, v povprečju dva do trikrat mesečno. Večinoma niso člani športnega kluba, vsi pa radi smučamo, kolesarimo, plavamo, tečemo in se sprehajamo.

Več kot dobra polovica moških, kar 58,4 odstotka, je pretežkih. Stanje je boljše pri ženskah - preveč kilogramov ima 34,3 odstotka. Pri suhosti je ravno obratno – premalo tehta več žensk kot moških. V Sloveniji s 45,5 odstotka tako prevladujejo ženske z normalno težo, medtem ko je takih Slovencev le 24,4 odstotka.

Več moških kadi in pije

Moški hrani ne posvečajo posebne pozornosti, radi si privoščijo nezdravo. Ker nimajo časa za njeno pripravo, jo pogosto naročajo kar prek telefona. Po drugi strani so ženske zelo pozorne na kalorije. Iščejo lahke jedi in pijače, izogibajo se maščobam. Pred nakupom vedno preberejo sestavo, predvsem glede dodatkov. V kuhanju tudi zelo uživajo.

Slovenci, tako moški kot ženske, se radi predajamo čokoladnim užitkom.
Slovenci, tako moški kot ženske, se radi predajamo čokoladnim užitkom. FOTO: iStockphoto

Zanimivo, saj se Slovenke težko uprejo čokoladi. Pri čokoladnih razvadah prevladujejo v 94,9 odstotka. Nič boljši niso moški, ki zaostajajo le za slabe tri odstotke. Kajenje in pitje alkohola sta bolj v domeni moških. Mesečni obisk restavracij s hitro prehrano je pogostejši pri nežnejšem spolu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ursi-ursi
20. 04. 2010 13.47
+1
se vstaneš zju3 ob 7h, delaš cel dan do 4h, se voziš pol ure do dma, se preoblečeš 10 minut se stuširaš 30 minut...tak ti gre cel dan! ljudje rabimo več časaa za življenje! Pa sej nimamo nit cajta za kuhat!! SMISEL ŽIVLJENJA NI SAMO DELO!
Libra77
20. 04. 2010 13.03
'Mantrajo' nas izgovori, sej ne druga.