Slovenija

Slovenci samo veliko 'jamramo'?

Ljubljana, 22. 09. 2011 18.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Marko Milenkovič
Komentarji
118

V Sloveniji vse več ljudi živi pod pragom revščine, razširil pa se je tudi občutek, da živimo vedno slabše. A statistiki ugotavljajo, da so se tako naši dohodki kot premoženje v zadnjem desetletju povečali skoraj za polovico.

Slovenci imamo največ premoženja v lastništvu stanovanj.
Slovenci imamo največ premoženja v lastništvu stanovanj. FOTO: Miro Majcen

Za razliko od države in podjetij Slovenci kot posamezniki nismo zadolženi in celo varčujemo, ugotavlja Maja Škrlec s statističnega urada. ''Po podatkih in če se primerjamo z drugimi državami EU, vidimo, da smo Slovenci varčen narod,'' pravi Škrlecova. Nemški Allianz pa medtem ugotavlja, da so se prihodki Slovencev v zadnjem desetletju več kot podvojili.

Finančno premoženje imamo večinoma naloženo v bankah, daleč zadaj so obveznice in zavarovanja. Domači statistiki pa ugotavljajo, da je to komaj polovica vsega, kar imamo. ''Za slovenska gospodinjstva je značilno, da imajo največ premoženja v lastništvu stanovanj, približno 45 milijard evrov,'' pojasnjuje Maja Škrlec.

In tu res izstopamo, saj kar devet od desetih Slovencev živi v lastnem stanovanju ali hiši. ''Tranzicija se je zgodila pred komaj 20 leti. Takrat so vsi dobili priložnost za nakup nepremičnine po zelo ugodni ceni in to seveda tudi izkoristili,'' pravi Jacqueline Stuart iz Slovenija INvesta.

Ni nam slabše, le zavistni smo?

A lahko bi rekli, da smo tudi previdni. Varčujemo in to v najbolj neoprijemljivi obliki, v nepremičninah. Tako smo si Slovenci nabrali kar za 90 ali celo 100 milijard evrov premoženja, naša zadolženost pa dosega le dobro desetino tega zneska. Kljub temu pa ljudje menijo, da živijo slabše, kot so nekoč. Kar je ekonomist Sašo Polanec že pred časom pojasnil: ''Ljudem zavist oziroma primerjava z drugimi ljudmi povzroča nezadovoljstvo.'' A če pri dohodkih še vedno veljamo za družbo enakih, v nekdanji državi so bila plačna razmerja največ 1:3, zdaj direktor domov lahko odnese šest povprečnih plač oziroma skoraj 20-krat več kot najslabše plačan zaposleni, so pri premoženju te razlike še dosti, dosti večje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enaneza
23. 09. 2011 12.41
Statistika je zbir netočnih podatkov.... Povprečno nič ne pomeni pri nekomu, ki nima za položnice. Kaj mu nuca če on na minimalcu pa recimo en dohtar z 10.000 v povprečju zaslužita vsak 5.400 ??? On še vedno nima za položnice, po statistiki v povprečju pa ima bajno plačo. Smešno, da še kdo na to naseda.
povrsniste24kur
23. 09. 2011 10.48
+1
SPET SE NA PODLAGI STATISTIKE DELAJO NORCA Z NAS. KDAJ NAS BOSTE NEHALI PREPRIČEVAT, DA POVPREČJE PRIKAZUJE DEJANSKO STANJE!??!
Jermen
23. 09. 2011 10.38
rad bi usparal ampak nemorem.stanovanje poloznice hrana zena otrok..tesko cene rastejo placa pa 7 let enaka
wizii
23. 09. 2011 10.26
Slovenci smo varčen narod, tko da ne vem kdo nam zahudiča vlada, ker to že ne morejo biti Slovenci. Za Ljubljano mi je jasno, zakaj ni temu tako. Ostalo pa lahko samo pripišen dejstvu, da izjeme potrjujejo pravilo. In ti varčni Slovenci držijo celotno ekonomijo nad gladino. Kar naj poberejo ves denar iz bank, pa bomo vidl kaj bo ostalo. super naložbe. zavist? edino kar gre večini Slovencev v nos je, da enostavno nekateri pač lahko kradejo mirne vesti. Pa če je to tvoj sosed, sokrajan, sodržavljan ali pomembna osebnost, naduti posamezniki si lahko privoščijo prav vse. Pufe pa puščajo varčnim Slovencem, ki zaslužijo več kot so pred 10 leti. In država jih je zapufala tudi za več, kot so bili pred 10 leti.
rissp
23. 09. 2011 10.21
Statistiki naj se raje spravijo iz pisarn in naj gredo na "teren" pogledat od hiše do hiše, od stanovanja do stanovanja, pa naj potem objavljajo svoje bedarije, da "imamo za polovico več premoženja". Verjetno so izračunali kar celoto. Seveda je za polovico več, če pa si tistih 5% ki so bogati, nagrebe še za 100% več... Ostali pa tonemo v revščino, vedno večjo.
Follow me
23. 09. 2011 10.19
Ekonomist Samo Polanec, jaz ne gledam kaj imajo drugi, jaz gledam kar imam jaz. Če je kdo na pošten način zaslužil milijone mu privoščim milijarde. Ko pa nekdo služi milijone na plečih navadnih delavcev in ti dobijo minimalno plačo potem pa je zavist in primerjava in še jeza zraven. Primer je Luki Koper kjer delavci delajo za 2,8 evra na uro, na drugi strani pa si talajo milijone kot bombone. Kadar sem imel 18 let sem šel delat od tolarjev to uvedba evrov je bila plača ISTA ISTA če sem dobil v tolarjih 160.000SIt sem potem dobival po 700€. Stem da enkrat sem dal za liter dizla 140SIt zdaj dajam 294.8 SIT oz. 1.23€ . Enkrat sem imel 5000 SIT v denarnici smo imeli za vikend in še je ostalo za drugi dan, zdaj nosim po 50€ minimalno pa nimam nič. In vašo statistiko si lahko "vložite" nekam.
Denis Raci
23. 09. 2011 10.01
Statistika za en drek več kot polovico nas more vsak teden apzt kok keša porabimo da mamo za cel mesec!!! In ne mormo si privoščit luksoznih stvari kot je lcd tv ali pa nov hladilnik, avto itd... razen ko dobimo regres!
njani
23. 09. 2011 09.39
statistiki ugotavljajo da so se dohodki povečali za polovico,ja stroški pa za štirikrat, mal se spomnite koliko je bil včasih bencin pa kava,kruh,pivo,mleko,elektrika,,,,,,, *
debelasadnakupa
23. 09. 2011 09.38
Najbolje je vse dati v isti koš, najlažje
JanezNovakJohn
23. 09. 2011 09.27
Rasporeditev je drugačna. Kdor je nakradel je nakradel. Teh je 3%, ostali so pa reveži. VELIKI LOPOVI LEPO ŽIVIJO, obvladajo policijo, sodstvo, politiko. IN DELAVEC JE DELAVEC OSTAL.
izmet fekalij
23. 09. 2011 07.51
itak da samo jamramo...dokler sredi tedna v nakupovalnem središču ne bo prostega parkinga niti na "invalidih" me nebo noben prepričal da nam gre slabo
kwa.dugaja
23. 09. 2011 07.05
premoženje se je povečalo le tistim ki KRADEJO naš denar!!!!!
biancawlf
23. 09. 2011 06.08
itak, da je slabse. Ce se ti v nebo drazijo osnovne stvasi za prezivetje, kot je hrana, potem sigurno ni bolje. Na to so pa pozabili ti statistiki. In 9 od 10, da nas zivi v lastni nepremicnini? Ponavadi je ta pisana na starse, ce pa statistiki stejejo se otroke uraven, so pa zgresili poanto ali pa namerno zavajajo ljudi. Pozabili so se napisat koliko jih je izgubilo nepremicnine, zaradi taksnih in drugacnih dolgov.
Alojz Železnik 1
23. 09. 2011 04.37
Ta raziskava o boljšem življenju Slovencev in pa število brezposelnih se močno razlikujeta.
Frutekk
23. 09. 2011 01.12
V tej temi bi se predvsem dotaknil zadeve, ki je nam slovenceljnem najbolj pri srcu: Faušija. Bog ne daj, da je kdo postal uspešen zavoljo svojega lastnega trdega dela in prizadevnosti. Bog ne daj, da je kdo boljši in uspešnejši od nas, v nasprotnem primeru se ga popljuva. Namesto, da bili ljudje bili zadovoljni, da smo kaj v življenju že ustvarili, smo vasezagledani, zakompleksani, obremenjeni s tem, da ima nekdo drug več od nas, ker se je v svojem življenju mogoče malo bolj potrudil, in potem iščemo uteho v šimfanju in pljuvanju. Imamo družine, ki nam stojijo ob strani, streho nad glavo, da nam ni pozimi hladno in da smo na suhem, ter službo, da lahko prijemamo dohodke in se preživljamo. Bodimo srečni za to, kar imamo. Nekateri ljudje še tega nimajo!!! Je res, da današnje razmere, ko je šibko gospodarstvo, finančna kriza, hinavski politiki in grabežljivi tajkuni in je na svetu toliko nezadovoljnih ljudi, ampak to je vsepovsod v evropi, ne samo ori nas v SLO. Ampak samo pri nas pa domuje gospa faušija. Slovenci radi žrtvujemo eno kravo, samo da sosedu crkneta 2! Če bo si sosed kupil boljši avto, si tudi jaz moram še boljšega! Če si bo soseda kupila nov multipraktik, so bom pa jaz kupil boljšega! Če si bo sosed naredil lepšo ograjo, si bom jaz naredil še lepšo! Če bo sosedova jablana na meji štrlela na našo stran, bodo jabolke, ki so zrasle nad mojo zemljo, moje, kljub temu, če je jablana od soseda! Take stvari se samo dogajajo v naši deželici. Namesto da bili zadovoljni sami s sabo in se razumeli, drug po drugem hodimo in si delamo svinjarije. V drugih državah so ljudje sosedov veseli, če pridejo k njim na obisk in so zelo gostoljubni. Samo pri nas se moramo udrihati eden po drugemu. Prav sram me je takih ljudi.
InterReflectlons
23. 09. 2011 00.17
Lejte, jaz nimam službe in lahko jamram, tisti, ki imajo službe pa ravno tako jamrajo, pa ne bi smeli!!! SLOVENCI JAMRAJO, A DOMA IMAJO V NOGAVICAH CLO PREMOŽENJE!!! NI ČUDNO, DA SE DNAR NE OBRAČA, SRAMOTA!!!
majorb
22. 09. 2011 23.56
Statistični urad bi morali nujno ukiniti ker namerno zavaja realnost. To je tako,kakor da bi od desetih anketiranih naleteli na enega miljarderja in že bi lahko rekli da je v Sloveniji 90 % bogatašev.
Denis Selic
22. 09. 2011 23.14
Kaki so to delali raziskavo,ne povejo pa da so se cene storitev,živil in ostalih stvari zelo dvignile. Primer je naprimer pivo,ki je včasih bilo 120 tolarjev sedaj pa je okoli 2€(480 tolarjev).Torej 300% več. Pa ne mi rečt,da so se dvignile plače za 300%,če so se dvignile so se morda za 100-150% maksimalno.
AA11
22. 09. 2011 22.44
Problem je v tem, da mediji preprečujejo poštenim objavljat svoja mnenja. Hlapčki vladajoče klike (ali so to prostozidarji ali kdo drug ne vem) onemogočajo vse drugače misleče,ker vedo, da bi bili hitro ob svoje nepošteno pridobljene privilegije. Zadnjič sem objavil tale post: "Evo, bi kandidiral za premierja pa se bojim, da bi me prvi mesec ubili...ker bi jemal tam, kjer je, tega pa se ne sme....." pa so mi ga 30 krat zbrisali. To je to. Tega posta jutri po 7.oo uri tudi ne bo več;seveda pa si ga bom shranil kot kakih 80 mojih postov, ki sem jih objavil na 24UR in bodo v bližnji prihodnosti prišli v roke nekomu, ki še vedno misli, da je Slovenija svobodna država....
vezuv
22. 09. 2011 22.38
Audi - za realnejšo primerjavo cen tiste sit-e pretvori v evre. Uradni tečaj ob prehodu na eur je bil 239,68 sit za en euro.