Slovenija

FOTO: Državni vrh se je na Žalah poklonil žrtvam vojn

Ljubljana/Kočevje, 01. 11. 2015 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državni vrh se je na Žalah poklonil žrtvam vojn. S prižiganjem sveč in polaganjem cvetja na grobove pa se številni spominjajo svojih pokojniih. Na slovenskih pokopališčih in v njihovi bližini tako lahko ves dan pričakujemo gnečo, ponekod je spremenjena tudi prometna ureditev. Slovenci do minevanja nimamo sproščenega odnosa, pravi socialna psihologinja Mirjana Ule.

Na današnji dan spomina na mrtve žalne slovesnosti v Sloveniji dosegajo vrhunec. Na pokopališčih je ves dan veliko število obiskovalcev. Marsikje zato velja posebna prometna ureditev.

Državni se je poklonil žrtvam vojn

Predsednik republike Borut Pahor se je v spremstvu premierja Mira Cerarja, predsednika DZ Milana Brgleza in predsednika državnega sveta Mitje Bervarja poklonil žrtvam vojn. Vence je položil ob pomnik padlim v vojni za Slovenijo, spomenik padlim v boju proti okupatorju v 2. svetovni vojni, k lipi sprave in kostnici žrtev iz 1. svetovne vojne.

Najvišje predstavnike države sta na ljubljanskih Žalah spremljala tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman in generalni direktor policije Marjan Fank.

Tako kot vsako leto se je državni vrh pokojnim poklonil v tišini, le ob spremljavi glasbe policijskega orkestra in ob postroju častne straže garde Slovenske vojske. Govorov ni bilo.

Že dopoldne je Brglez z ministrico za delo Anjo Kopač Mrak ter ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem položil venec pri grobnici na sv. Urhu pri Ljubljani. Tam bo popoldne venec položil tudi Pahor, ki bo pred tem venec položil tudi ob spominskem obeležju pod Krenom v Kočevskem rogu.

Brglez je na sv. Urhu, ki je bil med 2. svetovno vojn domobranska postojanka, spomnil, da je kraj, kjer danes stojijo, "da bi se poklonili 265 identificiranim žrtvam domobranskega nasilja, ena največjih pričevanj o tem, kako smo Slovenci drug drugemu povzročali trpljenj".

Po njegovem imamo v Sloveniji še vedno velike težave, "kadar gre za soočanje z resnico, še posebej zgodovinsko resnico". Včasih jo skušamo prikriti, včasih olepšati, včasih morda celo zamolčati, je nadaljeval. "A odrasel narod, kar bi slovenski po 25 letih svoje državnosti vsekakor moral biti, mora biti sposoben svojega soočanja tako s tem, kar se mu je v zgodovini zgodilo, kot tudi s tem, kar je sam v zgodovini storil," je še menil Brglez.

Slovenija ima do Urha še vedno dolg, je prepričan Brglez, ki je pozval k ponovni postavitvi razstave o dogodkih na tem kraju.

Ob tem je spomnil še na aktualno dogajanje in poudaril, Slovenija in Evropa danes preživljata težke čase, morda celo najtežje po koncu druge svetovne vojne. "Zato je danes ponovno čas, da okrepimo našo solidarnost do tistih, ki so naše pomoči potrebni," je še pozval.

Družine so se danes tradicionalno odpravile na pokopališča.
Družine so se danes tradicionalno odpravile na pokopališča. FOTO: Damjan Žibert

Slovenci se z vprašanjem smrti ukvarjamo z občutkom krivde

Smrt v kulturno-civilizacijskem in religioznem sistemu, ki mu Slovenci pripadamo, ni dobro sprejeta, pravi Mirjana Ule s Fakultete za družbene vede v Ljubljani. S smrtjo se po njenih besedah ukvarjamo, kakor da bi iz nas govoril občutek krivde. Sicer pa je skrb za grob in spomin na pokojnika kulturna norma, je opozorila.

"Zelo veliko pozornosti namenimo dnevom, kjer je v središču spomin na umrle. Takšen je denimo dan spomina na mrtve. Značilno je tudi, da obeležujemo obletnice smrti pomembnih osebnosti," je poudarila Uletova. Ob tem pa ugotavlja, da je smrt sicer navzoča, vendar s težkim občutkom.

Pozornost pokojnim po njenih besedah pogosto spremlja spraševanje, ali smo bili dovolj dobri in ali smo dovolj storili za pokojnega v času njegovega življenja. "Namenjanje pozornosti pokojnemu je lahko čaščenje njegovega spomina, toda pogostokrat ga spremljajo negativna čustva, občutki krivde in odgovornosti," je poudarila.

Do minevanja nimamo sproščenega odnosa

S smrtjo je tesno povezano vprašanje prehoda, ki ga Slovenci po besedah Uletove težko doživljamo. "Smrt je namreč končno stanje daljšega dogajanja," je spomnila. Tako se denimo težko soočimo z odnosom do starejših in starosti, do modrosti starejših. Tudi odnos do bolnih je po njenih besedah težak.

"Do prehajanja in minevanja, ki sta ponekod samoumevna, nimamo sproščenega odnosa," je povzela. Po njenih besedah se zdi, kakor da smrt povezujemo s koncem, prekinitvijo, izgubo. To navsezadnje izražajo ljudski reki, pravi.

"Smrt pri Slovencih ni povezana s spokojnostjo in mirom, ampak z ločitvijo in prekinitvijo, z lomom in razlomom," je dodala.

Smrt pri nas ni povezana s spokojnostjo in mirom, ampak z ločitvijo in prekinitvijo, pravi socialna psihologinja.
Smrt pri nas ni povezana s spokojnostjo in mirom, ampak z ločitvijo in prekinitvijo, pravi socialna psihologinja. FOTO: Thinkstock

Obeleževanje spomina na pokojnika tudi odraz družinske tradicije

Obeleževanje spomina na pokojnika je po eni strani lahko notranja potreba posameznika. Uletova se strinja, da to obeleževanje sestavljajo tudi lepi trenutki, ko posameznik denimo prižge svečo ali prinese šopek rož na grob.

Pri tem pa je opozorila na moč družinske tradicije in povezanosti v Sloveniji. "Osebno sicer lahko čutimo potrebo, da poskrbimo za grob in se poklonimo pokojniku. Seveda pa je to tudi kulturna norma," je poudarila.

Pokopališča so po njenih besedah prostori, kamor svojci hodijo iskat stik s pokojnim in kjer iščejo svoj mir. "So zelo pomembni za posameznika in družino," je dejala.

Vzporedno je treba po njenih ugotovitvah pri analizi skrbi za videz groba upoštevati pritisk potrošniške miselnosti in želje, da grob ne bo urejen slabše od drugih. "Pokopališča so postala nekakšni ogledovalni prostori," meni.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EMINENT
02. 11. 2015 21.23
Te dni izide naročena biografija velikega mojstra. Dvorni zgodovinar, se prostovoljno javi da jo napiše, kot trening za kanditaturo na ISIS-ovem razpisu za neoporečne zgodovinarje, ki bodo svetu predstavili muslimansko resnico. Naročnina je za pripadnike FORUMA-21, člane SD, DESUS obvezna, če ne sledi odpoved članstva. ZL naročnino ne priporoča, ker mojster ni bil dovolj radikalen, Tonin naročnino svojemu članstvu priporoča v imenu žlahtne prihodnosti, pri SMC, pa bodo še eno malo razmislili.
enakostzavse
02. 11. 2015 15.18
+2
"Cel državni vrh". Tudi na pogrebu v Bohinju je bil cel državni vrh. A se že lahko veselim, ali kaj to pomeni da ni nikjer lopovajanšića in njegove horde. A so šli vstran, dali odpoved, se izselili v Argentino ?. Se lahko veselim, ker jih nikjer v državnem vrhu več ni ???????????????
rde?kar
02. 11. 2015 16.24
+2
Ha ha cel državni vrh .Več jih je bilo na pasji procesiji kod pa za Bumbarjem.
SDVmafija
02. 11. 2015 14.16
+3
Ko ni več farse Patria, na kurah nimajo več kaj pisati :)
enakostzavse
02. 11. 2015 15.20
+0
bejž no na novatv. Tam boš po mišljenju somišljenikov , pametno pisal, tukaj pa samo drekmešaš. Pa itak ko že okrog vas vse smr, di.
LOPOVEpredZID
02. 11. 2015 12.46
-1
očetje in deje teh naših iz vrha, so pa verjetno pobijali te, ki jim sinovi in vnuki prižigajo sveče. hinavščina, ki jo premore samo slovenec!!!!!
antiXfashizmXeuXgso
02. 11. 2015 13.47
+2
Ja, Drobnič npr. je bil v to dogajanje, ki si ga omenil, celo osebno upleten...
Kapitol
02. 11. 2015 11.03
-3
Hrvati so simbolično obsodili tita, Srbi so rehabilitirali Mihajloviča, na Kubi plapola ameriška zastava, višegrajci so se ogradili od zločinskega sistema in prepovedali njegove simbole, po celem svetu je to že odplavilo.... Potem pa nas tule eni prepričujejo s to svojo levaškostjo, kao neko naprednostjo in ne vem kaj še ob vse bolj toneči državi, v primerjavi z ostalim svetom. Kar negujte to zahojeno levaško miselnost naprej. Dobro poleg S Koreje je pač žal samo slovenija še območje, kjer kjer je ta zahojenost še pri življenju. Ampak tudi to bo s časoma odplavilo v greznico zgodovine kamor sodi........
Kapitol
02. 11. 2015 11.07
-3
srebrnibreg
02. 11. 2015 13.00
+1
To kar ljubitelji kljukastega križa sklenejo je vredno toliko kot pred lanski sneg. to njihovo samo odločitev si vtaknite tja pod hrbet.
antiXfashizmXeuXgso
02. 11. 2015 13.36
+2
Da obsojajo Tita, ne obsojajo pa ustaštva, Paveliča, Stepinca, Jasenovca,.... pove vse o njih.
Kapitol
02. 11. 2015 14.45
-1
Ne vem kaj ne znate brat ali nočete razumet. To da je v eni mali enklavici zaradi večdesetletnega medijskega pranja ostalo še nekaj butastega folka, ki si samo koplje jamo revščine, še ne pomeni, da je to nek svetovni trend. Pač izginjajoči raspadajoči ostanki preteklosti.....Po vaših komentarjih bi človek sklepal, da so npr. v kanadi sami fašisti in svastikarji, tako vi vidite sodobni kapitalizem in demokratične družbe v najbolj razvitih državah. Sicer je res, da tam tega človeškega podna nikoli niso iskusili na lastni koži, tudi v WW2 so se ustavili vzporedno z sovjetskimi četami in niso posegali v njihova območja......
enakostzavse
02. 11. 2015 15.15
+1
cube sedaj komaj te popolnoma razumem. "Zaradi večletnega pranja glave", kot seveda sam navajaš, "je ostalo nekaj butastega folka"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A ne vidiš potem neke paralele med Titom in njegovim pionirčkom, lopovomjanšićem???? Isto početje od lopovajanšića, samo par desetletij za tem. Še to mora tale tvoj dohtar kopirat od velikega Tita, ker je sam preplitek za kaj takega.
Kapitol
02. 11. 2015 10.53
-2
Ja pri nas imamo tudi med mrtvimi prvo in drugorazredne, kdo so drugorazredni je pred leti že lepo povedal OZN faliranec....
100ub
02. 11. 2015 07.08
Nasprotno Jaz pa sem se priklonil državi (ne uklonil) v upanju njeni odraslosti
tron3
01. 11. 2015 21.39
+12
Prižigali so svečke pokojni Državi Sloveniji!!!
enakostzavse
02. 11. 2015 15.25
+0
Ne, te prižigate vi pred sodišči, ko dajete podporo kriminalcu.
batom@pinkponk.com
01. 11. 2015 20.12
+4
A obstaja kak dogovor, do kdaj nazaj se bodo priklanjali? Do kdaj nazaj bodo priznavali zrtve? Ker tega je ogromno, vsepovsod. Clovek je krut in pohlepen in mascevalen, zrtve zmeraj pusca za sabo. In eni so zelo glasni pri kazanju na nasprotnike, medtem ko imajo sami ogromno ljudi na vesti. A po dolocenem casu kao ni vec vazno? Kdaj se bomo na primer spominjali zrtev rkc? Bo kdaj nastopilo kesanje, pokora, prosnja za odpuscanje? Ali bodo kazali samo na druge?
antiXfashizmXeuXgso
02. 11. 2015 08.42
+1
Če vprašaš ene....po končani ww2. Vse žrtve prej niso vredne priklona.....
enakostzavse
02. 11. 2015 15.22
+1
Enemu pajacu se še zdaj sdsovci priklanjajo, pa je od njegove smrti 2015 let minilo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kaj je potem teh 60-70 let.
truga
01. 11. 2015 18.42
+3
...barbike se ponovno hinavsko razkazujejo mnozicam...kjer je pa potrebno,se pa poskrijejo...
srebrnibreg
01. 11. 2015 18.44
+2
Kaj bi pa napisal, če se ne bi šli poklonit pokojnim? Pač bolj spoštujejo mrtve kot ti.
evasle
01. 11. 2015 20.20
+4
Lepo, da se klanjajo pokojnim, ampak do živih pa nimajo nobenega spoštovanja glede na to, da država razpada na več področjih. In če človek nima spoštovanja na splošno do vseh, lahko sklepamo, da je bilo tole za javnost, ne iz srca. To je moje mnenje.
srebrnibreg
01. 11. 2015 20.23
+6
V enem letu ni mogoče popraviti kar so čez 20 let uničevali z butastimi zakoni katere je demos spisal. Čudeže je baje eden delal pa še tistega so križali.
SDVmafija
01. 11. 2015 21.06
+2
Zakone je pomagal sestavljati Cerar z lepo plačilo. In on bo sedaj popravljal :) Ja seveda. In zato v enem letu niso odstranili nikogar od korita, ampak nastavili še večje lopove v SDH in Dutb. Vaše laži ne bodo več dolgo zdržale. Ljudje niso slepi in gluhi.
Brakedirt
02. 11. 2015 00.24
+1
Ljudje niso slepi in gluhi. to ti dam pa prav, ravno zaradi tega ste ze 7 let v opoziciji
EMINENT
02. 11. 2015 05.09
+0
Brakedirt, Slovenija pa v čedalje globlji riti.
batom@pinkponk.com
02. 11. 2015 06.18
+0
EMINENT
02. 11. 2015 18.45
Ne, pač pa po podatkih, če pa ti po naročilu sodiš, uživaj v utvari, dokler nas realnost ne doleti.
EMINENT
02. 11. 2015 18.48
Ni treba dobesedno jemat Pezdirjevih podatkov, ampak za globok premislek so pa le dobri. Preberite si njegovo kolumno v današnjem Reporterju.
Frane Šajn
01. 11. 2015 18.39
+1
Torej so se poklonili že zdavnaj preminulim in še živečim že zdavnaj prepričanim! Upam , da ne s figo v žepu ali pač!
cosmosjasnovidec
01. 11. 2015 18.19
-7
Državni hinavski vrh bi lahko kar ostal tam ampak je razvidno,da na žalost na svetu ni pravice.
korintos23
01. 11. 2015 18.27
+7
srebrnibreg
01. 11. 2015 18.29
+6
Državni vrh vsaj sedanji ne se ne druži z ljubitelji kljukastega križa kot vaš idol in mu zato ni potrebno prižigati sveč izdajalcem in pristašem tega križa.
SDVmafija
02. 11. 2015 14.15
V državni vrh podpira morilce Slovencev. In ko boš naslednjič napisal, izdajalci, dodam še sodbo sodišča, ki me to odločilo.
Brakedirt
01. 11. 2015 17.35
+14
a desnakov pa ni bilo zraven,glede na to da tako radi prizigajo svece
korintos23
01. 11. 2015 18.27
+11
SDVmafija
01. 11. 2015 19.07
-5
batom@pinkponk.com
01. 11. 2015 20.14
+1
resslovenka
02. 11. 2015 17.40
Slo Legende
01. 11. 2015 16.56
+1
A Pahor ne ve za tisto obeležje tam zraven cerkve? Nešteto slovenskih imen, ki so se uprli tiraniji iz balkana in vzhoda..?
srebrnibreg
01. 11. 2015 17.42
+12
Nihče nima rad izdajalcev lastne domovine in s tem, da je Pahor zaveden Slovenec ne more biti drugače kot, da jih ignorira. Hvala mu za to potezo.
.jest
01. 11. 2015 19.09
-1
Vlado Fric
01. 11. 2015 16.37
-1
bi lahko kar tam ostali nič škode
VolkBrenin
01. 11. 2015 14.00
+1
Vsi bi v nebesa in nihče ne bi rad umrl ...
sinhron
01. 11. 2015 13.50
-2
Rojstvo , rast in razvoj ter minevanje je naravni cikel vsakega živega bitja . Po smrti ni več nič , ni nikakršnega popotovanja, ne energije ne duš , ne teles , je samo en velik nič ! Vsi tisti , ki govorijo o povratku ( reenkarnaciji ) , o pogovorih z mrtvimi , videnjih so šarlatani - lažnivci , ki jim mnogi nasedajo ! Ostaja samo spomin , dober ali slab , glede na odnos z preminulim !
crazy but true
01. 11. 2015 13.58
+5
Ja. In boljse kot da se ukvarjamo s krivdo do prejsne generacije, bi bilo bolje ce bi se ukvarjali s to in prihodnimi. Oni pod zemljo so mrtvi. Njim je vseeno.
VolkBrenin
01. 11. 2015 14.02
+0
Sinhron. ..a ti si bil "tam " ....da to veš ...???
crazy but true
01. 11. 2015 14.06
+1
Obstaja "tu", o " tam" pa vsi samo govorijo, noben pa nima nobenega dokaza da to ni samo v njihovi domisljiji. To, da s tem govorenjem o "tam" pridobijo nekaj, pa je povsem nepovezano, seveda..
VolkBrenin
01. 11. 2015 14.12
+1
Torej so vsi ...ki so imeli kakršne koli zaznave ....norci ...šarlatani ...Cela knjiga potovanje duš pa izmišljotina .. ???
VolkBrenin
01. 11. 2015 14.14
+0
Za začetek preberi osebne misli Nikole Tesle in njegov komentar od kje ideje ....ali pa komentarje Bruna Gröninga. ...recimo ...
VolkBrenin
01. 11. 2015 14.17
+1
crazy. ..a si ti že videl recimo kak virus osebno ...??? ...ali recimo znanost lahko razloži kaj počne Zdenko Domančič. ..??
Ov3r9000
01. 11. 2015 15.52
+3
Niti "nič" ni s stališča "mrtvega opazovalca", če se lahko tako izrazim, pač dotična oseba ne obstaja več ko se prekine kontinuiteta njene možganske funkcije. Nasprotne trditve kot jih poznamo, so samo takšne ali drugačne olepšave človeškega obstoja, ki se jih ljudje oklepajo zaradi svoje nezmožnosti soočenja z končnostjo svojega obstoja oz pomiritvenega učinka ki ga ima takšno verovanje/pravljice na njih.
sinhron
01. 11. 2015 16.50
+0
El Perdido , navedel sem svoje mnenje , o tem kaj pišejo drugi in kako razmišljajo o smrti , o minljivosti prepuščam vsakemu posameznemu osebku , da se odloči koliko in kaj bo komu verjel, enako je z vero !
EINZATZGRUPPEN A
01. 11. 2015 13.13
+0
to samo emonce delate tak pomp iz tega nihče drug v slo
crazy but true
01. 11. 2015 13.08
+1
Nihce noce umreti. Mi smo potomci posameznikov, ki so hoteli preziveti in imeti potomce..
upornik22
01. 11. 2015 12.46
+0
bistvu energija se nikol ne izniči......se pretvarja iz ene v drugo energijo..........to je dokazal newton..........in tako je pri ljudeh.........prašajte iz česa je nastal veliki pok