Slovenija

POP TV, gasilci in poroka imajo nekaj skupnega

Ljubljana, 29. 02. 2012 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

POP TV je že peto leto zapored najbolj zaupanja vredna blagovna znamka med TV-postajami. Raziskava pa je pokazala še marsikaj zanimivega. Recimo, da ljudje cenijo poroko in televizijo ter da bolj zaupajo prodajalcem avtomobilov kot politikom.

Darja Zajc
Darja Zajc FOTO: POP TV

POP TV je že peto leto zapored najbolj zaupanja vredna blagovna znamka v Sloveniji po raziskavi Trusted Brand. Zmagala je v kategoriji televizijskih postaj. "Leta so potrebna za izgradnjo ugledne in priljubljene blagovne znamke, status vodilnega pa je v marsikaterem pogledu lažje pridobiti kot ohraniti. Veseli smo ponovne potrditve s strani gledalcev, da nam zaupajo in so radi v naši družbi. Trudili se bomo, da to zaupanje ohranimo in nadgradimo. Gledalci so naša glavna motivacija, njihova vse večja zahtevnost pa nam vedno znova predstavlja dober izziv,"  je povedala Darja Zajc, direktorica marketinga PRO PLUS.

Naziv Trusted Brand postaja iz leta v leto pomembnejši izraz zaupanja potrošnikov in ugleda blagovne znamke. Vseevropsko raziskavo revija Reader's Digest izvaja že 12 let, Slovenija je vanjo vključena šesto leto.  V letošnjo raziskavo je bilo vključeno 15 držav, pri čemer so bralci revije izbirali zmagovalce v 20 skupnih, obenem pa še v lokalnih kategorijah. V vseevropski raziskavi je sicer sodelovalo 27.467 anketirancev, v Sloveniji pa 1168. Nagrade bodo zmagovalcem podelili 23. maja letos.

Sicer pa so se poleg POP TV med najbolj zaupanja vredne znamke v Sloveniji uvrstili še Renault (avtomobili), Gorenje (gospodinjski aparati), Telekom Slovenije (ponudniki telekomunikacijskih storitev), NLB (banke), Zavarovalnica Triglav (zavarovalnice) …

Poroki sledi televizija

Med institucijami je najbolj zaupanja vredna poroka, je pokazala raziskava. Med poklici pa gasilcem tesno sledijo piloti in medicinske sestre.
Med institucijami je najbolj zaupanja vredna poroka, je pokazala raziskava. Med poklici pa gasilcem tesno sledijo piloti in medicinske sestre. FOTO: Thinkstock
Med zmagovalnimi znamkami je sedem takšnih, ki so v svoji kategoriji slavile že petič zapored. To so Mobitel, Pivovarna Laško, Jupol, KD, Dormeo, Pop TV in Val 202.

Gasilci opravljajo najbolj zaupanja vreden poklic v vseh 15 državah (pri nas jim zaupa kar 95 odstotkov anketirancev). V Sloveniji jim sledijo piloti in medicinske sestre (po 92 odstotkov). V vseh državah, razen v Švici in na Švedskem, politikom manj zaupajo kot prodajalcem avtomobilov. V Sloveniji jim zaupa le dva odstotka ljudi, najmanj od vseh poklicev.

V vseh 15 državah, ki so bile vključene v letošnjo raziskavo, je zaupanje v institucije nizko. V Sloveniji najbolj zaupamo v poroko (72 odstotkov, potem ko je bila lani ta številka skromna oz. najnižja med vsemi anketiranimi državami).

Dramatično pa pada zaupanje v EU, in to v vseh anketiranih evropskih državah. V Sloveniji vanjo zaupa 35 odstotkov ljudi. Kljub temu pa kar 58 odstotkov Slovencev meni, da bo EU v naslednjih nekaj letih ostala stabilna.

Tudi zaupanje v evro je na najnižji ravni do sedaj. Med vsemi državami 61 odstotkov ljudi malo ali sploh ne zaupa evru. Na Češkem je takih kar 84 odstotkov. Povprečno zaupa evru 35 odstotkov vprašanih, v Sloveniji 47 odstotkov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1