Slovenija

Slovenci najbolj zaupamo POP TV, najmanj pa našim politikom

Ljubljana, 03. 03. 2011 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenci med vsemi slovenskimi televizijami najbolj zaupajo POP TV, je že tretje leto zapored pokazala raziskava Trusted Brand. Vas zanima, komu Slovenci zaupamo najmanj?

Med TV postajami je že tretje leto zapored največ zaupanja in priljubljenosti med potrošniki prijela blagovna znamka POP TV.
Med TV postajami je že tretje leto zapored največ zaupanja in priljubljenosti med potrošniki prijela blagovna znamka POP TV. FOTO: Blaž Garbajs

Ena največjih evropskih potrošniških raziskav Trusted Brand je že tretje leto zapored pokazala, da Slovenci med televizijami najbolj zaupajo POP TV. Zaupanje v našo televizijo, ki že dobrih 15 let informira in zabava slovensko publiko, je izkazalo rekordnih 62 odstotkov anketiranih.

Darja Zajc, direktorica marketinga PRO PLUS
Darja Zajc, direktorica marketinga PRO PLUS FOTO:

"Priznanje gledalcev nam pomeni veliko. Vsako leto znova. Program delamo za njih, očitno tudi na način, ki ga imajo radi, vanj verjamejo, mu zaupajo. Takšno priznanje je potrditev, da je naša strategija upravljanja blagovne znamke POP TV prava. Z dobrim programom, prepoznavno pojavnostjo in učinkovito komunikacijo gradimo močno blagovno znamko, ki je ključ do uspeha," je povedala Darja Zajc, direktorica marketinga PRO PLUS.

Ključni namen raziskave, ki jo v evropskih državah enajsto leto zapored izvaja revija Rider's Digest, je odkriti, katerim blagovnim znamkam evropski potrošniki najbolj zaupajo in kako ocenjujejo znamke po posameznih kategorijah izdelkov.

Letos je tako v raziskavi sodelovalo kar 16 evropskih držav, anketiranih pa je bilo več kot 33 tisoč ljudi. Bralci so odgovarjali na enak vprašalnik kot prejšnja leta, kar po besedah predstavnikov revije omogoča spremljanje spreminjanja zaupanja potrošnikov do določenih blagovnih znamk, poleg tega pa so tako omogočene tudi medkulturne primerjave, saj je 20 skupin izdelkov skupnih pri vseh sodelujočih državah. Preostale so izbrane lokalno. V Sloveniji so raziskavo tokrat izvedli petič, anketiranih pa je bilo več kot tisoč ljudi.

Raziskava je pokazala tudi, da je kar 84 odstotkov anketiranih izgubilo zaupanje v vlado, politiki pa so na dnu lestvice zaupanja v poklice.
Raziskava je pokazala tudi, da je kar 84 odstotkov anketiranih izgubilo zaupanje v vlado, politiki pa so na dnu lestvice zaupanja v poklice. FOTO: Dz-rs.si
V kaj in komu ljudje ne zaupamo?

Poleg zaupanja potrošnikov do določenih znamk so anketiranci letos prvič označevali tudi svoje zaupanje v različne institucije, Evropsko unijo, evro in poklice.

Po podatkih raziskave 60 odstotkov Slovencev najbolj zaupa televiziji in radiu. Zanimiv podatek je tudi, da le polovica še vedno zaupa v evro. "Kar 44 odstotkov Slovencev pravi, da bi se radi vrnili na prejšnjo valuto,“ je dejala urednica revije Lidija Petek in dodala, da je zaupanje v evro večje celo pri naših sosedih Hrvatih, in sicer za dober odstotek. Poleg tega smo se Slovenci 'izkazali' tudi pri zaupanju v institut poroke. Medtem ko so Evropejci tega postavili na prvo mesto lestvice zaupanja v institucije, si ta po našem mnenju zasluži komaj šesto mesto.

Gasilcem očitno najbolj zaupamo.
Gasilcem očitno najbolj zaupamo. FOTO: Tomaž

Zaupamo gasilcem, politikom pa ne

Raziskava je še pokazala, da je kar 84 odstotkov anketiranih izgubilo zaupanje v vlado, malo manj kot 80 odstotkov pa jih ne zaupa v pravni sistem in javne uslužbence.

Med poklici Slovenci s 96 odstotki najbolj zaupamo gasilcem, 92 odstotkov so si prislužili piloti, 90 odstotkov vprašanih pa zaupa medicinskim sestram. Od evropskega povprečja smo za dobrih deset odstotkov bolj zaupljivi do novinarjev, na dnu lestvice pa so se znašli politiki. Tem pri nas zaupa komaj 4 odstotke anketirancev, kar je še pol manj, kot znaša povprečje drugih držav.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Veseljak20
24. 05. 2012 08.57
+1
žal ste daleč od vrha, večinoma vas je samo ego tako kot določene smrkave posameznike. Slabši ste kot otroc, sebe kujete v zvezde drugi pa za vas ne obstajajo kot da ste dejansko na vrhu kar je pa pesek v oči vsem ki vas ne poznajo!
rageinblack
04. 03. 2011 21.32
Cenzura, cenzura in spet cenzura, lahko kar ukinete možnost komentiranja, saj je ta očitno za vas irilevantna... Oz, tako bom rekel, brišete vse kar vam ni po godu, pa ne glede na to, če ima post sporno vsebino ali ne.
tux187
04. 03. 2011 18.05
dokler ste bili neodvisni, ste bili tudi gledani. Barva pa vas je pokvarila in vsak ste manj gledani. Ob enem pa 24ur.com ni najbolj ogledana stran kot to reklamirate, pa ceprav bi zelwli da bi bila.
rageinblack
04. 03. 2011 13.34
+1
Na 24ur, pridem, pogledam naslove in malo o tematiki, ponavadi kliknem pa ker me zanima kaj si folk misli v naši mali državici o dolocenih receh, pa da podam še svoje mnenje na clanek ali kak komentar... Ce je tema blazno privlacna še preberem clanek, ki vcasih je presenetljivo dobro spisan, ali pa presenetljivo porazno, ponavadi se to slednje bolj nagiba k standardu. Ko vidim modri link znorim, še posebej pri opisih novih modelov avtomobila, kjer dezajna nikoli ne razkrijete, ce ne klikneš na modri link. Reklame, reklame so poden od podna, mislim, vi prav zbirate reklame da naj bodo narejene cimbolj poneumljajoce, ki bodo imele skladbo v ozadju tako moteco, da ti bo še cel dan skakala po glavi in zvijala živce... Potem, mnogokrat dobite klike na racun raznih bugov in problemov s stranjo, ker je treba refreshat. Vcasih se reklame 2x zavrtijo brez glavnega posnetka itd itd... lahko bi našteval še in še. Cenzura je v nekaterih primerih totalno neupravicena in pristranska... Kot vrhunec na koncu pa so pol samohvalni clanki kot je tale tukaj, ki je samo eden iz med mnogih, kako brez sramu se bohotite kako ste oh in sploh... Dejmo si sežt s pogledom v oci in priznat, tu ni enega komentarja ki bi vas hvalil ali obcudoval, enega ni, pa smo že na šestih straneh. Ste komercialni medij in deluje mi da razmišljate oportunisticno in neodgovorno, nekako v stilu "Ni važno ce je reklama dobra ali slaba, važno da je Reklama in da se o nas govori". Ne date posebne pozornosti na kvaliteto sporocila clanka, in na morebitne posledice ki jih lahko pusti na dolocene osebke... važno da se klikaaa... In nisem edini, ki podobno razmišljamo, ki vidimo propagando, zavajanje, primitivizem,... za izgubo vrednot lahko komot pripišemo velik del krivde medijem, ki nam pogosto dajejo napacne predstave o življenju. Veliko nas je tudi, ki klikamo zgolj za branje in komentiranje clanka ali komentarjev. Sprijaznite se 24, vi brez nas propadete po hitrem postopku! Po mnojem, da onemogocite vse komentarje v roku enega meseca boste beležili vec kot 50% padca v obiskanosti. Resnica boli, da 24ur v bistvu smo mi! lol
Veseljak20
24. 05. 2012 09.02
+1
odličen komentar, tudi glede vrednot katere mediji uničujejo in kaj vse delajo za svojo branost (neresnični naslovi člankov ki pritegnejo bralca in ga pošljejo v čisto drugo vsebino). Takšni komentarji bi morali dobiti nagrado ne pa 24ur !!!
flamengo
04. 03. 2011 11.14
Zato ker zaupajo popu pa je tudi v državi tako kot je, korupcija, neraziskani gospodarski kriminal, nepravičnost v družbi.
wsharky
03. 03. 2011 22.37
... meni je pa pravkar svizec, ki ima vedno prav in lepo zavije cokolado zaupal, da je darja samska in da je zelo prijetna oseba ;) ... in ce bo se naprej pridno delala bo zagotovo se bolj uspesna...
poper99
03. 03. 2011 22.24
Slovenija nima vlade.
carpathian
03. 03. 2011 21.42
tudi jaz sem opravil raziskavo. ugotovil sem da največ slovencev zaupa meni. pa tudi micka iz sosednje vasi je opravila raziskavo. ugotovila je da največ slovencev zaupa njej. .... pa tudi pop tv je opravil raziskavo :)
snifff
03. 03. 2011 21.14
Prvo cenzura, pol brisanje komentarjev. Na tej strani se prava resnica izve šele po 22. uri pa do zjutraj, kasneje pa cenzura jovo na novo.
snifff
03. 03. 2011 21.11
Ta je pa res kekčeva misel. Če ste pa vi kredibilni..... še posebej glede na dopust komentarjev, pol sem jaz še večji kekec kot vi.
exaglikojot
03. 03. 2011 21.11
Hehehe admin... pričakovano ;)
Skipper
03. 03. 2011 21.01
Najbolj zaupamo v POP TV? !?!? Ha, ha, ha, kakšna klovnovsko pustna šala ... še dobro da ni prvi april! Aja ... sem skoraj spregledal na čigavi strani je objavljena ta samohvala, ha, ha, ha ...
hot-shot69
03. 03. 2011 18.18
Še ena pametna od nas Slovencev. Ne zaupamo politikom, zaupamo pa mediju, ki s cenzuro na tem portalu varuje prav njih...
LomilkaSrc
03. 03. 2011 18.17
ne vem. ne bom komentiral
porka.malorka
03. 03. 2011 18.12
Slovenci najbolj zaupamo POP TV hahahah pa saj ni še prvi april
primc81
03. 03. 2011 17.41
... če je pa najbolj populističen kanal izmed vseh... glavno, da raja sliši tisto kar hoče slišati....
marjanka9
03. 03. 2011 17.24
Itak, da zaupamo. Larifari.
tinetone
03. 03. 2011 17.15
jaja spet plačane ankete... odviso je samo katera stran jih plačuje...ups naroča...
Realist_
03. 03. 2011 16.56
p.s 24*ur super ste v brisanju objav....zaupanja vredni, da boste vsako ki vam ni po godu ali je nastrojena proti vladi pobrisali...edino tukaj vam verjetno vsi 100% zaupamo!
Realist_
03. 03. 2011 16.55
a so že slišali, da se dobro blago samo hvali? skačejo, kot 5 letni otroci, ki rabijo pozornost...hahahaha