Slovenija

Slovenci, se zavedate vseh možnosti, ki vam jih ponuja EU?

Ljubljana, 09. 05. 2013 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ali veste, da EU ponuja 1.400.000 prostih delovnih mest, za katera lahko kandidiramo, in da imajo naši otroci v primeru selitve v drugo državo, pravico do brezplačnega jezikovnega tečaja? "Spoznajte svoje pravice in možnosti!"ob dnevu Evrope, pozivajo pristojni.

Ste vedeli, da Evropska unija prav danes praznuje svoj rojstni dan? 9. maja leta 1950 je namreč francoski minister Robert Schuman predstavil poziv k združevanju proizvodnje premoga in jekla med evropskimi državami, kar je postopoma privedlo do razvoja Unije. Modra zastava, na kateri je 12 rumenih zvezdic, danes visoko plapola v skupno 27 državah članicah, v katerih skupno prebiva pol milijarde Evropejcev. Zavednost, da smo vsi skupaj evropski državljani, se iz leta v leto krepi, vsak pravi Evropejec pa bi že lahko vedel, da se glavni slogan EU glasi "Združeni v različnosti", da je evropska himna Beethovnova Oda radosti, da 17 držav članic uporablja evro, katerega kovanci imajo eno stran enako, na drugi strani pa je simbol države, ki je kovanec izdala in da je lanska dobitnica Nobelove nagrade za svoja prizadevanja za mir, spravo, demokracijo in človekove pravice.

V Ljubljani so mimoidoče na zabaven način poučevali o njihovih pravicah in možnostih, ki jih imajo kot evropski državljani.
V Ljubljani so mimoidoče na zabaven način poučevali o njihovih pravicah in možnostih, ki jih imajo kot evropski državljani. FOTO: Blaž Garbajs

EU ponuja skoraj 1.400.000 delovnih mest

Prav o naših pravicah pa je ob letošnjem dnevu Evrope tudi največ govora. Mar, na primer, veste, da EU ponuja 1.400.000 prostih delovnih mest, za katera lahko kandidirate? Če v kateri od držav članic dobite delo in se preselite, imajo vaši otroci po zakonodaji EU pravico do brezplačnega tečaja za učenje jezika, da bi se tako lažje prilagodili novemu šolskemu sistemu. Prav tako se lahko šolajo v kateri koli državi EU pod enakimi pogoji, kot veljajo za državljane tiste države. Imajo pravico, da jih starši vpišejo v razred, ki ustreza njihovi starosti in je po zahtevnosti enakovreden razredu v matični državi, in sicer ne glede na njihovo znanje jezika.

Odgovore na vse, kar vas morebiti zanima v zvezi s pravicami evropskih državljanov, je mogoče najti tako na spletu kot tudi na informativnih stojnicah na osrednjih trgih več mest po državi. "Letos je evropsko leto državljanov in v sklopu projekta EU si ti! državljanom pojasnjujemo vse možnosti bivanja v EU in njihove pravice," je za 24ur.com dejala Maja Hostnik, predstavnica za odnose z javnostjo Zavoda Mladinska mreža MaMa, ki vodi omenjeni projekt. Kot pravi, obstaja sklop pravic, katerih se večina še vedno ne zaveda dovolj. Imamo pravico izobraževanja v tujini, pravico do zavarovanja, dostojnega življenja, imamo pravice v potrošništvu, pravico do cenejših telefonskih klicev, pravico sodelovati na lokalnih volitvah in pravico do dela. "V EU je tudi veliko prostih delovnih mest, za katera lahko vsi kandidiramo in jih nato tudi zasedemo," je dejala in pozvala Slovence, naj se tudi sami angažirajo in izkoristijo možnosti, ki jih ponuja EU.

Dan Evrope - 6
Dan Evrope - 6 FOTO: Blaž Garbajs

Evropska komisija je sicer prav danes pripravila poročilo s ciljem, da se zmanjšajo birokratske prepreke za večjo mobilnost in koriščenje pravic zunaj države, v kateri prebivamo. Tako so med drugim napovedali uvedbo neobveznega enotnega evropskega dokumenta in podaljšanje doslej obveznega trimesečnega obdobja, ko iskalci zaposlitve lahko prejemajo nadomestilo za brezposelnost v svoji državi, medtem ko iščejo zaposlitev v drugi državi EU. Slednje naj bi prispevalo k večji mobilnosti. Med drugim si bo komisija prizadevala tudi, da bi državljani EU lahko obdržali volilno pravico na državnih volitvah v državi, iz katere prihajajo.

Ob dnevu Evrope komisar Potočnik z državljani o prihodnosti EU

Letošnji dogodki v Tednu Evropa potekajo v znamenju evropskega leta državljanov pod sloganom "Za Evropo gre. Za vas gre." V skladu s tem bo tudi današnji dan Evrope posvečen dialogu z državljani, kar je vodilo v pripravo javne razprave z evropskim komisarjem za okolje Janezom Potočnikom. Razprava, na kateri bo komisar poslušal mnenja ljudi o tem, v kakšni Evropi želijo živeti in kaj pričakujejo od EU v prihodnosti, je del niza 42 dialogov z državljani, ki ob evropskem letu državljanov od lani jeseni pa do pomladi 2014 potekajo po vsej EU. Je pa današnji dogodek v Ljubljani edini posvet, ki bo potekal prav na dan Evrope.

Med dogodki, ki se bodo v okviru Tedna Evrope zvrstili danes, je tudi okrogla miza z naslovom Mladi Evropejci v stari Evropi, na kateri bodo evropski poslanci Tanja Fajon (S&D/SD), Mojca Kleva Kekuš (S&D/SD), Zofija Mazej Kukovič (ELS/SDS), Jelko Kacin (ALDE/LDS) in Milan Zver (ELS/SDS) s študenti umetniških in družboslovnih fakultet Univerze v Ljubljani razpravljali o aktualnih vprašanjih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GSMG
10. 05. 2013 14.21
+2
Sem prepričan, da nam ponuja še mnogo več: diktiranje velikih, veliko protekcionizma, uničevanje gospodarstva malih, ropanje naravnih resursov in vse tisto kar ni dovoljeno malim je dovoljeno večjim!!!
Damian666
10. 05. 2013 14.17
+3
Kar ni Hitlerju uspelo s silo, uspeva Merklovi&Co na prefinjeno perfiden način....
kvocka
10. 05. 2013 13.10
Z drugimi besedami...hitro, beg možganov, kupijo vas za male pare sam da pozabite kdo in od kod ste pa še jezikovni tečaj dobite zastonj!!!
kvocka
10. 05. 2013 13.11
+1
Aja ups, sej ne rabjo možganov...rabijo čistilke pa služkinje pa voznike pa kelnarje.
Komentiranje prepovedano
10. 05. 2013 12.10
+1
EU nam ponuja slovenski beg možganov???? To zelo lepo sovpada z vsem ostalim evropskim, kar trenutno čutimo na naši grbi... Drago smo plačali banane, riž, kavo in kinderjajca, po katerih smo tako hrepeneli v preteklosti...
asdfghjklqwertz
10. 05. 2013 12.51
+4
Beg možganov nam dela naša država. Zakaj? Samo poglej kaj so naredili iz države od takrat, ko smo prišli v EU. Nekdaj sem bil ponosen, da sem Slovenec, danes nisem niti malo. Vse to samo zaradi politike. Od kar smo prišli v EU, je država pustila prodati, ali je prodala velike firme, proizvodnje itd. Največja napaka, ki so jo naredili, je ta, da so prodali Tovarno sladkorja Ormož, potem so tujci imeli lepo priložnost, da zaprejo tovarno, ko bi jo država lahko nazaj kupila. Danes se tako politiki, kot mi tolčemo po glavi. Majhni kmetje so propadli, ali pa se od takrat še prebijajo samo iz meseca v mesec, veliki kmetje pa so obogateli in dobili ugodnosti. Tudi cene v trgovinah so se krepko zvišale, še posebej v lokalih, kjer se je vse podražlo za najmanj 2x. Še plače so ostale nespremenjene, vse dokler se ljudstvo ni postavilo na noge, in so nam jo zvišali za 100 evrov ...
Tonček Balonček
10. 05. 2013 12.03
+0
Ponujajo nam trojko in ukrepe!
kurva2
10. 05. 2013 12.00
+3
Slovenijo lahko reši le izgon puklavca in promil slednikov na madagaskar, drugo ne zaleže.
silberblack
10. 05. 2013 09.29
+7
Ja, Eu je nastal z željo, da idobijo velike države nov trg in nova smetišča za smeti ter novo delovno silo brez možganov. MI ne bomo šli ven delat, vsaj ne na veliko .Bodo pa to Turki Hrvati, Srbi , Bosanci, Bolgari, Romuni, ....potem bodo pa videli kako blond bodo postali bosanski otroci oz,kako črne otroke bodo rojevale nemke in bo tako nov Hitler zrasel - takrat bo konec EU-ja.
Biofanatik
10. 05. 2013 07.36
-2
Iz bivših yugo republik novo unijo sestav pa naj se €U =be
strel?ek
10. 05. 2013 10.59
+1
Za SLO je to edina rešitev,edino takrat bo suverena,EU je bo pripeljal na rob propada,a potem je še balkan ne bo hotel...
Follow me
10. 05. 2013 07.28
+6
Samo za info: 1,4mio delovnih mest 1 mio samo v Nemčiji. Priseljencev je teh dni več kot milijon novih v Nemčiji, od tega je zaznati +62% iz Slovenije, +31% madžarske, +23% Romunije. 14% bolgarije, 8% polska.
karin70
10. 05. 2013 01.31
+10
tu se vidi kaki posranci smo slovencki, tu neznosno korajzno pisemo, ja narod za vile primimo ze 1x saj smo pri vseh norostih prvi bodimo se enkrat pri dobrem delu. Naprej butale slave za revscino gremo vsi.
pkorosec
09. 05. 2013 23.41
+25
Sprašujem te proEUtike naslednje: - ali pred EU nisi mogel potovati po ostalih evropskih drzavah? - ali pred EU nisi mogel studirati v kateri ostali evropski drzavi? - ali pred EU nisi mogel delati v tujini - ali pred EU tudi nisi smel na vrtu sadit svoje zelenjave? - kaj imamo od tega, da plačujemo slovenske evroposlance in komisarje v Bruslju? To niso 2 ali 3 kratniki povprecne slovenske place! To so 10 kratniki, povrh pa še vse bonitete in ugodnosti. In kaj dejansko imamo od tega? Nekoč sem bil za EU zagret ker sem menil, da to pomeni konec balkanskega way of life v Sloveniji .... da bo politika, gospodarstvo in upravljanje s javnim denarjem postalo transparentno in javno. Hladen tuš je realnost. Isto kot da bi bili v navezi beograd-zagreb.
gregor1222
10. 05. 2013 09.30
+2
Prost pretok gospodarstva? Višjo konkurenčnost cele regije. Neto prejemniki denarja? Ugodnejša posojila in večjo stabilnost. Dodatno kontrolo nad našimi kvazi politiki. Drugi odstavek ni odvisen od EU ampak od zakonodaje države... bo pa na srečo vedno več odvisen od EU, vsaj upam da bo EU postavila neko skupno fiskalno politiko, da lokalni klovni ne bodo mogli več šerife špilat.
strel?ek
10. 05. 2013 11.04
+2
oprosti,dokler smo bili v navezi beograd-zagreb bili smo naj močnejši vladali smo balkanom i tehnologijo,kaj pa sedaj?
Simon Klemen?i? 1
09. 05. 2013 23.05
+1
Kaj vam res ni nič jasno.. evropa nam ponuja delo mi pa doma čakamo delo v sloveniji ki ga nebomo dobili.. razmišljajte malo..
pkorosec
09. 05. 2013 23.34
+10
Zgleda da tebi ni čisto jasno. Nekateri že nekaj let delamo v tujini, pa se je lahko delalo tudi prej še preden smo bili v EU. Ni EU garant za delo. Če nekaj znaš, boš našel delo pri privatnem delodajalcu, ne pa pri EU! To loči. EU sluzbe so tiste sluzbe, kjer se usedejo birokratski politiki in te so mastno plačane s vsemi dodatki in privilegiji. Sluzbe v gospodarstvu, v industriji ki jih mi opravljamo v tujini, pa niso EU sluzbe. In EU, ki ti diktira katere tovarne sam ne smeš imet, ki ti diktira da svojih mej ne smeš kontrolirat, ki ti diktira kaj imaš na svojem vrtu posajeno, takšne EU jaz ne potrebujem in verjamem da marsikdo ne. BTW, tudi avstrijci (natives) so zelo razočarani nad EU in trdijo, da jim je šlo s schillingom bolje in da izgubljajo suverenost. Razmisli malo.
OPUSDEI
10. 05. 2013 07.02
+6
Simon Klemenčič, jst sam ne vem zakaj bi se morali mi selit drugam in mi iskat drugje delo. najprej treba poštimat doma situacijo. Politiki pa lahko gredo zaradi mene tkoj tja gor delt....
Medvedka 55
10. 05. 2013 12.56
+0
Kako naj se družina kar na vrat na nos preseli v neznano okolje, otroke odtrga od prijateljev in sošolcev. Ni vse denar,
mkoshi
09. 05. 2013 21.42
+22
JOJ, KOLK VSAK DAN BOLJ SOVRAŽIM SPREVRŽEN FAŠISTIČEN SISTEM EU
pkorosec
09. 05. 2013 21.57
+10
sva že dva. Sem za izstop in da se postavimo na svoje noge ali pa nismo vredni obstoja.
Ksenofont
10. 05. 2013 12.03
+2
unatm
09. 05. 2013 21.17
+16
res smo odveč. prav podijo nas že iz te države o.O
Jožajoža
09. 05. 2013 21.02
+16
EU je slovence pahnil na raven albanije.
Blaž Bavdek
09. 05. 2013 21.47
-8
albanija ima 4000 bdp-ja letno,mi pa 20000 tko da živimo parkrat boljše intelektualec
Rolesx
09. 05. 2013 22.22
+5
OPUSDEI
10. 05. 2013 07.04
+2
reš živimo boljše ja.... super res , zdraven bdp-ja treba dodat še kolko kaj stane v sloveniji....
tequila 6969
10. 05. 2013 09.38
+4
ni EU pahnila slovenijo,tam kjer sedaj je,ampak nasi koruptivni politiki in uplivnezi
wingspan15
09. 05. 2013 20.35
+37
Mnogi na žalost še vedno niso doumeli, da nas je Evropa sprejela medse zaradi lastnih interesov, se pravi računajoč na ceneno delovno silo, mlade strokovnjake, ki jih je šolala matična domovina, še jezika se morajo naučiti na lasten račun ter konec koncev na zelo prefinjen in tih način se bodo počasi prilastili tudi naše zemlje. Nam je iz zgodovine kaj poznanega. Res je, da je za situacijo v Sloveniji odgovorna edino in samo naša politika, ki je nas Slovence spravila na samo dno. Zato me možnosti, ki jih nudi Evropa, niti malo ne zanimajo, pač pa me zanima moja domovina in možnosti, ki jih moramo vsi skupaj imeti doma, ne v tujini.
RageAgainstTheMachine
09. 05. 2013 21.39
+6
gongash
09. 05. 2013 19.56
+23
vstop v EU nam ni prinesel nič dobrega by the way danes je 9. maj dan zmage nad fašizmom in nacizmom o tem ne duha na 24ur. Sami neki fake komercialni članki brez neke vredosti je treba drugje gledat poročila :D hura za naše
mkoshi
09. 05. 2013 21.35
+8
Fašizem prihaja nazaj na velika vrata s pomočjo eu
ONniON
09. 05. 2013 19.38
+15
hvalabogu da čehi nočejo in nimajo evra
anonimus23
09. 05. 2013 19.24
+12
evropa nudi lepo revscino in bedo krade od drzavljanov in polni svoje zepe,,,lepa (eu)ropa ni kaj,,samo bogati in politiki imajo korist od evrope,,,koliko je politikov v evropskem parlamentu in kaksne place majo da bi lahko z njihovimi placami nahranili celi svet,,,,lopovska evropa
RageAgainstTheMachine
09. 05. 2013 21.40
+3
da ne govorimo da je evropska komisija sama sebe določila (na volitvah so bili samo eni kandidati)...
silverj81
09. 05. 2013 19.18
-18
jugonostalgike ne ustavi nič ... za svoje bedno življenje krivijo EU sabo bi pa radi potegnili še cel narod ... Dobite dovoljenje da se lahko brez vize na jug preselite!!!
odprioci
09. 05. 2013 19.56
+8
Ti pa v Severno Korejo ti bo prav domače tam. Kako ne bi krivil aja sem pozabil, da ne veš NIČ o EU in njenih zakonih, direktivah, monetarni politiki in subvencijah.