Slovenija

Slovenci nadpovprečno prepričani, da je EU na pravi poti

Ljubljana, 20. 03. 2012 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vse več Evropejcev meni, da EU tava pri iskanju izhoda iz krize. Slovenci so sicer po raziskavi Eurobarometer med bolj optimističnimi. Najbolj optimistični so glede protikrizne strategije EU na Švedskem, najbolj črnogledi pa Grki.

Je Evropska unija na pravi poti? Pregovorno pesimistični Slovenci so tokrat bolj od povprečja EU prepričani, da je Unija glede na zastavljene prednostne naloge na pravi poti, da najde izhod iz krize, kažejo rezultati jesenske javnomnenjske raziskave Eurobarometer za Slovenijo. Med sodelujočimi Slovenci jih je tako menilo 43 odstotkov, povprečje za celotno EU pa je bilo pri 38 odstotkih.

V vsakem primeru se je lani jeseni glede na pomladansko preverjanje javnega mnenja v luči poglabljanja krize v območju evra med Evropejce prikradlo več pesimizma. V EU je tako za osem odstotnih točk manj vprašanih menilo, da je Unija na pravi poti za izhod iz krize, v Sloveniji pa je ta delež upadel za pet odstotnih točk.

Španci zaradi visoke brezposelnosti niso preveč optimistični.
Španci zaradi visoke brezposelnosti niso preveč optimistični. FOTO: Reuters

Najbolj črnogledi so Grki in Irci

Najbolj optimistični glede protikrizne strategije EU so na Švedskem (67 odstotkov), v Litvi (65 odstotkov), Bolgariji (60 odstotkov), na Poljskem in Finskem (57 odstotkov) ter na Danskem (56 odstotkov).

Najbolj pesimistični glede uspešnosti strategije EU za izhod iz krize so bili pričakovano v državah, ki so v najgloblji dolžniški krizi ali prejemajo celo pomoč. Le 21 odstotkov Italijanov je tako menilo, da je EU na pravi poti, da najde izhod iz krize. Med Španci je bilo takih 28 odstotkov, med Portugalci 30 odstotkov, med Irci in Grki pa 32 odstotkov. Manj optimistični kot Slovenci so bili še Avstrijci (41 odstotkov), Nemci (42 odstotkov) in Madžari (43 odstotkov).

Slovenci so večinoma nadpovprečno podpirali pobude za izvedbo nove evropske razvojne strategije Evropa 2020, najbolj pa so naklonjeni modernizaciji trga delovne sile za dvig zaposlenosti, pomoči revnim ter socialno izključenim, ukrepom za dvig konkurenčnosti industrije v EU ter ukrepom za prehod na bolj zeleno gospodarstvo.

Med bolj specifičnimi ukrepi so bili Slovenci najbolj naklonjeni ukrepom za vključevanje mladih na trg delovne sile, spodbujanju rabe obnovljivih virov energije ter ukrepom za krepitev vseživljenjskega izobraževanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gibson80
22. 03. 2012 13.31
-1
pozabl ste povedat da so bili anketiranci tisti ki imajo v povprečju 2000eur plače!Pa ne pišite takih nebuloz,ker se vsi zavedamo kje smo....tako kot ste pred časom pisali da je povprečna plača malo pod 1000 evri....blalalalala pa nismo mi po župi prplaval!
kure bedne
22. 03. 2012 11.45
+0
Slovenci nadpovprečno prepričani, da je EU na pravi poti. Spet dezinformacije. Samo tisti so zadovoljni, ki na veliko kradejo.
abigail
22. 03. 2012 09.55
+0
Pa koga so spet ti sociologi anketirali?! A sploh znajo izbrati statistično realen vzorec???
Geronemo
22. 03. 2012 08.27
+2
Največji problem družbe je, da je v naprej vprogramirano iskanje nekega vodje ki jo bo pripeljal v neko zlato dobo.. S tem se družba podredi zakonom in predpisov ki so izključno namenjeni za VARNOST te družbe... Ampak gospodje dragi, tudi ko otroka vzgajate mu nudite varnost.. In kako se ta varnost manifestira v realnosti? S kontrolo.. In točno to se dogaja v EU. Vse se vrti okrog varnosti in stabilnosti in vsi tisti reveži ki ne vidijo dovolj globoko tudi tej tezi slepo verjamejo in predajo svoja življenja, svobodo in suverenost ljudem katerih namen je kar se da izčrpati tega človeka za lastno udobje. Sami se vprašajte, kaj je Slovenija pridobila z vstopom v EU??? 1. Izgubila je vsa vodilnejša podjetja pred vsem v prehrambeni, tekstilni, gradbeni panogi; 2. Izgubila je lastno že vzpostavljeno trgovinsko mrežo; 3. Izgubila je pravico svobode odločanja okrog lastnega ozemlja; 4. Izgubil politično suverenost in možnost lastnega odločanja o gospodarstvu ; 5. Dobila je zadolžitev plačevanja članstev in dodatnih denarnih paketov ne glede na ekonomsko situacijo v sami državi. 6. Prevzela je valuto ki je slovenijo kot manjšino absolutno razvrednotila; 7. Zaradi novih pravilnikov razvrednoteno šolstvo v državi; 8... In tako je Slovenija postala varna državica v uniji. In kaj so prednosti? 1. Odprte meje; In druge prednosti zame ni, ker je enostavno ne vidim... Dragi slovenci, kdaj boste ugotovili da ste navadni hlapci Bruseljske elite??? Zaradi ideološkega prepričanja peščice v našem parlamentu smo prodali prihodnost naših otrok... najprej v UN, potem NATO, nato pa še v EU Borili smo se proti enemu šefu (jugoslaviji) da jih imamo lahko danes kar tri. Prodali so nas, in ni važno kdo, ali je Janša, Pahor, Kresal, Golobič, Kučan.... Saj pa gre za eno in isto leglo ljudi ki imajo identične interese in sicer delovanje v lastnem interesu. P.S. Vsa sodišča in ostale inštitucije delujejo v imenu LJUDSTVA. A se kdo od vas kdaj vpraša kje je to LJUDSTVO ko se odloča??? Na koncu pa nekdo napiše da smo prepričani da gre vse v pravo smer?????
BlaBlaGluposti
22. 03. 2012 11.53
+1
Uporabnik113189
22. 03. 2012 12.25
-1
Geronimo, če greva lepo po vrsti, bi najprej pripomnil, da je iskanje nekega alfa samca znak nedozorele družbe. Danes že vemo, da obstaja več vrst inteligence, ne samo visok IQ kjer si lahko hkrati tudi psihopat. Govorim o tehnični inteligenci, čustveni, etični itd. Temu ni kriva evropa. 1.Za izgube podjetij smo si popolnoma sami krivi s popolno ignoranco tehnične inteligence s strani politikov in ekonomistov. 2.Če ne bi imeli Mercatorja in Tuša bi nas tuje tgovske mreže požrle, vedeli pa smo da se moramo v to okolje vključiti. 3. Svobodo odločanja o lastnem ozemlju? Kdaj pa smo jo imeli? Vedno so o nas odločali veliki. Tokrat prvič imenujemo svojega arbitra, v stari Jugi so o nas odločali srbi in hrvati. 4. Politična suverenost? Ali jo s takšno sramotno politiko potrebujemo? Če si hlapec je najbolje če si tiho, vsaj sramote ne delaš. Nismo ne neuvrščeni niti neodvisni. 5. Za nenormalno razmerje med članarinami in izkoriščanjem evrpskih skladov smo si sami krivi. Zopet. 6. Nove pravilnike v šolstvu je mogoče prilagoditi svojim potrebam, če si inteligenten in iznajdljiv. Otroke je možno odlično izobraževati kljub vsem pravilnikom. Žal gre v našem šolstvi predvsem boj za prevlado določenih političnih opcij. Narod bo kaj kmalu pokazal svojo trdoživost. Če bodo voditelji države nesposobni se bodo preselili drugam za zaslužkom in nižjim davkom. Postajamo odprta in konkurenčna družba. Če si nesposoben trgovec, izgubljaš stranke, če si nesposoben politik pa volilce, slab zdravnik ali slab šolnik, ista zgodba..
janez6bb
22. 03. 2012 12.55
kam se boš pa preselil v tej krizi, so vsi nesposobni:) jao kako naivno razmišljanje, ja delavci sokrivi da so managerji pokradl vsa podjetja denar pa preselil v davčne oaze:)
Geronemo
22. 03. 2012 14.25
KLASIK Če prav razumem: 1. Za izgubo podjetij smo sami krivi in smo jih brez problema zaprli, za atronosmke dolgove bank pa je kdo kriv in jim tiščimo denar kot da so zlati... 2. Če nebi imeli Merkatorja in Tuša???? Kaj pa Koloniale, Delta, itd-... tega naenkrat ni? spet naštevaš neka dvojna merila 3. 1991 smo dobili svobodo odločanja o lastnem ozemlju, in to je trajalo par mesecev dokler se politika ni odločla drugim v rit lezit... 4. Itak da politične suverenosti ni, če pa je vsa politika zastrupljena z tujim kapitalom, in to je tudi razlog za domino efekt... Uniči svoje da pridobiš tuje... proti nagradi seveda.. 5. Članarinami so POSLEDICA članstva. In to kar bi mi lahko črpali je pljunek v morej koliko smo in še bomo plačali. Kaj nam je manjkalo ko nismo bili v EU??? Ostalih 40 vrst šampona in 5 dodatnih znamk vozila? 6. Prehrambena industrija, Zdravstvo, Trgovina itd.. je regulirano po EU njormativu in zato so mala podjetja propadla ker na primer naš kmet ne more konkurirat kmetu ki ima 320 ha zemlje in stroje za sortiranje in kalibracijo npr. krompirja kar mora biti v skladu z EU normo. Prodaja pa ga po takšni ceni da pri nas lahko samo sanjaš... Kaj je odgovor, reči skladu, oni ti dajo denar, ti kupiš stroj in si zapufan za naslednjih 40let, Skratka... sprenevedanje in vsi tisti ki zagovarjate tovrstni način razmišljanja ste ali politik, ali pa oseba ki še ni začutila lakote in agonije ki jo preživlja delavski razred...
Roko23
21. 03. 2012 13.02
+7
sodržavljani, tisti ta zavedeni, nesposobni razmišljanja z lastno glavo, lahko ste še toliko optimistični, dokler ne bomo rekli ne vatikanu in parim bankirskim družinam na vrhu piramide, sprememb na bolje žal ne bo. Upam da se bo kmalu tega zavedala tako velika masa ljudi, da bo zmožen kakšen malo večji upor oziroma revolucija, vendar ker imamo polno martianov in lolipoly, ki še danes trdijo, da so teorije zarote, zgolj teorije, se bomo verjetno takrat klali med sabo, namesto, da bi se proti eliti.
jester1970
21. 03. 2012 12.11
+7
Očitno smo nadpovprečno tumasti, če trdimo da je eu na pravi poti. Ne sam da eu ni na pravi poti, sploh eu ni prava pot
ksantipa50
21. 03. 2012 12.59
+3
pa koga to sprašujejo?' a tiste ki so v ustanovah kot neprištevni, zaprti ali kako ...
Uporabnik113189
21. 03. 2012 10.25
+2
Težko vprašanje. Še pregovor pravi da en neumen lahko vpraša tako, da mu ne zna odgovoriti deset modrih. Če pogledamo okrog sebe, potem bi bilo lahko naše spoznanje, da živimo na plavajoči skorjici zemlje, ki je že sama po sebi nestabilna in da je naše življenje kratko ter omejeno. Edino pravilo, ki v resnici drži je kaos. So se končale vojne? Niso. Umirajo velike množice zaradi lakote in pomanjkanja vode? Brez dvoma. Smo varni pred nenadnim napadom z orožjem velike sile? Nismo. Orožje imajo v stalni pripravljenosti in vse sloni na nekem krhkem ravnotežju, ki se lahko kaj hitro poruši. Ravnamo z svojimi ljudmi bolje kot smo pred dvajsetimi leti? Mislim da slabše, kljub deklarirani "svobodi". Če iščemo odgovor na prvi razmislek (po občutku), potem mislim da smo generalno gledano blizu prave poti. Kar pa ne pomeni da ni vsak trenutek možno zavoziti v jarek. Ureja se stabilen in do nejke mere nadzorovan notranji trg v EU, standardi, , uvajajo se zdravju in okolju bolj prijazne tehnologije, evro nam zagotoavlja večjo stabilnost na napade velikih igralcev na finančnih trgih, slovenščina je uradni jezik v EU. Še bi lahko našteval. Istočasno pa so tudi slabosti, ki jih že poznamo in o teh bi morali zelo odločno opozarjati in se proti aktivno boriti. Porast fašizna, nacionalizmov brez razuma, revščine množic (posebej mladih), bogatenje elit, poskusi nadvlade velikih nad malimi državami, netransparentno odločanje v ozkih krogih elit, slabosti je veliko. Na vsak način pa smo kot majhen narod manj izpostavljeni v EU, kot bi bili če bi vztrajali na neki navidezno popolnoma samostojni državi. To ne bi nikoli bili, svet okrog nas nam tega ne bi dovolil in postali bi popolna marioneta enega velikih. To pa bi bilo še mnogo slabše od tega kar imamo danes.
Skika
21. 03. 2012 16.07
Geronemo
21. 03. 2012 09.30
+7
EU je na pravi poti, ampak ne za nas, EU je na pravi poti proti kapital-fašistični ureditvi kjer bo dejansko peščica ljudi kontrolirala prav vse... Ko sem bral komentarje nekaterih se vidi kako igrajo pametne pa sploh nimajo pojma o čem govorijo... Koliko od vas si je dejansko prebralo novo sprejeti satbilizacijski pakt ki vključuje 700mrd € denarnih rezerv??? Ali je sploh kdo od vas preveril kdo bo s temi 700mrd€ upravljal. Kakšna je dolžnost in odgovornost te institucije??? NIMATE POJMA. Ne mislim pametovat ampak malo se pozanimajte preden se spuščate na nivo tega članka...
scipio
21. 03. 2012 07.19
-1
Slovenija bo lahko pokončna in sveža le dokler bo Evropa pokončna in močna. EDINA ALTERNATIVA JE PONOVNO BALKANSKA KRČMA in lokalno močvirje.
kopron
20. 03. 2012 23.09
+3
... sanjajo s..... o koruzi, a koruze nema , ...
crtomir2
20. 03. 2012 22.33
+6
Pa kako se meni uspe vedno pogovarjati samo s tistimi, ki ne razmišljajo tako kot potem pokažejo te raziskave.
kopron
20. 03. 2012 23.09
+1
Azra Dulic
21. 03. 2012 08.54
+5
v raziskavi so zajeti ljudje z lepimi plačami,
AmonRaa
21. 03. 2012 14.15
+4
VRNITE NAM SLOVENIJO! VRNITE NAM TOLAR! VRNITE NAM ŽIVLJENJA!!!!
Jimi1
20. 03. 2012 21.36
+1
Jaz sem nasprotno prepričan, da je edina prava pot proti severu eu !
ksantipa50
21. 03. 2012 13.00
+3
jaz pa prepričana da jeednina prava pot .....na filipine pod palmo ..
Zrkizz
20. 03. 2012 21.31
+6
Le katere norce so sprasevali.
jamajaka
20. 03. 2012 21.22
+2
bla bla laho noččččččč
dadocar
20. 03. 2012 21.14
+5
pa kdo dela ta raziskave? kako je lahk EU na pravi poti? koga so to spraševali? jaz vsepovsod samo slišim, da je bil vstop v EU velika napaka in da bi morali ostati še vedno samostojni ter prevzeti gospodarski primat na trgih bivše juge.
HooplaToopla
20. 03. 2012 19.55
+4
Seveda! Saj pa imamo tudi obilo razlogov za optimizem. Janša je resno poprijel. Drugi ne zaostajajo prav dosti. Lepa prihodnost je na dosegu roke. Če ne pa za prvim ovinkom, zato se še ne vidi.
br.0001s
20. 03. 2012 19.36
+5
Nekdo je spodaj napisal da mormo bit sposobni tud odit iz take skupnosti. Mi bi dejansko lahko bili prva Slovenija, Švica pa bi se lahk po nas zgledovala. Žal pa jo poseljujejo neki naduti, v sebe zagledani bedneži. Pa vsak bi krado nič delal in dajal. Državni aparat pa cvete.... Koga se te tu zajebava?
legnum
20. 03. 2012 19.35
+3
Sploh ne dvomim, narod je zaplankan Slovencev pa vprašljivo če jih je še miljon.
RISHA.
20. 03. 2012 21.42
+4
kva ma to veze vsi smo slovenci in skupaj drzimo, poglej koliko smo majhni in da se mi znotraj med sabo gremo tolci, ne biti smesen, upam da raja enako misli.
Nimivseeno
20. 03. 2012 19.25
+9
Finančni sistem, ki zahteva neskončno eksponentno rast za svoj obstoj zaradi načina, kako denar pride v obtok ne more obstat na končnem planetu. Denar pride na svet kot dolg, ki ga mora poplačati mali človek. Dolg pa raste veliko hitreje, kot pa tiskajo nov denar, zaradi tega ni samo grčija problematična. V rangu grčije je pa ZDA, pa nihče o njej ne govori. Ko se bo ta orel sesedel bo cel svet občutil njegovo podrtijo.
Skika
20. 03. 2012 18.34
-1
Optimisti zmagujejo, negativci se utapljajo. Kaj si ti?
bozur
20. 03. 2012 19.18
+5
Skika
20. 03. 2012 19.29
-2
Če bi bil res optimist nebi nikol napisal da se utapljas.
matic cad
20. 03. 2012 21.36
+2
Skika.......ti ocenjuješ ekonomijo tako kot ženska avto: " važno je kako od vzunaj izgleda" ne govori neumnosti če niti ne veš kakšen dolg ima Amerika in kako monetarna politika deluje ter QE1, QE",QE3.....nič ne bluzi prosim, če se ne spoznaš
fobija
20. 03. 2012 21.38
Skika
21. 03. 2012 09.49
-1