Slovenija

Slovenci rekorderji v pijančevanju

Ljubljana, 05. 11. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Sloveniji popijemo daleč največ alkohola v Evropi, prav tako je pri nas največ bolezni, povezanih s pitjem alkohola.

Alkoholizem je v Sloveniji velik družbeni problem
Alkoholizem je v Sloveniji velik družbeni problem FOTO:

V Sloveniji se te dni začenja akcija Sporočilo v steklenici, katere namen je seznaniti in pripraviti ljudi, da razmišljajo o manj tveganem pitju alkohola. Povprečno Slovenec, starejši od 15 let, spije vsako leto več kot 11 litrov čistega alkohola, oziroma skupaj 103 litre piva, 42 litrov vina in še liter žganih pijač. Uživanje alkohola na prebivalca v Sloveniji je med najvišjimi v Evropi, prav tako pa tudi bolezni, povezane z uživanjem alkohola, opozarjajo avtorji akcije.

Natančnih vzrokov, zakaj se ljudje zatekajo k pitju ni. "Lahko gre za beg pred življenjem, kakršno je, ker se posamezniki ne znajdejo v osebnih stiskah. Nekateri nosijo to obremenitev že iz svoje družine. Mladi, ko so v skupini, se težko odrečejo temu, ker gre skoraj za neke vrste normo v skupini," je povedal Marko Kolšek z Medicinske fakultete. Prav to je zaskrbljujoče - da pije vedno več mladih. Skoraj petina otrok do desetega leta že pije alkohol nekajkrat na mesec. Skoraj polovica osmošolcev je že bila pijana. Po nekaterih ocenah je pri nas 175.000 oseb, starejših od 18 let, z znaki odvisnosti od alkohola.

Da alkohol prinaša dolgoročno tveganje za zdravje, večina ve. Mnogi se tega zavedo prepozno. Če bodo ljudje zaradi akcije z zloženkami in plakati, ki bodo v naslednjih dneh viseli na ulicah kaj manj pili, pa je odvisno od njih samih.

Akcijo, ki bo potekala v treh fazah, je pripravila katedra za družinsko medicino na Medicinski fakulteti v Ljubljani v sodelovanju z oddelkom za oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost in Fakulteto za socialno delo ter drugimi.

Različni strokovnjaki in predstavnikom medicinske stroke so spomladi študente oddelka za oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost seznanili s problematiko uživanja alkohola z različnih vzornih kotov. Študentje so nato v sodelovanju z mentorji pripravili različne predloge, na kakšen način v okviru oglaševalske akcije ljudi seznaniti "z enim najbolj perečih zdravstvenih in socialnih problemov" v Sloveniji ter v svetu.

Popivanje med vojaki
Popivanje med vojaki FOTO: POP TV

V okviru akcije so tako pripravili plakat Kolkor kapljic, tolko let in zloženko, ki ponuja bistvena vprašanja o alkoholu.

Raziskave na vseh populacijah kažejo, da se delež abstinentov manjša, se pa veča delež deklet in žensk, ki postajajo redne oziroma tvegane pivke. "Uživanje alkoholnih pijač poleg kratkoročnih posledic kot so različne nesreče ter slabše miselne in telesne sposobnosti povzroča tudi dolgoročne posledice, predvsem kronične bolezni in duševne motnje," je opozoril Kolšek. Dodal je, da manj ko popijemo, manjša so omenjena tveganja. Po njegovih besedah zdravniki poleg abstinence priporočajo tudi manj tvegano pitje alkohola za odrasle. Mejo za manj tvegano pitje alkohola predstavlja merica alkohola oziroma deset gramov alkohola, ki jih vsebuje kozarec vina, mali vrček piva ali moštva in šilce žganja.

Moški tako naj ne bi popili več kot 14 meric na teden, ob posamezni priložnosti ne več kot pet meric, ženske in starejši od 65 let pa naj ne bi popili več kot sedem meric alkohola na teden, ob posamezni priložnosti pa ne več kot tri merice. Ob tem naj bi bil vsaj en dan povsem brez alkohola.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja