Slovenija

Slovenci nimamo pravega odnosa do hrane. Ste dovolj odgovorni, da ga spremenite?

Ljubljana, 04. 06. 2014 06.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
101

Kako odgovoren državljan ste? Bi bili pripravljeni kuharju v menzi vnaprej sporočiti, kaj boste naslednji dan jedli za malico, zato da bi lahko naročil optimalno količino hrane in bi je manj končalo v smeteh? To bi vam vzelo le nekaj sekund časa, prihranili pa bi lahko kar 750.000 evrov na leto.

Minuli teden je vlada predstavila ukrep, s katerim bi zmanjšali viške hrane in poskrbeli, da se v naših smeteh ne bi znašlo toliko hrane, kot sedaj. Tako bodo lahko trgovci na lastno odgovornost prodajali tudi tista živila, ki imajo pretečen rok. To ne velja za skupino hitro pokvarljivih živil. A ti ukrepi še zdaleč niso dovolj. Potrebno je spremeniti navade ljudi in naš odnos do hrane.

Trgovina je namreč le en od členov dolge verige, kjer nastajajo t.i. viški hrane. Nekaj viškov hrane nastane že na samem začetku verige, torej pri pridelovalcu. Nekaj pri predelovalcu, nekaj tudi med prevozom in skladiščenjem ter kar precej pri prodajalcu. Precejšen del hrane zavržemo potrošniki, bodisi zato, ker slabo načrtujemo in kupimo preveč hrane, bodisi zato, ker hrane pravi čas ne porabimo ali je ne shranjujemo pravilno in se pokvari.

Odnos do hrane je odnos do nas samih, pravi Pangeršič. Kaj torej vsa zavržena hrana v smeteh govori o nas?
Odnos do hrane je odnos do nas samih, pravi Pangeršič. Kaj torej vsa zavržena hrana v smeteh govori o nas? FOTO: Thinkstock

Kar koli je razlog, dejstvo je, da še vedno preveč hrane konča v naših smeteh. Letno zaradi hrane, ki jo odvržemo, izgubimo okoli 200 milijonov evrov. Z bolj odgovornim ravnanjem in nekaj več racionalnosti bi lahko precej privarčevali.

Varčni kuhar – zakaj pa ne!

Kot aktivna in družbeno odgovorna državljana sta v skupnem projektu ideje in znanje združila Tomaž Pangeršič in Tomaž Hren. Zasnovala sta orodje za zmanjševanje odpada hrane v prehranskih obratih. Pangeršič glede orodja Varčni kuhar pravi, da gre morda res za majhen, toda zelo učinkovit korak na poti k reševanju te problematike, saj poleg pozitivnega finančnega in ekološkega učinka vsebuje osveščanje in krepitev družbene odgovornosti.

Kako deluje Varčni kuhar? Menze v javnem in zasebnem sektorju imajo določen tedenski meni. Sem uvrščamo podjetja, šole, zavode, bolnice, vojašnice itd. Te ponavadi nudijo izbiro od dveh do štirih menijev, nekje tudi več. Na mesto za prevzem hrane se namesti preprost zaslon na dotik, kjer je prikazan meni, ki bo serviran naslednji dan. Uporabnik izbere meni, ki ga bo jedel prihodnji dan, ga označi in s tem posreduje informacijo glavnemu kuharju. Ta informacija kuharju omogoča, da natančno izve, koliko obrokov katerega menija bo potrebno pripraviti. Posledica česar je natančno normiranje in zmanjšanje odpada. Uporaba samega orodja je zelo preprosta in ne potrebuje sistemskega vzdrževanja, opozarja Pangeršič. Prav tako v sistemu ni registracije, odprte pa so tudi vse opcije za delovanje v mreži in preko spleta.

Varčni kuhar deluje na principu, da uporabnik s tem, ko v naprej izbere meni, ki ga bo jedel, daje ekonomu v kuhinji možnost, da naroči ravno pravšnjo količino sestavin, s čimer odpad zmanjša na minimum.
Varčni kuhar deluje na principu, da uporabnik s tem, ko v naprej izbere meni, ki ga bo jedel, daje ekonomu v kuhinji možnost, da naroči ravno pravšnjo količino sestavin, s čimer odpad zmanjša na minimum. FOTO: Thinkstock

Pangeršič je naredil izračun, po katerem lahko na tak način privarčujemo 750.000 evrov letno. Če predvidevamo, da je v javnem sektorju najmanj tisoč menz in če vsaka menza prihrani vsaj kilogram hrane na dan, to na koncu pomeni tono hrane na dan oziroma 250 ton na leto. In če kilogram hrane ovrednotimo na tri evre, to pomeni kar 750.000 evrov prihranka. In to vse zato, ker smo bili odgovorni in smo sprejeli odgovorno odločitev.

Pangeršič verjame, da se lahko družba začne spreminjati na bolje oziroma, da lahko postane aktivna in trajnostno naravnana le, če se spremeni posameznik. Odgovoren in aktiven državljan bo izbral meni, ki ga bo za malico jedel naslednji dan – brez popustov in drugih ugodnosti, samo zato, ker ima spoštljiv odnos do hrane in do družbe. Pangeršič opozarja, da se mora osveščanje le-tega začeti že v šoli, kjer mladi z uporabo orodja razumejo pomen svojih odločitev in odgovornosti, ki iz njih izhajajo. Odnos do hrane je namreč odnos do nas samih, pravi.

Kot pojasnjuje, s tem orodjem ne odkriva 'tople vode'. Takšne sisteme smo poznali že prej in tudi večja gostinska podjetja ponujajo podobne sisteme, ki pa so namenjena zgolj njihovim uporabnikom.

Varčni kuhar uspešno prestal testiranje

Prvo testiranje je Pangeršič opravil v restavraciji Sodexo na Inštitutu Jožefa Stefana, trenutno pa Varčnega kuharja že tretji teden uporabljajo v Domu upokojencev v Domžalah. Zanj so se kar sami pozanimali, saj so prepričani, da gre za odlično idejo, orodje pa bodo najverjetneje uporabljali še naprej.

Orodje je že prestalo testno fazo in to zelo uspešno. Deluje tehnično brezhibno, prav tako je bilo med uporabniki zelo pozitivno sprejeto. Pangeršič ocenjuje, da so bili učinki za uporabnika naslednji: dobil je željeno jed (ponavadi hitro zmanjka določenih jedi), prav tako si je lahko sam izbral svojo kombinacijo jedi (različne priloge). Pangeršič opozarja, da ima orodje velik potencial, saj povzroča spreminjanje navad, kar je z vidika razumevanja družbene odgovornosti in reševanja problematike odpada hrane nadvse pozitivno. Sodelovanja na principu popustov oziroma ugodnosti, da bi v primeru, če v naprej označiš, kaj boš jedel naslednji dan, dobil cenejši obrok, ne spodbuja. Pravi, da je ta logika škodljiva, saj pomeni, da sta pozitiven družbeni odnos in zavedanje skupnosti možna le proti plačilu. "Če to logiko prezrcalimo na splošno v družbo, morda dobimo odgovor, zakaj je naša družba tako sistemsko koruptivna. Zato, ker vsakdo že za najmanjše družbeno koristno dejanje na mikro ravni zahteva denarno kompenzacijo," pravi Pangeršič.

Nič manj pomembni niso učinki za kuhinjo. Priprava števila obrokov je optimalna, odpad je zmanjšan na minimum, s tem pa se nižajo tudi stroški, ki jih kuhinja lahko na različne načine vrne nazaj uporabniku. "Kuhinje v šolah lahko prihranek namenijo financiranju prehrane otrok, ki si kosila ne morejo privoščiti," kot eno od možnih koristi predlaga Pangeršič.
Orodje Varčni kuhar pa predstavlja velik učinek tudi za družbo in ekosistem. Zmanjševanje odpada hrane predstavlja neposreden učinek. S tem ko bo EU zmanjšala odpad hrane, se bo posledično zmanjšal tudi vpliv na ekosistem (pesticidi, porabljena energija), kar ima spet pozitiven vpliv na celotno skupnost.

V Sloveniji po oceni EU letno pridelamo okoli 179.000 ton odpadne hrane ali 86 kilogramov na osebo.
V Sloveniji po oceni EU letno pridelamo okoli 179.000 ton odpadne hrane ali 86 kilogramov na osebo. FOTO: Thinkstock

Varčni kuhar le del večjega informacijskega projekta

Projekt Varčni kuhar je del veliko večjega informacijskega projekta, ki ga Pangeršič imenuje Sistem treh informacijskih točk. Sistem sestavljajo tri osnovna informacijska vozlišča: kadrovska, infrastrukturna in idejna informacijska banka. Prvi dve točki imata odprto bazo podatkov, za razliko od tretje, to je idejne banke, kjer gre zaradi zaščite avtorstva le za delno odprto bazo. Pangeršič je prepričan, da bi s pomočjo tega sistema lahko zagnali gospodarstvo. Potrebujemo nova delovna mesta, saj je brezposelnih skoraj 120.000 ljudi, ukrepov pa ni od nikoder. Pangeršič brezposelnost vidi kot kadrovski potencial, množico znanja, ki ga lahko plemenitimo. Zato predlaga, da del zavoda za zaposlovanje preoblikujemo v aktivno kadrovsko informacijsko banko – KIB, v katero bi vključili brezposelne, ki so pripravljeni aktivno sodelovati. S tem bi dobili aktivno in zdravo kadrovsko bazo, država in predvsem aktivna družba pa bi skupaj z gospodarstvom dobili natančne informacije o kadrovskem potencialu, ki bi ga lahko zato tudi optimalno izrabili.

Če vas zanima še več podrobnosti, bo imel Pangeršič na temo Sistema treh informacijskih točk 26. junija v Kinu Šiška javno razpravo. Na razpravo bo povabil predstavnike civilnih iniciativ in seveda politične stranke, iskali pa bodo odgovor na vprašanje, kako povezati politiko, aktivne državljane ter družbo, da bomo dosegli skupne koristi.

Druga informacijska točka bi bila infrastrukturna informacijska banka (INiB), v kateri bi država in zasebniki delili informacije o svojem neizkoriščenem oziroma neuporabljanem kapitalu, ki je zaradi tega zgolj strošek – zemljišča, stavbe, naprave, material itd. Tretji del sistema predvideva idejno informacijsko banko (IB), ki bi na enem mestu združevala ideje, predloge, znanje in informacije kreativnih posameznikov, inovatorjev, strokovnjakov. “Država je za družbeno lastnino dolžna dati informacije o infrastrukturi, ki je na voljo," pravi Pangeršič in opozarja, da je družba, v kateri živimo sedaj, razdrobljena in nepovezana. "Dva milijona nas je. Imamo vse pogoje za uspeh, pa nam ne gre, ker smo preveč razdrobljeni."

Ideja o sistemu treh informacijskih točk bo kmalu stara leto dni. Pangeršič jo je predstavil tudi predsedniku Borutu Pahorju in vladi. Med drugim jim je predlagal, da orodje Varčni kuhar uvedejo v menzah javne uprave. Kot opozarja Pangeršič, javni sektor racionalnega odnosa do stroškov nima. Odgovora od vlade in predsedniškega urada ni dobil, morda pa bo odgovora deležen, ko se bo vlada nehala ukvarjati sama s sabo in se bo dejansko začela ukvarjati z družbenimi problemi. “Sem zgrožen. Zadnji čas je, da nekaj naredimo. Če ne bomo sedaj ukrepali, potem bo kmalu prepozno,” pravi Pangeršič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šekica
05. 06. 2014 10.50
Predpise je treba spremenit tako, da se ne sme nič zavreči. To pomeni, da se presežke menijev iz menz da Karitasu, zavetiščem za brezdomce ... ipd, izdelke tik pred pretečenim rokom iz trgovin za revne, določene druge ostanke (narezane salame in siri, meso, kosti, slabša zelenjava ...) pa zavetiščem za živali, živalskemu vrtu, manšim kmetom ipd. Tako se bodo snobi še vedno lahko preseravali ("možnost izbire"), stran vržene hrane pa skoraj ne bo. In v vseh vzgojnih ustanovah, časopisih in TV oddajah in reklamah naj bi poudarjali neprimernost neracionalnega obnašanja (metanja stvari stran).
polarmodel
05. 06. 2014 10.08
+2
ta ukrep bi le malo pomagal, tudi če bi ga uvedli na vsem planetu. ta zemlja je preveč onesnažena in vsaj trikrat preobljudena, da bi se lahko problem lakote rešil.
hotchilipoper
05. 06. 2014 08.52
+1
Tudi v Špar-u je bila včasih boljša hrana
Damir8
04. 06. 2014 20.46
+4
delal sem v restavraciji v kateri je delal kuhar, ki je raje vrgel hrano, ki je bila uzitna, kot pa jo ponudil zaposlenim kot obrok med sihtom.. marsikdo mora spremeniti svoje razmisljanje
krtaksn
04. 06. 2014 19.19
-1
Tudi do politiko ne, a ga znamo spremenit?
496344
04. 06. 2014 18.19
+4
V nekaterih tovarnah je to ze utecen postopek,tako,da to ni ravno na novo odkrita zlata ruda...kar se pa nasih ostankov doma tice,pa vecinoma poje pes ali pa sosedovi prasici in kokosi...
kitzbill
04. 06. 2014 21.30
+1
prej smo meli soseda, ki je imel kokoši, zdej se mi nabira suh kruh, pa ne vem kam z njim
felix59 drugič
04. 06. 2014 23.37
-1
Kupi ga toliko kot ga lahko poješ . Zelo enostavno.
pufic
04. 06. 2014 17.40
Jaz že makarone jem cel teden:-)
felix59 drugič
04. 06. 2014 23.38
odpisan2x
04. 06. 2014 16.48
+1
je pa nekaj res,vćasih na kmetijah je dobil pes tisto kar je ostalo od kosila,pomije pa prašiči.danes pa že psi in mački boljš jejo kot ljudje
odpisan2x
04. 06. 2014 16.52
+5
v vojski je bilo načtovanje št obroka od vedno,v menzah tovarn tudi od vedno potem pa nekdo z takšnim člankom odkrije ameriko
just.saying.
04. 06. 2014 15.36
+3
mi na gimnaziji smo morali malico ali kosilo naročati za naslednji dan in ta zadeva je že bila pred 3 ali 4 leti. Nič novega, vendar koristno, zakaj pa še ne bi tega uvedli drugje. Bi pa opozorila na izbiro hrane, saj so nekateri jedli vsak dan nekaj pohanega, cvrtega ali podobno. Zdravje, kvalitetna hrana in raznovrstna ponudba (ne na dan, ampak vsak dan druga ponudba), na to bi še bolj morali biti pozorni in bi bilo to to.
Turgensis
04. 06. 2014 15.20
-2
Če hrano vržem v smeti sem grd in razvajen in ne vem kaj še vse. A bo boljše, da jo jutri namesto v smeti vržem skozi okno?!
piko112
04. 06. 2014 15.32
+2
Tisto kar se da kompostirej oziroma manj nabavi že v začetku. Pa naj ti nebo nerodno če ješ dan ali dva star kruh.
Turgensis
04. 06. 2014 15.42
-1
Kruh mi ni problem, če je star 1 ali 2 dni ob primernem skladiščenju, vendar krompirja in solate, ki ostaneta od kosila res ne mislim jesti za večerjo.
piko112
04. 06. 2014 20.49
+0
Pa manj skuhej, solate pa res ni problem manj zmešati in potem še malo dodati.
piko112
04. 06. 2014 20.50
Če pa že stran vržeš vsaj kompostirej oziroma ne v smetnjak.
ONniON
04. 06. 2014 15.04
+0
TREBA JE VARČEVAT ! Šparat
dannyer
04. 06. 2014 12.53
+1
nekoč je kupljen kruh zdržal 3 dni sedaj že če 1 dan je čudež v 3 dneh ima plesen . celo po 1 dnevu razpada. dokler je narod priden in dela ter ustvarja se nam kaj sramovati ali hrano meče ali ne se je pridelana iz njegovih rok ne nas pa barvati o lenih v afriki ki se samo razmnožujejo ne pa delajo to ni isto produkt tega je da jih je preveč .potem so pa lačni
Kraj Kovac
04. 06. 2014 13.22
+0
Zato mi kruh zamrzenemo (v manjših kosih) in potem vsak dan vzamemo ven en kos
Turgensis
04. 06. 2014 15.12
+0
Ne kupuj takšnega brez dodatkov, pa bo zdržal dlje. Manj kot ima aditivov, prej se pokvari!
piko112
04. 06. 2014 15.33
+1
Transformerji
04. 06. 2014 12.09
+0
Nič ne morem spremeniti - meni nikoli nič ne ostalo za odpad!
Transformerji
04. 06. 2014 12.50
+2
Dva menija sta po ocenah čisto dovolj .- za bogate ali razvajene in za preproste in malo revne!
Mil?007
04. 06. 2014 11.49
+10
Spet neke novinarske kvante. Slovenski narod ima do ljubega kruhka odnos kot mu gre, samo vi novinarji poročanje o hrani prevečkrat spreminjate v nekakšno orožje za obračunavanje. Kar spomnimo se, kako so enkrat otroci v slovenskih šolah na pragu lakote čez dva meseca, ko pride nova prava vlada, pa je naenkrat v istih šolah tretina učencev predebelih. Totalni klump od pisarije to slovensko priučeno šnelkurs novinarstvo.
Mil?007
04. 06. 2014 11.57
+5
Kar se samopostrežnih restavracij tiče je treba samo japonce pogledat. Tam ti nobena nemarno zavaljena kuharica od oka na počez ne odmeri zrezka. Tam se lepo pred tabo po traku peljejo obroki na različnik krožnikih, kar ti je všeč vzameš in na koncu ti na kasi preštejejo krožnike, dejansko plačaš kolikor poješ in ne gre prav nič v pomije.
SAMASTALA
04. 06. 2014 11.48
+1
Varčni kuhar ni slabo.Jaz bi se pa prašal zakaj na izbiro trije ali štirje meniji?To tudi velja za gostinske obrate ,ki kuhajo malice , kosila.To je preveč in čista razvajenost.Dva menija na razpolago sta čisto dovolj. Če gre za v naprej pripravljeno hrano ,če ti pa to ne odgovarja pa naroči ala carte.Nekateri ljudje so kljub temu ,da imaš štiri menije na razpolago tako izbirčni in razvajeni ,da naročijo ala carte in na tudi na tak način se hrana stran meče ,ker preprosto ostane.
musl
04. 06. 2014 13.41
+3
Z malo organizacije in predvidevanja je čisto vseeno ali sta 2 ali 4 meniji. Moraš upoštevati, da nekomu nekaj enostavno ne paše, nekdo je na nekaj alergičen oz ima kakšno dieto zaradi zdravja, drugi imamo pa rajši lažjo hrano. In v dveh menijih nikakor ne moreš zajeti tega, v 4 se pa da. Tako imamo v službi in se zelo malo zavrže. Če pa še po poštenem delu ne bo smel pojesti nekaj vredu, potem pa res ne vem kam smo prišli.
SAMASTALA
04. 06. 2014 19.35
+1
musl ne štekaš poante ,ki jo želim.Da v nekaterih gostinskih obratih lahko mirno speljaš štiri menije v večini pa ne.
mufic
04. 06. 2014 11.39
+7
Hrana je vedno slabše kvalitete.
Paleozoik
04. 06. 2014 11.37
+3
Zakaj me ne pustite jesti v miru?
Paleozoik
04. 06. 2014 11.35
+2
Me res zanima kje sta študirala ta dva strokovnjaka tomaža, najbrž na kaki priznani akademiji v Zagrebu, tam imajo zgledni katoliki menda bazo, ko k nam prihaja toliko razsveljenih vrednot in višje morale, pa tudi interes, ko počasi prevzemajo našo industrijo vode in pijač ter njihovo distribucijo do državljanov. Pot v pekel je tlakovana z lepimi nameni in sladkimi besedami, jasno. Največ smo krivi Slovenci sami. Mi zgleda vedno mislimo, da nam bo kdo pomagal in nam hoče samo dobro, to ni naivno ampak že prav neverjetno zarukano. Za hrano ni, a za te strokovnjake se pa najde keš, ko bodo lahko regulirali pretok hrane, se bodo že spomnili kje bi lahko za svoje pomije še več zaslužili.
aaaa1111
06. 06. 2014 17.02
Spoštovani, kaj bi pa vi naredili za dobro družbe?? Tukaj sploh ni pomembna izobrazba, ampak uporaba znanja, ki si ga pridobiš z izkušnjami in ga deliš z drugimi! Preberite si vse informacije o varčnem kuharju in poslušajte dokumentarni prispevek, pa razmislite kaj bi lahko vi naredili za boljši jutri!!!
odpisan2x
04. 06. 2014 11.35
+9
pa kaj odkrivate toplo vodo-fora stara od kar se spomnim,pa sem 60 let na svet
Paleozoik
04. 06. 2014 11.26
+1
Slabše kot dela naša država s hrano, nisem videl nikjer na svetu. Če piše, da se bo nekaj vrglo proč, se vrglo proč tudi bo, ne glede na zdravo pamet, lačne, vrednote ali karkoli, to je pač kolektivni faš*, ki ga skuša izrojena oblast maskirati s sevto pravičniško in moralno držo. Kadar želijo pokazati mišice, se hrana meče stran, kadar razum in usmiljenje, pa se priklanjajo in molijo škorjici kruha na tleh, odvisno kdo jih gleda. Par dni nazaj je nekaj pisalo o PREDLOGU, da bi lahko trgovci prodajali tudi odpadke, če prav se mi zdi, da smo jih razkrinkali in po večini zavrnili njihov zavajujoč in škodljiv predlog, so ga zgleda vseeno sprejeli, že tu lahko nehamo govoriti o državljanski pokorščini in višjih, posvečenih namenih, ki se slučajno rezultirajo v denarju. Po tej logiki, obstajata dve vrsti hrane, tista ki si jo človek pridela ali nabere v naravi sam in ta, ki jo proizvede kolektivna ekonomija, ne začne se s semeni ampak z denarjem, ki se obrača z vsakim korakom, od motike, preko žlice, do sekreta, niti najmanjša malenkost ni zastonj, ta dva tipa pa razpravljata o neke altruizmu in vrednotah. Pa kje jih najdejo, a zdaj mi bodo klerotalibani viseli zraven še ko jem? Pojdita v delavske menze in javne kuhinje, me res zanima koliko menijev imajo na voljo, običajno je topla mineštra ali konzerve. Vi se kar delajte norca in šalite s hrano, bo prej počilo in ne bo več trpelo toliko nenasitnih prašičev, ki bi radi zaslužili še na lakoti.
Alex000
04. 06. 2014 13.11
+2
Roko na srce, v resnici jim je, žal, všeč, da se hrana meče stran, se potem pač več proda....in posledično več pokasirajo. Saj hrane je več kot dovolj za cel svet, le lobiji umetno furajo neke krize in jih tudi režirajo, le da se denar pretaka skozi njihove žepe. Npr. pšenice je preveč, ljudje pa stradajo.....